Οι οκτώ ημέρες «φωτιά» που θα κρίνουν την πορεία των τραπεζών

trapeza

Σχεδον 6 δισ. ευρώ έχουν χαθεί απο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο επτάμηνο 3 Μαΐου–19 Νοεμβρίου ενω την τελευταία εβδομάδα η πτώση για τις τέσσερις μετοχές έχει ξεπεράσει το 20%

Ο κόσμος μας δημιούργηθηκε σε επτά ημέρες. Στην περίπτωση μας, οι ελληνικές τράπεζες θα περάσουν απο ένα οκταήμερο «φωτιά» καθώς ενδέχεται να συμβούν αρκετά: Ακόμη και να αλλάξουν «χέρια» ή να δοθούν ποσοστά σε νέους επενδυτές στις τράπεζες, να εκπονηθεί ένα σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, να δημοσιοποιηθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών όπου θα γνωρίζουμε τους νέους στόχους για τα κόκκινα δάνεια και τέλος να δούμε εαν υπάρχει βελτίωση στην πορεία των ελληνικών τραπεζών. Ένα άλλο ακόμα θέμα είναι αν θα σταματήσουν να σορτάρουν τις τράπεζες τα ξένα funds, διότι αν δοθεί μια πειστική απάντηση τότε θα σπεύσουν να κλείσουν τις ανοικτές πωλήσεις, δημιουργώντας συνθήκες ανόδου.

Σχεδον 6 δισ. ευρώ έχουν χαθεί απο την κεφαλαιοποίηση των τραπεζών στο επτάμηνο 3 Μαίου – 19 Νοεμβρίου ενω την τελευταία εβδομάδα η πτώση για τις τέσσερις μετοχές έχει ξεπεράσει το 20%. Και μέχρι την επίσημη αναθεώρηση του Δείκτη MSCI στις 30 Νοεμβρίου θα πρέπει να βρεθεί μια πειστική απάντηση απενάντι στην αμφισβήτηση των ξένων επενδυτών για την δυνατότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα «κόκκινα» δάνεια δίχως να έχουν κεφαλαιακά προβλήματα.

Απο τις 22 Νοεμβρίου, όμως, μέχρι τις 30 Νοεμβρίου ξεκινά η περίοδος της κρίσης για τις ελληνικές τράπεζες. Μέσα σε ένα οκταήμερο «φωτιά» θα κριθεί η πορεία των ελληνικών τραπεζών για τους επόμενους μήνες καθώς θα εκπονηθεί το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος για τα «κόκκινα» δάνεια, θα βγούν τα αποτελέσματα όπου θα φαίνονται οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM για την επόμενη τριετία, ενώ απο τις οικονομικές καταστάσεις θα φαίνεται εαν τα έσοδά τους δείχνουν μια βελτίωση.

Ειδικότερα, απο τις 22 Νοεμβρίου οι τράπεζες θα ξεκινήσουν να δημοσιεύουν τα αποτελέσματά τους, όπου θα φανούν οι στόχοι τους οποίους συμφώνησε με τον επόπτη SSM για τα κόκκινα δάνεια. Την ίδια ημερομηνία στις 22 Νοεμβρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος θα δημοσιοποιήσει το σχέδιο για την μείωση των κόκκινων δανείων, μια λύση η οποία έχει διχοτομήσει την αγορά των ξένων επενδυτών, καθώς η ελληνική αγορά φαίνεται προς τα έξω ότι διαθέτει δυο σχέδια για την λύση των κόκκινων δανείων. ( σ.σ συμπεριλαμβανομένου και του σχεδίου του Ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας).
 
Σε καποιους ξένους αυτος ο δυισμός δεν αρέσει εξ ου και οι πωλήσεις που επιτείνονται απο τις αποχωρήσεις λόγω των διαγραφών τριών τραπεζών από τον Δείκτη MSCI.

Μπροστά σε αυτές τις προοπτικές με δυο σχέδια οι ξένοι επενδυτές εντείνουν την αποχώρησή τους απο την Ελλάδα, εν όψει και του κλεισίματος της χρονιάς για τα διεθνή χρηματιστήρια. Όμως, όπως εκτιμά ξένος επενδυτής η αναθεώρηση του Δείκτη Msci στις 30 Νοεμβρίου, θα αποτελέσει ένα κομβικό σημείο για πολλούς ξένους επενδυτές.

Εαν οι επενδυτές έχουν απαντήσει στο ερώτημα «θα καλέσει ο επόπτης τις ελληνικές τράπεζες να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου;» και η απάντηση είναι «όχι», τότε τα νέα χαμηλά 52 εβδομάδων στις Τράπεζες αποτελούν ίσως ευκαιρία, ειδικά για εκείνους που θεωρούν πως θα ακολουθήσουν εκλογές με μια πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα κυβέρνηση. Εαν αντίθετα οι επενδυτές θεωρούν ότι θα προκύψουν κεφαλαιακά προβλήματα για μια ή περισσότερες τράπεζες, τότε η τωρινή πτώση θα αποδειχθεί περίπατος στο πάρκο.

Για άλλους ξένους επενδυτές τέλος, αυτή η αναθεώρηση θα είναι η τελευταία δυνατότητα να πάρουν ελληνικές μετοχές οι ξένοι πριν απο τις επόμενες εκλογές.

ΣΧΟΛΙΑ (4)

Έρχεται....

Κούρεμα καταθέσεων από το πρώτο ευρώ κ πάλι πολύ δύσκολα θα αποφύγουν τον Αρμαγεδώνα οι ελληνικές τράπεζες. Το πολιτικό σύστημα κ οι καραδιεφθαρμενες διοικήσεις τους υπεύθυνες για το χάος που ελλοχεύει.

Κarletos

Ο κρατικος παρεμβατισμος παντα δημιουργουσε προβλημα στις Ελληνικες Τραπεζες ! Ομως η παρουσα Κυβερνηση τις διελυσε !!!! Οι λογοι ειναι γνωστοι σε ολους οσους γνωριζουν....και εχουν ζησει....το Τραπεζικο γιγνεσθσαι απο το 1981 και εντευθεν.....

ούτε ένα ευρώ σε τράπεζα!!!!

οι καταθέσεις στις τράπεζες είναι υπό κατάσχεση για μελλόντικούς φόρους - χαράτσια!!!!

...

Να παραιτηθεί η κυβέρνηση για να ενισχυθεί το επενδυτικό κλίμα! Όσο μένουν στην εξουσία, τόσο κινδυνεύουν να καταρρεύσουν τράπεζες και να χαθούν οι οικονομίες νοικοκυριών και κεφάλαια επιχειρήσεων. Απλή λογική, αλλά ευαισθησία και πολιτική δεν συμβαδίζουν στην Ελλάδα της ΚΑΡΕΚΛΑΣ!

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

syntakseis-arhtro

H κυβέρνηση θα περιμένει το σύνολο των αποφάσεων του ΣΤΕ προκειμένου να εκτιμηθεί το συνολικό κόστος των αναδρομικών στον προϋπολογισμό - «Κλειδωμένα» θεωρούνται τα αναδρομικά για το 10μηνο από τον Ιούνιο του 2015 έως  την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάιο του 2016 

mig-log

Κοντά σε οριστικό «ναυάγιο» η διαπραγμάτευση με Farallon και Oak Hill - Έτοιμο το plan B της Tράπεζας Πειραιώς αν επιβεβαιωθεί η αποτυχία συμφωνίας