Δίμηνη παράταση για το Μνημόνιο, το σενάριο που εξετάζουν οι δανειστές

tsakalot-hilton

Ενώ από την Ουάσινγκτον το μήνυμα που στέλνεται είναι ότι «το αφορολόγητο θα κριθεί τον Μάιο στην Αθήνα»

Στις διαπραγματεύσεις Τσακαλώτου
- τρόικας τον Μάιο παρέπεμψαν από την Ουάσινγκτον στελέχη των Θεσμών
 για τον αν η μείωση στο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί από το 2019 αντί για το 2020 και αν θα εφαρμοστούν τελικά θετικά αντίμετρα ή θα αναβληθούν για αργότερα.

Τα σχόλια αυτά προέκυψαν την Τετάρτη στο περιθώριο της Εαρινής Συνόδου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) στην Αμερικανική πρωτεύουσα. Το Ταμείο, στην έκθεσή του (Fiscal Monitor) που δημοσιοποιήθηκε χθες το απόγευμα βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 2,9% του ΑΕΠ φέτος, έναντι στόχου 3,5%, κάτι ισοδυναμεί με κενό 1,1 δισ. ευρώ (0,6% του ΑΕΠ). Με αυτό τον τρόπο δίνει νέα τροφή στις ανησυχίες για ένα ενισχυμένο πακέτο μέτρων το 2019 από αυτά που έχει ήδη ψηφίσει η κυβέρνηση για τα χαμηλά και μεσαία στρώματα (συντάξεις - αφορολόγητο).

Οι ίδιες πηγές των Θεσμών σημείωναν πως ούτως ή άλλως στο Συμπληρωματικό Μνημόνιο αναφέρεται ξεκάθαρα η διαδικασία που θα ακολουθηθεί στις διαπραγματεύσεις του Hilton σε λίγες ημέρες. Δηλαδή, ότι το ΔΝΤ (με κυρίαρχη τη δική του άποψη) θα συνεκτιμήσει με τους Ευρωπαϊκούς Θεσμούς και την κυβέρνηση το αν «στη βάση μιας διαφανούς αξιολόγησης» οι μειώσεις σε αφορολόγητο και συντάξεις θα εφαρμοστούν μαζί από 1.1.2019 για να πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2019.

Και, επίσης, αν θα ενεργοποιηθούν ή όχι κάποια από τα θετικά αντίμετρα που έχει ψηφίσει η Βουλή. Με βάση πάντως τα νούμερα του ΔΝΤ που βλέπει ανάπτυξη 2% (αντί 2,6% τον Οκτώβριο) για τη φετινή χρονιά και απόσταση 1,1 δισ. ευρώ από το φετινό στόχο του 3,5% του ΑΕΠ η διαπραγμάτευση προμηνύεται δύσκολη.

Στην Αθήνα, το Μαξίμου αντέδρασε με non paper στη νέα έκθεση που παρουσίασε την Τετάρτη το ΔΝΤ για τα δημοσιονομικά και το πρωτογενές πλεόνασμα εξαπολύοντας επίθεση στα ελληνικά ΜΜΕ. Στο non paper αναφέρεται μεταξύ άλλων ότι «η εκτίμηση του ΔΝΤ για πλεόνασμα 2,9% για το 2018 είναι αναθεωρημένη προς τα πάνω σε σχέση με το στόχο 2,2%, ο οποίος έχει εγκριθεί από το Ταμείο το περασμένο καλοκαίρι».

Χθες, πριν βγουν τα στοιχεία για τα δημοσιονομικά, είχε προηγηθεί δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Δημήτρη Τζανακόπουλου ο οποίος ανέφερε, για το θέμα των προβλέψεων του Ταμείου για την ανάπτυξη, ότι ΔΝΤ διαχρονικά υποεκτιμά: «Όποια πρόβλεψη κι αν κάνει, έχει χάσει και την αξιοπιστία του από τις προβλέψεις των δυο προηγούμενων προγραμμάτων, και από τις προβλέψεις για το 2015, το 2016 και το 2017 […] Δεν έχει το πολιτικό κεφάλαιο» σχολίασε.

Σενάριο δίμηνης παράτασης του μνημονίου

Εις επίρρωσιν του ρεπορτάζ που είχε δημοσιεύσει το protothema.gr στις 7 Μαρτίου την Τετάρτη η εφημερίδα Süddeutsche Zeitung του Μονάχου γράφει σε οικονομικό της ρεπορτάζ ότι οι δανειστές της Ελλάδας συζητούν το ενδεχόμενο να παραταθεί για μερικούς μήνες το τρίτο μνημόνιο καθώς για πολλοστή φορά η ελληνική κυβέρνηση χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να υλοποιήσει τις μεταρρυθμιστικές της υποχρεώσεις. Ο βαθμός δυσκολίας αυξάνεται και από την αβεβαιότητα για τη συμμετοχή του Ταμείου στο πρόγραμμα.

Στις 7 Μαρτίου το ρεπορτάζ του protothema.gr ανέφερε ότι «οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση των 88 προαπαιτουμένων και την εκταμίευση της δόσης πριν λήξει το παρόν πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου έχουν φέρει στο προσκήνιο σκέψεις και σενάρια για μία ολιγόμηνη παράταση του παρόντος μνημονίου». Τότε ο κ. Τσακαλώτος είχε αντιδράσει με μια (ακόμη) ειρωνική ανακοίνωση - δίκη προθέσεων στοχοποιώντας κατά την πάγια τακτική του Υπουργείου το δημοσιογραφικό ρεπορτάζ. Μεταξύ άλλων η ανακοίνωση ανέφερε πως «όταν οι ευσεβείς πόθοι μεταλλάσσονται σε είδηση, απογοητεύουν μόνο τους ποθούντες». Ως την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, και μετά το ρεπορτάζ από την Süddeutsche Zeitung, δεν έχει υπάρξει ακόμη αντίδραση από το υπουργείο Οικονομικών.

Επιπλέον, νέες πληροφορίες του protothema.gr ανέφεραν τη νύχτα της Τετάρτης ότι το σενάριο που μελετάται είναι αυτό μιας δίμηνης τεχνικής παράτασης του μνημονίου ως το τέλος Οκτωβρίου. Κατά τις πληροφορίες ο κ. Τσακαλώτος απορρίπτει αυτή την εκδοχή αλλά δεν παύει να ανησυχεί για την ταχύτητα με την οποία κινούνται συνάδελφοί του Υπουργοί για την υλοποίηση των 88 προαπατουμένων (ούτε το 20% δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί).

ΣΧΟΛΙΑ (29)

Αισχίνης

Ήρθε η ώρα για email Τσακαλώτου!... Σας θυμίζει κάτι?......

wtf

Ενταξει μωρε, δεν θα ειναι και τοσο καθαρη εξοδος, λιγο καθαριστηριο και ολα καλα!

Ανιθικο μειονέκτημα

Την κυβερνητική προπαγάνδα γκρέμισε ο Φίλης, με μια σειρά δηλώσεων μεταξύ των οποίων είπε "Δεν είμαι από εκείνους που θα γιορτάσουν επειδή τελειώνει -οπως λένε- το μνημόνιο" "Το μέσο επίπεδο των συντάξεων από τα 750 ευρώ θα πέσει με μέτρα που θα υλοποιηθούν από 1.1.2019 στα 450 ευρώ."

Κεντρώος φιλελεύθερος

Αυτοδύναμη κυβέρνηση Ν.Δ με τεχνοκράτες υπουργούς και οικονομική πολιτική 3Μ :(Μείωση δαπανών -Μείωση φόρων -Μείωση φοροδιαφυγής ). Αξιοκρατία και αξιολόγηση με μετατάξεις στο Δημόσιο ,κλείσιμο όλων των άχρηστων οργανισμών . Ειδική άδεια απο την ευρωζώνη για δασμούς στις εισαγωγές.Επιδότηση στις εξαγωγές.Δάνειο απο esm με 1% με παράταση μνημονίου μέχρι να πέσει και το επιτόκιο των αγορών στο 1%.

Ψευτοθόδωρος

Ο Τσίπρας πάλι λέει παραμύθια με δράκους στον Ελληνικό λαό. Τον Αύγουστο τελειώνει η χρηματοδότηση και θα μπούμε σε διαδικασία επιτροπείας. Ταυτόχρονα έρχονται νέα μέτρα ύψους 5,2 δις που θα προέλθουν από την αφαίμαξη συνταξιούχων και φορολογουμένων ενώ υπάρχει και η δέσμευση για πλεόνασμα 3,5 δις. Συνεχίστε τους πανηγυρισμούς.

ΚΩΣΤΑΣ-ΔΡΑΜΑ

ΜΕ ΧΡΕΟΣ ΠΟΥ ΞΕΠΕΡΝΑ ΤΑ 300 ΔΙΣ, ΠΛΗΡΗΣ ΕΛΛΕΙΨΗ ΑΝΑΤΠΥΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΉΣ ΤΗΣ, ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ ΝΕΟΓΥΦΤΟΙ ΞΕΦΤΥΛΕΣ, ΠΟΥ ΤΟ ΜΟΝΟΝ ΠΟΥ ΚΟΙΤΟΥΝΕ ΕΊΝΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΧΩΘΟΥΝΕ ΣΕ ΚΑΝΑ ΔΗΜΟΣΙΟ ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΑ 40 ΤΟΥΣ ΣΤΗ ΖΟΥΛΑ ΚΑΙ ΛΟΥΦΑ, ΒΛΕΠΩ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΕΩΣ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ Ο ΗΛΙΟΣ ΔΡΟΣΕΡΑ ΡΑΔΙΚΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ ΣΤΟ ΕΒΕΡΕΣΤ ΟΛΟΖΩΝΤΑΝΕΣ ΠΕΣΤΡΟΦΕΣ, (Ή ΕΩΣ ΟΤΟΥ ΦΕΡΕΙ ΤΑ ΦΡΑΓΚΑ Ο ΣΩΡΡΑΣ... Ή, ΕΣΤΩ, ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙ ΤΖΑ ΚΑΝΑΣ ΣΩΤΗΡΑΣ ΜΑΣ ΜΑΡΜΑΡΩΜΕΝΟΣ ΒΑΣΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΣΤΟ ΠΙΑΤΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ...)

jan

τι παράταση στο μηνμόνιο λέτε ρε. αφού ο γκασμάς το έσκισε όταν τον ψήφισαν τα σανοφάγα. χαχαχαχαχαχαχαχαχαΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ

οταν

εσένα σε σκίσανε και σέ ξεσκίσανε μικρό !

ΤΖ

ΥΠΟΥΡΓΟΣ-ΑΝΔΡΕΙΚΕΛΟ

Η χώρα στο γύψο

Οι μέν ζητάνε και οι δε δίνουν αναβολή στην αναβολή απλά για να κάθονται στα αναμμένα κάρβουνα τα κορόϊδα! Δεν έγινε τίποτα τόσο καιρό και θα μας δώσουν δύο μήνες παράταση! Τι θα προλάβουν να κάνουν σε δυό μήνες? Να τινάξουν τα χαλιά? Η να κάνουν καινούρια αποτρίχωση γιατί θα χρειαστεί?

George

Καποιo σχόλιό σας για τα CAPITAL CONTROLS απουσιάζει. Θαύμα! Καθαρή έξοδο με CAPITAL CONTROLS θα θα θα.... έχουμε!

jan

τα capital controls θα αρθούν μόνο με καθαρή έξοδο των άπλυτων από τις ταράτσες για να τους μαζέψουν τα ελικόπτερα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

oil_plat

Το αμερικανικό αργό ενισχύθηκε κατά 80 σεντς ή 1,4% και έκλεισε στα $59,83 ανά βαρέλι αφού νωρίτερα είχε αγγίξει τα $60 το βαρέλι φτάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τις 12 Νοεμβρίου - Κέρδη και για το Brent

sev

Μετά από χρόνια αποβιομηχάνισης, έχει έρθει η ώρα να διασφαλίσουμε ταχύτερη ανάκαμψη, βιώσιμη και ανταγωνιστική βιομηχανία, που θα συνεισφέρει στο ΑΕΠ 12% έναντι 8,8% σήμερα επισημαίνει ο πρόεδρος του ΣΕΒ

euroworking_main01

Οι θεσμοί προειδοποιούν ότι εάν ο διάδοχος νόμος Κατσέλη δεν εγκριθεί, θα «παγώσουν» την επιστροφή των κερδών από τα ελληνικά ομόλογα - Έτοιμη να νομοθετήσει για την Α' κατοικία η κυβέρνηση

18