Eurogroup: Γιατί το σπάσιμο της δόσης των 2,8 δισ. είναι διπλό «πλήγμα» για την Αθήνα

Eurogroup: Γιατί το σπάσιμο της δόσης των 2,8 δισ. είναι διπλό «πλήγμα» για την Αθήνα

Σε δύο εβδομάδες θα έρθει το 1,1 δισ. - Όμως το 1,7 δισ. που οι Ευρωπαίοι δεν καταβάλουν προορίζονταν για εξόφληση οειλών του Δημοσίου σε ιδιώτες και έτσι τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την αγορά που τα ανέμενε σαν... μάννα εξ ουρανού

Διπλό χτύπημα αποτελεί για την ελληνική πλευρά το σπάσιμο της δόσης και η εκταμίευση μόνο 1,1 δισ. ευρώ, αντί για τα 2,8 δισ. ευρώ.

Το 1,7 δισ. ευρώ που απομένει είναι εκείνο που προορίζεται για εξόφληση οφειλών του Δημοσίου προς ιδιώτες προμηθευτές και άλλους πιστωτές, δηλαδή χρήματα που θα κυκλοφορήσουν στην αγορά η οποία βρίσκεται σε μεγάλη δυσπραγία.

Προϋπόθεση, όμως, για την εκταμίευση του ποσού αυτού είναι η κυβέρνηση να έχει ολοκληρώσει τις προηγούμενες πληρωμές προς τον ιδιωτικό τομέα, κάτι που δεν έχει γίνει.

Το ζήτημα αυτό έπρεπε να έχει κλείσει εδώ και καιρό και η κυβέρνηση όφειλε να είναι έτοιμη να αποδείξει ότι έχει ήδη καταβάλει στους προμηθευτές του Δημοσίου το ποσό (1,1 δισ. ευρώ) που αντιστοιχούσε από την πρώτη δόση (7,5 δισ. ευρώ συνολικά) η οποία έχει εκταμιευτεί στις αρχές Ιουλίου.

Όμως η ελληνική πλευρά δεν ήταν σε θέση να παρουσιάσει την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου, η οποία θα πιστοποιεί πότε και πού ακριβώς καταβλήθηκαν τα ποσά που είχαν προβλεφθεί, ειδικά για το μήνα Σεπτέμβριο.

Πηγές του οικονομικού επιτελείου έλεγαν ότι η δυσκολία οφείλεται στο ότι το μεν Κράτος έχει ήδη χορηγήσει τα ποσά στους φορείς που είναι αρμόδιοι για τις πληρωμές προς του ιδιώτες (π.χ. ΕΟΠΠΥ) αλλά η εξόφληση προς τους τελικούς αποδέκτες είτε δεν έχει πραγματοποιηθεί είτε δεν έχει διεκπεραιωθεί λογιστικά.

Από την άλλη πλευρά, η απόφαση του Eurogroup επιφέρει και ένα ρήγμα στο προφίλ του «καλού μαθητή» που επιδιώκει να καλλιεργήσει η κυβέρνηση, με την ελπίδα ότι αυτό θα τη βοηθήσει και στο ζήτημα του χρέους.

Δεν βοηθάει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών να εμφανίζεται ότι δεν μπορεί να κλείσει ζητήματα που έπρεπε να έχουν διευθετηθεί προ μηνών, την ώρα που θέλει να ολοκληρώσει το ταχύτερο τη δεύτερη αξιολόγηση για να ανοίξει το θέμα του χρέους μέχρι το τέλος του χρόνου.

Με την απόφαση αυτή, όμως, αντιθέτως, ενισχύονται τα επιχειρήματα του κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος μόλις προχθές έλεγε ότι δεν υπάρχει ζήτημα χρέους και ότι καλά-καλά δεν έχει ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Εάν η δεύτερη αξιολόγηση δεν ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, τότε δεν θα υπάρχει και πολιτική και νομική βάση για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις για το χρέος, αφού το ορόσημο για αυτές είναι το τέλος του 2016 σύμφωνα με την απόφαση του Eurogroup του περασμένου Μαΐου, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση.

ΣΧΟΛΙΑ (26)

kostas109

από άλλο άρθρο του "Θέματος" πρώην Ταμεία: ΤΕΑΥΝΤΠ (ναυτιλιακοί και τουριστικοί πράκτορες), ΤΕΑΥΕΚ (Εμποροϋπάλληλοι), ΤΕΑΠΕΤΕ (υπάλληλοι Εμπορικής Τράπεζας), μισθωτοί υψηλόμισθοι με πολλά χρόνια ασφάλισης (ΕΤΕΑΜ), ΤΑΠΤ (υπάλληλοι Τράπεζας Πίστεως), ΚΕΑΝ (ναυτικοί) σε κάτι τέτοια πάνε οι δόσεις

Euro Juro group

Ως συνήθως τα περισσότερα σχόλια είναι εκτός θέματος. Η ουσία είναι ότι μας πήρανε χαμπάρι και η επιφυλακτικότητα για την εκταμίευση των ΔΙΣ οφείλεται στην ύπαρξη αμέτρητων ΔΥΣ........ στη χώρα μας. Ομως για όλα αυτά τα δυσ...... και κυρίως για τη Δυσλειτουργία του κράτους δεν νομίζω να φταίνε οι πολίτες και οι ανυποψίαστοι υπήκοοι (γνωστά ως συνήθη υποζύγια) αλλά όσοι ασχολούνται και ασκούν την....Εξουσία στη χώρα μας. Δικαιοσύνη είσαι εδώ? Είσαι η μόνη μας ελπίδα, ας είσαι και από το εξωτερικό αν δεσμεύεσαι από λόγους σκοπιμότητας και διαπλοκής !

Euro Juro group

Ως συνήθως τα περισσότερα σχόλια είναι εκτός θέματος. Η ουσία είναι ότι μας πήρανε χαμπάρι και η επιφυλακτικότητα για την εκταμίευση των ΔΙΣ οφείλεται στην ύπαρξη αμέτρητων ΔΥΣ........ στη χώρα μας. Ομως για όλα αυτά τα δυσ...... και κυρίως για τη Δυσλειτουργία του κράτους δεν νομίζω να φταίνε οι πολίτες και οι ανυποψίαστοι υπήκοοι (γνωστά ως συνήθη υποζύγια) αλλά όσοι ασχολούνται και ασκούν την....Εξουσία στη χώρα μας. Δικαιοσύνη είσαι εδώ? Είσαι η μόνη μας ελπίδα, ας είσαι και από το εξωτερικό αν δεσμεύεσαι από λόγους σκοπιμότητας και διαπλοκής !

Εμείς γίναμε γερμανοτσολιάδες, για...

Για το καλό της πατρίδας μας. Και στα τέσσερα που πέφτουμε, επίσης για την πατρίδα το κάνουμε Αλλά ένα να θυμάστε Αυτοί μας παρακαλάγανε χθες να πάρουμε τα λεφτά και εγώ τους έλεγα... αααα οοοΟΧΙ Θα τα πάρουμε όταν τα χρειαστούμε, διότι αν τα πάρουμε τώρα μπορεί να τα χαλάσουμε Τι, καλά δεν έκανα;; Φιλικά Ευκλείδιος ο γερμανοτσολιάς

RAMON

Ξέρετε τι σημαίνει αυτό Ελληνάρες μου; Το Δημόσιο έχει κάνει στάση πληρωμών σε ιδιώτες άρα δε μπορούν να παρουσιαστούν στοιχεια που να πιστοποιούν τέτοιες πληρωμές ,άρα η δεύτερη δόση δε πληρώνεται, η πρώτη δόση πάει για εξόφληση χρέους και δε μένει τίποτα, τρέχουμε να βρούμε λεφτά και είτε έρχεται ο κόφτης είτε στάση πληρωμών στους Δημοσιους (που δε το κάνει ο Τσίπρας). Σα τον Λούλη πίνω το freddo μου και θα σας βλέπω να σφάζεστε μεταξύ σας , έτσι, για να μάθετε τι θα πει δημοσιοκοπροσκυλισμος τις Αριστεράς και της προόδου. Παρεπιπτόντως, αν εμφανιστεί ο Λούλης-Αντιδραστικό στοιχειο-αγυριγο κεφάλι, γουστάρω να με λένε κάτι απόβλητα σα και σένα φασίστα, είναι τίτλος τιμής, γκέγκε?

ΤΗΕΟ

ΟΙ γερμανοτσολιάδες Συριζαίοι που έβριζαν τη Μέρκελ τώρα στέλνουν στα τέσσερα το κουμουνιστή της Εκάλης ΤΣΑΚΑΛΩΤΟ να παρακαλάει τη Μέρκελ. ΚΑΤΑΝΤΙΑ

Λ.Σ.

ΞΕΦΤΙΛΙΣΜΕΝΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ

Ευρωπαιος αξιωματουχος

Εχουμε χασει υπομονη με ελλαντα. Στοπ Τους εχουμε κανει αμετρητα καψωνια Τους βαλαμε φορους. Τους ριξαμε μισθους. Συνταξεις Κοψαμε επενδυσεις. Πηραμε τραπεζες (φιλος πολσον) Πηραμε αεροδρομια. Πηραμε αστερας (φιλοι τουρκοι) Πηραμε οσε Πηραμε ελληνικο (φιλος λατσης) Παιρνουμε κι αλλα με υπερταμειο Παιρνει αλεξης και σπιτια τωρα (καλο πεντι αλεξης μονο λιγο γκρινια) Τα δινουμε σε πακιστανους. Δε καταλαβαινω. Γιατι υπαρχουν ακομη? Ολοι οι αλλοι λαοι θα ειχαν αποχωρησει απο τη χωρα τους τι αλλο να κανουμε? Φοβαμαι οτι τελικα θα πρεπει να κανουμε οτι και με σερβια, συρια Δε παιρνουν απο λογια αυτοι. Φυγετε τους λεμε. Εκει αυτοι. Δεν εχω αλλη υπομονη πια Ανθρωπος ειμαι κι εγω

Χαχαχαχαχα

axaxaxaxaxaxaxax

Απλα

Σωστοοοοοοοοοος!!!!

αντί-αναρχομπαχαλάκιας

Χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα τςakaλώτa for... President xaxaxaxaxaxa xaxaxaxaxaxa

xan4625

Σκούρα τα πράγματα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

FOROI_AUTO

Ακόμα μία επιβεβαίωση για το newsauto.gr! Το ρεπορτάζ μας απο τις 8 Αυγούστου, που ανέφερε ότι η Κυβέρνηση προτίθεται σε κατάργηση των τεκμηρίων διαβίωσης -και κατα προέκταση του... ηλιθίου φόρου πολυτελούς διαβίωσης στα +2.0lt αυτοκινήτων- επιβεβαιώθηκε ουσιαστικά δια στόματος του Κυβερνητικού εκπροσώπου...

gerapetritis

Τα τρία σημεία κλειδιά του κυβερνητικού σχεδίου περιλαμβάνουν την απελευθέρωση του επενδυτικού δυναμικού, τη συγκράτηση και τον εξορθολογισμό των δημοσίων δαπανών και τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης μέσω της καταπολέμησης της φοροδιαφυγής

1
120-doseis

Στις 30 Σεπτεμβρίου λήγει η προθεσμία για τη ρύθμιση των οφειλών με βάση τη ρύθμιση - Αυξημένο ενδιαφέρον μετά τις βελτιώσεις που έγιναν στα τέλη του Ιουλίου - Οι προϋποθέσεις για την υπαγωγή στη ρύθμιση

8
Tesla-Model3-boi-1000

Η παραπάνω διαπίστωση δημοσιεύθηκε από την Στατιστική Υπηρεσία της Νορβηγίας η οποία αποκάλυψε ότι η απόκτηση ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι διπλάσια αν ο υποψήφιος αγοραστής προέρχεται από το πλουσιότερο τμήμα του πληθυσμού.