Υπόνοιες παράτασης της ποσοτικής χαλάρωσης αφήνει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης

Υπόνοιες παράτασης της ποσοτικής χαλάρωσης αφήνει ο Ιρλανδός κεντρικός τραπεζίτης

Ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, τονίζει πως θα μπορούσε να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μόνο έαν η ευρωζώνη υφίσταντο κάποιο ισχυρό οικονομικό σοκ

lein
Την περασμένη εβδομάδα η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως «αναμένει» να λήξει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) το Δεκέμβριο, κάτι που πολλοί επενδυτές κι αναλυτές εκλαμβάνουν ως υπόνοια ότι το πρόγραμμα θα μπορούσε τελικά να παραταθεί κι άλλο.

Τώρα ο κεντρικός τραπεζίτης της Ιρλανδίας Φίλιπ Λέιν, τονίζει πως θα μπορούσε να παραταθεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, αλλά μόνο έαν η ευρωζώνη υφίσταντο κάποιο ισχυρό οικονομικό σοκ.

«Θα χρειαζόταν ένα μεγάλο σοκ στην παγκόσμια οικονομία για να αλλάξουμε την απόφαση μας να βάλουμε τέλος στις αγορές τίτλων» δήλωσε ο κ. Λέιν στα περιθώρια συνεδρίου κεντρικών τραπεζιτών.

«Δεν θέλουμε να το αποκλείσουμε εντελώς, αλλά τα βασικά εργαλεία προσαρμογής είναι η μελλοντική καθοδήγηση και τα επιτόκια» σημείωσε ο ίδιος. Πρόσθεσε επίσης πως η επανεπένδυση των εσόδων από τα ομόλογα που έχει αγοράσει η ΕΚΤ υπό το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα μειώσει το κόστος δανεισμού κατά 100 μονάδες βάσης.

Παράλληλα ο Λέιν τόνισε «πως είναι ακομα νωρίς για να μιλάμε για μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων», γεγονός που αποθαρρύνει τους επενδυτές και συγκεκριμένα τους bulls του ευρώ.

Σήμερα το ενιαίο νόμισμα υποχώρησε περαιτέρω έναντι του δολαρίου κατά 0,40%, στο 1,580.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης