Bloomberg: Το ΔΝΤ ζητώντας μείωση κρατικών δαπανών προκάλεσε περισσότερη ζημιά στην Ελλάδα

Bloomberg: Το ΔΝΤ ζητώντας μείωση κρατικών δαπανών προκάλεσε περισσότερη ζημιά στην Ελλάδα

Σε δημοσίευμά του, το πρακτορείο αναφέρεται στη ζημιά που επέφερε στην ανάπτυξη της Ελλάδας το ΔΝΤ - «Αργότερα το ΔΝΤ προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη λιτότητα»

akropoli_synnefa
Στην αποτυχία των προγραμμάτων του ΔΝΤ όσον αφορά στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναφέρεται το Bloomberg, σε δημοσίευμά του που σχολιάζει τη σχέση της Αργεντινής με το Ταμείο. Σύμφωνα με το πρακτορείο, η επιλογή του Ταμείου για περικοπή των κρατικών δαπανών προκάλεσε περισσότερη ζημιά στην ανάπτυξη της Ελλάδας.

«Η Αργεντινή ήταν μόνον η αρχή της επανεκπαίδευσης του ΔΝΤ. Στη συνέχεια έριξε χρήματα στην Ελλάδα, η οικονομία της οποίας απέτυχε να ανακάμψει με τον τρόπο που προέβλεπε το Ταμείο», αναφέρει το δημοσίευμα.

«Σε ένα έγγραφο-ορόσημο το 2013, που συνυπογράφει ο τότε επικεφαλής οικονομολόγος, ο Ολιβιέρ Μπλανσάρ, αναγνωρίζει τη ρίζα του λάθους: Η περικοπή κρατικών δαπανών, κάτι που η Ελλάδα υποχρεώθηκε να κάνει βάσει του προγράμματος, έκανε περισσότερη ζημιά στην ανάπτυξη απ' ότι προέβλεπαν τα μοντέλα του ΔΝΤ», προσθέτουν οι συντάκτες.

Αργότερα, επισημαίνει το δημοσίευμα, «το Ταμείο πίεσε την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους και προσπάθησε να αποστασιοποιηθεί από τη λιτότητα».

bloomberg_imf



«Μακρά ιστορία Αργεντινής και ΔΝΤ»

Κλείσιμο
Οι σχετικές αναφορές στην Ελλάδα έγιναν στο πλαίσιο του δημοσιεύματος για τις σχέσεις ΔΝΤ-Αργεντινής.

«Η Αργεντινή και το ΔΝΤ έχουν μακρά ιστορία, που δεν είναι και η καλύτερη. Η τελευταία συμφωνία δανεισμού συγκαταλέγεται μεταξύ των πιο καταστροφικών όλων των εποχών. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το διακύβευμα είναι ιδιαίτερα υψηλό - και για τις δύο πλευρές - καθώς η Αργεντινή συνεχίζει ως δανειολήπτης του ΔΝΤ, μετά από σχεδόν δύο δεκαετίες. Και ήδη υπάρχουν ενδείξεις ότι και η τρέχουσα διάσωση ύψους 50 δισ. δολαρίων δεν θα έχει αποτελέσματα», αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της χώρας Μαουρίσιο Μάκρι, πιέζει για αναθεώρηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε μόλις σχεδόν προ τριμήνου.

Ο Μάκρι ζητά άμεσα περισσότερα χρήματα για να στηρίξει το πέσο, η πτώση του οποίου την περασμένη εβδομάδα προκάλεσε τριγμούς στην αναδυόμενη αγορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο Μάκρι πιθανόν θα λάβει τα χρήματα, αλλά κάτι τέτοιο θα του δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα, μετά τη στροφή της χώρας στα αριστερά, που ακολούθησε την καταστροφή του 2001. Η δημοφιλία του είναι ήδη ιδιαίτερα χαμηλή και μάλιστα σε περίοδο που κινδυνεύει να πάει σε εκλογές σε περίπου ένα χρόνο, εν μέσω της λιτότητας που έχει επιβληθεί από το ΔΝΤ και της οικονομικής ύφεσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης