«Σχέδιο Ζ»: Ολα ήταν έτοιμα για Grexit - Πώς το απέφυγε ο Μπαρόζο με Σαμαρά

«Σχέδιο Ζ»: Ολα ήταν έτοιμα για Grexit - Πώς το απέφυγε ο Μπαρόζο με Σαμαρά

Γιατί η Μέρκελ αρνήθηκε να το παραλάβει – Ποιοι ήταν οι συντάκτες του σχεδίου – Ποιος ο ρόλος του Μπαρόζο

Το σχέδιο Ζ για το πώς θα αντιμετωπιζόταν από την Ευρωζώνη η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ, άρχισε να καταρτίζεται από τον Ιανουάριο του 2012, σύμφωνα με όσα αποκαλύπτει ο Peter Spiegel των FT.

Ήταν τόσο μυστικό που ποτέ δεν γράφτηκε επίσημο έγγραφο και δεν εστάλη email σχετικά με αυτό. Ήταν υπό την ευθύνη 4 ανδρών, των Jorg Asmussen της ΕΚΤ, του Marco Buti της Κομισιόν, του Thomas Wieser του Euroworking Group και του Paul Thomsen του ΔΝΤ.

Χαρακτηριστικό είναι ότι όταν σε επίσημο γεύμα δύο εβδομάδες πριν τις ελληνικές εκλογές του 2012, η κ. Merkel ρώτησε τον κ. Barroso εάν υπήρχε σχέδιο για το τι θα συνέβαινε εάν η Ελλάδα απέρριπτε τους όρους διάσωσης και συνέβαινε το Grexit. Όταν ο Barroso διαβεβαίωσε ότι υπήρχε σχέδιο και προσφέρθηκε να της το δείξει εκείνη το αρνήθηκε διότι εάν το έπαιρνε στα χέρια της θα ήταν υποχρεωμένη να το δώσει στη γερμανική Βουλή, εφόσον το ζητούσε.

Σύμφωνα με τους FT, το σχέδιο είχε λεπτομερώς τις κινήσεις για το πώς θα μπορούσε να δημιουργηθεί ένα νέο οικονομικό σύστημα από το μηδέν.

Στην Ουάσινγκτον, αξιωματούχοι του ΔΝΤ συνέταξαν ένα  20-σέλιδο σχέδιο δράσης. Με βάση την εμπειρία τους σε τραπεζικές και νομισματικές κρίσεις, το πρόγραμμα του ΔΝΤ περιελάμβανε τόσο δραστικά μέτρα όπως το κλείσιμο όλων των ΑΤΜ αλλά και την επαναφορά των συνοριακών ελέγχων για την πρόληψη της μαζικής φυγής κεφαλαίων.

Στην ΕΚΤ, αξιωματούχοι μελέτησαν το παράδειγμα της Αργεντινής με την έκδοση σημειωμάτων οφειλής (IOUs) κατά τη διάρκεια του 2001, δεδομένου ότι τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα ευρώ που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν θα ήταν πλέον νόμιμα.

Μεταξύ των επιλογών ήταν η έκδοση ελληνικών IOUs που θα είχαν περίπου τη μισή αξία του ευρώ.

Η Ελλάδα, όπως και όλες οι άλλες χώρες της ευρωζώνης, είναι συνδεδεμένη με ένα δίκτυο που ονομάζεται Target 2, ένα γιγαντιαίο ιδιόκτητο υπολογιστικό σύστημα  που διαχειρίζεται η ΕΚΤ και οι εθνικές κεντρικές τράπεζες. Μόλις η Ελλάδα έβγαινε από το Target 2, δεν θα υπήρχε τρόπος να εκκαθαριστούν οι συναλλαγές. Το όλο σύστημα θα πρέπει να ανακατασκευαστεί.

Παρόμοιες διαβουλεύσεις γίνονταν και στις Βρυξέλλες. Πολλές είχαν να κάνουν με τη νομοθεσία της ΕΕ: πώς θα μπορούσε μία τέτοια οικονομία να παραμένει  μέλος της εσωτερικής αγοράς της ΕΕ, που απαιτεί μια ελεύθερη ροή των αγαθών; Ποιες θα ήταν οι νομικές αρχές που θα έλεγχαν την κίνηση κεφαλαίων;

Το μεγαλύτερο μέρος όσων εργάστηκαν για το σχέδιο Ζ, ήθελε να αποδείξει σε εκείνους που στήριζαν το Grexit ότι η δουλειά ήταν Τιτάνια, και δεν θα μπορούσε θεωρητικά να εφαρμοστεί όταν διαπιστωνόταν πόσο δύσκολη ήταν. Όμως, το καλοκαίρι του 2012, οι Έλληνες ψηφοφόροι παραλίγο να προκαλέσουν την εφαρμογή του.

Πώς σώθηκε το ευρώ
Κάθε μέρα από την αρχή της κρίσης που χτύπησε την Ελλάδα, ο Γιώργος Προβόπουλος, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ελλάδας, συγκαλούσε μια μικρή "ομάδα έκτακτης ανάγκης" στο γραφείο του, στις 6μμ, για να επανεξετάσει την υγεία των κρατικών τραπεζών. Αυτό που άκουσε στις 15 Ιουνίου του 2012 ήταν αρκετό για να τον κάνει να χλωμιάσει.

Ήταν η Παρασκευή πριν τις κοινοβουλευτικές εκλογές - η δεύτερη εθνική ψηφοφορία - και η χώρα διακατέχονταν από πανικό. Την ημέρα εκείνη, οι Έλληνες απέσυραν περισσότερα από € 3 δισ. από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους, ή περίπου το 1,5% του συνόλου της οικονομικής παραγωγής της χώρας.

Η Τράπεζα της Ελλάδος παρακολουθούσε τα τελευταία 3 χρόνια τον κόσμο να μεταφέρει χρήματα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς στα στρώματά τους, αλλά ποτέ σε τόσο μεγάλο βαθμό.

"Μέσα σε λίγες ημέρες, θα μπορούσε να είχε ξεσπάσει μία πλήρως ανεπτυγμένη τραπεζική κρίση," είπε ο κ. Προβόπουλος σε συνέντευξή του. Με τέτοιο ρυθμό, η Ελλάδα θα ξέμενε από χαρτονομίσματα σε μια ημέρα ή δύο.

Τότε, υπό τον κ. Προβόπουλο, η κεντρική τράπεζα κατάφερε να μεταφέρει έξτρα ευρώ από άλλα μέρη της ΕΕ για να εξασφαλίσει ότι θα μπορούσε να ανταποκριθεί ακόμα και σε μεγάλες εκροές κεφαλαίων.

Ήταν πολύ σημαντικό οι καταθέτες ακόμη και την επόμενη ημέρα να μπορούσαν να προχωρήσουν στην ανάληψη που επιθυμούσαν. Σε αντίθετη περίπτωση, σύμφωνα με τον κ. Προβόπουλο, θα είχε προκληθεί πανικός. Για το λόγο αυτό λίγο πριν τις εκλογές η Ελλάδα άντλησε το υπέρογκο ποσό των 28,5 δισ. ευρώ.

Εν αγνοία όμως του ελληνικού πολιτικού κατεστημένου, μια μικρή ομάδα αξιωματούχων από την ΕΕ και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εργάζονταν κρυφά επι μήνες για την προετοιμασία κατάρρευσης των τραπεζών στην Ελλάδα. Το μυστικό σχέδιο τους, γνωστό ως «Σχέδιο Ζ», ήταν ένα λεπτομερές σενάριο για το πώς θα έφτιαχναν από την αρχή την οικονομική και χρηματοπιστωτική υποδομή στην Ελλάδα αν έφευγε από το ευρώ.

H έξοδος της Ελλάδας θα μπορούσε να συμβεί από δύο πράγματα. Πρώτον λόγω των τραπεζών που δεν θα μπορούσαν πλέον να λάβουν χρηματοδότηση με εγγύηση τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία δεν θα γίνονταν αποδεκτά αν η Ελλάδα πτώχευε. Ο λόγος της πτώχευσης θα οφειλόταν στη διακοπή χρηματοδότησης μέσω του προγράμματος στήριξης.

Η δεύτερη αιτία θα οφειλόταν σε μαζική απόσυρση καταθέσεων από τις τράπεζες.
Η ανησυχία του Λουκά Παπαδήμου
Σύμφωνα με τους FT, ο Λουκάς Παπαδήμος, δήλωσε σε συνέντευξή του, ότι οι δημοσκοπήσεις τον είχαν ανησυχήσει τόσο πολύ για το αποτέλεσμα, που το βράδυ των εκλογών παρέμεινε μέχρι αργά στο γραφείο του για να προετοιμαστεί σε ενδεχόμενο σοκ της αγοράς. 

Σύμφωνα με τον κ. Παπαδήμο, οι ελληνικές αρχές εξέφραζαν την ανησυχία τους ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να ξεφύγουν από τον έλεγχο αν δεν μπορούσε να σχηματιστεί κυβέρνηση.

Παράλληλα όμως ανησυχούσαν για το ότι μια νέα κυβέρνηση, υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ή της Νέας Δημοκρατίας, θα απέρριπτε τη συμφωνία διάσωσης, με αποτέλεσμα οι αρχές της ΕΕ να "τραβούσαν την πρίζα".

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης, οι επτά ευρωπαίοι ηγέτες πριν από τη σύνοδο κορυφής της G20 στο Los Cabos συμφώνησαν στο εξής: θα στήριζαν την Ελλάδα μόνο αν τηρούσε τις συνθήκες του υφιστάμενου σχεδίου διάσωσης. Δεν θα υπήρχε επαναδιαπραγμάτευση.

Σύμφωνα με τους Financial Times, η Γερμανίδα Καγκελάριος ταλαντευόταν για αρκετό καιρό ανάμεσα στο Grexit και την απόρριψή του. Στη Γερμανία είχαν διαμορφωθεί δύο απόψεις, του “ντόμινο” και του “ακρωτηριασμού”. Η πρώτη άποψη υποστήριζε ότι εάν η Ελλάδα έφευγε θα υπήρχε ένα ντόμινο που θα οδηγούσε στη διάλυση του ευρώ, ενώ η αντίθετη, την οποία υποστήριζε με σθένος ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, υποστήριζε ότι εάν το “μολυσμένο πόδι” δηλαδή η Ελλάδα ακρωτηριζόταν, τότε το υπόλοιπο σώμα θα μπορούσε να εξυγιανθεί.

Ο κ. Σόιμπλε ενώ ήταν πιο αποφασισμένος για το Grexit ήταν και πιο πρόθυμος να αυξηθεί η συνεισφορά της Γερμανίας στο Ταμείο διάσωσης για να στηριχθούν οι υπόλοιπες χώρες όταν θα είχε φύγει η Ελλάδα.

Οι αναλύσεις του υπ. Οικονομικών της Γερμανίας μάλιστα υπολόγιζαν ότι το κόστος του Grexit θα ήταν μικρότερο από το να στηρίζεται για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα μια χρεοκοπημένη χώρα.

Η κυρία Μέρκελ απέρριψε τελικά το Grexit επειδή οι οικονομικοί της σύμβουλοι δεν μπορούσαν να διατυπώσουν με σαφήνεια πρόβλεψη για το τι θα συνέβαινε σε μια τέτοια περίπτωση και η καγκελάριος δεν ήθελε να λειτουργήσει με βάση την αβεβαιότητα.

Η στροφή Σαμαρά έπεισε την Μέρκελ
Συμφωνα με το δημοσίευμα όταν προ των ελληνικών εκλογών ο Μπαρόζο είπε στη Μέρκελ να μην ανησυχεί διότι οι δημοσκοπήσεις έδειχναν ότι τις εκλογές θα τις κέρδιζε ο Σαμαράς, η καγκελάριος του απάντησε ότι πηγή ανησυχίας για εκείνη ήταν ο Σαμαράς, καθώς στην καμπάνια του είχε υποστηρίξει την αλλαγή του προγράμματος.

Προτού καταλήξει η Μέρκελ στην τελική της απόφαση είχαν υπάρξει αρκετές συγκρούσεις μέσα στην καγκελαρία αλλά και αβεβαιότητα σχετικά με τις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως γράφει ο Peter Spiegel σημαντικό ρόλο έπαιξε ο Μπαρόζο, ο οποίος επισκέφθηκε τον Αντώνη Σαμαρά μετά τις εκλογές και το έπεισε ότι δεν έπρεπε να ζητήσει αλλαγή του προγράμματος και να το εφαρμόσει πιστά τουλάχιστον για ένα χρόνο. Μόνο μετά από αυτό θα μπορούσε να θίξει το ζήτημα των αλλαγών.

Ο Σαμαράς πείστηκε τότε και, σύμφωνα με το δημοσίευμα, άλλαξε χειρόγραφα τη δήλωση την οποία ετοίμαζε λέγοντας ότι θα ξεκινούσε την υλοποίηση των συμφωνηθέντων αμέσως.

Μόνο τότε, γράφουν οι FT η κυρία Μέρκελ, μετά από έξι εβδομάδες σκέψης και προβληματισμού κατέληξε στην απόφαση να απορρίψει το Grexit και στη συνέχεια επισκέφθηκε την Αθήνα σε ένα ιδιαίτερα συμβολικό ταξίδι, ενώ στο επόμενο eurogroup, συμφωνήθηκε ότι η Ελλάδα θα λάβει περισσότερη ελάφρυνση του χρέους εφόσον επιτύχει πρωτογενές πλεόνασμα.

ΣΧΟΛΙΑ (243)

Panos

Ρε εσείς όλοι οι φαφλαταδες κάντε και μια πρόταση σχετικά με το τι διαφορετικό θα μπορούσε να είχε γίνει για την οικονομία;

ΔΕΚΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ

Ο ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΡΟΛΟ ΕΠΑΙΖΕ ΠΑΝΤΑ. ΣΤΟ ΣΚΟΠΙΑΝΟ ΠΟΥ ΕΜΠΛΕΞΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ-ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ- ΣΕ ΜΙΑ ΑΝΟΗΤΗ ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΓΙΑ ΕΝΑ ΟΝΟΜΑ ΠΟΥ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΣΑΝ ΟΙ ΣΚΟΠΙΑΝΟΙ ΠΕΝΗΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ!!!ΜΕΤΑ ΕΡΙΞΕ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ ΚΑΤΟΠΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΝΤΑΒΑΤΖΗΔΕΣ.ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΤΟ ΠΑΙΞΕ ΑΝΤΙΜΝΗΜΟΝΙΑΚΟΣ ΓΙΑ ΝΑ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ.ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΗΡΘΕ Η ΣΤΙΓΜΗ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΝ ΝΟΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 11 ΕΡΙΞΑΝ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟ ΒΕΝΙΖΕΛΟ -ΚΑΤΟΠΟΙΝ ΕΝΤΟΛΩΝ ΜΕΡΚΕΛ ΜΠΑΡΟΖΟ-ΤΟΝ ΓΑΠ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΗΜΟ.ΣΙΓΑ ΜΗΝ ΕΔΙΩΧΝΑΝ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΠΡΙΝ ΝΑ ΕΣΤΗΝΑΝ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΟΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΟΥ PSI.ΘΑ ΕΧΑΝΑΝ ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΟΥΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΤΟΚΟΓΛΥΦΟΙ.ΑΝΤΩΝΑΚΗ ΑΛΛΟΥ ΑΥΤΑ.ΘΑ ΜΑΣ ΤΑ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ 25ΗΣ ΜΑΙΟΥ.

ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΣ

Ρίξτε κι' άλλο κουτόχορτο....Ποιός ξέρει, ίσως κάποιος βρεθεί να τα πιστέψει!!!

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΒΕΤΙΑΣ

τουλαχιστον εγω τα λεφτουδακια μου τα εβγαλα απτην ψαροκωσταινα και βρηκα την υγεια μου κοροιδα ελληναρες του φραπε

ΕΛΛΗΝΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

ναι ρε και πηγες να ζήσεις στην χωρα με τις περισσότερες αυτοκτονίες στην Ευρώπη,well done!Κυριακή μπυρα βρίσκεις να πιεις μονο στα bar των ξενοδοχείων με πληρωμένες κυριες.μπράβο και πάλι

woman

Θα γελάσω πολύ ανοίγοντας τους φακέλους στις εκλογές ....

cia

Εγώ δεν ξέρω αν ετοίμαζαν έξοδο από το ευρώ η έξοδο για κανά ποτό... Εγώ ξέρω ότι πάλι οι ελληναράδες θα τρέξουν στις τράπεζες να σηκώσουν τα ευρούλια τους προεκλογικά, που ήδη παρατηρείται κίνηση στις τράπεζες. Το δε χρηματιστήριο πήγε άπατο σήμερα είτε σκόπιμα για να δημιουργησει κλίμα είτε διότι βλέπουν ότι θα έχουμε ανατροπούλες στις εκλογές. Αρχίζει να γίνεται ενδιαφέρον, γολγοθάς για τους βολεμένους το επόμενο χρονικό διάστημα...

Ομογενης

Συριζοκαψουρα τεμπελαρα κοιτα να βρης καμια δουλεια και ασε τους βολεμενους. Αυτοι παλι θα βολευτουνε εσυ?

FFF

Αυτος εχει βολευτει στην τρυφερη αγκαλια του.....παραγωγικοτατου δημοσιου,απλα παλευει να ξαναπαρει τα επιδοματα εγκαιρης προσελευσης και επιδομα ασανσερ που του κοψανε,γι αυτο τον βλεπεις τοσο...αγανακτισμενο !

cia

Βολεμένε έτσι νομίζεις... Ότι και τώρα θα τη βρεις την άκρη! Το τρέμουλο ομως από την ανησυχία σας με τις καταθεσούλες σας και τα προικιά των θυγατέρων σας ακούγεται σαν το τρένο! Τόσα χρόνια βόλεμα, μαύρο χρηματάκι, Πασοκονεοδημοκρατία για τα μέσα και τα έξω και το 30% της κοινωνίας θυσία στο Σόιμπλε όπως έκαναν οι γερμανοτσολιάδες παππούδες σας που έδιναν τους αγωνιστές, κρατώντας τσίλιες στις γειτονιές... τώρα κρατάτε την ανάσα σας και προσεύχεστε στη μαιτρέσα Μέρκελ μην υπάρξουν ανατροπές, μην έρθουν τα πάνω κάτω και αντιληφθείς τον διαχρονικό αρχοντοχωριατισμό σου, που χάιδεψες μερικά ευρουλάκια σαν τα τριάντα αργύρια βρε λιγόψυχο ναυάγιο...

ok

Καλα θα κανουν. Το προβλημα σου ποιο ειναι? Ζηλευουμε?

ΨΙψίνα

Ψιττακοί τηλεοράσεων, ραδιοφώνων και site, νυν υπέρ πάντων ο αγών έρχονται οι ευρωεκλογές ,κινδυνεύουν οι ντόπιοι εκλεκτοί των Μερκρελομπαρόζων κ.λ.π σωτήρων μας. Μα ο κόσμος δεν σας ακούει ΖΕΙ την τραγική πραγματικότητα ,την τραγική καθημερινότητα του. Ντροπή πολύχρωμοι ψιττακοί!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Μεταναστης

Μια φορα λυκος-λυκος δευτερη φορα λυκος-λυκος ε καποτε και οι τσοπανηδες ξυπνανε...αντε παλι προσπαθεια χειραγωγησης της ψηφου...δεν εχουν παρει χαμπαρι οτι πολλοι που φοβηθηκαν το 2012 πλεον δεν εχουν ουτε αυτοι να χασουν τιποτα

Μανιατης

Σιγα να μην μας εσωσε ο χαζοαντωνακης.Για κοροιδα μας περνανε;Λιγο καιρο πριν τιε ευρωεκλογες,πανε να κανουν τον αντωνακη ηρωα;Ρε πατε καλα;Ποιος σας πιστευει;Οπως εχουμε πει παρα πολλες φορες,αν εφευγε η Ελλαδα απο το ευρω θα ακολουθουσε και η Ιταλια η Ισπανια η Γαλλια,η Ιρλανδια.Κοινως η Γερμανια και ολες οι αλλες χωρες,θα επερναν το ευρω και θα το εβαζαν στον κ.......... τους.Και να μη ξεχναμε οτι μονο αν ηθελε και η Ελλαδα θα μπορουσαν να μας βγαλουν απο το ευρω.Αλλιως δεν θα προκαλουσε τοση αναστατωση η αποφαση του ΓΑΠ να κανει δημοψηφισμα.Φαινεται ο αχρηστοαχρηστος,πανω στον πανικο του,πηγε να κανει και κατι σωστο,αλλα τελευταια στιγμη,κο κο κο κο κο κο κο κο.

Κρητικος.

Τον παρεξηγεις τον καταληλοτερο πιτσαδορο που εχει βγαλει η υφηλιος.Ειναι ηρωας.Εχει κατορθωσει το ακατορθωτο.Να μας κανει ολους οπαδους της πιτσας ξεπερνωντας και τον Γκορμπυ.

Χουουουου-χου!

Τι αποκαλυψεις θεουλη! Τι συγκλονιστικες αποκαλυψεις! Ειμαι ετοιμος τωρα να ψηφισω Σαμαρα αφου τα καταφερε ο γιγαντας, ο ηρωικος Τζιμης Λοντος της Πιτσας ,ο ευρωπαιος τιγρης της καταλληλοτητας να μεινουμε στο ανυπαρκτο για την τσεπη μας εβρο.Και αν κανουνε Ελληνα τον Μπαροζο θα τον ψηφισω και αυτον.Πιιιιιτσαααααα!!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ