Κατήφορος με... σπασμένα φρένα για το Χρηματιστήριο

Κατήφορος με... σπασμένα φρένα για το Χρηματιστήριο

Οριακές διακυμάνσεις για το Γενικό Δείκτη στο άνοιγμα της αγοράς - Αρνητικές οι έξι από τις επτά τελευταίες συνεδριάσεις - Στο -8,07% από τη «μαύρη Τετάρτη» που ξεκίνησε το «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων

xrimatistirio_main01
Το «τσουνάμι» ρευστοποιήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών συνεχίστηκε με φρενήρη ρυθμό και την Τρίτη, προκαλώντας νέες μεγάλες απώλειες στην αξία τόσο των τραπεζικών μετοχών, όσο και σε άλλους τομείς, οι οποίοι παρασύρθηκαν από το «κύμα» των εξελίξεων. Το ερωτηματικό που προκύπτει πλέον είναι το εξής: Θα συνεχιστεί και την Τετάρτη ο κατήφορος... δίχως φρένα στη Λεωφόρο Αθηνών, ή θα επέλθει η -πολυπόθητη- «διόρθωση»; Σε κάθε περίπτωση και ενώ οι έξι από τις επτά τελευταίες συνεδριάσεις ολοκληρώθηκαν με αρνητικό πρόσημο, τα μηνύματα κάθε άλλο παρά θετικά είναι, με τον Γενικό Δείκτη να ξεκινά τη «διαδρομή» του από τις 626,17 μονάδες.

Η συνεδρίαση της Τρίτης

Η συνεδρίαση της Τρίτης ήταν η συνέχεια μίας «μαύρης εβδομάδας», που ξεκίνησε την παρασμένη Τετάρτη με την κατάρρευση των τραπεζικών μετοχών. Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,17 μονάδες χάνοντας 2,43%, στην έκτη αρνητική συνεδρίαση σε επτά συνεδριάσεις, ενώ σε σύνολο μίας εβδομάδας απώλεσε 8,07%. Χαρακτηριστικές είναι οι απώλειες από την περασμένη Τρίτη, όταν η συνεδρίαση ξεκίνησε με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται στις 691,30 μονάδες.

Tα χαμηλά διετίας δεν προκάλεσαν αγοραστικό ενδιαφέρον ούτε σε μια σειρά μετοχές των οποίων οι ισολογισμοί δεν αμφισβητούνται σε τέτοιο βαθμό, όπως τις τράπεζες.

Η ζημιά έγινε στις τράπεζες με το δημοσίευμα του Bloomberg και τώρα οι τραπεζίτες πρέπει να αποδείξουν ότι και θα μειώσουν τα δάνεια, αλλά και θα επανακτήσουν την εμπιστοσύνη των αγορών. Μια ημέρα μετά την αναβάθμιση των τραπεζών – η οποία αποδείχθηκε μη γεγονός για τους επενδυτές – η αγορά αντέδρασε ανοδικά για μισή ώρα και έκτοτε παρασύρθηκε στις ορέξεις των πωλητών.

Οι ξένοι επενδυτές δεν πείθονται ούτε από την είδηση της αναβάθμισης ούτε απο την παράταση που έχει λάβει η Τράπεζα Πειραιώς. Το πρόβλημα είναι λεπτό για τις ελληνικές τράπεζες καθώς ούτε ο SSM μπορεί να σχολιάσει, ούτε να ανακοινώσει την παράταση γαι την άντληση κεφαλαίων της Πειραιώς.

Κλείσιμο
Με νέα βουτιά 7,625% η Τράπεζα Πειραιώς έκλεισε στα 1,127 ευρώ. Βουτιά 6,14% για την Motor oil στα 21,40 ευρώ. Βουτιά 5,12% για την Εurobank στα 0,50 ευρώ λίγο πάνω από το προηγούμενο χαμηλό. Με πτώση 1,51% η μετοχή της Alpha bank στα 1.172 – αν και το μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης έγιναν αγορές ύστερα και απο την ανακοίνωση της Blackrock για την απόκτηση του 5,88% των μετοχών. Πτώση 3,88% για την μετοχή της Εθνικής Τράπεζας στα 1,538 ευρώ.

Με ρευστοποιήσεις 4,53% έκλεισε η Βιοχάλκο στα 2,53 ευρώ. Με βουτιά 4,89% η Μπέλα στα 10,90 ευρώ. Ο τζίρος ανήλθε στα 57,8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 3 εκατ. ευρώ ήταν προσυμφωνημένα πακέτα στην Alpha bank.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης