Μετά τις αντιδράσεις, η ΔΕΗ απαντά για την αγορά της σκοπιανής εταιρείας ηλεκτρισμού: Καθαρά επιχειρηματική πράξη

dei

Η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές, υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η ΔΕΗ - Αντίδραση και από το κόμμα του Ζάεφ

Μετά τον σάλο που ξέσπασε με αφορμή την εξαγορά, εκ μέρους της ΔΕΗ, εταιρείας στα Σκόπια, μηδενικής αξίας, η οποία ανήκε στον αντιπρόεδρο και στενό φίλο του Ζόραν Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ, η Επιχείρηση δίνει την δική της απάντηση.

Η ΔΕΗ υποστηρίζει ότι η εξαγορά έγινε με πλήρη διαφάνεια, ότι επρόκειτο για «καθαρά επιχειρηματική πράξη» και ότι η αποτίμηση της αξίας της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΔΕΗ:

1. Η απόφαση και η όλη διαδικασία της εξαγοράς έγινε με πλήρη διαφάνεια και εφαρμογή των κανόνων της εταιρικής διακυβέρνησης. Είναι μια καθαρά επιχειρηματική πράξη, η οποία αποφασίστηκε ομόφωνα από το Δ.Σ. σε αντίθεση με το παρελθόν, που οι σημαντικές αποφάσεις λαμβάνονταν εκτός ΔΕΗ, και τις επιπτώσεις των οποίων υφιστάμεθα σήμερα.

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη στην αγορά της Βαλκανικής και ειδικότερα της ΠΓΔΜ έχουν τοποθετηθεί και συνεχίζουν να τοποθετούνται μεγάλες εταιρείες, Ευρωπαϊκές και όχι μόνο.

Σ' αυτό το πλαίσιο υπήρξε έντονο ενδιαφέρον και για την EDS, η πώληση της οποίας είχε ανακοινωθεί προ πολλού.

3. Σε ό,τι αφορά στην αξία και στα οικονομικά μεγέθη της EDS παρατίθενται τα εξής:

α. Η EDS είχε πέντε χρόνια συνεχούς κερδοφορίας (2012-2016).

Το 2017 σημείωσε ζημιές συνεπεία της ενεργειακής κρίσης που έπληξε την Ευρώπη.

Το α' εξάμηνο του 2018, είχε κέρδη πιστοποιημένα από τον ορκωτό ελεγκτή 626.645 ευρώ.

β. Η αποτίμηση της εταιρείας έγινε από δύο έγκριτους διεθνείς οίκους σε δύο διαφορετικές χρονικές στιγμές.

Για τις αποτιμήσεις ελήφθησαν υπόψη τα οικονομικά μεγέθη και οι προοπτικές της εταιρείας.

Η διαδικασία του Due Diligence που έγινε από έγκριτους οικονομικούς οίκους και νομικά γραφεία ολοκληρώθηκε στις αρχές Απριλίου 2018.

Απάντηση και από το κόμμα του Ζάεφ

Θέση στην υπόθεση πήρε όμως και το κόμμα του Ζόραν Ζάεφ.

Με ανακοίνωσή της, η Σοσιαλδημοκρατική Ένωση «Μακεδονίας» (SDSM) επιτίθεται στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (VMRO-DPMNE), κάνοντας λόγο για ψεύδη όσον αφορά την πώληση της EDS, την οποία χαρακτηρίζει νόμιμη και διαφανή.

Όπως αναφέρει, το VMRO «δεν είναι σε θέση να παραδεχτεί τις επιτυχημένες οικονομικές πολιτικές της κυβέρνησης υπό την ηγεσία της SDSM. Η πώληση της εταιρείας EDS, η οποία λειτουργεί με επιτυχία σε εννέα χώρες εδώ και χρόνια, είναι νόμιμη και διαφανής και το κοινό ενημερώθηκε επίσης για το ακριβές ποσό για το οποίο πουλήθηκε η εταιρεία».

«Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης για τις οικονομικές υποθέσεις Κότσο Ανγκιούσεφ και η κυβέρνηση συνεχίζουν την εφαρμογή των μέτρων που παρέχουν περισσότερες επενδύσεις, υψηλότερους μισθούς, νέες θέσεις εργασίας και αυξημένη οικονομική ανάπτυξη» καταλήγει.

Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η «άμυνα» της κυβέρνησης

Με αφορμή τα οικονομικά στοιχεία της EDS, η εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, ευρωβουλευτής κυρία Μαρία Σπυράκη, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Την ώρα που οι Έλληνες ακριβοπληρώνουν τη Δ.Ε.Η. που καταρρέει, η κυβέρνηση την υποχρέωσε να εξαγοράσει έναντι 4,8 εκατ. ευρώ μια σκοπιανή εταιρεία ηλεκτρισμού που πέρυσι εμφάνισε ζημιές ύψους 5,4 εκατ. ευρώ. Επιπλέον ερωτήματα προκαλεί ότι αυτή η εταιρεία ανήκει στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης των Σκοπίων. Η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει άμεσα με ποια σκοπιμότητα και ποια κριτήρια επέλεξε να εξαγοράσει μια προβληματική επιχείρηση στα Σκόπια και, κυρίως, πώς αιτιολογεί το τίμημα».

Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ, Γιάννης Μανιάτης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Αρνητική πιστωτική ικανότητα, το 40% των ζημιών του κλάδου με μόλις 11% του τζίρου και πάγια μόλις 600.000 δηνάρια, δηλ. ουσιαστικά μηδενική αξία, αποκαλύπτεται ότι είναι τα στοιχεία της εταιρείας του αντιπροέδρου του Ζάεφ, που εξαγόρασε η ΔΕΗ έναντι 5.000.000 €. Ουσιαστικά, μια εταιρεία μηδενικής αξίας, με τα χρήματα να καταλήγουν, όχι στον μητρικό όμιλο της EDS, αλλά στον προσωπικό λογαριασμό του αντιπροέδρου και στενού φίλου του πρωθυπουργού, Ζάεφ, Κότσο Ανγκιούσεφ. Πριν ένα μήνα, με ερώτησή μου στους κ.κ. Ε. Τσακαλώτο και Γ. Σταθάκη, ρωτούσα ποιος εισηγήθηκε στο Δ.Σ. της ΔΕΗ τη συγκεκριμένη απόφαση καθώς και τα κριτήρια εξαγοράς. Σήμερα, στην απάντησή του, ο κ. Γ. Χουλιαράκης μου απαντά ότι είναι αναρμόδιος να απαντήσει, παρά το γεγονός ότι η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ, δηλ. ο βασικός μέτοχος του 51%, κ Γ. Χουλιαράκης ως Αν. Υπουργός Οικονομικών, έχει εγκρίνει την απόφαση της ΔΕΗ. Τώρα αρνείται οποιαδήποτε εμπλοκή.  Αντίστοιχα, ο κ. Γ. Σταθάκης απαντά ότι η πρόταση εξαγοράς έγινε από τη θυγατρική της ΔΕΗ στην Αλβανία (!!!), πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών και βεβαίως, ότι έχει την έγκριση του Υπουργείου Οικονομικών. Το αξιοπερίεργο (;) της απάντησης του κ Γ. Σταθάκη, είναι ότι οι οίκοι που έκαναν τις διαπραγματεύσεις και τις διαγωνιστικές διαδικασίες με τον κ. Ανγκιούσεφ, ολοκλήρωσαν το έργο τους τον Απρίλιο του 2018, αλλά η εισήγηση στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ έγινε στις 05.2.2018, και η απόφαση εξαγοράς από το Δ.Σ. πάρθηκε την αμέσως επόμενη μέρα, στις 06.2.2018, δηλ. 2 τουλάχιστον μήνες πριν την ολοκλήρωση των νομικών, οικονομικών και φορολογικών διερευνήσεων της εξαγοράς. Καταθέτω σήμερα στη Βουλή νέα ερώτηση, προκειμένου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα σχετικά έγγραφα για τη λήψη της απόφασης».

Tι είχε απαντήσει ο κ. Γιώργος Σταθάκης στον κ. Μανιάτη στις 28 Σεπτεμβρίου

«Η εξαγορά της EDS είναι απολύτως θεµιτή και έγινε στο πλαίσιο ισχυροποίησης της ∆ΕΗ στην περιφερειακή αγορά ηλεκτρισµού. Πρόκειται ακόµη για ένα παλαιότερο θέµα το οποίο ανακινεί η Νέα ∆ηµοκρατία στην προσπάθειά της να δηµιουργήσει κλίµα. Η ∆ΕΗ είναι µία εταιρεία εισηγµένη στο Χρηµατιστήριο, στις επενδυτικές επιλογές της οποίας δεν παρεµβαίνει η Κυβέρνηση. Ακόµη, η εν λόγω εξαγορά έχει την έγκριση της Γενικής Συνέλευσης της εταιρείας. Σας γνωρίσουµε ότι σύµφωνα µε ενηµέρωση που λάβαµε από τη ∆ΕΗ, η εταιρεία εξετάζει τις επιχειρηµατικές ευκαιρίες που ανακύπτουν στην ευρύτερη περιοχή. Ενδεικτικά, γίνεται αναφορά στη συµµετοχή της, το 2017, σε διεθνείς διαγωνισµούς για την ιδιωτικοποίηση δύο υδροηλεκτρικών σταθµών στην Τουρκία, χωρίς να αναδειχθεί τελικά πλειοδότης. Η ∆ΕΗ εξετάζει ακόµη αντίστοιχη εξαγορά υδροηλεκτρικού σταθµού στην Αλβανία, διαδικασία που δεν έχει ακόµη ολοκληρωθεί, καθώς και τη συµµετοχή της σε ανάλογα έργα σε Βοσνία-Ερζεγοβίνη και Κόσοβο. Η εξαγορά της EDS προέκυψε µετά από σχετική πρόταση της θυγατρικής της ∆ΕΗ στην Αλβανία, τον Σεπτέµβριο του 2017. Οι συζητήσεις µε τον ιδιοκτήτη και οι σχετικές διαπραγµατεύσεις µε τις αναγκαίες νοµικές, οικονοµικές, φορολογικές και άλλες διερευνήσεις (due diligence) έγιναν από έγκριτους οίκους που επελέγησαν µε διαγωνιστικές διαδικασίες, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τον Απρίλιο του 2018. Η σχετική εισήγηση στο ∆ιοικητικό Συµβούλιο έγινε στις 05.02.2018, από την αρµόδια Γενική ∆ιεύθυνση Εταιρικής Ανάπτυξης και µε τη σύµφωνη γνώµη όλων των συναρµόδιων υπηρεσιών (Γενική ∆ιεύθυνση Οικονοµικών, Νοµική Υπηρεσία, Υπηρεσία Ελέγχου κλπ.). Η Απόφαση έγκρισης της εξαγοράς έγινε από το ∆ιοικητικό Συµβούλιο στις 06.02.2018. Αν και η σχετική εισήγηση δεν µπορεί να χορηγηθεί, δύναται ωστόσο ο ερωτών Βουλευτής να τη µελετήσει στα γραφεία της εταιρείας. 2 Στη συνέχεια, στις 13.04.2018, το ∆ιοικητικό Συµβούλιο αποφάσισε οµόφωνα την έγκριση εξαγοράς των εταιρικών µεριδίων της εταιρείας EDS.

Και η σημερινή απάντηση του αναπληρωτή υπουργού οικονομικών κ. Γ. Χουλιαράκη σε νέα ερώτηση του κ. Μανιάτη

Σχετικά με την υπ΄ αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτηση & ΑΚΕ Σε απάντηση της υπ' αριθμ. πρωτ. 1307/102/6.9.18 ερώτησης & ΑΚΕ, που κατέθεσε ο Βουλευτής κ. Γ. Μανιάτης, σας γνωρίζουμε ότι αρμόδιο να σας απαντήσει είναι το συνερωτώμενο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (16)

Μ.ΠΑΣΟΚ

ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΕΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΚΤΟΣ ΤΗΣ ΔΕΗ ΑΠΑΞΙΩΣΑΝ ΜΕ ΤΙΣ ΠΡΑΞΕΙΣ ΤΟΥΣ ΤΟΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΞΕΠΟΥΛΗΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΘΑ ΝΙΩΣΕΙ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΤΑΚΤΙΚΗ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΑΙΩΝ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΡΤ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΤΡΑΙΝΟΣΕ.ΑΦΟΥ ΤΙΣ ΑΠΑΞΙΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΞΕΠΟΥΛΑΝΕ ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΕΙΩΤΟ ΠΑΝΤΑ.

Έτσι παίχτηκε το παιχνίδι

Σαν καλοί χαφιέδες ρουφιάνοι και προδότες αριστεροί που είναι τα τσεπωσανε από το ΝΑΤΟ για την προδοσία των Πρεσπών και μέσω της ΔΕΗ έδωσαν το ανάλογο τίμημα στον ζαεφ. Μάθαμε πόσο βρώμικη είναι η πολιτική και πως γίνονται τα αλισβερίσια. Το ΝΑΤΟ χθες εξάλλου έβγαλε ανακοίνωση και συγχαίρει τον αριστερό Τσίπρα για τις διευκολύνσεις που τους προσφέρει στις επιδρομές που κάνουν εναντίον άλλων λαών. Τα χέρια των αριστερών είναι βουτηγμένα στο αίμα από τα νεκρά παιδιά και αμαχων που δολοφονούνται από τις νατοϊκές επιδρομές. Η αριστερά έκανε την Σούδα ορμητήριο του ΝΑΤΟ και σύντομα το ΝΑΤΟ θα εξαπολύει τις επιθέσεις του από την Μακεδονία που ο αριστερός Τσίπρας μετατρέπει στην μεγαλύτερη νατοϊκή βάση στην Ευρώπη.

Τασια

Αν η εξαγορά της σκοπιανής επιχείρησης αφορά καθαρά επιχειρηματική κίνηση και μόνο, τότε οι άνθρωποι της διοίκησης δεν μπορουν να διοικήσουν ούτε ένα περίπτερο χωριού.

Sakis o Makis

Μην αγχώνεστε. Άμα δε πετύχει η "επένδυση" και μπει κάτι δις μέσα η ΔΕΗ εδω είμαστε εμείς. Αύξηση στους επόμενους λογαριασμούς. Και έχεις και τον Φωτόπουλο να μιλάει για προσπάθεια σπίλωσης της ΓΕΝΟΠ- ΔΕΗ.

Mπαμπης Μπαμπίδης

2. Βασικό κριτήριο για την εξαγορά αυτή, όπως και άλλες επιχειρηματικές πράξεις και πρωτοβουλίες που θα αναληφθούν το επόμενο διάστημα στις γειτονικές χώρες, είναι η υλοποίηση της στρατηγικής της ΔΕΗ για μετατροπή της σε διεθνή επιχειρηματικό όμιλο, με ηγετικό ρόλο στις αγορές της Βαλκανικής, στην προοπτική της Ενεργειακής Ένωσης της Ε.Ε. Ξεπουλούνται εταιρείες όπως τα Ελληνικά Πετρέλαια που αξίζουν χρυσάφι και αγοράζονται σκουπίδια τα οποία πληρώνονται χρυσάφι. Αυτοί είναι οι ΜΠΟΛΣΕΒΙΚΟΙ.!!!

George

Τα ΕΛΠΕ αξίζουν ότι κι οι λιγνίτες της ΔΕΗ. Τίποτα. Δεν υπάρχει μέλλον στα ορυκτά καύσιμα.

.....

Επαναφορα με δημοψηφισμα της θανατικης ποινης και εαν ο Ελληνικος λαος ψηφισει ναι, εκει στο Συνταγμα οσοι ειναι οι απδεδειγμενοι επιορκοι απο το 1974 και φυσικα κατασχεση των οικογενειακων περουσιων τους.....Πανουλη στα 4, τι λες; Πατριωτακι της φακης...γιατι δεν ριχνεις την κυβερνηση, εισαι με τους Ελληνες η με τους ανθελληνες χρηματοδοτες σου ;;; Θυμασαι το σχεδιο Αναν;

...

Για ποια εγκλήματα; Με τι τρόπο; Είσαι έτοιμος για έξοδο από την ΕΕ αν βγει το "ναι";

Κοιμάσται

Ένας ωραίος τρόπος να δοθούν τα φράγκα στον ζαεφ από το τσιράκι του ΝΑΤΟ Αλέξη Τσίπρα για να περάσει από την βουλή την προδοσία των Πρεσπών. Ούτε οφ Σορ ούτε βαλίτσες. Βρίσκεις κάτι άχρηστο χωρίς αξία του δίνεις τιμή και το λάδωμα γίνεται στις πρόβλημα. 5 εκατομμύρια τσεπωσε ο ζαεφ και άλλα τόσα ο αριστερός ο Τσίπρας λοιπόν για να παραδώσουν στο νατο την Μακεδονία για δημιουργία νατκικης βασης. Τόσο απλά

Συριζα μεχρι να σβήσει ο ηλιος

Το 60λεπτο θα μου το δώσετε τώρα ή θα μου το δώσετε αφού ξεράσουν πάνω μου όλοι οι Ελληνες;

Για αυτο

Και τοση λυσσα να χαρισουμε το ονομα?

ΜΑΚΕΔΟΝΑΣ original

Ποιος έδωσε 5000000€ για μια καμμένη εταιρεία;;; Είναι δυνατόν !!! Με πάγια μόνο 600000€;;; Με ζημιές;; Η είστε ανίδεοι ή άχρηστοι !! Ή τα πήρατε ή τα μοιραστήκατε !!! Για όλα τα ανωτέρω θα πρέπει να πάτε φυλακή !!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης