LIVE

Κορωνοϊός

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση-γεφύρα από τον ESM, αμέσως μετά το Eurogroup

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση-γεφύρα από τον ESM, αμέσως μετά το Eurogroup

Μετά τη σύγκληση του διοικητικού συμβουλίου του ESM - Στη συνέχεια θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να αποφασιστεί η εκταμίευση της βοήθειας των 7 δισ. προς την Ελλάδα

Μετά την απόφαση επί της αρχής για τριετή στήριξη της Ελλάδας μέσω του ESM, υπό την προϋπόθεση ολοκλήρωσης των σχετικών εθνικών διαδικασιών, που εξέδωσε το Eurogroup, το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμό Σταθερότητας ενέκρινε την εκταμίευση της οικονομικής βοήθειας προς την Ελλάδας.

Η ανακοίνωση του ESM για την έγκριση της χρηματοδότησης

Το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας ενέκρινε σήμερα την απόφαση να διασφαλίσει στήριξη σταθερότητας στην Ελλάδα υπό τη μορφή δανειακού προγράμματος. Η απόφαση ακολουθεί την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών που εμπεριείχε την κοινοβουλευτική έγκριση σε κάποια από τα κράτη-μέλη του ESM. Η βάση για την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου ήταν η αξιολόγηση από τους θεσμούς και την πρόταση του Γενικού Διευθυντή του ESM Κλαους Ρέγκλινγκ.

Αυτή η επί της αρχής απόφαση ανοίγει τον δρόμο για τους θεσμούς να διαπραγματευτούν ένα Μνημόνιο (MoU) να προχωρήσουν στις λεπτομέρειες των συμφωνηθέντων μακροοικονομικών μεταρρυθμίσεων που συνδέονται με την οικονομική βοήθεια του ESM. Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής θα προετοιμάσει μία πρόταση για τη δανειακή σύμβαση με την Ελλάδα, το Financial Assistance Facility Agreement (FFA).

Όταν θα έχει ολοκληρωθεί το MoU, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να λάβει νέα απόφαση, που θα περιλαμβάνει και εγκρίσεις κοινοβουλίων σε κάποιες χώρες-μέλη, για να εγκριθεί το μνημόνιο και η πρόταση για τη δανειακή σύμβαση. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να υπογράψει το MoU. Τέλος, το συμβούλιο του ESM θα πρέπει να υιοθετήσει την σύμβαση και να συμφωνήσει στην εκταμίευση της πρώτης δόσης.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε: «Καλωσορίζουμε το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση και η Βουλή ενέκριναν τις μεταρρυθμίσεις με μεγάλη πλειοψηφία. Αυτό άνοιξε το δρόμο για τη σημερινή επί της αρχής απόφαση για έναρξη διαπραγματεύσεων για ένα νέο πρόγραμμα. Θέλω να τονίσω ότι χάρη στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, η Ελλάδα επέστρεψε στην ανάπτυξη το 2014, η ανεργία είχε αρχίσει να υποχωρεί και η χώρα είχε επανακτήσει μερικώς την πρόσβαση στις αγορές. Ο ESM έχει δανειοδοτική δυνατότητα ύψους 455 δισ. ευρώ αλλά μόνο ένα μέρος του ποσού θα χρειαστεί. Ο ESM είναι έτοιμος να παράσχει χρηματοοικονομική βοήθεια όταν τα μέλη μας υιοθετούν πλήρως ένα πρόγραμμα του ESM».       

Ακολουθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup

Όπως είχε ανακοινώσει μέσω Twitter ο Μισέλ Ρέινς, εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, το διοικητικό συμβούλιο (Board of Governors) του ESM επρόκειτο να συνεδριάσει στις 16.00 (ώρα Ελλάδος) και στη συνέχεια θα ακολουθήσει τηλεδιάσκεψη του Eurogroup.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώθηκε, η συνεδρίαση-θρίλερ του Ecofin προκειμένου να εγκριθεί η παροχή 7,1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα, με τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις να τονίζει ότι τα χρήματα θα έχουν «φθάσει» στην Αθήνα πριν από τη Δευτέρα, προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με την αποπληρωμή της δόσης των 3,5 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ.Ντομπρόβσκις: Γινόμαστε μάρτυρες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη

Σε μηνύματά του στο Twitter ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις αναφέρει πως «αυτή ήταν μία εβδομάδα σημαντικών αποφάσεων σε επίπεδο βοήθειας για την Ελλάδα ώστε να ανακτήσει την οικονομική σταθερότητά της και να μπει η οικονομία της σε τροχιά».

Αμέσως μετά σε νεότερη ανάρτησή του ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν έγραψε: «Γινόμαστε μάρτυρες της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην πράξη. Πολιτικοί από 27 κράτη-μέλη επένδυσαν το πολιτικό τους κεφάλαιο στους ώμους της Ελλάδας».

Ανακοίνωση EFSM: Το συμβούλιο εγκρίνει τη χρηματοδότηση γέφυρα

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο EFSM μετά την έγκριση της χρηματοδότησης-γέφυρα αναφέρεται: «Στις 17 Ιουλίου 2015, το Συμβούλιο έλαβε την απόφαση να εγγυηθεί 7,16 δισ. ευρώ ως βραχυπρόθεσμη οικονομική βοήθεια στην Ελλάδα υπό τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης. Το δάνειο θα έχει μέγιστη λήξη τριών μηνών και θα διανεμηθεί σε δύο δόσεις. Θα επιτρέψει στην Ελλάδα να καλύψει τα εκπρόθεσμα με το ΔΝΤ και την Τράπεζα της Ελλάδος και να αποπληρώσει την ΕΚΤ, μέχρι η Ελλάδα να ξεκινήσει να δέχεται χρηματοδότηση από το νέο πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM).

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη το Eurogroup σε ανακοίνωσή του καλωσόρισε την
έγκριση από το Ελληνικό Κοινοβούλιο όλων των δεσμεύσεων που καθορίζονται στην ανακοίνωση της Συνόδου της 12ης Ιουλίου.

«Επί τη βάση της θετικής αξιολόγησης από τους θεσμούς, που διαπίστωσαν ότι οι αρχές εφάρμοσαν την πρώτη από τις τέσσερις ομάδες μέτρων έγκαιρα και με ικανοποιητικό τρόπο και που επιβεβαίωσε ότι η ανακοίνωση της Συνόδου έχει συμπεριληφθεί στην εισηγητική έκθεση του νόμου που υιοθέτησε το Ελληνικό Κοινοβούλιο, φτάσαμε σήμερα στην απόφαση να χορηγήσουμε μια τριετή στήριξη σταθερότητας από τον ESM στην Ελλάδα, που υπόκειται στην ολοκλήρωση των σχετικών εθνικών διαδικασιών», ανέφερε η ανακοίνωση.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών αυτών και την επίσημη απόφαση από το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM που αναμένεται αυτήν την εβδομάδα, οι θεσμοί θα αναλάβουν την αποστολή να διαπραγματευτούν γρήγορα ένα νέο μνημόνιο κατανόησης (MoU) που θα περιλαμβάνει λεπτομερώς τους όρους για την παροχή οικονομικής βοήθειας, συνεχίζει το έγγραφο.

Το Eurogroup καλεί τις ελληνικές αρχές να υιοθετήσουν γρήγορα την δεύτερη ομάδα μέτρων ως τις 22 Ιουλίου όπως προβλέπει η ανακοίνωση της Συνόδου και να επικαιροποιήσουν την νομοθεσία που σχετίζεται με την πρώτη ομάδα μέτρων σύμφωνα με τις συστάσεις που έκαναν οι θεσμοί στην έκθεση συμμόρφωσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης