«Χαστούκι» από το Eurogroup: Σε δύο εβδομάδες το 1,1 δισ. στην Ελλάδα

«Χαστούκι» από το Eurogroup: Σε δύο εβδομάδες το 1,1 δισ. στην Ελλάδα

Άγνωστο πότε θα δοθεί η υποδόση του 1,7 δισ. - Λένε ότι δεν τα εκταμιεύουν επειδή το Δημόσιο δεν έχει πληρώσει τα χρέη του στους ιδιώτες - Ρέγκλινγκ: Ο ESM αποφασίζει πότε θα εκταμιευθεί η δανειακή βοήθεια

«Χαστούκι» από το Eurogroup: Σε δύο εβδομάδες το 1,1 δισ. στην Ελλάδα
Σε… αναπάντεχο “Βατερλό” κατέληξε η μάχη της κυβέρνησης στο Λουξεμβούργο, καθώς οι... Ναπολεόντειες βλέψεις του υπουργού Οικονομικών για την απόφαση άμεσης εκταμίευσης της υποδόσης 2,8 δισ. ευρώ δεν επαληθεύθηκαν στο πεδίο μάχης του Eurogroup.

Η απόφαση του Eurogroup -όπως είχε επισημαίνει από νωρίς το protothema.gr- αφορά την πολιτική έγκριση για εκταμίευση υποδόσης ύψους 1,1 δισ. ευρώ και την συνέχιση των τεχνικών διαβουλεύσεων, με στόχο την διαπίστωση πλήρους τυπικότητας, σε ζητήματα όπως η καταβολή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, η ασυλία των μελών του ΔΣ του Υπερταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και η μη ολοκλήρωση στελέχωσης των Τραπεζών.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ανακοίνωσε ότι σε δύο εβδομάδες ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα συνεδριάσει για να αποφασίσει την εκταμίευση της υποδόσης του 1,1 δισ. ευρώ. «Εμείς αποφασίζουμε» είπε ο επικεφαλής του European Security Mechanism Κλάους Ρέγκλινγκ αφήνοντας απολύτως αδιευκρίνιστο τον χρόνο που θα αποφασιστεί η εκταμίευση της υποδόσης του 1,7 δισ.ευρώ.

Κλείσιμο
Συνεπώς, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών απέσπασε πολιτική συμφωνία δίχως ουσία με την κρίσιμη απόφαση για «πράσινο φως» να μεταφέρεται στις 24 Οκτωβρίου, στο επόμενο EuroWorking Group στις Βρυξέλλες. 

Πλέον, προβλέπεται η εκταμίευση των δύο δόσεων το αργότερο στο τέλος του Οκτωβρίου, καθώς τυχόν επέκταση της διορίας θα σήμαινε, βάση των υφιστάμενων συμφωνιών, την επανέναρξη της διαδικασίας πολιτικής έγκρισης των κονδυλίων από τα κοινοβούλια των κρατών μελών. 

Το κείμενο της δήλωσης του Eurogroup αναφέρει πως «έχει γίνει σημαντική πρόοδος προς  την πληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και Αύγουστο και καταγράφει πως ο χρόνος που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί η καταγραφή των δεδομένων του Σεπτεμβρίου θα είναι μετά τον Οκτώβριο». 

Παράλληλα τονίζει πως η επιτυχής καταγραφή από τους θεσμούς της καταβολής των ληξιπρόθεσμων οφειλών «θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση από τον ESM της υποδόσης ύψους 1,7 δισ.» και καλεί την ελληνική κυβέρνηση να «επισπεύσει τους ρυθμούς προόδου με τους θεσμούς για την δεύτερη αξιολόγηση και την επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου 2016». 

Ντάισελμπλουμ: Ελπίζουμε τα στοιχεία να έχουν δοθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ: «Οι μεταρρυθμίσεις έχουν πραγματοποιηθεί αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, το συνταξιοδοτικό, τις αποκρατικοποιήσεις και ως εκ τούτου εκταμιεύεται το 1,1 δισ. ευρώ. Η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων, να παραδώσει τα απαραίτητα στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι κατά τη διάρκεια Ιουλίου και Αυγούστου έχει καλύψει μέρος των οφειλών της προς τον ιδιωτικό τομέα.

Ελπίζουμε ότι τα στοιχεία θα έχουν δοθεί έως τα τέλη Οκτωβρίου, προκειμένου να εκταμιευθεί και το υπολειπόμενο ποσό των 1,7 δισ. ευρώ για να «κλείσει» η υπό-δόση των 2,8 δισ. ευρώ».
Νωρίτερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών οικονομικών είχε δηλώσει: "Ακούω αισιόδοξες εκτιμήσεις αλλά θέλω να τα ακούσω κατευθείαν από τους θεσμούς".

"Είχαμε συζήτηση για το χρέος το Μάιο, αυτό που είναι στο τραπέζι είναι η συμφωνία του Μαΐου. Δεν θα συζητάμε για το ελληνικό χρέος κάθε μήνα", σημείωσε χαρακτηριστικά.

Οσον αφορά στο ΔΝΤ, σημείωσε ότι πρόθεση της Ευρώπης είναι η πλήρης συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ερωτηθείς για τα σενάρια που το θέλουν να αποφασίζει τη συμμετοχή του μετά τις γερμανικές εκλογές, τόνισε ότι και το ΔΝΤ έχει διαψεύσει τις φήμες.

Αισιόδοξος ο Μοσκοβισί

«Επιτέλους, μετά από καιρό και δυσκολίες, οδεύουμε σε ένα success story» υποστήριξε ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Η συνεργασία των θεσμών με την Αθήνα είναι καλή αν και υπάρχουν προβλήματα, αλλά η Ελλάδα προχωρά τις μεταρρυθμίσεις από τον Ιούλιο του 2015 και ευελπιστώ μέχρι το τέλος του 2016 να έχουμε συνολική συμφωνία, είπε ο Επίτροπος τονίζοντας ότι “από τη στιγμή που αναλάβουν οι Έλληνες την ευθύνη τους, θα αναλάβουμε κι εμείς τη δική μας που είναι η ελάφρυνση του χρέους”.
 
"Eίμαι πεπεισμένος ότι θα εκταμιευτούν τα χρήματα προς την Ελλάδα", πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι σήμερα θα συζητήσουμε για τα 2,8 δισ. ευρώ και στόχος είναι να ανοίξει ο δρόμος για την δεύτερη αξιολόγηση. 

"Τα προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί, βεβαίως πολλά έγιναν την τελευταία στιγμή -όπως συνηθίζεται στην Ελλάδα- αλλά είμαστε σε καλό δρόμο", σημείωσε ο Επίτροπος.

Σχετικά με το ΔΝΤ, ο Πιερ Μοσκοβισί είπε ότι πρόκειται για έναν θεσμό που διασφαλίζει την ποιότητα και ελπίζει να παραμείνει στο πρόγραμμα. Όπως είπε, μπορεί να έχει τις δικές του απαιτήσεις για το χρέος "σε ό,τι όμως μας αφορά θα θέλαμε να συζητηθεί το  χρέος αφού έχουν δρομολογηθεί τα μέτρα".

Είμαστε ένα πολιτικό σώμα και πρέπει να πάρουμε αποφάσεις για να προχωρήσουμε. Ετσι θα ανοίξει ο δρόμος για την β' αξιολόγηση που σχετίζεται περισσότερο με την «εφαρμογή» παρά με τη «νομοθέτηση».

Μετά, αν αυτό ολοκληρωθεί, μπορούμε να έχουμε μια παγκόσμια συμφωνία έως το τέλος της χρονιάς που θα περιλαμβάνει και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, σημείωσε.

Αυτό που θέλουμε είναι ένα success story για την Ελλάδα που θα περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις, εμπιστοσύνη και χρέος, έτσι ώστε η χώρα να γίνει ισχυρότερη στο πλαίσιο της ευρωζώνης.



Σαπέν: Η Ελλάδα υλοποιεί όσα έχουν συμφωνηθεί

Την άποψη ότι η Ελλάδα έχει κάνει μεγάλες προσπάθειες και υλοποιεί τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Η Ελλάδα συνεχίζει τις προσπάθειές της και εφαρμόζει τις μεταρρυθμίσεις, πολύ περισσότερες από αυτές που είχε κάνει τα τελευταία χρόνια», ανέφερε ο Σαπέν και πρόσθεσε πως «η Ελλάδα υλοποιεί το δικό της κομμάτι του συμβολαίου. Και όταν υλοποιείται αυτό έρχεται η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη».

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών τόνισε πως σήμερα θα πρέπει να αναγνωριστούν αυτές οι προσπάθειες, σημειώνοντας ότι η Ευρώπη πρέπει να κρατήσει τις υποσχέσεις της προς την Ελλάδα.

Την ελπίδα του για μία θετική έκβαση της έκθεσης συμβατότητας σχετικά με την εκταμίευση της υποδόσης ύψους 2,8 δισ. Ευρώ, εξέφρασε ο ΥΠΟΙΚ της Κυπριακής Δημοκρατίας Χάρης Γεωργιάδης.

Ο ίδιος τόνισε πως χρειάζεται μια «φιλόδοξη ατζέντα μεταρρύθμισης» για να γίνει ανταγωνιστική η ελληνική οικονομία, σημειώνοντας όμως την «ξεκάθαρη ανάγκη για σημαντική ελάφρυνση του χρέους».

Παράλληλα, ο Κύπριος ΥΠΟΙΚ τόνισε πως και το ΔΝΤ μοιράζεται την αντίληψη πως το χρέος της Ελλάδας δεν είναι βιώσιμο και πως η θέση του αυτή «δεν μπορεί να αγνοηθεί». Στη συνέχεια συμπλήρωσε πως όποια μέτρα συμφωνηθούν για το ελληνικό χρέος, πρέπει να «πλαισιώνουν την ελληνική οικονομία χωρίς όμως να αποτελούν και τις μοναδικές δράσεις για την αύξηση της παραγωγικότητας και της ανταγωνιστικότητας της».

Τέλος, ο κύριος Γεωργιάδης εξέφρασε την πεποίθηση του πως πρέπει να δημιουργηθεί μια όσο το δυνατόν πιο στενή σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο μετά την ολοκλήρωση των διαδικασιών του Brexit.

Αισιόδοξος ότι θα κλείσει σήμερα η πρώτη αξιολόγηση με τα τελευταία προαπαιτούμενα και θα εκταμιευθούν τα 2,8 δισ ευρώ στην Ελλάδα εμφανίστηκε και ο υπουργός Οικονομικών της Φινλανδίας Πέτερι Όρπο.

"Είχαμε καλές συνομιλίες στο Washington Group. Περιμένω να ανάψουμε πράσινο φως. Έχουν γίνει θετικές κινήσεις απ' την ελληνική κυβέρνηση. Ελπίζω ότι έχουν εκπληρώσει τα προαπαιτούμενα που έχουν υποσχεθεί", δήλωσε. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης