Στα 3,4 δισ. αυξήθηκαν τον Φεβρουάριο τα «φέσια» του κράτους σε ιδιώτες

f18eca1fffe36

Φρέναραν και οι επιστροφές φόρων, καθώς από τον Φεβρουάριο τελείωσαν και οι συμψηφισμοί εκκεμών επιστροφών με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ

Εγκατέλειψε και πάλι το δημόσιο την προσπάθεια να αποπληρώσει τα χρέη του σε ιδιώτες. Μόνον τον μήνα Φεβρουάριο το κράτος «φέσωσε» τους ιδιώτες που περιμένουν τα λεφτά τους (συνταξιούχους, φορολογούμενους, προμηθευτές του δημοσίου κλπ) κατά επιπλέον 237 εκατ. ευρώ. Έτσι συνολικά τα ληξιπρόθεσμα χρέη του δημοσίου σε ιδιώτες αυξήθηκαν σε 3,390 δισ. ευρώ, από 3,153 δισ. ευρω τον Ιανουάριο του 2018.

Τα χρέη των υπουργείων και των φορέων γενικής κυβέρνησης αυξήθηκαν από 2,461 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο, σε 2,614 δισ. ευρώ στο τέλος Φεβρουαρίου. Για την ακρίβεια, μόνον το υπουργείο Παιδείας μείωσε τα ληξιπρόθεσμα χρέη του από 7 σε 2 εκατ. ευρώ ενώ αντιθέτως οι περισσότεροι κρατικοί φορείς τα αύξησαν. Ειδικά τα Ασφαλιστικά Ταμεία (παρότι ο ΕΦΚΑ δηλώνει πως εμφανίζει υπερπλεόνασμα) αλλά και τα Νοσοκομεία, φέσωσαν επιπλέον 110 εκατ. ευρώ σε ένα μήνα τους ιδιώτες. Δηλαδή τα μισά ληξιπρόθεσμα χρέη του Φεβρουαρίου αφορούν συντάξεις και Υγεία.

Επιπλέον όμως φρέναραν και οι επιστροφές φόρων, καθώς από τον Φεβρουάριο τελείωσαν και οι συμψηφισμοί εκκεμών επιστροφών με τις δόσεις του ΕΝΦΙΑ. Έτσι οι επιστροφές σε καθυστέρηση αυξήθηκαν από 692 εκατ. ευρώ σε 776 εκατ. ευρώ (+ 84 εκατ. ευρώ).

Ουσιαστικά τα χρέη επέστρεψαν στο ύψος που βρίσκονταν το 2017, καθώς ξεπέρασαν και τα 3,314 δισ. που είχαν φτάσει τον Δεκέμβριο. Ωστόσο βασικός όρος του Μνημονίου είναι η εξάλειψη του συνόλου των ληξιπρόθεσμων οφειλών ως τις 20 Αυγούστου που ολοκληρώνεται το πρόγραμμα.

Υπενθυμίζεται ότι από το συνολικό ποσό των 5,7 δισ. ευρώ της δόσης προς την Ελλάδα για την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης, περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να δοθούν για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων χρεών. Επιπλέο το Δημόσιο θα πρέπει να "σβήσει" και άλλα 500 εκατομμύρια με δικούς του πόρους. Έτσι συνολικά η καθαρή μείωση των ληξιπρόθεσμων πρέπει να φτάσει το 1 δισ. ευρώ, εφόσον το δημόσιο σταματήσει να «γεννάει» συνεχώς νέα χρέη.

Αν συμβεί αυτό μέσα στον μήνα Απρίλιο και παράλληλα οι θεσμοί διαπιστώσουν ότι εξελίσσεται ομαλά και σε όλη την χώρα η διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων, τότε το πιθανότερο είναι στις αρχές Μαΐου θα εκταμιευθεί και το δεύτερο τμήμα της δόσης από την 3η αξιολόγηση ύψους 1 δισ. ευρώ, χρήματα που θα πρέπει να κατευθυνθούν και αυτά για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων.

Πηγή: Newmoney.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

lazaridis

Συνολικά πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 620 κατ' ιδίαν συναντήσεις με τις εισηγμένες εταιρείες, στις οποίες συμμετείχαν 96 επενδυτικά funds και 130 αναλυτές και διαχειριστές χαρτοφυλακίων

9da92fb427b8576437b40a5621d1fa5f_XL

Πολλοί επενδυτές αρχίζουν να εκτιμούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου δεν θα είναι τόσο επιθετικός 

17441669_303

Στο έγγραφο επισημαίνεται ρητά ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς «ειδικής παρακολούθησης» για την τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων έως ότου αποσβεστεί «τουλάχιστον» το 75% των ευρωπαϊκών δανείων