«Καυτό» εξάμηνο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις - ΕΝΦΙΑ, εισφορές και τέλη κυκλοφορίας

foroi

Αυτές είναι οι φορολογικές επιβαρύνσεις που πρέπει να περιμένουν οι φορολογούμενοι πολίτες

Μία σειρά από πρόσθετες φορολογικές επιβαρύνσεις ύψους 11 δισ. ευρώ θα πρέπει να περιμένουν επιχειρήσεις και νοικοκυριά από τα τέλη Ιουλίου 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019.

Ακόμη μεγαλύτερη συρρίκνωση των εισοδημάτων τους θα διαπιστώσουν εκατομμύρια φορολογούμενοι από τα τέλη του τρέχοντος Ιουλίου. Κι αυτό γιατί οι φορολογικές υποχρεώσεις που θα προκύψουν από την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων αναμένεται για ακόμη μία χρονιά να είναι ιδιαίτερα βεβαρημένες, σύμφωνα βεβαίως και με τις προβλέψεις του Προϋπολογισμού 2018.

Οι νέοι φόροι που θα μπουν στην καθημερινότητα των πολιτών από τον Ιούλιο του 2018 έως και τον Ιανουάριο του 2019, όπως τα κωδικοποιεί η ΕΣΕΕ σε ενημερωτικό σημείωμα προς τα μέλη της, συνοψίζονται στα εξής:

-Φόρος Εισοδήματος Φυσικών και Νομικών Προσώπων
-Ειδική Εισφορά Αλληλεγγύης,
-Προκαταβολή φόρου εισοδήματος επόμενου έτους
-Φόρος πολυτελούς διαβίωσης
-ΕΝΦΙΑ 2018
-Τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Συμπεριληφθείσας της και τελευταίας δόσης του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ), το ύψος των πληρωτέων ποσών που θα κληθούν να καταβάλλουν στο ελληνικό Δημόσιο οι υπόχρεοι - νοικοκυριά & επιχειρήσεις- προσεγγίζει τα επίπεδατων 11 δις €.

Η γενική περιγραφή των νέων φόρων που θα κληθούν να εξοφλήσουν εντός του επόμενου χρονικού διαστήματος φυσικά και νομικά πρόσωπα, έχει ως εξής:

Φόρος Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2017 έχει παραταθεί μέχρι και την 26η Ιουλίου 2018, ενώ στα εκκαθαριστικά του εντύπου Ε1 ενσωματώνονταιη ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, η προκαταβολή φόρου για το επόμενο έτος και ο φόρος πολυτελούς διαβίωσης. Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό σημ είωμα καλούνται να εξοφλήσουν τις υποχρεώσεις τους σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη λήγει στις 31 Ιουλίου, η δεύτερη στις 28 Σεπτεμβρίου και η τρίτη στις 30 Νοεμβρίου.

Φόρος Εισοδήματος Νομικών Προσώπων

Η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, που δεν έχουν υποβληθεί μέχρι τη δημοσίευση της υπουργικής απόφασης και των οποίων η προθεσμία υποβολής δεν έχει λήξει, παρατείνεται επίσης μέχρι την 26η Ιουλίου 2018. Η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε έξι ίσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τα τέλη Ιουλίου και θα ολοκληρωθεί στα τέλη Δεκεμβρίου του παρόντος έτους.

ΕΝΦΙΑ 2018

Οπως και πέρυσι έτσι και φέτος εκτιμάται πως το αργότερο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου θα έχουν αναρτηθεί στο σύστημα TAXISnet τα εκκαθαριστικά σημειώματα φυσικών & νομικών προσώπων με τα ποσά του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) για το 2018.

Η εισπραξιμότητα του φόρου υπολογίζεται στα 2,65 δις ευρώ, ενώ η εξόφληση του φόρου θα γίνει σε 5 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον προσεχή Σεπτέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο του 2019.

Τέλη Κυκλοφορίας 2019

Μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου 2018 πάνω από 5 εκ. κάτοχοι αυτοκινήτων και δικύκλων θα κληθούν να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας του 2019, με το συνολικό ποσό να ανέρχεται στα περίπου 1,2 δις ευρώ.

Η διευθέτηση της πληθώρας των επικείμενων φορολογικών βαρών ξεκινάει με τη ν καταβολή της 1ης δόσης φόρου εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων την 31η Ιουλίου και συνεχίζεταιμε τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στις 31 Αυγούστου.

Ο Σεπτέμβριος εκτός από τη 2η δόση του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και την αντίστοιχη 3η των νομικών, περιλαμβάνει και την 1η από τις 5 μηνιαίες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, οι υποχρεώσεις του οποίου ολοκληρώνονται τον Ιανουάριο του 2019. Παράλληλα, το Δεκέμβριο του 2018, σχεδόν 5 εκ. ιδιοκτήτεςοχημάτων θα πρέπει να καταβάλουν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2019.

Επίσης, πρέπει να τονιστεί το γεγονός πως οι προαναφερθείσες φορολογικές υποχρεώσεις έρχονται να προστεθούν στις ήδη τρέχουσες από την αρχή του έτους, με τις κυριότερες εξ’ αυτών να αφορούν κυρίως επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.

Κορκίδης: Οι επιβαρύνσεις στερούν πολύτιμους πόρους από την αγορά

«Για ακόμη μία χρονιά οι αδικαιολόγητα υψηλές επιβαρύνσεις στα εισοδήματα φυσικών και νομικών προσώπων, στερούν πολύτιμους πόρους από την αγορά, οι οποίοι εν όψει της επικείμενης εξόδου από τα Μνημόνια θα μπορούσαν να έχουν πολλαπλασιαστικά θετικές επιδράσεις στην ανάκαμψη της οικονομίας» επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης.

Κάνει λόγο για την ανάγκη αναθεώρησης της υιοθετούμενης μέχρι σήμερα περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής, με έμφαση στη μείωση των φορολογικών συντελεστών, τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για τα νοικοκυριά και συμπληρώνει ότι «η αναθέρμανση της πραγματικής οικονομίας συνιστά βασική συνιστώσα χάραξης μίας υγιούς αναπτυξιακής πολιτικής, με τα πολλαπλά οφέλη να διαχέονται στο σύνολο της κοινωνίας».

ΣΧΟΛΙΑ (13)

κατα τα αλλα

οι μεγαλοοφειλετες και τα λαμογια διαφευγουν. οι μαλακες θα πληρωσουν παλι. αμ δε! ελατε παρεθω να φατε βολια απο το δικανο.

Do the math

Μισθωτος με 22.500 ευρω σε οικογενεια να πληρωνει 4300 δεν ειναι 9%

Να ειστε καλα ολοι

Που δεν παραλειπετε να μας το θυμιζετε

κοινος νους

ενφια,εισφορες,τελη κυκλοφοριας....αραγε ποια κυβερνηση επεβαλε αυτα τα μετρα?κουλη ακους??????

Καλή όρεξη

Φάτε αριστερά.

Στέφανος

Καί μετά έχετε καί τήν αναίδια νά συζητάτε δήθεν λύσεις γιά τό δημογραφικό πρόβλημα !!!!!!!!!!!!!

Avantgrade

Όλα καλά είναι . Όποιος όλα τα χρόνια ήταν νοικοκύρης δεν έχει να φοβηθεί τίποτα. Για τούς μπαταχτζηδες και τους δήθεν μνημόνια μέχρι την δευτέρα παρουσία του Κυρίου !!!

ΔΗΛΑΔΗ

ΕΠΕΙΔΗ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΗΤΑΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΗΣ ΤΩΡΑ (ΑΠΟ ΤΟ 2010 ΔΗΛΑΔΗ) ΕΡΧΕΤΑΙ Η ΕΚΔΙΚΗΣΗ! ΓΙΑΤΙ? ΤΟΥΣ ΤΑ ΧΡΩΣΤΟΥΣΑΜΕ? Ή ΔΕΝ ΤΑ ΔΟΥΛΕΨΑΜΕ? ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΣ ΜΕΓΑΛΕ, ΚΑΝΕΙΣ ΛΑΘΟΣ!!

cpt.scirocco

Ναι έχεις δίκιο όποιος είναι πουθενάς δεν έχει τίποτα, είναι τεμπέλης άνεργος, ή δουλεύει μαύρα μια χαρά είναι. Οι νοικοκυραίοι που έχουν ένα σπίτι ή ένα αυτοκίνητο ή μία επιχείρηση πρέπει να ματώσουν. Αυτός είναι ο κομμουνισμός. Φτωχοποιούμε τους πάντες, τους εξισώνουμε με τους άχρηστους και τους πουθενάδες, δίνουμε ένα επίδομα και γινόμαστε μάγκες. Μια χαρά όλα. Οι επιχειρήσεις εισφορές κοντά στο 90 τις εκατό, όσοι έχουν σπίτι ΕΝΦΙΑ, οι εργαζόμενοι 5.500 € αφορολόγητο, οι συνταξιούχοι πλην 18 τις εκατό, όσοι πέρνουν ένα ενοίκιο το λιγότερο πλην 15 τις εκατό το λιγότερο. Όσοι είναι πουθενάδες ή λαθρομετανάστες ΕΠΙΔΟΜΑ!!! Μια χαρά όλα, να τον χαίρεστε.

Candyman

Σωστός. Ξέχασες μόνο ότι οι ελ. επαγγελματίες δεν έχουν ΚΑΝ 5Κ αφορολόγητο. Και για φόρους/εισφορές έχεις δίκιο είναι περίπου 85%. Και μετά απορούνε γιατί φοροδιαφεύγει ο άλλος. Για να υπάρξει φορολογική συνείδηση πρέπει πρώτα η φορολογία να είναι ΙΣΟΤΙΜΗ (και όχι μόνο 9% στον υπάλληλο και 85% στον επαγγελματία), δίκαιη, ανάλογη του εισοδήματος και κυρίως ανταποδοτική. Στην Ελλάδα δεν ισχύει τίποτε απο τα τρία. Y.Γ. Ας βγούνε τώρα οι συριζο δ.υ. να με βρίσουνε και να με πούνε μπαταξή.

ΦΙΛΑΡΑΚΟ

Ποιές εισφορές+φόροι είναι 85% ρε ψεύτη; Ακόμα κι αν δηλώνεις τα πάντα (τα πάντα όμως) οι εισφορές σου δεν θα ξεπεράσουν το 60% των μικτών σου αποδοχών (όχι βέβαια πως θεωρώ ότι αυτό είναι λίγο). Στην σύγχυσή σας για μεταφορά ανακρίβειας και γκρίνιας, ξεχνάτε πως ΚΑΙ ο μισθωτός με του ίδιους συντελεστές φορολογείται. Με την διαφορα ότι έχει μια έκπτωση της τάξης των 2000€ .ΑΛΛΆ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΣΕΙ ΕΞΟΔΑ, που εκεί ο εε βάζει ότι γουστάρει. Επίσης μην βάζεις την προκαταβολή σαν σταθερό ποσοστό καταβολής.Το 80% πληρώνετε εφκα κάτω από 200€ το μήνα. Τώρα που ο εφκα είναι ποσοστό επί των ακαθαρίστων σας έρχεται ακόμα καλύτερα σε όσους φοροδιαφεύγετε. ΣΑ δε ντρέπεστε λίγο. Αυτή την καραμέλα με την υπερφορολόγηση μπορεί να την χρησιμοποιεί μόνο όποιος δηλώνει όλα τα εισοδήματά του, που είναι και ο μόνος ζημιωμένος.Μέχρι και πριν λίγα χρόνια , που η φορολογία ήταν χαμηλή,δεν κόβατε ούτε μια απόδειξη όλα μαύρα , αφορολόγητοι. Τα δικά σας χάλια πληρώνουμε τώρα. Άσχετε...

cpt.scirocco

Κάνε κι εσύ ρε σχετικέ μία επιχείρηση να κονομήσεις αφού είναι τόσο καλά τα πράγματα. Κοπρήτες του δημοσίου και του επιδόματος. Μας ζητάτε και τα ρέστα.

ΟΧΙ ΡΕ ΦΙΛΕ..

Γίνε εσύ μισθωτός αφού τόσο το θες να κονομήσεις και να μην δηλώνεις 7000 € το χρόνο, αλλά 12.000.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ