Εφιαλτικό σενάριο: Μπορεί το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 150$ το βαρέλι;

bloym
Οι επενδυτές στον κλάδο του πετρελαίου ενδέχεται να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι εταιρείες καλούνται να βάλουν τα χρήματά τους τώρα, αντί να επενδύσουν στην ανάπτυξη για αργότερα, καθώς η έλλειψη εξερεύνησης για νέα κοιτάσματα θέτει το σκηνικό για μια άνευ προηγουμένου άνοδο της τιμής του αργού, σύμφωνα με την Sanford C. Bernstein & Co.

Οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των αποδόσεων και των διανομών των μετόχων, εις βάρος των κεφαλαιουχικών δαπανών με στόχο την εξεύρεση νέων προμηθειών, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές όπως ο Neil Beveridge σε σημείωμά του την Παρασκευή. Αυτό προκαλεί πτώση των αποθεμάτων για μεγάλους παραγωγούς και ο δείκτης επανεπένδυσης του κλάδου να βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών (μιας γενιάς), ανοίγοντας το δρόμο για να ξεπεράσουν οι τιμές του πετρελαίου ακόμα και τα επίπεδα ρεκόρ τα οποία κατέγραψαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Bernstein.

"Οι επενδυτές που είχαν ωθήσει τους μάνατζερς να διοικούν χαλαρά και να επιστρέφουν μετρητά θα θρηνήσουν από την υποαπασχόληση στον κλάδο", ανέφεραν οι αναλυτές. "Οποιοδήποτε έλλειμμα στην προσφορά θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση των τιμών, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη από την τιμή των 150 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008."

bloym

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (1)

George

"Global oil discoveries and new projects fell to historic lows in 2016". Άδικα περιμένουν κάποιοι να ανέβει η τιμή. Οι ίδιες οι εταιρίες έχουν τραβήξει χειρόφρενο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το να επενδύουν σε κάτι που θα πεθάνει τα επόμενα χρόνια είναι πεταμένα λεφτά. Προτιμάνε να τα βάλουν στην τσέπη τους παρά να τα πετάξουν λοιπόν. Μην παίρνετε για παράδειγμα την καθυστερημένη, όπως πάντα, Ελλάδα που προσπαθεί τώρα να επωφεληθεί από τους υδρογονάνθρακες. Το πιθανότερο είναι ότι θα μας βάλουν μέσα τελικά. Στο κοντινό μέλλον, το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει τον πρώτο λόγο. Και οι πρώτες δημοπρασίες που έγιναν για ρεύμα από ΑΠΕ στη χώρα μας, έδωσαν τιμές κοντά στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Παρότι θεωρούνται ακριβές για τα διεθνή δεδομένα, είναι φθηνότερες από της ΔΕΗ και παράλληλα οικονομικότερες για το κοινωνικό σύνολο λόγω μειωμένων εξωτερικών συνεπειών. Κι είναι μόνο η αρχή. Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν μείωση τιμών των ΑΠΕ κατά πολύ. Προς το παρόν οι επενδυτές είναι σκεπτικοί για την Ελλάδα λόγω κακού παρελθόντος σχετικά με την παρέμβαση του κράτους στις τιμές μετά την υπογραφή συμβολαίων. Αυτό ήταν αρκετό για να κρατήσει τις τιμές ψηλά, αλλά υπάρχουν κι άλλα που τις κρατάνε και είναι θέματα πολιτικής και διαπλοκής με συνδικαλιστικά συμφέροντα. Φωτεινό παράδειγμα η Νορβηγία, μια χώρα με πετρέλαια, που παράγει το 100% του ρεύματος από υδροηλεκτρικά κι εξάγει τα πετρέλαια σε τριτοκοσμικούς αφού ταυτόχρονα έχει υιοθετήσει και την ηλεκτροκίνηση στην ξηρά και την πάει ένα βήμα παραπέρα τώρα βάζοντάς την και στη θάλασσα. Επειδή όλα είναι θέμα παραγωγής (κι όχι απλώς προσφοράς) και ζήτησης, καταλαβαίνουμε ποιες θα είναι οι τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

panagiwtakiss_arthroos1

Επί ΣΥΡΙΖΑ οδηγήθηκε για πρώτη φορά στην ιστορία της σε ζημιές κοντά στο 1 δισ. ευρώ - Η κατρακύλα της ΔΕΗ αποδίδεται σε μεγάλο βαθμό στις κυβερνητικές επιλογές για το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας - Ποτάμι: Από ατμομηχανή η ΔΕΗ έγινε θηλειά της οικονομίας λόγω των ιδεοληψιών του ΣΥΡΙΖΑ

124