Τσακαλώτος σε Handelsblatt: H ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Τσακαλώτος σε Handelsblatt: H ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα

Ο υπουργός Οικονομικών παραδέχτηκε πως η παραμονή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης - Αναφορικά με τις επαφές με ομολόγους του τόνισε ότι συνάντησε ανθρώπους «που αναζητούν λύση» και «δεν επιθυμούν προβλήματα»


Τσακαλώτος σε Handelsblatt: H ελληνική κυβέρνηση αποδέχεται την παραμονή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα
Στην συνάντηση που είχε με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
, στο πλαίσιο μιας πρώτης επαφής που είχε με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το ασφαλιστικό
Κλείσιμο
σύστημα, τις αντιδράσεις που εισέπραξε γενικότερα αλλά και για την συμμετοχή του ΔΝΤ
στο ελληνικό πρόγραμμα αναφέρθηκε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.

Ο κ. Τσακαλώτος, παραδέχτηκε πως η παραμονή του ΔΝΤ αποτελεί δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης. Συγκεκριμένα, ερωτηθείς σχετικά με το αν η Ελλάδα θέλει να διώξει το ΔΝΤ ο Έλληνας υπουργός ανέφερε πως «ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ, ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κατέστησαν σαφές πως ο ρόλος του ταμείου στο πρόγραμμα είναι αδιαπραγμάτευτος και όχι μόνο σε επίπεδο παροχής τεχνογνωσίας, αλλά και σε επίπεδο ενεργής συμμετοχής».

Στη συνέχεια ανέφερε πως «ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την αγανάκτησή του, επειδή ορισμένες φορές το ΔΝΤ θέτει τον πήχη για μια επιτυχημένη αξιολόγηση του προγράμματος πολύ ψηλά».

Όπως πρόσθεσε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος το κλιμάκιο του ΔΝΤ πιέζει την ελληνική κυβέρνηση, περισσότερο από ό,τι είναι πολιτικά αποδεκτό σε ορισμένες περιπτώσεις.
«Οι άνθρωποι σε μία χώρα στην οποία υλοποιούνται μεταρρυθμίσεις θέλουν να δουν τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου αυτών, προτού ξεκινήσει ο δεύτερος» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας για το γενικότερο κλίμα που εισέπραξε κατά τη διάρκεια των συναντήσεων που είχε με ομολόγους του, είπε: «Με άκουγαν με συμπάθεια. Η αίσθηση που είχα σε όλες μου τις συναντήσεις με τους συναδέλφους μου κατά τη διάρκεια αυτής της εβδομάδας ήταν ότι με άκουγαν άνθρωποι που αναζητούν λύση και δεν επιθυμούν να δημιουργήσουν προβλήματα. Μπορεί να μην συμφωνούν πάντα, αλλά δεν είχα ποτέ την εντύπωση ότι οι άνθρωποι έχουν απηυδήσει με την ελληνική κυβέρνηση. Ένιωσα ότι όλοι οι υπουργοί Οικονομικών παραδέχτηκαν πως έχουμε κάνει πολλές μεταρρυθμίσεις. Έχουμε αξιοπιστία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος για το κύκλο επαφών που είχε πρόσφατα.

Συγκεκριμένα, για την συνάντηση με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών την χαρακτήρισε «εποικοδομητική» επισημαίνοντας πως πήγε καλά.

«Του έδωσα ένα χαρτί το οποίο έγραφε κάθε μεταρρύθμιση που έχουμε κάνει από τον Ιούλιο. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή λίστα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος. 
Ερωτηθείς για τις καθυστερήσεις που υπάρχουν δεδομένου ότι η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το φθινόπωρο του 2015 ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε: «Αν δείτε τον αριθμό των μέτρων που έχουν περάσει από τον Ιούλιο, είναι πολύ δύσκολο να πούμε ότι προχωράμε αργά. Οι άνθρωποι που λένε ότι οι Έλληνες σέρνουν τα πόδια τους θα εντυπωσιαστούν με αυτή τη λίστα».

«Δεν θέλουμε να πάρουμε πίσω τις υποσχέσεις μας. Το Μνημόνιο λέει ότι πρέπει να εξοικονομήσουμε το 1% του ΑΕΠ από τις συντάξεις, αυτό σημαίνει 1,8 δισ. ευρώ. Αλλά δεν λέει πώς ακριβώς αυτό πρέπει να γίνει. Εξοικονομήσαμε ήδη 1,1 δισ. ευρώ Έτσι, το ερώτημα είναι από πού θα προέλθουν τα 700 εκατομμύρια ευρώ».

Τέλος, σχετικά, με τη δημιουργία του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων και πότε αυτό θα ολοκληρωθεί ο κ. Τσακαλώτος είπε πως πρέπει να είναι σε πλήρη λειτουργία κατά το δεύτερο τρίμηνο του 2016.

Πηγή: Newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης