Παρασκήνιο: «Εμφύλιος» στην κυβέρνηση με την Τρόικα στο τραπέζι

Παρασκήνιο: «Εμφύλιος» στην κυβέρνηση με την Τρόικα στο τραπέζι

Τι είπε ο υπουργός Οικονομικών στον Ευ. Βενιζέλο, ο οποίος είχε ζητήσει στις συζητήσεις να παρίσταται και εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ - Τηλεφώνημα του πρωθυπουργού στον Γκίκα Χαρδούβελη - Κλίμα έντασης στην ελληνική διαπραγματευτική ομάδα - Ρίχνει τους τόνους το ΥΠΟΙΚ: Όλοι οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού είναι ευπρόσδεκτοι

Εκνευρισμό στο Μέγαρο Μαξίμου προκάλεσε η διαρροή από κύκλους του υπουργείου Οικονομικών και του ΠΑΣΟΚ ότι ο κ. Βαγγέλης Βενιζέλος έθεσε θέμα συμμετοχής του κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη στην ομάδα που κάνει τις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα.

Η επίσημη αντίδραση του Μεγάρου Μαξίμου είναι ότι «στον βαθμό που γνωρίζουμε δεν ετέθη θέμα από κανέναν για τον κ. Λαζαρίδη. Επιπλέον ο κ. Λαζαρίδης δεν είναι κομματικό στέλεχος, είναι κυβερνητικό στέλεχος και μέλος της διαπραγματευτικής ομάδας. Άλλωστε είναι εκείνος που έχει αναλάβει να παρακολουθεί τα μαθηματικά του χρέους με συμφωνία και του κ. Βενιζέλου, συνεπώς είναι απαραίτητος σε κάποιο στάδιο τουλάχιστον των συζητήσεων».

Πάντως ο κ. Πρωτόπαπας επικοινώνησε χθες το βράδυ με τον κ. Χαρδούβελη και του ζήτησε να είναι στην διαπραγμάτευση ο ίδιος και μέλη του ΠΑΣΟΚ όπως έγινε και στο Παρίσι. Σύμφωνα με πηγές του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Χαρδούβελης απάντησε ότι σε αυτό τον γύρο θα συμμετέχουν στελέχη από την κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον υπουργό Οικονομικών και του ζήτησε να βγει ανακοίνωση από το γραφείο του που να ξεκαθαρίζει τα πράγματα ότι δηλαδή δεν ετέθη θέμα για τον κ. Λαζαρίδη.

Η «παρεξήγηση» έρχεται να προστεθεί στο περιβάλλον δυσπιστίας που δημιουργούν οι δηλώσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Σαμαρά την περασμένη εβδομάδα που ξεκίνησαν με τις αναφορές περί «κυβέρνησης με προοδευτικό πρόσημο» του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και είχαν την απάντηση από τον πρωθυπουργό ότι «η ΝΔ είναι η μόνη δημοκρατική παράταξη και η παράταξη του εκσυγρονισμού». Έχουν προηγηθεί πάλι την περασμένη εβδομάδα διαρροές από κύκλους του ΠΑΣΟΚ για το φραστικό επεισόδιο του κ. Λαζαρίδη με τον πρέσβη στο Βερολίνο κ. Ζωγράφο που οδήγησαν στην παραίτηση του τελευταίου. Το κλίμα όμως βαραίνει περισσότερο καθώς η συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου που είχε λεχθεί ότι θα γίνει την Δευτέρα τελικώς μετατέθηκε για αύριο το απόγευμα. Αυτό σημαίνει ότι το Μέγαρο Μαξίμου και το υπουργείο Οικονομικών προχωρούν μόνα τους στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα χωρίς να έχει προηγηθεί η συνάντηση Σαμαρά-Βενιζέλου όπου θα καθοριστεί η διαπραγματευτική στρατηγική και οι κόκκινες γραμμές. Έτσι ενώ ο κ. Χαρδούβελης λέει ότι όλα είναι ανοικτά στο τραπέζι με την Τρόικα από το ΠΑΣΟΚ διαρρέει ότι υπάρχουν κόκκινες γραμμές τις οποίες δεν θα δεχθεί σε θέματα όπως το εργασιακό και το ασφαλιστικό.

Με τη δημοσιοποίηση του θέματος, λένε κάποιοι, ενδεχομένως ο κ. Χαρδούβελης να απαντά στις διαρροές που αποδίδονται στον Χρύσανθο Λαζαρίδη ότι δήθεν στις διαπραγματεύσεις με την Τρόικα στο Παρίσι «ο υπουργός των Οικονομικών ήταν... ενδοτικότερος της Τρόικας».

Η στοχοποίηση όμως του κ. Λαζαρίδη έχει ευρύτερη πολιτική σημασία και εμμέσως βάλλει κατά του κ. Σαμαρά με δεδομένο ότι είναι ο πλέον κοντινός του συνεργάτης και σύμφωνα με ορισμένους ο πιο ισχυρός κυβερνητικός παράγοντας αν και ατύπως μετά τον πρωθυπουργό.

Για το θέμα που ανέκυψε με τη συμμετοχή του συμβούλου του πρωθυπουργού (και βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ), κ. Χρύσανθου Λαζαρίδη, κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε πως «ο κ. Λαζαρίδης ήταν σήμερα παρών, επειδή είναι γνώστης των αριθμών, έχει βοηθήσει στην κατάρτιση του προϋπολογισμού. Δεν χρειάστηκε να μιλήσει και δεν μίλησε, αλλά είναι ευπρόσδεκτη η παρουσία όλων των συμβούλων του πρωθυπουργού σε μια διαπραγμάτευση. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ».

Πώς ξεκίνησε ο «εμφύλιος»

Ξαφνική ένταση στις σχέσεις μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων ή και του υπουργού Οικονομικών με το Μέγαρο Μαξίμου, φαίνεται πως ανέκυψε στην πρώτη συνάντηση με την Τρόικα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εμπλοκή προκλήθηκε στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με την εκτός προγράμματος παρουσία στη σύσκεψη του συμβούλου του πρωθυπουργού και βουλευτή Επικρατείας, Χρύσανθου Λαζαρίδη.

Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επιβεβαίωναν ότι προ ημερών, σε επικοινωνία που είχαν, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος είχε ζητήσει από τον κύριο Χαρδούβελη να επιτραπεί και η συμμετοχη εκπροσώπων του ΠΑΣΟΚ στις διαπραγματεύσεις. Ωστόσο, ο κ. Γκίκας Χαρδούβελης αρνήθηκε, λέγοντας πως δεν έχουν θεσμικό ρόλο για να συμμετέχουν κομματικοί εκπρόσωποι στις συζητήσεις, διευκρινίζοντας ότι στο Παρίσι, όπου συμμετείχε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ (Χρηστος Πρωτόπαππας) «ηταν ιδιάζουσα περίπτωση».

Ο κ. Χαρδούβελης όμως λέγεται πως εξεπλάγη σήμερα όταν είδε να προσέρχεται και ο κ. Λαζαρίδης. Θεωρώντας προφανώς πως παρίσταται ως κομματικός εκπρόσωπος της ΝΔ και όχι ως σύμβουλος του πρωθυπουργού (όπως ο κ. Σταύρος Παπασταύρου) λέγεται πως ο κ. Χαρδούβελης σήκωσε το τηλέφωνο, τηλεφώνησε στον κ. Βενιζέλο και τον ενημέρωσε (στο πλαίσιο και της προηγούμενης  επικοινωνίας που είχαν) ότι στη σύσκεψη προσήλθε και συμμετέχει και ο κ. Λαζαρίδης.
 
Η εξέλιξη αυτή πάντως έρχεται μία μέρα μετά τη δημόσια έκφραση δυσαρέσκειας εκ μέρους του κυρίου Χαρδούβελη ο οποίος το βράδυ της Τρίτης, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, επιτέθηκε σε όσους διαρρέουν ποικίλες πληροφορίες και σενάρια, τονίζοντας πως μόνη «σοβαρή» πηγή ενημέρωσης είναι ό,τι λέει ο ίδιος και το υπουργείο Οικονομικών.

Τι υποστηρίζουν στο ΠΑΣΟΚ

Πληροφορίες από το ΠΑΣΟΚ αναφέρουν ότι εχθές το βράδυ ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης επικοινώνησε με τον επικεφαλής της επιτροπής του ΠΑΣΟΚ για το κυβερνητικό έργο, Χρήστο Πρωτόπαπα, και εξέφρασε την επιθυμία στη συνάντηση με την Τρόικα να μην παρίσταται κομματικό στέλεχος.

Ο κ. Χαρδούβελης αμέσως μετά επικοινώνησε και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο για το ίδιο θέμα και τον πληροφόρησε πως αυτό δεν θα ισχύσει μόνο για το ΠΑΣΟΚ, αλλά και για τη ΝΔ, οπότε δεν προγραμματίστηκε να είναι παρών στις διαπραγματεύσεις ο Χρύσανθος Λαζαρίδης.

Ο κ. Βενιζέλος είπε στον κ. Χαρδούβελη πως δεν έχει κάποιο πρόβλημα επ' αυτού. Ως εκ τούτου, όπως επισημαίνουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η όποια κατάληξη των διαπραγματεύσεων του υπουργείου Οικονομικών και της Τρόικας δεν θα δεσμεύει το ΠΑΣΟΚ, αφού αύριο ο κ. Βενιζέλος θα προσέλθει στην συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με ένα ολοκληρωμένο πακέτο προτάσεων.

Στην είδηση της παρουσίας του κ. Λαζαρίδη στο υπουργείο Οικονομικών, οι συνεργάτες του κ. Βενιζέλου υποβίβαζαν το ζήτημα και σημείωναν πως αυτό είναι ένα θέμα που θα πρέπει να διαχειριστεί ο κ. Χαρδούβελης, αφού αυτός ήταν εκείνος που είχε ζητήσει να μην παρίστατει κανείς ως εκπρόσωπος των κυβερνητικών εταίρων.

Πρόσθεταν, δε, πως μετά την αυριανή συνάντηση Σαμαρά - Βενιζέλου, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει τα αρμόδια στελέχη του κόμματος και εκείνα θα συναντηθούν με τον υπουργό Οικονομικών για τα θέματα που θα έχουν προκύψει.

ΣΧΟΛΙΑ (16)

ΚΩΣΤΑΣ

Καλά ρε παιδιά αυτός ο Πρωτόπαπας, ο μεγάλος συνδικαλιστάρας και πρώην πρόεδρος της ΟΤΟΕ και πρώην πρόεδρος της ΓΣΕΕ, αφού είδε ότι ο λαός του ΠΑΣΟΚ τον συχάθηκε και δεν εκλέχθηκε καν βουλευτής, για τις εξυπνάδες που έλεγε στη βουλή και ψήφιζε ΝΑΙ σε όλα, μνημόνια κ.λ.π, κατεντολή του ΓΑΠ, τώρα τι θέλει και ξαναανακατεύεται στη πολιτική και ζήτησε από τον Υπουργό Οικονομικών να παρευρεθεί και αυτός στη διαπραγμάτευση με τους τροϊκανούς; Πήρε όμως την απάντηση από τον Υπουργό. Χρηστάκη είναι πολύ γλυκό το ψωμί του βο(υ)λευτού, έτσι; Δεν μπορείς να το αποχωρισθείς τόσο εύκολα και να απολαύσεις τη συνταξούλα σου από την τράπεζα στην οποία ανήκες, αλλά ποτέ σου δεν δούλεψες σαυτήν. Ξέρω, ξέρω είναι τα συνδικαλιστικά βλέπεις που δεν ... σου άφηναν λίγο χρόνο να καθήσεις και σ εκείνη τη ρημάδα τραπεζική καρέκλα. Τώρα ξύνεσαι βλέπω στη γκλίτσα του τσοπάνη, που λένε, σε τρώει ο ποπός σου για κάποιο καινούργιο ρεζιλίκι Χρηστάρα. Σου υπενθυμίζω πάντως ότι τα λάθη στη πολιτική πληρώνονται σκληρά από το λαό

ΑΡΓΕΝΤΙΝΟΣ

ΑΦΟΥ ΒΑΛΑΤΕ ΤΟΝ ΙΜΜΙΤΑΣΙΟΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗ ΛΑΖΑΡΙΔΗ (ΝΑΙ ΠΑΛΙΑ ΗΤΑΝ ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΗΣ) ΝΑ ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΡΟΙΚΑ ΣΟΥ ΛΕΕΙ ΚΑΙ Ο ΕΛΛΗΝΑΣ ΔΕΝ ΒΑΖΩ ΤΟΝ ΓΝΗΣΙΟ ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΤΟΝ ΤΣΙΠΡΑ ΝΑ ΤΑ ΒΡΕΙ ΜΕ ΔΑΥΤΟΥΣ.Α ΡΕ ΣΑΜΑΡΑ ΠΩΣ ΚΑΤΑΝΤΗΣΕΣ ΤΗΝ Ν.Δ.ΓΙΑ ΣΦΑΛΙΑΡΕΣ ΕΙΣΑΙ.

Να κλείσουν το μαγαζί

και Λαζαρίδης, αν είναι όπως τα λες, να σβήσει τα φώτα. Με τον Τσίπρα, τον Στρατούλη και Παπαδημούλη φυσικά και δε χρειαζόμαστε φώτα. Θα'ναι όλα γύρω μας βαθύ σκοτάδι, για να μη φαίνονται οι καραβιές των λαθραίων, που θα κάνουν περίπατο πια στη χώρα μας... Καημένη Ελλάδα, παραδόθηκες αμαχητί...

Μαλιστα

Αν υπαρχει ενας λογος που πρεπει να γινουν εκλογες...ασχετα με το ποιος θα κερδισει,είναι να εξαφανιστεί αυτό το μιασμα που λεγετε ΠΑΣΟΚ.

ΟΥΣΤ

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΚΛΕΦΤΟΠΑΣΟΚ.. Η ΑΛΛΙΩΣ ΟΧΙ ΑΛΛΟ ..ΚΑΡΒΟΥΝΟ..ΠΗΞΑΜΕ ΑΠΟ ΤΗ ΒΡΩΜΑ!

Λούλης

Περίμενες να σε χρεώσουν με 400 δις για να μας το πεις αυτό; Γιατί δεν τα έλεγες αυτά όταν έδιναν τις αυξήσεις σε όλους; Μήπως δεν ήξερες ότι όλα είναι με δανεικά πακέτα; Τον έξυπνο πας να μας παριστάνεις τώρα; Τώρα όμως εμείς θα ψηφίσουμε ΠΑΣΟΚ και ΝΔ !

Εμένα μου φαίνεται πως..

Πραγματικός πρωθυπουργός είναι ο Χρύσανθος και έχει βάλει μπροστινό για ξεκάρφωμα τον Σαμαρά. Τάχα μου ότι πρωθυπουργεύει ο εκλεγμένος. Ναι, τώρα που το σκέφτομαι, κάπως έτσι πρέπει να ναι τα πράγματα γιατί ο Αντώνης μου φαίνεται κομματάκι μπουνταλάς και ψιλοκοιμήσης.

ΣΙΓΑ ΤΑ ΑΙΜΑΤΑ

EΛΛΗΝΕΣ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΝ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΤΕ, ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΑΣ ΩΣ ΕΘΝΟΣ ΕΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΡΩΤΟΠΑΠΑ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΝ ΛΑΖΑΡΙΔΗ. Ο ΠΡΩΤΟΣ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΙ ΤΑΞΙΔΑΚΙΑ ΣΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΕΝΩ ΕΙΝΑΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ. ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙ ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΠΟΙΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΚΥΡΙΟ. ΓΙΑΤΙ ΜΑΛΛΟΝ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΔΕΝ ΠΑΤΑΕΙ ΠΟΤΕ..

Μπάχαλο!!!

Διαρροές, παρασκήνιο, υποτιθέμενες κόντρες, πολιτικό αδιέξοδο, κυβερνητικός πανικός!!! Άρχισαν τα όργανα και μέσα στη ΝΔ!!! Καταρρέουν.

DIM

Τελευταία αλληλοφαγώματα δυό ημιθανών αρπαχτικών.ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ.

Angelo kara

Καλά θα κάνει το Πασόκ να κάτσει ήσυχα και να ξεχάσει τα παλιά. Όσο πλησιάζουν εκλογές σηκώνει κεφάλι. Ο Ελληνικός λαός όσο βλέπει ακόμη αυτές τις πασοκικές φάτσες του ανακατώνονται τ' άντερα. Πρέπει να το καταλάβουν.

Λούλης

Ο ελληνικός λαός προτιμά τις παλιές πασοκικές φάτσες, αυτές που βρήκαν καταφύγιο στον ΣΥΡΙΖΑ. Δε λέω, ωραία χρόνια με το παλιό ΠΑΣΟΚ.

panos

E !@#!@# θα φάτε πολύ ξύλο! Φτάνει το δούλεμα.

βαργκας

μαζι σου................αλλα ποτε θα τους δειρουμε!!!!!!!!!!!!!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

9275_1529999802_syntaxeis

Τα ποσά των αναδρομικών από την Εισφορά Αλληλεγγύης Συνταξιούχων για τις συντάξεις του Δημοσίου φτάνουν τις 11.470 ευρώ ενώ μαζί με τις άλλες παράνομες μειώσεις το σύνολο των αναδρομικών φτάνουν μέχρι και τις 16.210 ευρώ