Ποινικό αδίκημα οι επιθέσεις σε εφοριακούς

efor_027

Τροπολογία με μέτρα προστασίας των εφοριακών από απειλές και διώξεις, κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών

Μέτρα για την θωράκιση και προστασία των εφοριακών υπαλλήλων κατά την εκτέλεση της αποστολής τους, προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομικών. Μετά τις απειλές και τα κρούσματα επιθέσεων σε βάρος του κλάδου, η ηγεσία του οικονομικού επιτελείου φέρνει διάταξη, προκειμένου να μην αισθάνονται απειλούμενοι και φοβισμένοι οι εφοριακοί. Προβλέπεται η παροχή νομικής προστασίας σε περίπτωση καταγγελιών, αγωγών ή μηνύσεων που, στην ουσία, γίνονται για λόγους εκφοβισμού και αποτροπής των ελέγχων.

Συγκεκριμένα:

1. Γίνεται βαρύ ποινικό αδίκημα ("επιβαρυντική περίσταση") η διάπραξη επιθέσεων και εγκλημάτων των άρθρων 308 έως 311, 333, 361, 361Α' του Ποινικού Κώδικα, όταν ασκούνται σε βάρος υπαλλήλου του Υπουργείου Οικονομικών και της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, κατά την άσκηση της υπηρεσίας του.

Η ρύθμιση αυτή καθίσταται αναγκαία, όπως αναφέρεται στην Αιτιολογική Έκθεση, επειδή «παρατηρούνται συνεχώς αυξανόμενες επιθέσεις σε βάρος των υπαλλήλων του Υπουργείου Οικονομικών και της ΑΑΔΕ, ιδιαίτερα κατά τη διενέργεια φορολογικών, τελωνειακών και λοιπών ελέγχων για την προστασία των συμφερόντων του Δημοσίου, για λόγους που συνδέονται άρρηκτα με την άσκηση των καθηκόντων τους. Η ιδιαίτερη ηθικοκοινωνική απαξία που ενέχει η διάπραξη των ως άνω ποινικών αδικημάτων σε βάρος κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών (…) υπαγορεύει για λόγους προληπτικούς και κατασταλτικούς, η Πολιτεία να αντιμετωπίζει με μεγαλύτερη αυστηρότητα τους δράστες».

Ίδια διάταξη υπάρχει ήδη για την προστασία των αστυνομικών, λιμενικών, πυροσβεστικών και υγειονομικών υπαλλήλων (άρθρο 315Α Ποινικού Κώδικα).

- Από τον Διοικητή και τον Πρόεδρο της ΑΑΔΕ, μέχρι και κάθε υπάλληλο της ΑΑΔΕ, είτε τελούν εν ενεργεία είτε και αν έχουν διατελέσει στο παρελθόν αλλά έφυγαν από την υπηρεσία, θα μπορούν στο εξής να ζητούν και να εκπροσωπούνται από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον εξετάζονται ή διώκονται ή ενάγονται για πράξεις και παραλείψεις που συνδέονται με την εκτέλεση των καθηκόντων τους.

Εναλλακτικά, προκειμένου να τύχουν μιας έγκαιρης και αποτελεσματικής νομικής στήριξης κατά την άσκηση των καθηκόντων τους, μπορούν επίσης να εκπροσωπηθούν και από δικηγόρο της επιλογής τους σε οποιαδήποτε δικονομικό στάδιο. Η εκπροσώπησή τους, όμως, αυτή αποκλείει την παράλληλη εκπροσώπηση και από μέλος του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Συγκεκριμένα, εφόσον ψηφιστεί η τροπολογία:

- προβλέπεται η κάλυψη από την ΑΑΔΕ των εξόδων στα οποία υποβάλλονται ο Διοικητής, ο Πρόεδρος, τα μέλη του Συμβουλίου Διοίκησης, ο Εμπειρογνώμονας και οι υπάλληλοι της ΑΑΔΕ, εν ενεργεία και διατελέσαντες κατά την προκαταρκτική διαδικασία ή με την ιδιότητα του κατηγορουμένου, του εναγομένου ή του πολιτικώς ενάγοντος, σε δίκες που αφορούν πράξεις ή παραλείψεις που έλαβαν χώρα κατά την εκτέλεση των καθηκόντων τους και εξ αφορμής αυτών. Ανάλογες ρυθμίσεις έχουν προβλεφθεί από πέρυσι για στην κάλυψη των δικαστικών εξόδων και της δικηγορικής αμοιβής στα οποία υποβάλλονται ο Πρόεδρος και το προσωπικό της ΕΛ.ΣΤΑΤ, αλλά και το προσωπικό των ενόπλων δυνάμεων.

- επίσης, προβλέπεται ότι και ως ενάγοντες ακόμα, εφόσον η δίκη αφορά στην εκτέλεση των καθηκόντων τους ή εξ αφορμής αυτών, ισχύουν οι ατέλειες του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, εφόσον όμως έχει αναλάβει την εκπροσώπησή τους.

Οι διατάξεις για την κάλυψη των εξόδων εκπροσώπησης εφοριακών έχουν εφαρμογή και στις μέχρι την ψήφιση της τροπολογίας εκκρεμείς υποθέσεις, αλλά για διαδικαστικές πράξεις ή υπηρεσίες που παρέχονται από 1.1.2018 και μετά.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΜΕ ΚΟΥΚΟΥΛΑ

ΚΑΠΕΛΟ ΜΑΣΚΑ ΚΑΙ ΜΠΕΡΤΑ

Dimitrios

Προστατεψτε τα λαμογια για να τα οικονοματε ολοι. Και βεβαιως δεν ειναι τα μονα λαμογια, αλλα ηταν, ειναι, και θα ειναι, τα μεγαλυτερα αρπακτικα.

ΑΑ

Δηλαδή πρίν απο αυτό το νόμο ΔΕΝ ήταν ποινικό αδικημα να ξυλοφορτώνεις έναν εφοριακό/υπάλληλό/άνθρωπο;

@AA

Σε βλέπω πολύ δραστήριο ΠΑΣΟΚΟ ΣΥΡΙΖΑΙΟ

AA

σε βλέπω IQ ραδικιού.

EPITELOYS TO TELOS

και απο τα λαμογια εφοριακους ποιος νόμος θα μας προστατεύσει. Σας θυμίζω ότι η επανάσταση το 1821 ξεκίνησε όταν οι κλέφτες και αρματωλοι ( φορεισπράκτορες) δεν μπορούσαν πλέον να αντλήσουν άλλους φόρους για τους Τούρκους και για την πάρτι τους. Θέλω ένα νόμο να προστατεύει τον Ελληνα πολιτη απο το ΥΠΟΙΚ και την πολιτική διαφθορά και το πολιτικό bullying

graecopithecus

Ποιος νόμος όμως θα προστατεύσει τους πολίτες από τις άθλιες συμμορίες των "κρατικών υπαλλήλων των ελεγκτικών αρχών"? Όλες οι ελεγκτικές αρχές στη χώρα μας και κυρίως εφορίες, πολεοδομίες και λοιπά ευαγή ιδρύματα είναι άντρα διαφθοράς και εγκληματικότητας ενώ οι "λειτουργοί" τους συμπεριφέρονται σαν κοινοί εκβιαστές και εγκληματίες. Μαζέψτε τους γιατί όλες οι μεγάλες επαναστάσεις ξεκίνησαν σαν αντίδραση του λαού στις αυθαιρεσίες των "δημόσιων λειτουργών".

ΑΑ

Μην κάνεις λαμογιές, μη χτίζεις αυθαίρετα, μην κρατάς μαύρα βιβλία για να μην ευδοκιμούν οι συμμορίες που λες. Εσύ τις ταϊζεις κάθε φορά που πας να παρακάμψεις τους κανόνες.

Μαστρονίκος

Για κάποιους η νομιμότητα είναι άγνωστη έννοια. Στην φυσικη(για όσους δεν ήταν ωσεί παρών)μάθαμε ότι η δράση γεννά την αντίδραση. Ο νεοέλληνας δεν εννοεί εν έτη 2018 να καταλάβει ότι είναι συνυπεύθυνος στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί οπως επισης δεν μπορεί να κατανοήσει ότι είναι ο μόνος που μπορεί να αλλάξει αυτήν την κατασταση.

graecopithecus

Μάλλον δεν ζεις στην Ελλάδα ή είσαι κρατικοδίαιτος και σου θίξαμε το Άγιο Δισκοπότηρο. Ποιους κανόνες, αυτούς που ανακαλύπτει ο κάθε διεφθαρμένος υπάλληλος για να κωλυσιεργήσει προσδοκώντας γρηγορόσημο ή φακελάκι. Τους εκβιασμούς των εφοριακών ή του ΙΚΑ για απίθανες αιτίες ή απλές παραλήψεις που δεν είχαν φορολογική ή άλλη επίπτωση, ή για το συνειδητό μπάχαλο των πολεοδομιών που τρελαίνει τους νομοταγείς και ευνοεί τους αυθαίρετους. Η διαφθορά στη χώρα μας βρίσκεται σε τριτοκοσμικά επίπεδα, αφού βρισκόμαστε σε πολύ χειρότερη θέση από χώρες όπως η Γεωργία, η Ρουάντα, ο Άγιος Δομίνικος, η Ναμίμπια, η Μποτσουάνα και το Κατάρ (Corruption Perceptions Index 2017). Και αυτό παρά την θεαματική βελτίωση που επέφερε η οικονομική κρίση (έλλειψη χρημάτων, μείωση οικονομικής και οικοδομικής δραστηριότητας).

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

eforia_ar

Οι πολίτες που χρωστούν έως €500 ήταν η βασική κατηγορία οφειλετών που αυξήθηκε στο δ΄τρίμηνο του 2018, όπως σημειώνει το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής - Κατά 4,4 δισ. ευρώ αυξήθηκε το 2018 ο συνολικός αριθμός των ληξιπρόθεσμων οφειλών που ξεπέρασαν τα 104,4 δισ. ευρώ

53
Gold

Ασταμάτητο το πολύτιμο μέταλλο, καλπάζει προς τα 1.350 δολάρια - Γιατί τράπεζες και χώρες γεμίζουν με μανία τα θησαυροφυλάκια τους - Τι σημαίνει η σπάνια συσχέτιση με το δολάριο - Που... πήγε ο χρυσός της Αγγλίας και γιατί Βενεζουέλα και Αυστραλία τον αναζητούν