Νέος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές «υπέρ συντάξεων»

Νέος φόρος στις τραπεζικές συναλλαγές «υπέρ συντάξεων»

Θα κατατεθεί ως ισχυρό ισοδύναμο, με στόχο να βρεθούν 300 εκατ. ευρώ εφόσον η τρόικα απορρίψει την αύξηση των εργοδοτικών εισφορών και απαιτήσει να μειωθούν οι κύριες συντάξεις

Το ενδεχόμενο επιβολής ενός ειδικού τέλους, το οποίο δεν θα ξεπερνά το ένα τοις χιλίοις, σε συναλλαγές που πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά μέσω τραπεζών μελετά η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τη μείωση των συντάξεων. 

Το ζήτημα έχει ανατεθεί σε ομάδα μελέτης, η οποία εξετάζει το είδος των συναλλαγών στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί ένα είδος «εσωτερικού φόρου Τόμπιν» χωρίς να υπάρξουν υφεσιακές επιπτώσεις. Η επιβολή του τέλους αυτού εξετάζεται ως τελευταίο ανάχωμα στη διαπραγμάτευση, εφόσον δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους θεσμούς και με στόχο να μη χρειαστεί η μείωση των κύριων συντάξεων. Εφόσον τελικά προχωρήσει, θα πρόκειται για μια βραχυπρόθεσμη διευθέτηση ώστε να καλυφθούν άμεσα οι χρηματοδοτικές ανάγκες. 

Στο πλαίσιο αυτό καταρτίζεται λίστα με υποψήφιες συναλλαγές, έτσι ώστε να διαχωριστούν εκείνες στις οποίες η επιβολή του τέλους θα είχε επώδυνες συνέπειες για την οικονομία, από εκείνες στις οποίες θα μπορούσε να επιβληθεί χωρίς ουσιαστικές επιπτώσεις, δεδομένου μάλιστα ότι το ποσοστό θα είναι εξαιρετικά χαμηλό, στο 1‰ ή ακόμα λιγότερο.

Για μια πληρωμή ενοικίου π.χ. 300 ευρώ, το ειδικό τέλος θα έφτανε στα 0,3 ευρώ (30 σεντς) με συντελεστή 1‰, κάτι που δεν αποτελεί ουσιαστική επιβάρυνση για τους συναλλασσομένους και εκτιμάται ότι δεν θα επηρεάσει την αγορά. Ωστόσο, στο σύνολο της οικονομίας η επιβολή ενός τέτοιου τέλους θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα, έτσι ώστε να καλυφθούν χρηματοδοτικές ανάγκες χωρίς να χρειαστεί να κοπούν κύριες συντάξεις. Σημειωτέον ότι στο παρελθόν η ομάδα που πραγματοποίησε τη μελέτη για το ασφαλιστικό σύστημα είχε εξετάσει την απόδοση επιβολής ειδικού τέλους για τη χρηματοδότηση των συντάξεων σε πράξεις, όπως η επιβολή προστίμων, οι κρατικές προμήθειες, οι προμήθειες του στρατού κ.ά. Από τη μελέτη αυτή υπολογίστηκε ότι η επιβολή του ειδικού τέλους θα απέφερε έσοδα περί τα 300 εκατ. ευρώ τον χρόνο.

Το επιχείρημα που βρίσκεται πίσω από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς είναι ότι η μείωση των συντάξεων, εκτός από πολιτικά τοξική, είναι και οικονομικά ατελέσφορη.

Είναι γνωστό ότι λόγω της υψηλής ανεργίας πολλά νοικοκυριά έχουν ως μόνο εισόδημα τη σύνταξη του παππού ή της γιαγιάς, οπότε η περαιτέρω μείωση της τελευταίας θα είχε ως άμεσο αποτέλεσμα τη μείωση της καταναλωτικής δαπάνης και την επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και επιστροφή σε υφεσιακές δυναμικές σε μια περίοδο που, αντιθέτως, όλοι οι σχεδιασμοί στοχεύουν στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας.

Η επιστροφή στην οικονομική ανάπτυξη άλλωστε θεωρείται από όλους απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτύχουν όλες οι επιμέρους πλευρές του προγράμματος, είτε πρόκειται για την ανασύνταξη του τραπεζικού κλάδου μετά την ανακεφαλαιοποίηση, είτε για την επιτυχία του προγράμματος είσπραξης των φόρων, η οποία, βέβαια, εξαρτάται από τα εισοδήματα των πολιτών. Αρμόδιοι παράγοντες εκτιμούσαν ότι και οι θεσμοί -τουλάχιστον ένα σημαντικό τμήμα τους- κατανοούν ότι, παρόλο που η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε, οι τελευταίες δεν είναι ακόμα σε θέση να αυξήσουν τον δανεισμό προς την οικονομία (τη λεγόμενη πιστωτική επέκταση), οπότε γνωρίζουν και εκείνοι ότι δεν είναι εφικτό να επιβληθούν και πάλι υφεσιακά μέτρα. 

Από την άλλη πλευρά, όμως, οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν «κόκκινο πανί» ορισμένες ελληνικές προτάσεις όπως η αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τον λόγο αυτό εξετάζονται οι εναλλακτικές, π.χ. η επιβολή του ειδικού τέλους.

Ως γνωστόν, ο φόρος Τόμπιν ήταν μια ιδέα του νομπελίστα οικονομολόγου Τζέιμς Τόμπιν τη δεκαετία του 1970 για επιβολή ενός μικρού φόρου στις διεθνείς αγοραπωλησίες συναλλάγματος. Προ διετίας η Κομισιόν παρουσίασε πρότασή της για επιβολή στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές στην Ε.Ε. (0,1% στις αγοραπωλησίες αξιογράφων και 0,01% στις συναλλαγές με παράγωγα), η οποία όμως δεν προχώρησε λόγω των αντιδράσεων από αρκετά κράτη-μέλη, κυρίως της Βρετανίας. 

Στην περίπτωση της Ελλάδας πρόκειται για κάτι διαφορετικό, παρότι κυβερνητικά στελέχη αναφέρονται στο σχέδιο με τον όρο «εσωτερικός φόρος Τόμπιν», καθώς εξετάζονται συναλλαγές μέσω τραπέζης όλων των ειδών, είτε πρόκειται για χρηματοπιστωτικές, είτε για καθημερινές συναλλαγές, με κριτήριο, όπως προαναφέρθηκε, να μην επηρεάζεται αρνητικά η οικονομική δραστηριότητα.

ΣΧΟΛΙΑ (71)

τυρακια, φακες, Μαγοι και τεμπελχαναδες

Ελληναραδες τα μπαζα που ψηφισατε ζητανε 30 λεπτα στα 300 ευρό η μαχαίρι στις συντάξεις. 100 σχολια με μπουρδες. Τα πράγματα είναι άπλα,δεν διώχνουν κανένα άχρηστο, έχετε δυο επιλογές πιες από τις θα πάρετε;

.

Ακόμα.........; Ακόμα δεν έχουν συμμαζευτεί οι συντάξεις και περικοπεί τόσο ώστε να συνεισφέρουν και φοροαπαλλαγές;

Karl Popper

Άθλιοι καραγκιόζηδες, άχρηστοι και θλιβεροί παλιοψεύτες, πάλι φόρους ... δε σας περνάει από το μυαλό να μειώσετε τα έξοδα του κράτους, να μειώσετε τους μετακλητούς που διορίζεται κατά εκατοντάδες (για τους συγγενείς, τους κολλητούς και τα κομματόσκυλα λέω...), να μειώσετε τα έξοδα μισθοδοσίας του βούρκου της δημοσιοϋπαλληλίας που μας ταλαιπωρεί σε κάθε επαφή μας με το δημόσιο ... Ξέρω ... αυτοί σας ψηφίζουν, οπότε μπορείτε άνετα να ... εκδικηθείτε τους υπόλοιπους ... Αλλά να θυμάστε, όταν η ... κατσίκα του Χότζα συνήθισε να μην τρώει ... πέθανε !!!

AKHS

ΑΝΤΕ ΝΑ ΦΕΥΓΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΥΡΙΖΟΤΑΛΙΜΠΑΝ ΕΛΛΑΔΙΣΤΑΝ..................ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΚΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΙΣΜΑ

κλικ

Δηλαδη φορος για να μην μπει φορος , ο οποιος στο μελλον θα αυξανεται για να μην αυξηθει ο φορος .

Xx

Να κοψουν τα 700,000,000 που επιδοτει ο προυπολογισμος τα συ ταξιουχα κοπροσκυλα της ΔΕΗ ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ!!

Αμέεε !

Πρώτα μας υποχρεώνουν για συναλλαγές με πλαστικό χρήμα και μετά μαςτηχώνουν αλλιώς !!

Πετρος

Στειλτε τους στο καλο να τελειωνουμε

LM

Πως το λέγατε όλοι σας εδώ? τα πάντα μέσω πιστωτικών καρτών, τα πάντα μέσω τραπεζών. Το ωραίο δεν είναι πως για άλλη μια φορά θα βάλουν από τα πλάγια νέο φόρο αλλά το ότι για ακόμα μια φορά, το πόπολο, ο λαός, νόμιζε ότι με το κοντό του και το μακρύ του, με συμβουλές και με προτάσεις στα σχόλια, θα έδινε συμβουλές για να σωθεί η Ελλάδα. Νομίζετε ότι εσείς, όσοι ήταν στο ρόλο του συμβουλάτορα, έχετε περισσότερο μυαλό από εκείνους που έχουν σπουδάσει δεκαετίες το πως θα βρουν τρόπους να βάλουν περισσότερους φόρους στο όνομα του κοινού συμφέροντος. Δεξιά ή Αριστερή κυβέρνηση, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο. Όταν χρωστάς κάνεις αυτό που θέλει ο άλλος. Αλλάζει μόνο αυτός που θα σου βάλει ακόμα πιο βαθιά το χέρι στη στέπη. Και πάντα για το καλό της χώρας. Και σε εσάς, αλλά και σε εμένα, μένει η ικανοποίηση ότι γράψαμε τη γνώμη μας στα σχόλια μιας εφημερίδας. Εμείς γράφουμε εδώ, και αυτοί που κυβερνούν μας γράφουν κάπου αλλού. Κάπου ανάμεσα στα πόδια τους. Και φυσικά, όπως πάντα για το καλό μας.

@LM

Δεν γραφεις για να δωσεις συμβουλες, αλλα για να επισημανεις αδικιες που συνεχιζουν να υφιστανται ακομα και τωρα, μετα απο 6 ετη ατυπης χρεοκοπιας. Αντι να κατεβαινεις στους δρομους δημιουργωντας επεισοδια χωρις να περνας ουσιαστικα καποιο μηνυμα, θετεις ενωπιον της κοινης γνωμης, αρα και της κυβερνησης, ξεκαθαρα τις αποψεις σου. Αν δεν απαντησουν, οπως συνηθιζουν, μενουν εκθετοι. Αναφερομαι βεβαια σε λογικα επιχειρηματα γραμμενα με κοσμιο τροπο. Απατωντας σε ενα, αυτοματως απαντουν στα περισσοτερα, ακομα και μεσω της αναδημοσιευσης τους σε αλλα ΜΜΕ. Ποσο μαλλον οταν δημοσιευονται σε μια μεγαλης αναγνωσιμοτητας ιστοσελιδα οπως το "Πρωτο Θεμα", που θα πρεπει να το ευχαριστησουμε για την δυνατοτητα που μας δινει!

spentzomichalis

Αν θέλετε έσοδα, ρωτήστε το Σκουρλέτη που προχωρά κανονικά με τη σύσταση της ... ΔΕΠΕΝΕ (κατάθεση από το Δημόσιο 1εκ. ευρώ σε μετοχικό κεφάλαιο).

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης