Υπόνοιες παράτασης της ποσοτικής χαλάρωσης αφήνει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης

lein

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, τονίζει πως θα μπορούσε να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μόνο έαν η ευρωζώνη υφίσταντο κάποιο ισχυρό οικονομικό σοκ

Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως «αναμένει» να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το Δεκέμβριο, κάτι που πολλοί επενδυτές κι αναλυτές εκλαμβάνουν ως υπόνοια ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε τελικά να παραταθεί κι άλλο.

Τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, τονίζει πως θα μπορούσε να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μόνο έαν η ευρωζώνη υφίσταντο κάποιο ισχυρό οικονομικό σοκ.

«Θα χρειαζόταν ένα μεγάλο σοκ στην παγκόσμια οικονομία για να αλλάξουμε την απόφαση μας να βάλουμε τέλος στις αγορές τίτλων» δήλωσε ο κ. Λέιν στα περιθώρια συνεδρίου κεντρικών τραπεζιτών.

«Δεν θέλουμε να το αποκλείσουμε εντελώς, αλλά τα βασικά εργαλεία προσαρμογής είναι η μελλοντική καθοδήγηση και τα επιτόκια» σημείωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε επίσης πως η επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα ο Λέιν τόνισε «πως είναι ακομα νωρίς για να μιλάμε για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων», γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές και συγκεκριμένα τους bulls του ευρώ.

Σήμερα το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου κατά 0,40%, στο 1,580.

Πηγή: newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

kats0

Η κυβέρνηση επεξεργάζεται το διάδοχο πλαίσιο του νόμου Κατσέλη για την προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς – Θα εξετάσουν το θέμα με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών που βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

23