Αίγυπτος: Νέα σενάρια εξόδου της Εθνικής από την αιγυπτιακή τραπεζική αγορά

4c6544c190bce0b31f668dee08adc9cd_XL

H Tράπεζα  διαθέτει 17 υποκαταστήματα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας

Νέα δημοσιεύματα του αιγυπτιακού οικονομικού τύπου αναφέρονται τις πληροφορίες περί εξόδου της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος από την τραπεζική αγορά της χώρας του Νείλου.

Το θέμα της εξόδου της ΕΤΕ καταγράφηκε σε ρεπορτάζ του τοπικού τύπου τις προηγούμενες εβδομάδες. Όμως, σύμφωνα με νέα οικονομικά δημοσιεύματα που δημοσιεύτηκαν στις αρχές Αυγούστου, «οι διαδικασίες προετοιμασίας ενδεχόμενης εξόδου της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος από την αιγυπτιακή αγορά δεν έχουν προς το παρόν ξεκινήσει».

Σύμφωνα με έγκυρες τραπεζικές πηγές, τις οποίες επικαλούνται τα εν λόγω δημοσιεύματα, και τα οποία καταγράφει στο σημερινό του ενημερωτικό σημείωμα το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων (ΟΕΥ) της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο, «η ελληνική τράπεζα έχει πράγματι καταθέσει σχετικό αίτημα στην Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου (CBE), ωστόσο η διοίκηση της ελληνικής τράπεζας στην Αίγυπτο (δηλαδή η «NBG Egypt») δεν έχει ακόμη δεχθεί επίσημο αίτημα από οποιαδήποτε πλευρά, προκειμένου αυτή να διεξάγει «τεχνική εξέταση» ("due diligence") του χαρτοφυλακίου της τράπεζας, στο πλαίσιο της προετοιμασίας ενδεχόμενης πώλησης».

Κατά τις ίδιες πηγές, όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται, «στην περίπτωση που η ελληνική τράπεζα εξέλθει τελικώς της αιγυπτιακής αγοράς, τούτο μπορεί να γίνει με δύο τρόπους:

- είτε διά της πώλησης του συνόλου των περιουσιακών της στοιχείων και των υποχρεώσεών της σε άλλο τραπεζικό ίδρυμα,

- είτε διά της ρευστοποίησης του χαρτοφυλακίου δραστηριοτήτων της στην Αίγυπτο, που θα απαιτήσει ωστόσο περισσότερο χρόνο.

Σύμφωνα πάντως με τις εν λόγω πηγές, αλλά και σύμφωνα με μαρτυρίες πελατών της ελληνικής τράπεζας που δραστηριοποιείται στην Αίγυπτο, διαθέτοντας 17 υποκαταστήματα σε διάφορες μεγάλες πόλεις της χώρας, «η δραστηριότητα της τράπεζας στην Αίγυπτο συνεχίζεται επί του παρόντος κανονικά, δεδομένου ότι η οποιαδήποτε διαδικασία μελλοντικής εξόδου θα πάρει αρκετό χρόνο για να ολοκληρωθεί».

Τέλος, το Γραφείο ΟΕΥ της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κάιρο θυμίζει στο ενημερωτικό του σημείωμα ότι «ότι στο τέλος Ιουλίου, ο εγχώριος οικονομικός Τύπος είχε αναφέρει ότι η Κεντρική Τράπεζα Αιγύπτου ενέκρινε αίτημα της NBG Egypt για έξοδό της από την αιγυπτιακή τραπεζική αγορά, που εμπίπτει στις υποχρεώσεις των ελληνικών συστημικών τραπεζών να μειώσουν δραστικά την παρουσία τους στο εξωτερικό, στο πλαίσιο του προγράμματος της Ε.Ε. για την εξυγίανση και αναδιάρθρωσή τους».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

conte_6_10_708

Στα δύο έχει χωριστεί η ιταλική κυβέρνηση μετά το τελεσίγραφο της Κομισιόν για τον «άνευ προηγουμένου προϋπολογισμό» - Δραματικά κορυφώνεται η κρίση την ώρα που η απόδοση του 10ετούς ιταλικού ομολόγου εκτοξεύεται - Στο 4.47% τo ελληνικό 10ετές ομόλογο

fgrh_XL

Στην αντεπίθεση περνά η ΔΕΗ με αφορμή την υψηλή τιμή (54,74 ανά μεγαβατώρα), με την οποία έκλεισε η τελευταία δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας και τις γκρίνιες που διατυπώνονται από τους ιδιώτες προμηθευτές.

fosun

Tα σενάρια «διάσωσης» της Folli Follie από τον κινεζικό κολοσσό κυκλοφορούσαν πριν την αποκάλυψη για την «τρύπα» ενός δισ. δολαρίων στα έσοδα της ελληνικής εταιρείας από Ασία, ωστόσο τις τελευταίες ώρες οι φήμες έχουν αναζοπυρωθεί