LIVE

Κορωνοϊός

Συνεδριάζει το Ecofin - «Μάχη» μέτρο-μέτρο για να έρθουν τα λεφτά

Συνεδριάζει το Ecofin - «Μάχη» μέτρο-μέτρο για να έρθουν τα λεφτά

Αν ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου πριν πάει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τότε το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Κυριακή

Την υποστήριξη και τη σύμφωνη γνώμη όχι μόνον των κρατών της Ευρωζώνης αλλά ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζητά ξανά σήμερα -μετά από 3 χρόνια- η Ελλάδα. Το απόγευμα συνεδριάζουν μέσω τηλεδιάσκεψης τα συμβούλια Eurogroup και Ecofin, δηλαδή οι υπουργοί ολόκληρης της ΕΕ, για να πάρουν θέση απέναντι στο αίτημα της Ελλάδας για ένα μίνι-δάνειο «γέφυρα» ύψους 7 δισ. ευρώ. Και αυτό, για να φτάσει η χώρα σε ένα μήνα από τώρα (μέσα στον δεκαπενταύγουστο όπως τα υπολογίζει ο Dr Σόιμπλε) για να συμφωνηθεί και να υπογράψει η κυβέρνηση ένα νέο Μνημόνιο, ισχύος άνω των 80 δισ. ευρώ.
 
Το νέο δάνειο-γέφυρα θα ληφθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Χρηματοπιστωτικής Σταθεροποίησης (EFSM) με τους όρους που το έλαβαν Ιρλανδία και Κύπρος. Δεν έχει τους ευνοϊκούς όρους που είχαν προβλεφθεί και ίσχυαν ειδικά για την Ελλάδα, έως ότου έληξε το Μνημόνιο ΙΙ. Παρότι «μικρό», θα επιβαρύνεται από περισότερους τόκους και θα συνοδεύεται από σκληρά μέτρα. Και αυτό γιατί αυτό ισχύει για όλες τις άλλες χώρες που ζήτησαν βοήθεια μετά την Ελλάδα. Επιπλέον, μπορεί για την Ελλάδα να φαίνονται λίγα τα 7 δισ. για 1 μήνα, αλλά για να συμφωνήσουν χώρες όπως η Σλοβακία και η Εσθονία που το συνολικό τους χρέος, οι μισθοί και το ΑΕΠ είναι απείρως μικρότερα από την Ελλάδα, θα ζητήσουν σκληρούς όρους πριν αναλάβουν ξανά βάρη για τη χώρα μας (ήδη η συμμετοχή τους στα ελληνικά δάνεια φτάνει ή ξεπερνά το 4% του δικούς τους ΑΕΠ)!
 
Ο πρόεδρος Ντομπρόφσκις δήλωσε πως η Κομισιόν παρεμβαίνει ήδη για να κάμψει τις αντιστάσεις χωρών που αντιτίθενται στην νέα βοήθεια στην Ελλάδα. Και η κυβέρνηση όμως προσφέρει σαν εχέγγυα την  υπερψήφιση του νομοσχεδίου με την πρώτη ομάδα προαπαιτούμενων μέτρων χθες από την ελληνική Βουλή.
 
Προϋπόθεση για όλα αυτά είναι να επιστρέψει ξανά στην Αθήνα για επιτόπιο έλεγχο η πρώην Τρόικα. Εκπρόσωποι των «θεσμών» πάντως αντιμετώπιζαν με επιφυλακτικότητα την κίνηση της τελευταίας στιγμής εκ μέρους της κυβέρνησης, να αποσύρει από το νομοσχέδιο Τσακαλώτου την κύρωση της συμφωνίας της 12 Ιουλίου, που περιείχε την «ρήτρα» των ελέγχων εκ του σύνεγγυς και χωρίς να μπαίνουν εμπόδια στους απεσταλμένους των «θεσμών».
 
Εκτός από την κίνηση αυτή, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση επχειρεί και έναν άλλον ελιγμό: υπέβαλε αίτημα να έρθουν μόνονν τα τεχνικά κλιμάκια και όχι οι επικεφαλής των ελεγκτών στην Αθήνα, για να μην τους δείχνουν οι κάμερες να μπαινοβγαίνουν στα υπουργεία. Ουσιαστικά η κυβέρνησης επαναφέρει ξανά την πρόταση για τη λειτουργία του Brussels Group. Οι «θεσμοί» δεν έχουν απαντήσει επισήμως  ακόμα, αλλά είναι ήδη παγκοίνως γνωστό πως απαιτούν τους επιτόπιους ελέγχους, ειδικά μετά τα «καψόνια» που έκανε το ΥΠΟΚ πριν τέσσερις μήνες στα μέλη της αποστολής να μένουν κλειμένα στα ξενοδοχεία για να μην πάνε στα υπουργεία.

Αν, πάντως, σήμερα ολοκληρωθεί ο κύκλος των εγκρίσεων του βραχυπρόθεσμου δανείου πριν πάει στα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, τότε το ποσό των 7 δισ. ευρώ θα κατατεθεί εφάπαξ σε ειδικό λογαριασμό στην Τράπεζα της Ελλάδος ως την Κυριακή.
 
Με αυτά θα πληρωθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους, όπως:
 
-προς το ΔΝΤ, ύψους 2 δισ. ευρώ,
- τα ελληνικά ομόλογα ύψους 3,5 δισ. ευρώ τα οποία λήγουν την προσεχή Δευτέρα και βρίσκονται στα χαρτοφυλάκια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ),
- των εθνικών κεντρικών τραπεζών της ευρωζώνης και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ),
-τόκους ύψους 900.000.000 ευρώ και
-διάφορες άλλες υποχρεώσεις ύψους 600.000.000 ευρώ.

Το μίνι δάνειο του EFSM θα επιστραφεί το αργότερο εντός τριών μηνών, μόλις εγκριθεί η αποδέσμευση της πρώτης δόσης από το νέο δάνειο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Όπως είναι σαφές, ούτε οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Αυγούστου θα μπορέσουν να καλυφθούν από το δάνειο τουESM, γι' αυτό είναι πιθανό να επιστρατευθεί εκ νέου ο EFSM ή να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Όπως έχει υπολογίσει το Eurogroup, τον προσεχή μήνα η χώρα μας καλείται να καλύψει υποχρεώσεις ύψους 5 δισ. ευρώ, με κυριότερες τα 3,2 δισ. ευρώ για τα ελληνικά ομόλογα της ΕΚΤ που λήγουν στις 20 Αυγούστου και 500.000.000 ευρώ για τόκους.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης