«Όχι» από τον Δραγασάκη στην πρόταση του ΣΕΒ για δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων

4440408

 Σε πρακτικό επίπεδο τα εθνικά συμβούλια δεν ήταν αποτελεσματικά, επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας -  «Πρέπει να καταπολεμήσουμε τον καπιταλισμό της αρπαχτής» σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει  να δοθεί διέξοδος στην επιχειρηματικότητα που κερδοφορεί επενδύοντας στην τεχνολογία

"Τα κέρδη που βγαίνουν στην Ελλάδα πρέπει να μένουν στην Ελλάδα. Αυτό δεν είναι αυτονόητο. Σε περιόδους ανόδου τα κέρδη φεύγουν στο εξωτερικό και σε περιόδους κρίσεων δεν επιστρέφουν. Υπήρξαν τμήματα της επιχειρηματικότητας που εξασφάλισαν το εύκολο κέρδος λόγω προσβάσεων στην εξουσία και όχι προσβάσεων στην τεχνολογία. Αυτό πρέπει να το ξεπεράσουμε και το ξεπερνάμε σιγά-σιγά".

Τις επισημάνσεις αυτές έκανε απόψε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομίας Γιάννης Δραγασάκης, μιλώντας στο επενδυτικό συνέδριο του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) όπου έθεσε επίσης το ερώτημα, ποιοι είναι εκείνοι που χρηματοδοτούν αρνητικά δημοσιεύματα για την Ελλάδα στο εξωτερικό. Τόνισε δε, ότι η εικόνα που έχουν πολλοί στο εξωτερικό για τη χώρα είναι χειρότερη από την εντύπωση που αποκομίζουν όταν έρχονται εδώ - ενώ απαντώντας και σε ερώτηση, ανέφερε ότι ο ΣΕΒ πρέπει να κάνει μία επιλογή, καθώς κινείται μεταξύ εργοδοτικής οργάνωσης και ιδεολογικού μηχανισμού. "Η χώρα, είπε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, χρειάζεται θεσμούς που να εκπροσωπούν την παραγωγική διαδικασία. Ο τρόπος που κάνει τη δουλειά του ο ΣΕΒ είναι περισσότερο ιδεολογικός. Σε κάθε περιφερειακό αναπτυξιακό συνέδριο κάνω συναντήσεις με τοπικούς επιχειρηματίες. Το κλίμα που εισπράττω εκεί, είναι καλύτερο από εκείνο του ΣΕΒ", πρόσθεσε. Διέκρινε εξάλλου τις επιχειρήσεις σε τρεις κατηγορίες, λέγοντας ότι υπάρχει ο καπιταλισμός της αρπαγής, συνήθως δημόσιων αγαθών, με νομότυπο τρόπο, η επιχειρηματικότητα επιβίωσης με συμπίεση των μισθών, αύξηση του ωραρίου εργασίας και κλοπή της εφορίας, και τέλος η επιχειρηματικότητα που θέλει να κερδίζει επενδύοντας στην τεχνολογία και την προστιθέμενη αξία παράγοντας κέρδη, φόρους και εισοδήματα. Στην Ελλάδα, όπως είπε, η τελευταία κατηγορία είναι μικρή και πρέπει να αυξηθεί. Η πρώτη πρέπει να καταπολεμηθεί και στη δεύτερη να δοθεί μία διέξοδος.

Ο κ. Δραγασάκης παρουσίασε τους άξονες του αναπτυξιακού σχεδίου που βρίσκεται σε συζήτηση με τους εταίρους, λέγοντας ότι θα ακολουθήσει διαβούλευση και στο εσωτερικό. Πρόκειται όπως είπε, για ένα κείμενο που θα αποτελέσει τη βάση συνεννόησης με τους θεσμούς και θα είναι γνωστό σε όλους, προκειμένου και οι αγορές να υπολογίσουν τα ρίσκα και ο ελληνικός λαός να γνωρίζει τι υποχρεώσεις έχουμε. "Αν για παράδειγμα αποφασίσουμε να αυξήσουμε τον βασικό μισθό ή να επαναφέρουμε τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, θα πρέπει να το καταγράψουμε εκεί. Το πρώτο κεφάλαιο του αναπτυξιακού σχεδίου είναι η δημοσιονομική πορεία που πρέπει να διαφυλαχθεί, κάτι που όμως δεν σημαίνει ότι δεν μπορούμε στο μέλλον να διαπραγματευτούμε τα πλεονάσματα. Για τη φορολογική πολιτική, το δημοσιονομικό πλαίσιο αναμένεται σε ορίζοντα ενός μήνα, ωστόσο εκτιμάται ότι θα υπάρχει χώρος 3-3,5 δισ. ευρώ που θα συζητήσουμε πώς θα χρησιμοποιηθεί. Στο σχέδιο θα περιλαμβάνονται οι στόχοι και τα μέσα για την ανάπτυξη με αλλαγή του αναπτυξιακού υποδείγματος και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς και ο τρόπος υλοποίησης του σχεδίου".

Επανέλαβε δε, ότι δεν υπάρχει θέμα παράτασης του μνημονίου ή προληπτικής γραμμής, καθώς όπως είπε, προχωρούμε σε έξοδο αντίστοιχη με τις άλλες χώρες.

Αναφερόμενος στις αρμοδιότητες του υπουργείου Οικονομίας, είπε μεταξύ άλλων ότι οι καλές πρακτικές του ΕΣΠΑ θα επεκταθούν στη διαχείριση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, ενώ η νομοθεσία για το ΠΔΕ θα κωδικοποιηθεί μέσα στο χρόνο για πρώτη φορά από το 1952. Επίσης θα ψηφιστεί νέος νόμος για τις στρατηγικές επενδύσεις που θα περιλαμβάνει ειδικές προβλέψεις για τις στρατηγικές βιομηχανικές επενδύσεις, θα διευρυνθεί το πεδίο εφαρμογής του προγράμματος της χρυσής βίζας και θα δημιουργηθεί ειδικό καθεστώς για τις κινηματογραφικές παραγωγές, την φαρμακευτική κάνναβη, κ.ά..

Σε ερώτηση σχετικά με την πρόταση του ΣΕΒ για τη δημιουργία Εθνικού Συμβουλίου Επενδύσεων υπό τον πρωθυπουργό, ο κ. Δραγασάκης δήλωσε αντίθετος, υποστηρίζοντας ότι σε πρακτικό επίπεδο τα εθνικά συμβούλια δεν ήταν πολύ αποτελεσματικά, υπενθυμίζοντας το παράδειγμα του Εθνικού Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας. Αντί αυτού, όπως είπε, δημιουργήθηκε μία ομάδα εργασίας για ξεμπλοκάρισμα επενδύσεων, χωρίς την οποία το Ελληνικό δεν θα είχε προχωρήσει.

Τέλος, σε ερώτηση για το ύψος του στόχου των επενδύσεων, ο κ. Δραγασάκης ανέφερε χειροκροτούμενος απ' το ακροατήριο, ότι "είμαστε ρεαλιστές και έχουμε ξεπεράσει το στάδιο της βουλησιαρχίας", θέτοντας τον πήχη στα 22 δισεκατομμύρια και καλώντας τα μέλη του ΣΕΒ να πείσουν τους ξένους επενδυτές να έρθουν στην Ελλάδα ώστε να ξεπεράσουμε και το στόχο των 36 δισ. που θέτει ο Σύνδεσμος.

ΣΧΟΛΙΑ (3)

Πάνος

Δεν γνωρίζουν οι επαγγελματίες από επενδύσεις, μόνο οι άεργοι του ΣΥΡΙΖΑ είναι γνώστες. Βενεζουέλα σε φτάσαμε ...........

Βάσω

Προτείνω σαν πρόεδρο τον Καρανίκα, με την αύξηση των αφίξεων τουριστών χρειαζόμαστε επείγοντος επενδύσεις της νύχτας.

ΣΕΒ και πασης αρπαχτης

βρε φιλάρες του ΣΕΒ σας εβριζε σε ολη την ομιλια και εσεις χειροκροτουσατε... μα πόσα νταν κρατικοδιαιτοι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ φοροκλεφτες είσαστε ??

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

57e916533f883ca0c28dc38fe572e5e6_XL

Στα 30 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται η επιβάρυνση για τη ΔΕΗ εάν δεν εφαρμοστεί η αύξηση κατά 10% στα βιομηχανικά τιμολόγια, που αποτελεί το μεγάλο «αγκάθι» για μήνες μεταξύ των βιομηχάνων και της Επιχείρησης. 

homes0

Έκανε πίσω η κυβέρνηση, μετά την απειλή της ότι θα κατέθετε μονομερώς την Παρασκευή το νομοσχέδιο για προστασία της πρώτης κατοικίας στη Βουλή - Μπαράζ τηλεδιασκέψεων το Σαββατοκύριακο για την «διάσωση» των δανειοληπτών - «Κλειδί» η γνωμοδότηση της ΕΚΤ