Φυσικό αέριο μέχρι 30 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια νότια της Κρήτης

4415733

Σταθάκης: Απογειώνονται οι επενδύσεις στον τομέα των υδρογονανθράκων

Την ολοκλήρωση των συμβάσεων για την παραχώρηση των περιοχών του Ιονίου και δυτικά- νοτιοδυτικά της Κρήτης για έρευνες υδρογονανθράκων ως το τέλος του έτους, ανήγγειλε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης, από το βήμα του συνεδρίου Med Petroleum Summit", που πραγματοποιείται στην Αθήνα Μιλώντας στο ιδιο συνεδριο ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων Γιάννης Μπασιάς, επεσήμανε ότι οι πρώτες γεωτρήσεις στις περιοχές του Πατραϊκού κόλπου και του Κατάκολου, που είχαν παραχωρηθεί νωρίτερα, θα γίνουν μέχρι το τέλος του 2019. Στον Πατραϊκό, σύμφωνα με τα ΕΛΠΕ υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών.

Μιλώντας στο συνέδριο, το οποίο διοργάνωσε η IN-VR Oil & Gas, ο κ. Σταθάκης παρουσίασε τρεις βασικούς στόχους της κυβερνητικής πολιτικής, που είναι η ανάδειξη της χώρας σε ενεργειακό κόμβο με τους αγωγούς ΤΑΡ και East Med , την αναβάθμιση του σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα, που ολοκληρώνεται αυτόν τον μήνα, την κατασκευή νέου πλωτού ΥΦΑ στην Αλεξανδρούπολη και τον ελληνοβουλγαρικό αγωγό φυσικού αερίου IGB. Σημειώνεται ότι αύριο στη Λευκωσία πραγματοποιείται συνάντηση κορυφής Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ, με συμμετοχή του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα, του προέδρου της Κύπρου κ. Νίκου Αναστασιάδη και του πρωθυπουργού του Ισραήλ κ.Μπενιαμίν Νετανιάχου.

Ο κ. Σταθάκης διευκρίνισε ότι μετά την πώληση του 51% των ΕΛΠΕ, στο πλαίσιο της διαδικασίας που έχει συμφωνηθεί μεταξύ του Δημοσίου και του ομίλου Λάτση, το Δημόσιο θα διατηρήσει το 35% της συμμετοχής στις έρευνες υδρογονανθράκων, όσο δηλαδή είναι και σήμερα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΕΔΕΥ η διαπραγμάτευση με τις Κοινοπραξίες Total-ExxonMobil-ΕΛΠΕ και Repsol-ΕΛΠΕ προβλέπεται να ολοκληρωθεί ως το τέλος Μαίου και θα ακολουθήσει εισήγηση προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας για την ανάδειξη του επιλεγέντος αιτούντος, διαπραγματεύσεις, υπογραφή των συμβάσεων, έλεγχος από το Ελεγκτικό Συνέδριο και κατάθεση στη Βουλή για κύρωση. Η όλη διαδικασία εκτιμάται ότι μπορεί να ολοκληρωθεί ως το τέλος του χρόνου.

Μιλώντας στο συνέδριο ο κ. Μπασιάς παρουσίασε τα γεωλογικά χαρακτηριστικά της Δυτικής Ελλάδας, τονίζοντας ότι υπάρχουν σημαντικές ομοιότητες με την Ανατολική Μεσόγειο όπου τα τελευταία χρόνια έγιναν σημαντικές ανακαλύψεις στην Κύπρο, το Ισραήλ και την Αίγυπτο. Αυτό σημαίνει ότι τα μεγέθη των κοιτασμάτων στο ελληνικό υπέδαφος, εφόσον ανακαλυφθούν, μπορεί να κυμαίνονται μεταξύ 3 και 30 τρις. Κυβικών ποδιών.

Παράλληλα η ΕΔΕΥ προετοιμάζει τις επόμενες κινήσεις της που περιλαμβάνουν την προώθηση της θαλάσσιας περιοχής νότια της Κρήτης στην διεθνή πετρελαϊκή αγορά , με την διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών που θα εμπλουτίσουν την πληροφορία για την περιοχή. Σε ορίζοντα τριετίας σχεδιάζεται η προκήρυξη νέου διεθνούς γύρου παραχωρήσεων που θα περιλαμβάνει τουλάχιστον το 25% των εκτάσεων που παραχωρούνται τώρα σε Total, ExxonMobil, Repsol και ΕΛΠΕ, το οποίο υποχρεωτικά από την σύμβαση επιστρέφεται στο κράτος. Το τρίτο βήμα είναι η προσέλκυση ενδιαφέροντος για τη Βόρεια Ελλάδα (Γρεβενά, Επανομή, κ.α.)

Στο ίδιο συνέδριο ο γενικός διευθυντής Έρευνας και Παραγωγής των ΕΛΠΕ Γιάννης Γρηγορίου τόνισε ότι το ισχύον νομικό και οικονομικό πλαίσιο για τις έρευνες υδρογονανθράκων κατατάσσει την Ελλάδα στην 7η θέση ως προς την ελκυστικότητα, μεταξύ 130 χωρών. Παρουσίασε επίσης τη δραστηριότητα των ΕΛΠΕ στην εσωτερική και περιφερειακή αγορά τονίζοντας ότι αποτελεί στρατηγική επιλογή του Ομίλου να προχωρήσει σε Κοινοπραξίες με μεγάλες διεθνείς εταιρίες του χώρου για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων σε πετρελαιοπιθανές περιοχές όπως η Κρήτη και το Ιόνιο. Πρόσθεσε δε ότι η πρώτη γεώτρηση στον Πατραϊκό κόλπο θα γίνει το 2019 όπου υπάρχουν σοβαρές πιθανότητες εντοπισμού κοιτάσματος μεγέθους 140 εκατ. βαρελιών, εφόσον αυτό ανακαλυφθεί.

Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Energean Δημήτρης Γόντικας ανέφερε ότι η παραγωγή από την περιοχή του Πρίνου, όπου θα πραγματοποιηθούν εφέτος πέντε γεωτρήσεις, αναμένεται να κυμανθεί το 2018 μεταξύ 4.000 και 4.500 βαρελιών ημερησίως. Επίσης η εταιρία θα καταθέσει μέσα στο Μάιο την τελική Μελέτη Περιβαλλοντικών και Κοινωνικών Επιπτώσεων για την ανάπτυξη του κοιτάσματος του Κατακόλου όπου η γεώτρηση προγραμματίζεται για τον χειμώνα του 2019 και η έναρξη της παραγωγής το 2020.

ΣΧΟΛΙΑ (14)

amerikanos

μας μπερδεψε με την βενεζουελα του μαδουρου ???

a.d.

Ο επισημα φοροφυγας Σταθακης που πιαστηκε με 2 εκ μαυρα και 31 αδηλωτα ακινητα, γιατι κυκλοφορει ελευθερος?

George

Πολύ αργά παιδιά. Μην κάνετε όνειρα. Τελειώνει η εποχή του πετρελαίου και των ορυκτών καυσίμων γενικώς. Η Siemens βάζει σε υποχρεωτική αργία 30.000 εργαζόμενους και κλείνει μονάδες λόγω της "κατάρρευσης της αγοράς στον τομέα της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας". Οι ΑΠΕ μπαίνουν πλέον πολύ δυναμικά στο παιχνίδι, όχι μόνο από εταιρίες αλλά κι από κατοικίες. Η Καλιφόρνια είναι η πρώτη αμερικανική πολιτεία που νομοθετεί την υποχρεωτική τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σε κάθε νέα κατασκευή.

Μ.

Που είναι ένας αληθινός ηγέτης να κυβερνήσει αυτή τη χώρα!

ΜΙΛΑΓΕ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 2009 ?

ΚΑΑΛΕ ΣΕ ΠΟΙΑ ΧΩΡΑ ΖΟΥΜΕ? ΠΟΙΟΣ ΤΟΛΜΑΓΕ, ΑΝ ΘΥΜΑΣΤΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΑΠΟ ΤΑ 300 ΑΝΑ 4ΕΤΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΠΟΛΙΤΙΚΑ "ΟΝΤΑ" ΝΑ ΜΙΛΟΥΣΑΝ ΓΙΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟ ΑΕΡΙΟ ΣΤΟΝ ΕΛΛΑΔΙΚΟ ΧΩΡΟ ? ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ? ΓΙΑΤΙ ΜΕΤΑ ΤΟ 2009 ΜΕ ΤΟ ΠΑΝΕΞΥΠΝΟ "GEORGE" ΛΥΘΗΚΑΝ ΟΙ ΓΛΩΣΣΕΣ ΑΦΟΥ ΕΙΧΕ ΔΕΘΕΙ Η ΕΛΛΑΔΑ ΧΕΙΡΟΠΟΔΑΡΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΔΥΝΑΤΑΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΙ ???? ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΜΕΤΑΠΟΛΙΤΕΥΤΙΚΑ ΕΚΑΝΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΓΟΡΕΥΑΝ ΚΑΤΑ ΚΑΙΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΝΕ ΟΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ ΣΤΟΝ ΟΠΟΙΟΝΔΗΠΟΤΕ ΠΕΡΑΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ! ΤΟ ΛΙΝΤΖΑΡΙΣΜΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΛΙΓΟΤΕΡΟ

George

Τα μεγάλα συμφέροντα από ισχυρές χώρες έπρεπε να πουλάνε τα δικά τους αποθέματα σε καλές τιμές. Ο λιγότερος ανταγωνισμός διασφάλιζε τις καλές τιμές. Τώρα που δεν έχουν τόση σημασία οι υδρογονάνθρακες και η τιμή τους θα είναι μακροπρόθεσμα πτωτική, θα μας αφήσουν να εξορύξουμε κι εμείς τους δικούς μας. Μόνο που σύντομα η ζήτηση και η τιμή θα είναι τόσο χαμηλά που θα είναι ασύμφορη η εξόρυξη, με αποτέλεσμα να διακοπεί. Ειδικά όταν υπάρχουν κοιτάσματα σε άλλες χώρες που μπορούν να αντληθούν με πολύ χαμηλότερο κόστος κι ως εκ τούτου θα μπορούν να πουλάνε σε χαμηλή τιμή αλλά με κέρδος.

μακιςςς

Δεν αντιλαμβανόμαι την λογική του σχολίου σου. Και πριν το 2009 και μετά η Exon mobil θα έκανε/κάνει την εξόρυξη. Οπότε γιατί ακριβώς χρειάζεται θάρρος για να έρθει η Exon mobil να τρυπήσει πριν ή μετά το 2009; Φυσικά υπάρχει μια πολύ απλούστερη και λιγοτερο ψεκασμενη απάντηση. Ότι η έρευνα και εξόρυξη πετρελαίου έχει φθηνεινει και έχει γίνει αποτελεσματικότερη (βλέπε σχιστολιθικο πετρέλαιο) με αποτέλεσμα τα ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΙΜΑ κοιτάσματα να έχουν πολλαπλασιαστεί. Αυτό φαίνεται και από τις πρόσφατες έρευνες και εξορύξεις πετρελαίου εντος των ΗΠΑ που τις έχουν κάνει σχεδόν ενεργειακά αυτάρκεις. Και οι ΗΠΑ ασκησεις θάρρους έκαναν πριν και μετά το 2009;

ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΟΙ ΠΟΡΟΙ

ΤΟΣΟ ΠΟΥΛΗΜΕΝΟΙ ΕΙΣΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΟΥ ΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΟΛΑ ΣΤΟ ΤΑΙΠΕΔ ΚΑΙ ΣΤΟΥΣ "ΘΕΣΜΟΥΣ" ΑΝΤΙ ΝΑ ΤΑ ΕΚΜΕΤΑΛΕΥΤΕΙΤΕ. ΠΤΩΧΕΥΣΑΤΕ ΤΗ ΧΩΡΑ ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΣΑΣ, ΙΣΩΠΕΔΩΣΑΤΕ ΤΟ ΛΑΟ ΜΕ ΥΠΟΘΗΚΕΥΜΕΝΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ ΤΟΥΣ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ.... ΟΟΧΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΠΡΟΣΧΕΔΙΑΣΜΕΝΟ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΟΥΤΕ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ... "ΕΕΤΥΧΕ"

Χ

Τόσα χρόνια κανένας δεν έκανε τίποτα.Ο μόνος που είχε τα κότσια να προχωρήσει σε σεισμικές έρευνες και χάραξη οικοπέδων ήταν ο Σαμαράς.Αλλά πού να πάρει χαμπάρι ο περήφανος ελληνικός λαός.Πηγε και ψήφισε τον ψευταρα απατεώνα που θα έσκιζε τα μνημόνια.Απο τότε που βγήκε ο ηλίθιος πρωθυπουργός δεν έχει προχωρήσει τίποτα στις έρευνες υδρογονανθράκων.Το μόνο που προχωράει ο άχρηστος ανθελληνας είναι Χοτ σποτ σε όλη την Ελλάδα.Μαντηλα λαθρομουσουλμανοι και Αλλάχ Ακμπάρ.

Τ

Που κρύβονταν τα άτιμα τα τρισεκατομμύρια τόσες δεκαετίες ;

Σωτήρης

Καλά μας λένε κατάμουτρα οτι έχουμε ορυκτό πλούτο και για αυτό πουλάμε ΕΛΠΕ ,ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ! Ποιο ξεπουλητάρι πεθαίνεις!

Dr Ελένη

Να συλληφθεί άμεσα ο κύριος Παπανδρέου κι όποιος άλλος πολιτικός υποστήριζε παραπλανητικά οτι η Ελλάδα δεν έχει υδρογονάνθρακες!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lignites

Μοντέλο Fraport στο διαγωνισμό για το λιγνίτη και τρεις υποψήφιους «μάρκαρε» χθες ο επικεφαλής της ΔΕΗ, υποστηρίζοντας ότι στην τελική κούρσα του διαγωνισμού που δρομολογείται (εάν δεν υπάρξει και άλλη παράταση) για τις 23 Ιανουαρίου θα συμμετέχουν τρία σχήματα: οι Τσέχοι της Seven Energy με την ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, οι Κινέζοι της CHN Energyμε τον όμιλο Κοπελούζο και η εταιρεία Μυτιληναίος.

akinito

Ανοικτό διαγωνισμό για την αξιοποίηση ενός από τα πιο γνωστά κτίρια, ιδιοκτησίας της στο κέντρο της Αθήνας εκκινεί η Τράπεζα της Ελλάδος, εκμεταλλευόμενη και τη θετική συγκυρία του εγχώριου real estate και δη στην «καρδιά» της ελληνικής πρωτεύουσας.