«Φούσκωσε» το έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών

trapeza-tis-ellados

Η ΤτΕ. αποδίδει την αύξηση κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων

Έλλειμμα 1,3 δισ ευρώ παρουσίασε τον Απρίλιο το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών από 838 εκατ. που ήταν τον ίδιο μήνα πέρυσι, σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε η ΤτΕ. Η τελευταία αποδίδει την αύξηση κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου αγαθών και του ισοζυγίου πρωτογενών εισοδημάτων.

Σύμφωνα με την ΤτΕ τον ίδιο μήνα επίσης μειώθηκε το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών, ενώ το ισοζύγιο δευτερογενών εισοδημάτων παρουσίασε βελτίωση.

Αναλυτικά, η αύξηση του ελλείμματος του ισοζυγίου αγαθών κατά 503 εκατ. ευρώ οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών χωρίς καύσιμα σημείωσε μικρή αύξηση (73 εκατ. ευρώ), καθώς οι σχετικές εισαγωγές αυξήθηκαν, ως απόλυτο μέγεθος, περισσότερο από τις εξαγωγές. Πάντως, οι εξαγωγές αγαθών σημείωσαν άνοδο 11,3% (5,9% σε σταθερές τιμές).

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται στον περιορισμό των καθαρών εισπράξεων, κυρίως από τις ταξιδιωτικές υπηρεσίες, καθώς οι σχετικές εισπράξεις δεν μεταβλήθηκαν σημαντικά, παρά την άνοδο κατά 9,6% των αφίξεων, ενώ η αύξηση των πληρωμών ήταν πολύ μεγαλύτερη. Η επιδείνωση του ισοζυγίου μεταφορών οφείλεται στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών (εκτός θαλάσσιων) μεταφορών, ενώ το ισοζύγιο θαλάσσιων μεταφορών βελτιώθηκε. Επίσης μείωση σημείωσαν και οι καθαρές εισπράξεις από λοιπές υπηρεσίες.

Τετράμηνο

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2018, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών εμφάνισε έλλειμμα 4,2 δισεκ. ευρώ, κατά 891 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο από εκείνο της ίδιας περιόδου του 2017. Η εξέλιξη αυτή οφείλεται στην επιδείνωση όλων των επιμέρους ισοζυγίων.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου αγαθών αυξήθηκε κυρίως λόγω της αύξησης των καθαρών πληρωμών για εισαγωγές καυσίμων. Σε μικρότερο βαθμό επιδείνωση παρουσίασε και το ισοζύγιο αγαθών χωρίς καύσιμα.

Η μείωση του πλεονάσματος του ισοζυγίου υπηρεσιών οφείλεται κυρίως στην επιδείνωση του ισοζυγίου λοιπών υπηρεσιών. Το πλεόνασμα του ταξιδιωτικού ισοζυγίου περιορίστηκε, παρά την άνοδο των αφίξεων μη κατοίκων ταξιδιωτών και των αντίστοιχων εισπράξεων κατά 11,5% και 7,4% αντίστοιχα, λόγω της ανόδου των σχετικών πληρωμών. Το ισοζύγιο μεταφορών επίσης παρουσίασε μικρή επιδείνωση.

Τέλος, στα πλεονάσματα των ισοζυγίων πρωτογενών και δευτερογενών εισοδημάτων σημειώθηκε μείωση.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ (1)

Γιώτα

Αν καταλάβατε καλά οι επιχειρήσεις αντέδρασαν στην υψηλότατη φορολογία με φοροαποφυγή, γνωστόν ο,τι όσο αυξάνεις τους φορολογικούς συντελεστές τόσο λιγότερα εισπράττεις. Απο την άλλη οι εισροές του τουρισμού είναι εισαγόμενες, τα μνημόνια και ο Τσίπρας κατάστρεψαν τον ντόπιο παραγωγικό ιστό.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

6baf7d9

Το «βλέμμα» των επενδυτών παραμένει στραμμένο και στις εμπορικές σχέσεις ΗΠΑ και Κίνας, με τον Αμερικανό πρόεδρο, Ντόναλντ Τραμπ, να εκφράζει σήμερα την αισιοδοξία ότι οι ΗΠΑ και η Κίνα θα μπορέσουν να πετύχουν μια συμφωνία για το εμπόριο

4418774

Εντός λίγων ημερών ανοίγει η πλατφόρμα του ΕΦΚΑ για τις αιτήσεις διαγραφής - Αφορούν αφορούν ασφαλισμένους μετά το 1993, α αγρότες που είχαν και κάποια επιχειρηματική δραστηριότητα και οι δημοσιογράφους με μπλοκάκι