Εφιαλτικό σενάριο: Μπορεί το πετρέλαιο να ξεπεράσει τα 150$ το βαρέλι;

bloym
Οι επενδυτές στον κλάδο του πετρελαίου ενδέχεται να εκφράσουν τη λύπη τους για το γεγονός ότι οι εταιρείες καλούνται να βάλουν τα χρήματά τους τώρα, αντί να επενδύσουν στην ανάπτυξη για αργότερα, καθώς η έλλειψη εξερεύνησης για νέα κοιτάσματα θέτει το σκηνικό για μια άνευ προηγουμένου άνοδο της τιμής του αργού, σύμφωνα με την Sanford C. Bernstein & Co.

Οι εταιρείες υποχρεώθηκαν να επικεντρωθούν στην ενίσχυση των αποδόσεων και των διανομών των μετόχων, εις βάρος των κεφαλαιουχικών δαπανών με στόχο την εξεύρεση νέων προμηθειών, ανέφεραν ορισμένοι αναλυτές όπως ο Neil Beveridge σε σημείωμά του την Παρασκευή. Αυτό προκαλεί πτώση των αποθεμάτων για μεγάλους παραγωγούς και ο δείκτης επανεπένδυσης του κλάδου να βυθιστεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 30 ετών (μιας γενιάς), ανοίγοντας το δρόμο για να ξεπεράσουν οι τιμές του πετρελαίου ακόμα και τα επίπεδα ρεκόρ τα οποία κατέγραψαν κατά τις τελευταίες δεκαετίες, σύμφωνα με τον Bernstein.

"Οι επενδυτές που είχαν ωθήσει τους μάνατζερς να διοικούν χαλαρά και να επιστρέφουν μετρητά θα θρηνήσουν από την υποαπασχόληση στον κλάδο", ανέφεραν οι αναλυτές. "Οποιοδήποτε έλλειμμα στην προσφορά θα οδηγήσει σε υπερβολική αύξηση των τιμών, ενδεχομένως πολύ μεγαλύτερη από την τιμή των 150 δολαρίων το βαρέλι που σημειώθηκε το 2008."

bloym

ΣΧΟΛΙΑ

George

"Global oil discoveries and new projects fell to historic lows in 2016". Άδικα περιμένουν κάποιοι να ανέβει η τιμή. Οι ίδιες οι εταιρίες έχουν τραβήξει χειρόφρενο γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι το να επενδύουν σε κάτι που θα πεθάνει τα επόμενα χρόνια είναι πεταμένα λεφτά. Προτιμάνε να τα βάλουν στην τσέπη τους παρά να τα πετάξουν λοιπόν. Μην παίρνετε για παράδειγμα την καθυστερημένη, όπως πάντα, Ελλάδα που προσπαθεί τώρα να επωφεληθεί από τους υδρογονάνθρακες. Το πιθανότερο είναι ότι θα μας βάλουν μέσα τελικά. Στο κοντινό μέλλον, το ηλεκτρικό ρεύμα θα έχει τον πρώτο λόγο. Και οι πρώτες δημοπρασίες που έγιναν για ρεύμα από ΑΠΕ στη χώρα μας, έδωσαν τιμές κοντά στα 7 λεπτά η κιλοβατώρα. Παρότι θεωρούνται ακριβές για τα διεθνή δεδομένα, είναι φθηνότερες από της ΔΕΗ και παράλληλα οικονομικότερες για το κοινωνικό σύνολο λόγω μειωμένων εξωτερικών συνεπειών. Κι είναι μόνο η αρχή. Οι διεθνείς εξελίξεις δείχνουν μείωση τιμών των ΑΠΕ κατά πολύ. Προς το παρόν οι επενδυτές είναι σκεπτικοί για την Ελλάδα λόγω κακού παρελθόντος σχετικά με την παρέμβαση του κράτους στις τιμές μετά την υπογραφή συμβολαίων. Αυτό ήταν αρκετό για να κρατήσει τις τιμές ψηλά, αλλά υπάρχουν κι άλλα που τις κρατάνε και είναι θέματα πολιτικής και διαπλοκής με συνδικαλιστικά συμφέροντα. Φωτεινό παράδειγμα η Νορβηγία, μια χώρα με πετρέλαια, που παράγει το 100% του ρεύματος από υδροηλεκτρικά κι εξάγει τα πετρέλαια σε τριτοκοσμικούς αφού ταυτόχρονα έχει υιοθετήσει και την ηλεκτροκίνηση στην ξηρά και την πάει ένα βήμα παραπέρα τώρα βάζοντάς την και στη θάλασσα. Επειδή όλα είναι θέμα παραγωγής (κι όχι απλώς προσφοράς) και ζήτησης, καταλαβαίνουμε ποιες θα είναι οι τιμές του πετρελαίου μακροπρόθεσμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

greece

Tα επικαιροποιημένα στοιχεία που ανήρτησε χθες η Παγκόσμια Τράπεζα για τις επιδόσεις 214 χωρών το 2017, δείχνουν ότι η Ελλάδα κατρακύλησε στον δείκτη «κυβερνητικής αποτελεσματικότητας» από την 96η θέση στην 101η της λίστας

26
tourismos

Πάνω από το ήμισυ των στερεών αποβλήτων που προέρχονται από τον τουριστικό τομέα στην Ελλάδα θα μπορούσε, μέσα από βέλτιστες πρακτικές, να οδεύει κάθε χρόνο προς την ανακύκλωση, ενώ παράλληλα μπορούν να γίνουν προσπάθειες για να μειωθούν τα οργανικά απόβλητα.

pipe_gas

Στην ατζέντα της κυβέρνησης ξαναμπαίνει δύο χρόνια μετά την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας με τα Σκόπια, ο αγωγός φυσικού αερίου, ο οποίος είχε υπογραφεί μεταξύ του ΔΕΣΦΑ και της κρατικής εταιρείας της γείτονας χώρας ΜΕR. Πρόκειται για τον αγωγό που θα ξεκινάει από την Νέα Μεσημβρία Θεσσαλονίκης και θα καταλήγει στη FYROM, προσφέροντας μία εναλλακτική πηγή προμήθειας φυσικού αερίου για την χώρα, η οποία σήμερα εξαρτάται από το Ρωσικό αέριο.

turkish_central_bank

Μετά τις επαφές του Τούρκου υπ. Οικονομικών Αλμπαϊράκ στο Βερολίνο και μια εβδομάδα πριν την πολυαναμενόμενη επίσκεψη Ερντογάν στη Γερμανία ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στην Τουρκία και τις γερμανοτουρκικές σχέσεις

2
wall_ole

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,32% ή 86 μονάδων στις 26.742, ο S&P κατέγραψε απώλειες μόλις 0,04% στις 2.929 μονάδες και ο Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,51% στις 7.986 μονάδες