Σε τιμές χρυσού το νερό: Ενιαία πλέον η τιμολόγησή του για όλη την Ελλάδα

Σε τιμές χρυσού το νερό: Ενιαία πλέον η τιμολόγησή του για όλη την Ελλάδα

Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων με μια ισοπεδωτική απόφασή της επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών, κ.λπ


 

Σταγόνα και ευρώ... Στα ύψη θα φτάσει η τιμή του νερού σύμφωνα με το νέο ενιαίο πανελλαδικό τρόπο τιμολόγησης που θα γίνει από την Εθνική Επιτροπή Υδάτων, ενώ για τα νησιά που ήδη αντιμετωπίζουν ζωτικής σημασίας προβλήματα ύδρευσης και καταφεύγουν σε αφαλάτωση η τιμή  του νερού θα ακουμπήσει την τιμή της ουγγιάς του χρυσού!

Παράλληλα, πέρα από όλα αυτά, ανοίγει παράθυρο για να περάσει η διαχείριση των υδάτινων πόρων και το νερό σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό σημαίνει τόσο από θέμα εθνικής ασφαλείας, όσο και από πλευράς αύξησης της τιμής του νερού.

Σήμερα, η ΕΥΔΑΠ (Αθήνα) και ΕΥΑΘ (Θεσσαλονίκη) προτείνουν την τιμή του νερού ανά κυβικό και ο εκάστοτε υπουργός Περιβάλλοντος εγκρίνει ή μειώνει ή αυξάνει την τιμολόγηση ανάλογα με την κυβερνητική πολιτική. Όσες περιοχές δεν υδρεύονται από τους δυο αυτούς οργανισμούς τα Δημοτικά Συμβούλια των Δήμων τιμολογούν το νερό ανάλογα με τους υδάτινους πόρους που έχουν (πηγές, λίμνες, κ.λπ.) και τις τοπικές ανάγκες ύδρευσης  των κατοίκων.

Η τιμολόγηση του νερού στα νησιά τα οποία αντιμετωπίζουν προβλήματα υδροδότησης (και ειδικά τους θερινούς μήνες που υπάρχει αυξημένη τουριστική κίνηση) και καταφεύγουν  σε αφαλάτωση, γίνεται  από τους τοπικούς και πάλι Δήμους, αφού προηγουμένως αφαιρεθεί η κρατική επιδότηση που χορηγείται  για την κάλυψη του κόστους ή μέρους του κόστους της αφαλάτωσης.

Τώρα τα πράγματα άλλαξαν άρδην. Η Εθνική Επιτροπή Υδάτων με μια ισοπεδωτική απόφασή της επιβάλλει ενιαία υποχρεωτική τιμολόγηση του νερού για όλη τη χώρα, χωρίς να λαμβάνει υπόψη της κανένα κριτήριο και καμία τοπική ιδιαιτερότητα και χωρίς να έχει προηγηθεί μελέτη κατά νομαρχιακή περιφέρεια για τους τοπικούς υδάτινους πόρους που υπάρχουν, τις ανάγκες ύδρευσης των περιοχών, κ.λπ. Πάντως, αναμένεται μέσα στο επόμενο διάστημα να καθορίσει η Εθνική Επιτροπή Υδάτων την τιμολόγηση του νερού πανελλαδικά.

Κατόπιν αυτών, με δικηγόρους τον Αλέξανδρο Σαρηβαλάση και την Αικατερίνη Γεωργιάδου, προσέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας το σωματείο των εργαζομένων της Εταιρείας Ύδρευσης και Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης (ΕΥΑΘ) και 11 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης, Σύρου και Τήνου. Όλοι στρέφονται κατά της απόφασης της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (19.5.2017) με την οποία επιβάλλεται ενιαία τιμολόγηση νερού.

Σκοπός της απόφασης αυτής, μεταξύ των άλλων, είναι, «η έγκριση γενικών κανόνων κοστολόγησης και τιμολόγησης των υπηρεσιών ύδατος για διάφορες χρήσεις».

Το σωματείο επισημαίνει ότι η τιμολόγηση του νερού θα γίνεται κατά τέτοιο τρόπο «ώστε να ανακτάται πλήρως από τους χρήστες το συνολικό κόστος, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ευκαιρίας του επενδυμένου κεφαλαίου, του περιβαλλοντικού κόστους και του κόστους πόρου».

 Με άλλα λόγια, όλο το κόστος συντήρησης και δημιουργίας εγκαταστάσεων, μεταφοράς του νερού, κ.λπ., θα μετακυλύεται εξ ολοκλήρου στους καταναλωτές. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα σε εποχές Μνημονίων και μακράς οικονομικής κρίσης να καταστεί μη προσιτή η τιμή του νερού, αφού θα είναι σε πολύ υψηλά έως απρόσιτα επίπεδα, ενώ τα αδύναμα οικονομικά στρώματα των πολιτών δεν θα μπορούν να χρησιμοποιούν ένα από τα βασικά δημόσια αγαθά όπως είναι το νερό.

Δεν παραλείπουν να επισημάνουν με νόημα ότι οι νέοι κανόνες τιμολόγησης σε αυστηρά οικονομικά και μόνο κριτήρια εξυπηρετεί τις ιδιωτικές επιχειρήσεις («ιδιωτικά οργανωμένα συλλογικά δίκτυα παροχής υπηρεσιών ύδατος» όπως αναφέρονται στο άρθρο 2 της επίμαχης απόφασης) που πρόκειται να δραστηριοποιηθούν στη χώρα μας στον ευαίσθητο τομέα της παροχής νερού.

Υπογραμμίζεται ακόμη, ότι η κατάσταση στα νησιά που έχουν ανεπάρκεια υδάτινων πόρων, όπως είναι η Σύρος, Τήνος, κ.λπ., θα είναι τραγική, αφού η ύδρευση παρέχεται μέσω αφαλάτωσης, η οποία σήμερα επιδοτείται από το κράτος κατά ένα μεγάλο μέρος, ενώ  σύμφωνα με τη νέα απόφαση της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων, δεν προβλέπεται καμία επιδότηση. Έτσι, η έλλειψη νερού στα νησιά αυτά θα έχει ως άμεση συνέπεια να ανέβει σε υψηλή τιμή το νερό.

Ο νέος τρόπος τιμολόγησης του νερού είναι αντισυνταγματικός, αντίθετος στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία. Και αυτό, γιατί το κράτος εγγυάται τη στοιχειώδη αξιοπρεπή  διαβίωση και επιβίωση των πολιτών και έχει υποχρέωση να διασφαλίζει τη συνεχή, ασφαλή και προσιτή παροχή συγκεκριμένων αγαθών υψίστης ζωτικής σημασίας, όπως είναι το νερό.

Ακόμη, το κράτος πρέπει να εγγυάται την πολιτική του δημοσίου συμφέροντος και της κοινωνικής αλληλεγγύης ανάλογα με τις ιδιαιτερότητες κάθε περιοχής και των κατοίκων της, Δηλαδή,  πρέπει να λαμβάνεται υπόψη το είδος της περιοχής  (ορεινή - νησιωτική), εάν είναι σε μικρή ή μεγάλη απόσταση  από υδάτινο πόρο, εάν επαρκή ή όχι η υπάρχουσα ποσότητα του νερού, κ.λπ.

Με τον νέο τρόπο τιμολόγηση παραβιάζεται ευθέως και η Ευρωπαϊκή οδηγία 2000/60/ΕΚ που καθιερώνει την περιβαλλοντική ορθολογική πολιτική στον τομέα των υδάτων.

ΣΧΟΛΙΑ (91)

Μαρκος

Επιτελους! Θα βρει χρησιμοτητα η πατεντα για την μετατροπη των ουρων σε νερο και του σκ@του σε παξιμαδι!

Βάστα Τσιπρα, βάστα Σοιμπλε

Οποιος κλαρίνογαμπρός θελει να πλένει το αμαξι του ή να γεμίζει τη πισίνα του να πληρωσει. Δε καταλαβα τσάμπα ειναι το νερο ; Να μπουν χαράτσια στη χρήση πέρα του αναγκαίου.

Φ.

Μόνο τα απανταχού της Ελλάδος γκαζόν να καταργηθούν με νόμο γλυτώσαμε και νερό και από τα κουνούπια....

δικηγορος

Σκοπιμο θα ηταν να μυνηθουν προσωπικα ΟΛΑ τα μελη της εθνικης επιτροπης υδατων για απιστια και ενδεχομενο δολο (κατα παραβαση του συνταγματος)διοτι ενεργουν εναντια των ελληνων δημιουργοντας ιδανικες συνθηκες ιδιωτικοποιησης του νερου που ειναι ειδος πρωτης,βασικης και ζωτικης αναγκης για τη ευημερια και ευτυχια των ελληνων.

Διαβαστε ολοι

Διεθνες δικαιο:το ανθρωπινο δικαιωμα στο νερο να δειτε τι ισχυει

Ξεπουλούν το νερό

Το νερό δεν το χρειάζονται οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ, αυτοί ειναι εκ πεποιθήσεως και εκ συνήθειας άπλυτοι.

Φασιστας και γουσταρω

...προσκυνω!

Μετανάστης

Επειδή εκεί κάτω σας έμαθαν να μην πληρώνετε και να καταδικάζετε το κράτος, απο το οποίο τα περιμένετε όλα, όταν δεν σας κάνει τα γούστα, θα σας φέρω ως παράδειγμα την βιεννη όπου η τιμή του νερού ανέβηκε σε μια νύχτα 30%. Αλλά τι λέω ο χαζός, αυτοί είναι κουτόφραγκοι ενώ εσείς...

ΡΕ ΚΑΛΑ ΣΑΣ ΚΑΝΟΥΝ ΕΤΣΙ ΠΡΕΠΕΙ

.....ΘΑ ΨΗΦΙΖΕΤΕ ΓΙΑ 200ΕΥΡΩ ΝΑ ΜΠΕΙΤΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ...ΕΚΕΙ ΘΑ ΦΤΑΣΕΙ Η ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΣΑΣ....ΑΣΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΥΣ ΒΛΑΚΕΣ ΝΑ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΓΙΑ 200 ΕΥΡΩ ΡΟΥΣΦΕΤΙ ΛΕΣ Κ ΘΑ ΠΡΟΚΟΨΟΥΝ.....ΑΣΕ ΕΔΩ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΝΑ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΩΡΑΙΕΣ ΟΙ ΕΛΛΗΝΙΔΕΣ ΜΕ ΤΟ ΒΥΖΑΚΙ ΕΞΩ Κ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΣΤΟ ΡΑΦΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΠΑΙΖΑΝ ΜΟΙΡΑΙΕΣ....ΣΚΑΝΒΙΝΑΔΙΚΗ ΧΕΡΣΟΝΗΣΟΣ ΜΑΓΚΕΣ.....ΕΙΝΑΙ ΠΙΟ ΦΘΗΝΑ,ΕΧΕΙ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΚΑΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙΣ,ΠΙΟ ΩΡΑΙΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ Κ ΓΙΑ ΣΠΙΤΙ Κ ΟΧΙ ΟΠΩΣ ΕΔΩ ΠΟΥ ΤΟ ΠΑΙΖΟΥΝ ΩΡΑΙΕΣ Κ ΧΩΡΙΖΟΥΝ ΠΑΝΤΡΕΜΕΝΟΥΣ ΕΠΕΙΔΗ ΕΜΕΙΝΑΝ ΣΤΟ ΡΑΦΙ...ΝΑ ΠΑΡΑΚΑΛΑΤΕ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΚΡΕΑΤΑΚΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΣΑΣ ΚΟΥΤΟΠΟΝΗΡΑ ΑΝΘΡΩΠΑΚΙΑ......ΠΡΟΔΟΣΑΤΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ Κ ΤΙΣ ΠΑΡΑΔΟΣΕΙΣ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ....ΣΑΣ ΑΞΙΖΕΙ

general lee

ΣΑΜΑΡΑ θα λέτε και θα κλαίτε !!!

Gia

Ετοιμαστείτε για την ιδιωτικοποίηση. Ιδιωτικοποιήσεις θέλατε πάρτε μία ακόμη αύξηση. Καλά να πάθουν όσοι ψηφίζουν ΝΔ, Συριζα, ΠΑΣΟΚ κλπ εμείς όμως τι φταίμε;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

estate

Το ακίνητο είναι από τα πλέον γνωστά του Αμαρουσίου, στην οδό Φραγκοκλησιάς και είχε αποκτηθεί το 2007 από εταιρεία ελεγχόμενη από τους ιδρυτές- συνεταίρους στην Ελλάδα της γνωστής εταιρείας ελεγκτών- συμβούλων επιχειρήσεων