ESM: Χάρη στα δάνειά μας η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως

ESM: Χάρη στα δάνειά μας η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ ετησίως

«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχοντας δανείσει κεφάλαια ύψους 188 δισ. ευρώ» είπε ο 
επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού, Ρολφ Στράουχ

c634dc300
Η Ελλάδα εξοικονομεί 10 δισ. ευρώ, ή 5,6% του ΑΕΠ της, ετησίως, χάρη στα δάνεια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Στήριξης (ESM), υποστήριξε ο επικεφαλής οικονομολόγος του μηχανισμού, Ρολφ Στράουχ.

Μιλώντας στην Ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων στο Λουξεμβούργο για την εμβάθυνση της νομισματικής ένωσης, ο οικονομολόγος αναφέρθηκε στην ισχυρή ανάπτυξη της Ευρωζώνης μετά την κρίση και στη συμβολή του ESM σε αυτή.

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε στα χρηματοδοτικά προγράμματα του μηχανισμού που έχουν προσφέρει εξοικονόμηση κεφαλαίων στα κράτη – μέλη που χρειάστηκαν στήριξη, όπως η Ελλάδα, λόγω των ευνοϊκών επιτοκίων.

«Σήμερα τέσσερις από τις πέντε χώρες που συμμετείχαν σε προγράμματά μας είναι success stories, με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και πτώση της ανεργίας. Η Ελλάδα είναι η μόνη που παραμένει σε πρόγραμμα του ESM» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι «σε καμία άλλη χώρα δεν υπήρχαν τόσα προβλήματα και η δημόσια διοίκηση δεν ήταν τόσο αδύναμη.

«Ο ESM είναι ο μεγαλύτερος δανειστής της Ελλάδας, έχοντας δανείσει κεφάλαια ύψους 188 δισ. ευρώ» πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ο ESM έχει στα βιβλία του 50% του ελληνικού χρέους κι αυτό μπορεί να φτάσει στο 60% μέχρι το τέλος του προγράμματος.

Μιλώντας γενικότερα για την ευρωπαϊκή οικονομία, έκανε ειδική αναφορά στις ευρωπαϊκές τράπεζες, λέγοντας ότι αναμένεται να έχουν φέτος την καλύτερη επίδοση από το 2007, ενώ σχολίασε και τον μελλοντικό ρόλο του μηχανισμού ως ένα ευρωπαϊκό νομισματικό ταμείο που θα μπορεί «να σχεδιάζει, να διαπραγματεύεται και να ελέγχει τα προγράμματα βοήθειας στην Ευρωζώνη σε συνεργασία με την Κομισιόν».

Κλείσιμο
Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης