Στουρνάρας: Τρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές

stournaras

Σημαντική η ύπαρξη πιστοληπτικής γραμμής στήριξης και η διατήρηση του waiver από την ΕΚΤ 

H σημασία διατήρησης του waiver από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την μείωση του ελληνικού χρέους, τόνισε σε ομιλία του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας.

Μιλώντας σε εκδήλωση του Ελληνικού Συλλόγου Αποφοίτων του London School of Economics, ο διοικητής της ΤτΕ επανέλαβε την άποψή του για την πιστοληπτική γραμμή στήριξης, μέσω της οποίας, όπως λέει, εξασφαλίζεται η διατήρηση του waiver. «Η πιστοληπτική γραμμή δεν είναι μνημόνιο» είπε χαρακτηριστικά, ωστόσο, σημείωσε πως εφόσον αυτή δεν είναι επιθυμητή θα πρέπει να διερευνηθούν άλλοι τρόποι ώστε να μην χαθεί η δυνατότητα του waiver.

Όπως είπε, σε μια περίοδο που τα spreads μεταξύ ελληνικών και ευρωπαϊκών επιτοκίων κινούνται κατά μέσο όρο πάνω από 350 μονάδες βάσης (3,5%), η διατήρηση του waiver, για όσο χρόνο η πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας παραμένει σημαντικά χαμηλότερη της επενδυτικής βαθμίδας, είναι επιθυμητή. Αν μάλιστα αυτό συνδυαστεί με πράξεις επαναγοράς ελληνικού χρέους σχετικά υψηλού κόστους με τα ποσά που θα περισσέψουν από το πρόγραμμα μετά το τέλος του, τότε το συνδυασμένο αποτέλεσμα θα είναι μια σημαντική μείωση του χρέους, αλλά και των επιτοκίων, συμπλήρωσε.

H διατήρηση του waiver θα μειώσει το κόστος χρηματοδότησης των τραπεζών από την ΕΚΤ, αλλά και μέσω των πράξεων χρηματοδότησης από τις αγορές (repos), θα μειώσει όμως και το κόστος δανεισμού του Δημοσίου, διότι τα ελληνικά ομόλογα θα είναι αποδεκτά στις πράξεις αγοράς κρατικών ομολόγων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της «ποσοτικής χαλάρωσης», είτε στην κανονική χρονική περίοδο ή στην περίοδο επανεπένδυσης (reinvestment period).

Εξίσου σημαντική χαρακτήρισε και τη δημιουργία ενός ικανού «αποθέματος ρευστότητας» μέσω νέων ομολογιακών εκδόσεων, ενώ αναφέρθηκε και στις μεσοπρόθεσμες προκλήσεις της ελληνικής οικονομίας που πρέπει να αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μεταξύ των οποίων, το μεγάλο απόθεμα μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων των τραπεζών, η υψηλή μακροχρόνια ανεργία και η κατάρρευση των επενδύσεων.

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Συριανός Σαράφης

Τα κόκκινα δάνεια στον πολιτισμένο κόσμο δεν ξεπερνούν το πέντε τοις εκατό (5%). Στην ελληνική οικονομία ξεπέρασαν το σαράντα πέντε τοις εκατό (45%), με ευθύνη Στουρνάρα !! Γιάννη, μήπως να αλλάξεις δουλειά ;;

?

Γεια σας κ. Στουρνάρα, να σας πω και εγώ μια απλούστατη ιδέα: μήπως να είχατε εμφανιστεί ως μάρτυρας στην δίκη Hellas Power & Energa ώστε να υπερασπιστείτε και εμπράκτως τα συμφέροντα του δημοσίου για τα οποία επανειλημμένως ισχυρίζεστε πως τόσο κόπτεστε;

Άντε Γιαννάκη, να σε δω!

Στουρνάρας: Τρεις προϋποθέσεις για βιώσιμη επιστροφή στις αγορές: 1η. Καταργούνται οι μισθοί και οι συντάξεις για τους Έλληνες, 2η. Αυξάνεται το επίδομα για κάθε λάθρο, που από σήμερα πλέον είναι και νόμιμος, από τα 400 στα 4000 ευρώ και 3η. Η μισή τουλάχιστον Ελλάδα παραχωρείται στην Τουρκιά.

Ελένη Λ.

Τα ανεύθυνα τα λέει το Μαξίμου και εσείς τα τρολάκια. Ο κ. Στουρνάρας κάνει την δουλειά του για το καλό της Ελλάδας. Εσείς με 0,60 κάνετε την πλάκα σας σε βάρος της Ελλάδας.

Σαράφης που έδινε ΜΟΝΟΝ κόκκινα

Ποιος φταίει που είμαστε στα ΜΝΗΜΟΝΙΑ ;; Ποιος ευθύνεται για τις πιστοληπτικές γραμμές που θα παρατείνουν την πείνα και τη δίψα ; Μόνον οι ΣΑΡΑΦΗΔΕΣ σα του λόγου σου !!

Ελένη Λ.

Χαβαλές σε τόσο σοβαρά θέματα γίνονται στου Μαξίμου με τον Πρωθυπουργό και τον ειδικό επιστημονικό συνεργάτη του, Καρανίκα. Σας ενοχλεί η σοβαρότητα, αποτελεσματικότητα του κ. Στουρνάρα Ι.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

sandp

Ο οίκος είχε ουσιαστικά προαναγγείλει την Τρίτη, στην έκθεσή του για την ευρωζώνη, ότι δεν επρόκειτο να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αξιολόγησης της Ελλάδας, η οποία εξακολουθεί έτσι να απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από την επενδυτική βαθμίδα (ΒΒΒ- και πάνω)