Δεν... πανηγυρίζει το ΔΝΤ: Χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση χρέους, υπενθυμίζει

Δεν... πανηγυρίζει το ΔΝΤ: Χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση χρέους, υπενθυμίζει

Πολ Τόμσεν: «Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την στρατηγική για το χρέος» - Και το γερμανικό ΥΠΟΙΚ υπογραμμίζει ότι η αξιολόγηση δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί - Τι αναφέρει το κοινό ανακοινωθέν των δανειστών - Bloomberg: Έκτακτο EuroWorking Group στις 4 Μαΐου, τον Ιούνιο η εκταμίευση της δόσης

Δεν... πανηγυρίζει το ΔΝΤ: Χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση χρέους, υπενθυμίζει
Επιμένει το ΔΝΤ στην θέση του πως συμμετοχή με χρηματοδότηση στο ελληνικό πρόγραμμα θα υπάρξει μόνο με ελάφρυνση χρέους, σύμφωνα με εκπρόσωπο του Ταμείου.

Λίγες μόνο ώρες μετά την επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, εκπρόσωπος του ΔΝΤ, τον οποίο επικαλείται το πρακτορείο Reuters, σημείωσε ότι η συμφωνία στην Αθήνα τακτοποιεί ένα προαπαιτούμενο για την συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, αλλά επιμένει ότι χρειάζεται ακόμα η ελάφρυνση του χρέους.

Ως γνωστόν, η συγκεκριμενοποίηση των παρεμβάσεων για το ελληνικό χρέος
αποτελεί πάγια θέση του ΔΝΤ, την όποια έχουν εκφράσει πολλές φορές τόσο οι εκπρόσωποί του όσο και η επικεφαλής του, Κριστίν Λαγκάρντ. 
Κλείσιμο

Δηλώσεις για την συμφωνία στην Αθήνα έκανε και ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν. Όπως είπε, το Ταμείο καλωσορίζει την τεχνική συμφωνία («staff level agreement») που επιτεύχθηκε και εκτιμά ότι θα επιτρέψει στην οικονομική πολιτική να γίνει πιο φιλική προς την ανάπτυξη.

Ο ίδιος κάλεσε τους Ευρωπαίους εταίρους να εκπονήσουν μια αξιόπιστη στρατηγική, προκειμένου το χρέος να γίνει βιώσιμο, εκφράζοντας την πάγια θέση του Ταμείου, Όπως ανέφερε, θα πρέπει να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει συναντίληψη μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ για τα μέτρα που χρειάζεται να προωθηθούν, προκειμένου να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους.

«Η συμφωνία που επιτεύχθηκε πρέπει να πηγαίνει χέρι-χέρι με την στρατηγική για το χρέος» εξήγησε. «Μόνο έτσι μπορούμε να ζητήσουμε από το ΔΣ (σ.σ. του Ταμείου) να εγκρίνει το πρόγραμμα».

Η θέση του ΔΝΤ ομοιάζει κατά κάποιον τρόπο με αυτήν του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, το οποίο, αν και δεν αναφέρεται στο χρέος, δεν βιάζεται να... πανηγυρίσει την συμφωνία που επετεύχθη στην Αθήνα, υποστηρίζοντας ότι η αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, καθώς, όπως τονίζει, χρειάζεται μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τα πρωτογενή πλεονάσματα. 

Κοινό ανακοινωθέν των δανειστών για την προκαταρκτική συμφωνία

Για επίτευξη προκαταρκτικής συμφωνίας, που θα είναι η βάση για την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, κάνει εν τω μεταξύ λόγο το κοινό ανακοινωθέν των πιστωτών μετά το πέρας των διαπραγματεύσεων.

Όπως επισημαίνουν, η συμφωνία θα συμπληρωθεί με συζητήσεις για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. 

Ακολουθεί αναλυτικά το ανακοινωθέν: 

«Κλιμάκια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κατέληξαν σε προκαταρκτική συμφωνία με τις ελληνικές αρχές, σχετικά με δέσμη πολιτικών για τη στήριξη της ανάκαμψης στην Ελλάδα. Η συμφωνία αυτή θα αποτελέσει τη βάση για την ολοκλήρωση της 2ης αξιολόγησης του προγράμματος σταθερότητας του ΕΜΣ. Οι ελληνικές αρχές επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν ταχέως την εν λόγω δέσμη πολιτικών. Τις προσεχείς εβδομάδες, η προκαταρκτική συμφωνία θα συμπληρωθεί με περαιτέρω συζητήσεις προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το χρέος της Ελλάδας είναι βιώσιμο».

Bloomberg: Τον Ιούνιο η εκταμίευση της δόσης

Υπό το πρίσμα των εξελίξεων γύρω από το ελληνικό ζήτημα, στις 4 Μαΐου θα λάβει χώρα έκτακτο EuroWorking Group αποκλειστικά για το θέμα αυτό, όπως αναφέρει καλά πληροφορημένη πηγή στο πρακτορείο Bloomberg.

Βάσει του προγραμματισμού, το EuroWorking Group θα πραγματοποιούσε συνεδρίαση στις 15 Μαΐου, μία εβδομάδα πριν από το Eurogroup της 22ας Μαΐου.

Παράλληλα, εκτιμάται ότι το θέμα του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί και στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Οικονομικών του G7, η οποία πραγματοποιείται στις 11-13 Μαΐου στο Μπάρι της Ιταλίας.

Κατά το πρακτορείο, τα νέα μέτρα που φέρνει μαζί της η συμφωνία που επιτεύχθηκε τα ξημερώματα της Δευτέρας θα ψηφιστούν στη Βουλή έως τις 18 Μαΐου, ενώ η εκταμίευση της δόσης θα λάβει, τελικά, χώρα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης