Αχτσιόγλου: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις μετά το 2019

Αχτσιόγλου: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις μετά το 2019

Το ταβάνι προστασίας 18% θα προστατεύσει τους συνταξιούχους τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων από τις βαριές απώλειες, εξήγησε η υπουργός Εργασίας

Αχτσιόγλου: Δεν θα υπάρξουν μειώσεις στις συντάξεις μετά το 2019
Ισορροπημένη και κοινωνικά βιώσιμη χαρακτήρισε την τεχνική συμφωνία με τους δανειστές η υπουργός Εργασίας κ. Εφη Αχτσιόγλου
επισημαίνοντας πως αποκρούστηκαν οι ακραίες απαιτήσεις του ΔΝΤ ενώ το δημοσιονομικό δείγμα είναι ισορροπημένο καθώς περιλαμβάνει μέτρα καθαρής λιτότητας και θετικά αντίμετρα.

«Η συμφωνία είναι κρίσιμη εφόσον ανοίγει το δρόμο για την ελάφρυνση του χρέους και προδιαγράφει την έξοδο από τα
μνημόνια
Κλείσιμο
», τόνισε η υπουργός μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ.

Η κ. Αχτσιόγλου παραδέχτηκε πως οι μειώσεις της προσωπικής διαφοράς θα αγγίξουν το 2019 το 1/3 των σημερινών συνταξιούχων. Όπως εξήγησε το ταβάνι προστασίας 18% θα προστατεύσει τους συνταξιούχους τόσο των κύριων όσο και των επικουρικών συντάξεων από τις βαριές απώλειες καθώς σε ορισμένα ταμεία οι προσωπικές διαφορές αντιστοιχούν έως και στο 40% της σύνταξης.

Όπως τόνισε η πλειοψηφία των συνταξιούχων θα δει απώλειες κατά μέσο όρο 9%.

Η υπουργός εργασίας διαβεβαίωσε ότι δε θα τεθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων νέα αιτήματα για περαιτέρω περικοπές συντάξεων μετά το 2019.

Στο μέτωπο των εργασιακών, η κ. Αχτσιόγλου επεσήμανε ότι το Σεπτέμβριο του 2018 να νομοθετηθεί η επαναφορά της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης και της επεκτασιμότητας που αποτελούν βασικές αρχές για να ξαναστηθεί το οικοδόμημα των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα.

«Αυτό δεν ήταν ούτε αυτονόητο ούτε δεδομένο – τόνισε με έμφαση – όπως αυτονόητη και δεδομένη δεν ήταν επίσης η διατήρηση του ορίου των απολύσεων στα σημερινά επίπεδα. Καταφέραμε να διατηρήσουμε το όριο στο 5% για επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από 150 άτομα την ώρα που το ΔΝΤ ζητούσε το διπλασιασμό του ορίου.».

Τόνισε επίσης ότι αναχαιτίστηκε το αίτημα για εφαρμογή του λόκ άουτ ενώ καταργείται το υπουργικό βέτο και η αρμοδιότητα για την έγκριση των ομαδικών απολύσεων μεταβιβάζεται στο ανώτατο συμβούλιο εργασίας.

Η υπουργός παραδέχτηκε ότι προϋπόθεση για την εφαρμογή των θετικών μέτρων είναι η επίτευξη των πλεονασμάτων, τονίζοντας ότι «είναι σίγουρο ότι θα πετύχουμε τους στόχους»

Για την συγκράτηση της ανεργίας ανέφερε πως ήδη το 2017 «τρέχουν» κονδύλια για τη δημιουργία 117.000 νέων θέσεων εργασίας ενώ το 2019-2020 στο πλαίσιο της υλοποίησης των θετικών μέτρων θα διπλασιαστούν τα κονδύλια για την απασχόληση (30.000 θέσεις εργασίας) ,θα εφαρμοστεί πρόγραμμα επιδότησης ενοικίου ( 1000 ευρώ ετησίως). Θα επεκταθούν τα σχολικά γεύματα και θα διατεθούν 260 εκ. ευρώ επιπλέον για την ενίσχυση του πρώτου και δεύτερου παιδιού.

Πηγή: www.newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης