«Παρούσα» στις μεγάλες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος

551-592x330

Με τη συνδρομή της ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των Marfin Bank Romania και της συμμετοχής της CPB στη Lombard Bank Malta

«Παρούσα» στις μεγαλύτερες επιχειρηματικές και χρηματοοικονομικές εξελίξεις είναι η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος, λειτουργώντας ως σύμβουλος, ανάδοχος κλπ. σε μια σειρά επιτυχημένων συναλλαγών.

Η πιο πρόσφατη είναι η έκδοση του εταιρικού ομολόγου του ομίλου B&F Ενδυμάτων, όπου η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος ήταν εκ των συντονιστών και κύριων αναδόχων. Σε μια περίοδο όπου η κεφαλαιαγορά έχει διακυμάνσεις και το περιβάλλον είναι ασφυκτικό, μία ελληνική επιχείρηση κατάφερε να αντλήσει τα κεφάλαια που χρειάζεται (25 εκατ. ευρώ) για περαιτέρω επενδύσεις και ανάπτυξη, αξιοποιώντας σύγχρονα χρηματοοικονομικά εργαλεία. Η έκδοση εταιρικών ομολόγων της BSB ήδη εισήχθη προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος της οργανωμένης αγοράς του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Πρόκειται για μια ακόμη μη εισηγμένη εταιρεία που θα κάνει χρήση αυτής της αγοράς του Χ.Α., ώστε να υποστηρίξει το επενδυτικό της πρόγραμμα.

Μερικές εβδομάδες πριν (Μάιος 2018) ήταν η επιτυχής έκδοση Κοινού Ομολογιακού Δανείου της Coral, ύψους 90 εκατ. ευρώ, με την Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος να είναι εκ των αναδόχων της Δημόσιας Προσφοράς. Υπενθυμίζεται ότι η συνολική ζήτηση ανήλθε σε 342,14 εκατ. ευρώ, με αποτέλεσμα να καλυφθεί η Δημόσια Προσφορά κατά 3,80 φορές.
Το άνοιγμα αυτής της νέας αγοράς έγινε το 2016, με την πρώτη έκδοση ομολόγων μη εισηγμένης εταιρείας της Housemarket (θυγατρικής της Fourlis, που λειτουργεί τα ΙΚΕΑ σε Ελλάδα, Κύπρο και Βουλγαρία), οι τίτλοι της οποίας εισήχθησαν προς διαπραγμάτευση στην κατηγορία Τίτλων Σταθερού Εισοδήματος του Χρηματιστηρίου Αθηνών. Η Επενδυτική ήταν ανάδοχος της δημόσιας προσφοράς και σε αυτή την έκδοση.

Επίσης, η Επενδυτική ήταν χρηματοοικονομικός σύμβουλος της NRG Global Energy Trading στην συμφωνία με την Motor Oil, που ανακοινώθηκε στις 21 Ιουνίου 2018, μια εκ των λίγων ιδιωτικών συναλλαγών που γίνονται τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά.

Είχαν προηγηθεί η επιτυχής ομολογιακή έκδοση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ύψους 120 εκατ. ευρώ (Απρίλιος 2018), όπου η Επενδυτική είχε το ρόλο αναδόχου, όπως και πριν από ένα χρόνο οι μεγάλες εκδόσεις των 200 εκατ. ευρώ του ΟΠΑΠ (Μάρτιος 2017) και των 300 εκατ. ευρώ του ομίλου Μυτιληναίος (Ιούνιος 2017), όπου και πάλι η Τράπεζα ήταν εκ των αναδόχων.

Η Επενδυτική Τράπεζα Ελλάδος έχει διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο και στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων του ΤΑΙΠΕΔ, ως χρηματοοικονομικός σύμβουλος σε δύο σημαντικές συναλλαγές. Πρώτον, στην πώληση του 100% της ΤΡΑΙΝΟΣΕ στους ιταλικούς σιδηρόδρομους, στην Ferrovie Dello Stato Italiane S.p.A., την τρίτη μεγαλύτερη σιδηροδρομική εταιρεία στην Ευρώπη, αντί 45 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη ιδιωτικοποίηση, εκτός από την έλευση ενός σημαντικού επενδυτή στους ελληνικούς σιδηροδρόμους, τους οποίους θα αναβαθμίσει, επέφερε το κλείσιμο του φακέλου κρατικών ενισχύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με το χρέος της ΤΡΑΙΝΟΣΕ προς τον ΟΣΕ, ύψους 692 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον, η Τράπεζα είναι χρηματοοικονομικός σύμβουλος στην ιδιωτικοποίηση της ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού). Ο διαγωνισμός είναι σε εξέλιξη, με την ΤΡΑΙΝΟΣΕ να έχει υποβάλλει βελτιωμένη οικονομική προσφορά για το 100% της ΕΕΣΣΤΥ, ύψους 22 εκατ. ευρώ.

Η συνέχεια αναμένεται εξίσου αισιόδοξη και επιτυχημένη για την Τράπεζα, καθώς ολοκληρώνονται οι πωλήσεις των Marfin Bank Romania και της συμμετοχής της CPB στη Lombard Bank Malta, όπου η Επενδυτική λειτουργεί ως σύμβουλος πώλησης.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

5c3b7241c8147020bd6effcc037bf79f_XL

Ξεκινώντας από το γεγονός ότι ένα ποσοστό 66% των τουριστών έρχεται στη χώρα μας αεροπορικώς, τα πλάνα των αεροπορικών για τη θερινή σεζόν δίνουν τον τόνο για το πώς θα κινηθεί η κίνηση το καλοκαίρι.

21115001aca6fca17023f8a04ef816d8_XL

Από όλους του τομείς της ναυτιλίας  όσο αφορά τους τύπους των πλοίων, τα LNG που μεταφέρουν υγροποιημένο φυσικό αέριο είναι εκείνα που έχουν προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον των ελλήνων πλοιοκτητών. Για τον λόγο αυτό έχουν αυξηθεί από οκτώ που ήταν το 2017 στις 13 στα τέλη του 2018, σύμφωνα με την έρευνα της Petrofin.

tsakala

Η κυβέρνηση έχει δηλώσει ότι θα καταθέσει στη Βουλή το νομοσχέδιο και παρουσιάζεται αποφασισμένη να επιμείνει στη βάση της συμφωνίας που είχε με τις τράπεζες - Οι επαφές κυβέρνησης - δανειστών για το νέο πλαίσιο ξεκίνησαν την περασμένη Παρασκευή και θα συνεχιστούν μέχρι το ΕuroWorking Group της 25ης Μαρτίου

fed_usa

Το 2008, πριν την κρίση, η Τράπεζα «δεν έβλεπε ύφεση στον ορίζοντα» - Το 2019 ο Πάουελ κάνει λόγο για ισχυρή οικονομία, παρά τα δυσοίωνα σινιάλα - Τα ομόλογα λένε «έρχεται ύφεση», η Fed λέει «πάμε καλά»... ποιος λέει αλήθεια;