Νομιμοποιούν και τα αυθαίρετα μέσα στα δάση

Απαγορεύεται από το δίκαιο της Πνευμ. Ιδιοκτησίας η καθ΄οιονδήποτε τρόπο παράνομη χρήση/ιδιοποίηση του παρόντος, με βαρύτατες αστικές και ποινικές κυρώσεις για τον παραβάτη
afthaireta_main01

Γίνονται νόμιμα όλα τα κτίσματα που έχουν χτιστεί σε δασικές εκτάσεις πριν από το 1975 και παίρνουν συγχωροχάρτι τα νεότερα για 30 χρόνια

Με ειδική ρύθμιση γίνονται νόμιμα όλα τα κτίσματα που έχουν κτιστεί μέσα σε δασικές εκτάσεις πριν από το 1975 και παίρνουν συγχωροχάρτι τα νεότερα για 30 χρόνια.

Μοντέλο αυθαιρέτων ετοιμάζεται να ακολουθήσει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέρ­γειας στη διαχείριση χιλιάδων ακινήτων που βρίσκονται μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις με νομοθετική ρύθμιση που αναμένεται να βγει στον αέρα μέσα στο καλοκαίρι.

Πρόκειται για εκτάσεις που με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 υπήρξαν δάση, ωστόσο σήμερα αποτελούν διαμορφωμένους, διάσπαρτους οικισμούς που η Πολιτεία είναι αδύνατον να γκρεμίσει στο όνομα της δασικής νομοθεσίας και της συνταγματικής πειθαρχίας. Μέχρι σήμερα κανένας νόμος για την αυθαίρετη δόμηση δεν είχε επιτρέψει την αντιμετώπισή τους, την οποία επιτάχυνε η ανάρτηση και κύρωση των δασικών χαρτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει επεξεργαστεί η Ελληνικό Κτηματολόγιο (πρώην ΕΚΧΑ) και παρουσιά­ζει σήμερα το «business stories», από το πρόγραμμα κύρωσης δασικών χαρτών για το 33% της χώρας που ολοκληρώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους αλλά και από την ανάρτηση χαρτών για το 17% που είναι σε εξέλιξη, πάνω από 280.000 στρέμματα καταλαμβάνονται από αυθαίρετα σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Η ειδική νομοπαρασκευαστική επιτροπή του υπουργείου που είχε συσταθεί για να διαμορφώσει την τελική πρόταση προς την πολιτική ηγεσία για τη διαχείριση των αυθαιρέτων συνεχίζει το έργο της με στόχο να το ολοκληρώσει μέσα στο καλοκαίρι. Σύμφωνα με πληροφορίες, η επιτροπή, στην οποία συμμετέχουν νομικοί, διασολόγοι και υπηρεσιακά στελέχη, έχει προτείνει, μεταξύ άλλων, την κατηγοριοποίηση των αυθαιρέτων μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις στα προ του 1975, για τα οποία συζητείται να δοθεί η δυνατότητα οριστικής νομιμοποίησης με καταβολή προστίμου, και στα μετά του 1975, για τα οποία θα δίνεται κάποιου είδους πολύχρονη παράταση με μεγαλύτερο αντίτιμο. Γι’ αυτά έχει προβλεφθεί να υπάρχει και ένα είδος δασικού ισοζυγίου, με στόχο τα πρόστιμα να επιστρέφουν στην αποκατάσταση του περιβάλλοντος, όπως έχει προβλέψει αντίστοιχα ο νομοθέτης από το 2011 στον νόμο των αυθαιρέτων (περιβαλλοντικό ισοζύγιο), χωρίς ποτέ να εφαρμόσει.

Οι «οικιστικές πυκνώσεις»

Προ διετίας το ΥΠΕΝ, στην προσπάθειά του να προχωρήσει την κύρωση των δασικών χαρτών, εξαίρεσε από τη διαδικασία της υποβολής αντιρρήσεων τους αυθαίρετους οικισμούς. Ηταν μια μορφή άμυνας του τότε αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Γιάννη Τσιρώνη για να μην εμποδιστεί το έργο των δασικών χαρτών, το οποίο μετά από διαχρονική αδράνεια εμφανίζει σημαντική πρόοδο. Με τη ρύθμιση που έγινε τότε με Υπουργική Απόφαση και αποτέλεσε αντικείμενο οξύτατων αντιδράσεων, οι αυθαίρετοι οικισμοί εξαιρέθηκαν από τους δασικούς χάρτες, ώστε η Πολιτεία να αποφασίσει σε δεύτερο χρόνο τον τρόπο που θα επιλύσει τον γόρδιο δεσμό των αυθαιρέτων. Βασική προϋπόθεση ήταν οι δήμοι να υποβάλουν στοιχεία για τα εγκεκριμένα ή μη Σχέδια Πόλης αλλά και τις «οικιστικές πυκνώσεις», όπως ονομάστηκαν τα αυθαίρετα που φύτρωσαν μέσα σε δάση και δασικές εκτάσεις. Ομως η αδυναμία των ΟΤΑ να ανταποκριθούν στην υποχρέωση αυτή έχει καθυστερήσει τη συμπλήρωση ολόκληρου του παζλ των αυθαιρέτων, το οποίο θα καθορίσει τη μεγάλη θεσμική παρέμβαση της Πολιτείας. Με βάση τα όσα ανακοίνωσε τις προηγούμενες μέρες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος, 50 δήμοι δεν έχουν συμμορφωθεί ακόμη με τις υποδείξεις του υπουργείου για να στείλουν στοιχεία σχετικά με τα όρια των οικισμών τους. Για τον λόγο αυτό δόθηκε νέα παράταση έως τις 16 Ιουλίου.
Στα Μέγαρα και τη... Γαύδο οι περισσότερες αυθαιρεσίες

Aπό τη λίστα με τους καλλικρατικούς δήμους, στην Αττική περιλαμβάνονται περισσότερα από 105.125 στρέμματα αυθαιρέτων σε 55 συνολικά ΟΤΑ που έχουν υποβάλει στοιχεία. Πρωταθλητές σε αυθαίρετα είναι οι Δήμοι Μεγάρων (17.412 στρέμματα), Μαραθώνα (15.444), Σαλαμίνας (12.747), Κρωπίας (12.801), Ωρωπού (9.853), Ραφήνας-Πικερμίου (7.347), Παιανίας (2.513) κ.ά. Στο υπόλοιπο της χώρας, και μολονότι τα νησιά των Κυκλάδων έχουν αποφύγει να στείλουν στοιχεία, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η καταγραφή από το Ελληνικό Κτηματολόγιο για 1.045 στρέμματα στην Κίμωλο, αλλά και 934 στρέμματα στη Γαύδο. Ειδικά για τη Γαύδο, ο επαρχιακός Τύπος έχει φιλοξενήσει το τελευταίο διάστημα ουκ ολίγες δηλώσεις της δημοτικής αρχής, σύμφωνα με τις οποίες η κατάρτιση των δασικών χαρτών έχει βγάλει σχεδόν το 90% του νησιού δασικό. Υπολογίζεται ότι από τα 34 χιλιόμετρα συνολικής επιφάνειας του νησιού, μόνο τα 3,5 έχουν μείνει εκτός δασικής προστασίας. Εντυπωσιακή είναι η έκταση της αυθαιρεσίας στα κεντρικά Τζουμέρκα, όπου καταγράφονται πάνω από 41.095 στρέμματα αυθαιρέτων, ενώ έχουν καταγραφεί 35.599 στον Δήμο Λουτρακίου και 19.500 σε 5 δήμους της Χαλκιδικής (κυρίως σε Σιθωνία και Προποντίδα). Η Υπουργική Απόφαση για την εξαίρεση αυθαιρέτων από τους δασικούς χάρτες έχει προσβληθεί στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την περιβαλλοντική οργάνωση WWF Hellas και το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο. Μάλιστα με απόφαση του Ε’ Τμήματος που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2017 έχει κηρυχθεί αντισυνταγματική και η υπόθεση έχει παραπεμφθεί για κρίση στην Ολομέλεια του Ανώτατου Ακυρωτικού Δικαστηρίου. Ωστόσο η εκδίκασή της που ήταν προγραμματισμένη για τις αρχές Μαΐου έχει αναβληθεί για τις 10 Οκτωβρίου. Η Εθνικό Κτηματολόγιο και Χαρτογράφηση Α.Ε. έχει καταρτίσει δασικούς χάρτες για το 55% της χώρας, ενώ για το υπόλοιπο 45% έχει προκηρυχθεί σχετικός διαγωνισμός.

Δείτε βίντεο: Νομιμοποιούν και τα αυθαίρετα μέσα στα δάση


ΣΧΟΛΙΑ (29)

24/7/2018

ΕΛΑ, ΕΙΠΑΜΕ ΚΑΤΙ;

Τομτομ

Κανουν διαγωνισμο τα κομματα για το πιο ειναι πιο αχρηστο, ειναι ενας απυθμενος ανταγωνισμος γιατι καθε φορα σπανε το ρεκιρ της ανικανοτητας της ιδιοτελειας της διαπλοκης και της πολιτικης αλητειας.

Λούλης

Να σηκωθείς και να φύγεις , αν δεν σου αρέσουν οι κυβερνήσεις εδώ πέρα. Καλό θα ήταν να μην μας έρχεσαι ούτε τα καλοκαίρια. Μπορούμε να απολαύσουμε τα μπανακια μας και χωρίς να βλέπουμε την φάτσα σου.

Οτι εγινε εγινε, ας νομιμοποιησουν τις εκκρεμοτητες

Και μετα κανεις αλλος να μην επιτραπει να χτισει

EDIT

ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΟΥΝ ΤΑ ΔΑΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΑΥΘΑΙΡΕΤΑ

Να ψοφησει η κατσίκα του γείτονα

Κατάφερε μια οικογένεια να χτίσει ένα σπιτάκι στο πράσινο για να έχει καθαρό αέρα, αλλά ο Έλληνας θέλει να το γκρεμίσει γιατί αυτός δεν έχει ωραίο σπίτι επειδή είναι άχρηστος. Αυτή η νοοτροπία του παρτάκια Έλληνα μας έχει καταστρέψει.

elchoj

Χτίσε νόμιμα!

Heidi

Μια φορά και έναν καιρό κατάφερε μια οικογένεια να χτίσει ένα σπιτάκι μικρούτσικο στο πράσινο για να έχει καθαρό αέρα ... και οι υπόλοιποι που ήθελαν να πάνε μια βόλτα στο πράσινο, αντί για πράσινο έβλεπαν πολλά τέτοια σπιτάκια!

Παράσιτα της κοινωνίας

Αν θέλεις σπίτι στο πράσινο, αγοράζεις άρτιο & οικοδομήσιμο οικόπεδο σε περιοχή με πράσινο και το χτίζεις. Το να καταστρέφεις δημόσιο αγαθό, να γεμίζεις αυτοσχέδιες χωματερές και να αδειάζεις τον βόθρο στις ρεματιές όπως γίνεται συνήθως, για να την βγάλεις τζάμπα σε δασικό οικόπεδο είναι απλά έγκλημα. Για αυτό φτάσαμε ως εδώ.

Όχι δε θα πάρω

Γιατί αν κάνω αυτό που λες, θα γειτονέψω με εσένα. Για αυτό πάω στα βουνά και τα λαγκάδια για να μη ζω ανάμεσα σας.

Λούλης

Το ότι χτίζεις παράνομα μέσα στα βουνά, αυτό σημαίνει ότι είσαι πιο άφραγκος και από τους απένταρους. Εάν (λέμε τώρα) ήσουν φραγκάτος, θα εχτιζες ΝΟΜΙΜΑ σε κάποιο καταπράσινο προάστιο στο οποίο θα είχες γείτονες εφοπλιστές και μεγάλους επιχειρηματίες, μιας και όπως λες, δεν ταιριάζεις με τους υπόλοιπους αστούς.

Λούλης

Μα επειδή όλες οι οικογένειες το θέλουν αυτό, γι αυτό και γέμισαν τα δάση με τούβλα και τσιμέντο!

Αλ

Με αφηνεις αφωνο.

αλήτες

αριστεροί

Να ψηφίσουμε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για να σταματήσουν οι καταπατητές

Χρυσόψαρο ο Γιουνάν ψηφοφόρος. Ξέχασε ότι ανέκαθεν με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ νομιμοποιούνται τα αυθαίρετα προεκλογικά. Τώρα κάνει το ίδιο κόλπο και ο ΣΥΡΙΖΑ.

ΓΟΥΡΓΟΥΝΤΙΝΟΣ

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΕΙΝΑΙ ΤΩΣΟ ΑΠΕΛΠΙΣΜΕΝΟΣ ΓΙΑ ΨΙΦΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΟΝ ΣΤΑΜΑΤΑΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΣΗΝΤΑΓΜΑ ΟΥΤΕ ΟΙ ΝΟΜΟΙ. ΣΚΑΕΙ Η ΕΙΔΙΣΗ ΜΟΛΙΣ ΒΓΗΚΑΝ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η "ΕΦΗΜΕΡΗΔΑ ΤΩΝ ΣΥΡΙΖΕΩΝ" ΤΟΥΣ ΒΓΑΖΕΙ 12% ΠΙΣΩ ΑΠ' ΤΗ ΝΔ. ΟΙ ΣΥΡΙΖΕΟΙ ΕΙΝΑΙ ΑΔΕΙΣΤΑΚΤΟΙ. ΘΑ ΨΙΦΙΖΑΝΕ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΤΗ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΗ ΤΗΣ ΣΟΜΑΤΕΜΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΔΕΡΑΣΤΙΑΣ ΑΝ ΗΤΑΝ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΕΣΤΩ ΚΑΙ 2% ΠΑΝΩ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΚΟΠΙΣΕΙΣ.

Victor

Αντισυνταγματική ρύθμιση, θα ακυρωθεί από το ΣτΕ.

Παναγιώτης

Κάψε ένα δάσος ΜΠΟΡΕΙΣ! Κτίσε ένα αυθαίρετο ΜΠΟΡΕΙΣ! Φτιάξε τη δική σου παραλία. ΜΠΟΡΕΙΣ! Είσαι ο κανακάρης ψηφοφόρος και ΕΣΥ αποφασίζεις, το Κράτος, η κάθε Κυβέρνηση ακολουθεί! Φτάνει ΕΣΥ να πληρώνεις σε χρήματα, τα κομμάτια της ασυνέπειας μια κατ εξακολούθηση, μεθυσμένης Πολιτείας...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

stath-pan_main02

Αμφιβολία «σχετικά με τη δυνατότητα της εταιρείας και του ομίλου να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους» εκφράζουν οι ορκωτοί λογιστές της Ernst & Young - ΝΔ: Η ΔΕΗ οδηγείται στην καταστροφή με απόλυτη ευθύνη ΣΥΡΙΖΑ  - Νέα «βουτιά» στη μετοχή  της Επιχείρησης

110