Θεοχάρης: Φεύγω μόνος, δεν έχετε το ανάστημα να με διώξετε

Θεοχάρης: Φεύγω μόνος, δεν έχετε το ανάστημα να με διώξετε

«Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο, τα μέτρα τα παίρνει η εκλεγμένη κυβέρνηση» υπογράμμισε ο παραιτηθείς γγ Δημοσίων Εσόδων - «Έχουμε πετύχει πολλά τα τελευταία δύο χρόνια» τόνισε, ενώ αποχαιρέτησε τον Γιάννη Στουρνάρα, φιλώντας τον - Στουρνάρας: «Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» για τον ανασχηματισμό - Δεν επηρεάζει τη δόση το κλείσιμο της Βουλής

Θεοχάρης: Φεύγω μόνος, δεν έχετε το ανάστημα να με διώξετε
Σε έντονα φορτισμένο κλίμα και με εμφανή συγκίνηση -έπειτα από σχεδόν πέντε ώρες συζητήσεων στο γραφείο του υπουργού Οικονομικών-, οι κύριοι Στουρνάρας και Θεοχάρης στάθηκαν πλάι-πλάι και μίλησαν για όλους και για όλα.

«Ήταν δύσκολη απόφαση για μένα. Είχα πολύ καλή συνεργασία με τον υπουργό, έχω κάνει μία πολύ μεγάλη προσπάθεια. Έχουμε καταφέρει από το μηδέν να στήσουμε φορολογική και τελωνειακή διοίκηση» δήλωσε ο απερχόμενος γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων.

«Σε λίγους μήνες κάναμε πράγματα που δεν είχαν γίνει για δεκαετίες. Είναι πρωτόγνωρο το αποτέλεσμα για τη χώρα μας. Κλείνω αυτόν τον κύκλο με ηρεμία, για να κάνω τα επόμενα βήματα» συμπλήρωσε.

Κλείσιμο
Ο κ. Θεοχάρης επέμεινε ότι η παραίτησή του υποβλήθηκε στον υπουργό Οικονομικών «για προσωπικούς λόγους». Εμφανώς συγκινημένος μάλιστα, τόνισε πως «δεν έχει κανείς το ανάστημα να μου ζητήσει να παραιτηθώ. Τα αποτελέσματα στη δουλειά μου το δείχνουν. Εγώ επέλεξα να παραιτηθώ».



Στις επίμονες ερωτήσεις των δημοσιογράφων για το παρασκήνιο της αποχώρησης και όσους πίεζαν να φύγει, ο κ. Θεοχάρης ήταν πολύ αιχμηρός: «Δεν νιώθω εξιλαστήριο θύμα, γιατί πήγε στραβά κάτι στον τομέα ευθύνης μου. Αυτοί που νιώθουν ότι κάτι πάει στραβά, ας δουν τα δικά τους πεπραγμένα. Δεν έχω κάνει τίποτα να με κάνει να σκεφθώ δεύτερη φορά. Έχω φέρει αποτέλεσμα και είναι γνωστό παντού».

Υπενθύμισε όμως: «Δεν έχω πάρει κανένα μέτρο. Όχι μισό, κανένα. Τα μέτρα τα παίρνει η δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση με την εντολή του λαού».

Πρακτικά, πάντως, η χώρα μένει και πάλι χωρίς «μόνιμο» γενικό γραμματέα Εσόδων, ενώ ο διάδοχός του θα επιλεγεί και θα αναλάβει με ανοικτή διαδικασία πρόσληψης, σε 10-15 μέρες.

Ως προς τα δικά του πεπραγμένα, ως γενικού γραμματέα, ο κ. Θεοχάρης τόνισε:

- Προσπαθήσαμε να στήσουμε διοίκηση. Όχι να ρωτάει κάθε φορά για να κάνει τη δουλειά της, αλλά να την κάνει!

- Δουλειά μου ήταν να στήσω δημόσια διοίκηση βήμα-βήμα, με πίεση χρόνου, που δεν σου επιτρέπει να μην κάνεις και λάθη. Εγώ πιστεύω ότι η αποτίμηση θα είναι ασύγκριτη.

- Δεν θα μπορούσα να φανταστώ καλύτερη στήριξη από τον Στουρνάρα. Ως γενικός γραμματέας είχα μία ημιαυτονομία. Λογοδοτούσα στον υπουργό μου.

Για το θέμα της καταπολέμησης της μεγάλης φοροδιαφυγής, ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, ερωτήθηκε αν επιμένει στη δήλωσή του ότι «έπρεπε να έχουν πιαστεί τα μεγάλα ψάρια και όχι τα μικρά».

«Θα ήθελα να πηγαίναμε καλύτερα, έχουμε δώσει τα όπλα στο γενικό γραμματέα, πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε αποτελέσματα» σημείωσε.

«Το κυνήγι της φοροδιαφυγής το πιο δύσκολο πράγμα, εφόσον δεν είχαμε διοίκηση, διαδικασίες, οργάνωση, βάση δεδομένων. Όλα αυτά προσπαθούσαμε να διορθωθούν. Χθες ήμουν στο Κέντρο φορολογουμένων Πλούτου, που ολοκλήρωσε 280 υποθέσεις μεγάλης φοροδιαφυγής και είναι άμεσα εισπράξιμο το 50%, για να πάνε στα δικαστήρια. Αυτό θα ήταν  αδιανόητο μέχρι πρότινος. Μέχρι τέλος Ιουνίου, αν παρέμενα, θα τελείωναν τουλάχιστον 400 τέτοιες υποθέσεις» είπε από την πλευρά του ο κ. Θεοχάρης.



Ο υπουργός Οικονομικών, με τη σειρά του, ευχαρίστησε τον κ. Θεοχάρη «για την πολύμηνη συνεργασία και για την εντιμότητα και την αποτελεσματικότητα στο έργο του για μία σύγχρονη φορολογική διοίκηση».

Ο κ. Στουρνάρας απέφυγε πάντως να αποκαλύψει αν θα είναι (ή αν θέλει να είναι) ο υπουργός Οικονομικών που θα επιλέξει τον επόμενο γενικό γραμματέα Εσόδων.

«Άγνωσται αι βουλαί του Κυρίου» ανέφερε και συμπλήρωσε «αυτό είναι προνόμιο του πρωθυπουργού, δεν υπάρχουν επιθυμίες στην πολιτική».

Σύμφωνα με τον κ. Στουρνάρα, το κλείσιμο της Βουλής δεν θα επηρεάσει την τήρηση των προαπαιτούμενων για τη δόση, τα οποία θα ψηφιστούν από τα θερινά τμήματα στη Βουλή.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, «απευθύνει ανοιχτή πρόσκληση ενδιαφέροντος από 06/06/2014 έως 15/06/2014 για την πλήρωση της θέσης του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, ο οποίος προΐσταται της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης