Deutsche Bank: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

Deutsche Bank: Δυσοίωνες οι εκτιμήσεις για τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών

Η γερμανική τράπεζα βλέπει πτώση στα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών για το γ' τρίμηνο κατά 3,3% - «Κλειδί» για την αναζωογόνηση των ελληνικών τραπεζών είναι η μείωση των «κόκκινων» δανείων 

19555103
Τα αποτελέσματα εννεαμήνου των ελληνικών τραπεζών αναμένουν οι επενδυτές, καθώς θα αρχίσουν να δημοσιεύονται αυτήν την εβδομάδα.

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων έρχεται σε μία περίοδο που οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών δέχονται έντονο σφυροκόπημα, που έχει οδηγήσει την Εθνική και την Πειραιώς σε ιστορικά χαμηλά.

Σε έκθεσή της με τίτλο « Ελληνικές Τράπεζες - Προβλέψεις αποτελεσμάτων τρίτου τριμήνου – Ένα βαρετό τρίμηνο», η Deutsche Bank προβλέπει ότι οι ελληνικές τράπεζες θα καταγράφουν πτώση στα καθαρά έσοδα από τόκους κατά 3,3% στα αποτελέσματα τρίτου τριμήνου έναντι του β' τριμήνου.

Στο επίκεντρο, εκτιμούν οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας, θα βρεθεί η μείωση κεφαλαίων. «Κλειδί» για τις ελληνικές τράπεζες είναι η μείωση των κόκκινων δανείων, μετά και την έντονη μεταβλητότητα που έχει σημειωθεί το τελευταίο διάστημα στον κλάδο, με τις τραπεζικές μετοχές να έχουν καταγράψει βουτιά της τάξης του 37% το τελευταίο τρίμηνο.

Για την Alpha Bank, η Deutsche Bank προβλέπει καθαρά έσοδα από τόκους 428 εκατ. ευρώ από 459 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο. Η Alpha θα σημειώσει τη μεγαλύτερη (τριμηνιαία) πτώση στο ΝΙΙ κατά 6,9%, η οποία εμφανίζεται μεγαλύτερη λόγω του οne-off κέρδους από το πρόγραμμα TLTRO ύψους 17 εκατ. ευρώ το οποίο καταγράφηκε στο δεύτερο τρίμηνο του 2018. Εάν εξαιρεθεί αυτό, η αναμενόμενη πτώση θα πρέπει να κυμανθεί γύρω στο 3% σε τριμηνιαία βάση.

Υποχώρηση καθαρών κερδών από τόκους έως και 2,4% «βλέπει» η Deutsche Bank για τις υπόλοιπες τρεις συστημικές τράπεζες.

Για την Eurobank, οι προβλέψεις των αναλυτών κάνουν λόγο για πτώση των ΝΙΙ κατά 1,5% τα οποία θα διαμορφωθούν στα 351 εκατ. ευρώ από 356 εκατ. ευρώ στο β' τρίμηνο, για την Πειραιώς εκτιμάται πτώση 2,3% με καθαρά έσοδα από τόκους 341 εκατ. ευρώ έναντι 349 εκατ. στο β' τρίμηνο για την Εθνική προβλέπεται πτώση 2,4%, με τα καθαρά έσοδα από τόκους να διαμορφώνονται στα 270 εκατ. ευρώ από 276 εκατ. Ευρώ.

Οι χορηγήσεις δανείων θα συνεχίσουν να απομειώνονται

Σύμφωνα με την έκθεση, αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ελληνικές τράπεζες αναμένουν πως οι χορηγήσεις δανείων θα συνεχίσουν να απομειώνονται ενώ θα επηρεαστούν από την πώληση ελληνικών κρατικών ομολόγων, ειδικά στην περίπτωση της Alpha Bank.

«Κλειδί» τα κόκκινα δάνεια

Σύμφωνα με την Deutsche Bank, κλειδί για τις ελληνικές τράπεζες είναι το ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Με βάση τις εκτιμήσεις, η μείωση των κόκκινων δανείων διαμορφώνεται από 2,5% έως 7,6% στο γ' τρίμηνο, με την Εθνική να παρουσιάζει το χαμηλότερο ποσοστό και την Alpha το μεγαλύτερο. Η μείωση των κόκκινων δανείων της Alpha αποδίδεται κυρίως σε δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίου, του Jupiter και του Mercury, με ακαθάριστη αξία δανείων στα 2 δισ. ευρώ. Σε μέσο όρο, οι ελληνικές τράπεζες θα μειώσουν τα NPEs κατά 5% στο τρίμηνο.


Πότε ανακοινώνονται τα αποτελέσματα εννεαμήνου

Κλείσιμο
Η Eurobank ανακοινώνει τα αποτελέσματα για το εννεάμηνο την Πέμπτη 22 Νοεμβρίου, η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα στις 29 Νοεμβρίου, ενώ στις 30 Νοεμβρίου ανακοινώνει αποτελέσματα η Τράπεζα Πειραιώς.

Η Deutsche Bank θέτει ως τιμή στόχο για την Alpha Bank τα 2 ευρώ με σύσταση buy, για την Εθνική τα 2,70 ευρώ και σύσταση buy επίσης, για τη Eurobank 0,78 ευρώ και σύσταση hold και για την Τράπεζα Πειραιώς τα 2,16 ευρώ και σύσταση hold.

Παράλληλα, οι αναλυτές της γερμανικής τράπεζας εκτιμούν ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα αυξήσουν τα κεφάλαιά τους στο τρίμηνο από 15 έως 38 μονάδες βάσης, με εξαίρεση την Alpha Bank. Αυτό οφείλεται στη μείωση των αποθεματικών λόγω του χαρτοφυλακίου ομολόγων (AFS) στο τρίμηνο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα η Alpha Bank να έχει τον υψηλότερο δείκτη CET1 στο 15,3% και η Τράπεζα Πειραιώς τον χαμηλότερο δείκτη CET1 στο 10,4% στο τρίμηνο.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης