Κραχ στις αγορές λόγω Brexit - «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα

Κραχ στις αγορές λόγω Brexit - «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα

Πτώση 12,20% στο Χρηματιστήριο της Αθήνας  - «Βουτιά» 8% στο χρηματιστήριο της Βρετανίας και της Γαλλίας - Πτώση 10% για τον γερμανικό DAX  - Με πτώση 7,92 έκλεισε το Τόκιο - Σε χαμηλό 30 ετών η στερλίνα

Κραχ στις αγορές λόγω Brexit - «Μαύρη Παρασκευή» για τη στερλίνα
Καταρρέουν οι αγορές μετά το αποτέλεσμα υπερ του Brexit στη Βρετανία. H απειλή του κραχ είναι πλέον ορατή στις παγκόσμιες αγορές, καθώς η μεταβλητότητα οργιάζει και οι επενδυτές προσπαθούν να περισώσουν ότι μπορούν από το χαρτοφυλάκιό τους, καταφεύγοντας στο γεν και τον χρυσό, ο οποίος ενισχύεται σε νέο υψηλό από τον Μάρτιο του 2014.

Η στερλίνα υποχωρεί σε χαμηλό 30 ετών ενώ το ευρώ έχει υποχωρήσει σε ιστορικό χαμηλό. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 8% στις 318 μονάδες.

Το χρηματιστήριο του Λονδίνου υποχωρεί κατά 8% στις 5.839 μονάδες, ο DAX καταγράφει πτώση 10% στις 9.440 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 υποχωρεί 8% στις 4.075 μονάδες, ο ΙΒΕΧ με πτώση 12,58% στις 7.760 μονάδες. 

Στις τραπεζικές μετοχές του FTSE 100, η Barclays και η Lloyds υποχωρούν 30%, η RBS με «βουτιά» 34% και η HSBC με πτώση 5%.

Η Deutsche bank υποχωρεί πάνω από 17%.

Οι ασιατικές αγορές υποχώρησαν σε χαμηλό πέντε ετών. 

Το χρηματιστήριο της Αθήνας καταγράφει πτώση 12,20%.

Η εικόνα του ξεπουλήματος στις διεθνείς αγορές επικρατεί και στην εγχώρια αγορά με τις τραπεζικές μετοχές να δέχονται τα πυρά των πωλητών. Οι τραπεζικές μετοχές άνοιξαν στο limit down.

Η Πειραιώς και η Eurobank υποχωρούν κατά 30% στα 0,175 ευρώ και 0,616 ευρώ, η Εθνική κατά 29,82% στα 0,193 ευρώ και η Alpha Bank κατά 29,66% στα 1,66 ευρώ.

Μεγάλες απώλειες καταγράφουν και οι μετοχές της Viohalco (-18,52% στα 1,10 ευρώ, της ΔΕΗ (-15,65% στα 2,48 ευρώ και της ΕΥΔΑΠ (-14,69% στα 5,13 ευρώ.

O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:40 διαμορφώνεται στις 542,33 μονάδες σημειώνοντας πτώση 12,20%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 10,45 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 19,93%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 12,04%.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι και το γεγονός ότι καμία μετοχή δεν άνοιξε υψηλότερα.

Το βρετανικό δημοψήφισμα κυριαρχεί στις αγορές και το επενδυτικό κλίμα από τις αρχές Ιουνίου. Η επενδυτική «όρεξη» είχε επιστρέψει στις αγορές καθώς οι στοιχηματικές προέβλεπαν την παραμονή της Βρετανίας στην Ε.Ε.. Ωστόσο, η νίκη του Brexit «ανοίγει την κερκόπορτα» για την αποχώρηση κι άλλων χωρών από την Ε.Ε.. Οι αξιωματούχοι διαφόρων χωρών έχουν εκφράσει το ενδεχόμενο να παρέμβουν στις αγορές καθώς η αντίδραση στα χρηματιστήρια θυμίζει έντονα το κραχ του 2008.

Ο υπουργός οικονομικών της Ιαπωνίας εσπευσμένα δίνει συνέντευξη τύπου υπό τον παγκόσμιο πανικό του Brexit. Αν και αρνήθηκε να σχολιάσει αν θα παρέμβει το G7, ο ίδιος δήλωσε ότι παρακολουθεί την κατάσταση κι ότι η Ιαπωνία θα παρέμβει αν χρειαστεί. Επιπλέον, τόνισε ότι υπάρχει η λύση των Swaps συναλλάγματος για να ομαλοποιηθεί η κατάσταση. Ο ίδιος εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αντίκτυπο του Brexit στις αγορές.

Απώλειες κατέγραψαν οι κινεζικές μετοχές

Απώλειες κατέγραψαν σήμερα οι κινεζικές μετοχές, με τον σύνθετο δείκτη αναφοράς του Χρηματιστηρίου της Σανγκάης να υποχωρεί κατά 1,30% στις 2.854,29 μονάδες. Ο μικρότερος δείκτης του Χρηματιστηρίου του Σεντζέν έκλεισε με πτώση κατά 1,05% στις 10.147,71 μονάδες.

Ο δείκτης ChiNext, που περιλαμβάνει, όπως ο αμερικανικός Nasdaq, τις ταχέως αναπτυσσόμενες κινεζικές επιχειρήσεις, σημείωσε πτώση κατά 0,47% κλείνοντας στις 2.127,36 μονάδες.

Ολοταχώς για τη μεγαλύτερη πτώση της ιστορίας της η στερλίνα

Η επικράτηση του Brexit οδηγεί τη στερλίνα σε πτώση που ενδέχεται να είναι η μεγαλύτερη που έχει υποστεί ποτέ στις διεθνείς αγορές.

Το βρετανικό νόμισμα υποχωρούσε έως και 9% σε χαμηλό τριακονταετίας, κάτω από το 1,35 δολάριο το πρωί της Παρασκευής υφιστάμενο μια βουτιά μεγαλύτερη και από εκείνη της λεγόμενης Μαύρης Τετάρτης του 1992, όταν ο Τζορτζ Σόρος διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στην δραματική πτώση της λίρας και τον αποκλεισμό τους από τον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών, που προηγήθηκε του ευρώ.

Η υποχώρηση της στερλίνας επιταχύνθηκε μετά το αποτέλεσμα στο Νιουκάσλ, όπου η εκστρατεία υπέρ της παραμονής κέρδισε με μικρή διαφορά, αλλά και του Σάντερλαντ που ψήφισε έξοδο. 

Με βάση σοβαρές ενδείξεις αναμένεται η παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Αγγλίας ώστε να προστατέψει την στερλίνα από την κατάρρευση. Πολύ πιθανή και η παρέμβαση της ΕΚΤ ώστε να αποτρέψουν ένα γενικευμένο κραχ.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης