ΣΥΡΙΖA: «Μύθος» ότι το Βερολίνο ετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

ΣΥΡΙΖA: «Μύθος» ότι το Βερολίνο ετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ

Επικαλείται δηλώσεις της Μέρκελ, η οποία φέρεται να είχε απορρίψει το σχέδιο -και άρα δεν έστεκε κανένας εκβιασμός

ΣΥΡΙΖA: «Μύθος» ότι το Βερολίνο ετοίμαζε έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ
Την αποτροπή οποιασδήποτε προσπάθειας να στηθεί ξανά ένα προεκλογικό σκηνικό, με επίκεντρο τα σενάρια εξόδου από το ευρώ -σε περίπτωση που η χώρα δεν ακολουθεί τις οδηγίες των δανειστών- επιχειρεί ο ΣΥΡΙΖΑ, με αφορμή το βιβλίο του πρώην υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ, Τίμοθι Γκάιτνερ, στο οποίο ο τελευταίος υποστηρίζει ότι ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε έτοιμο σχέδιο για «εκπαραθύρωση» της Ελλάδας από την ευρωζώνη το 2012.   

Σε «non paper» της Κουμουνδούρου γίνεται επίκληση δηλώσεων της Άνγκελα Μέρκελ, η οποία φέρεται να είχε απορρίψει το σχέδιο, άρα δεν υπήρχε κανένας κίνδυνος -και άρα δεν έστεκε κανένας εκβιασμός.

Στο «non paper» αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Τα μνημονιακά ΜΜΕ άρχισαν τη γνωστή προεκλογική τρομοκρατία περί το ευρώ. Σήμερα αναπαράγουν, ακόμα και πρωτοσέλιδα, αναφορές στο βιβλίο του Γκάιτνερ για σχέδιο Σόιμπλε για έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη. Το σχέδιο αυτό όμως το έχει ήδη σχολιάσει η κυρία Μέρκελ. Σύμφωνα με ρεπορτάζ της έγκυρης γαλλικής εφημερίδας Le Monde για τη Σύνοδο Κορυφής το Δεκέμβριο 2013, η κυρία Μέρκελ ανέφερε εκεί ότι, αν εγκατέλειπε η Ελλάδα την ευρωζώνη τότε, αργά ή γρήγορα θα ακολουθούσαν και οι υπόλοιπες χώρες. Πιο συγκεκριμένα, η Γερμανίδα καγκελάριος σημείωσε τα εξής: "Συζητήσαμε, προκειμένου να μάθουμε εάν η Ελλάδα θα έπρεπε να φύγει από τη ζώνη του ευρώ και πιστεύω πως εάν αυτό είχε συμβεί, θα έπρεπε όλοι μας να εγκαταλείψουμε σε μεταγενέστερο χρόνο". Παράλληλα, προέβλεψε ότι "αργά ή γρήγορα το κοινό νόμισμα θα εκραγεί χωρίς την απαραίτητη συνοχή". Επιπλέον ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ κ. Γκάιτνερ αναφέρει ότι βρήκε "τρομαχτικό" το επιχείρημα του Σόιμπλε και ότι μετέφερε στον Ομπάμα τη βαθιά ανησυχία του ότι ένα τέτοιο σενάριο θα έριχνε τις ΗΠΑ πίσω στην ύφεση, ή ακόμη και σε μια νέα χρηματοοικονομική κρίση».

Κλείσιμο
«Μαυρογιαλούρος ο Σαμαράς
»

Στο ίδιο «non paper» o ΣΥΡΙΖΑ επιτίθεται μετωπικά στον πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι «ο κ. Σαμαράς συνεχίζει με αμείωτη ένταση την προσπάθεια να εξαπατήσει προεκλογικά, μία ακόμη φορά, τους πολίτες. Αλλά, προφανώς δεν πείθει ούτε τους οπαδούς του. Γι' αυτό και οι κλειστές και απόλυτα ελεγχόμενες προεκλογικές συγκεντρώσεις του».

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ «ο κ. Σαμαράς αφενός κάνει ότι δεν κατάλαβε τις αποκαλύψεις των Financial Times ότι ο ίδιος αποδέχθηκε το ρόλο της μαριονέτας του κ. Μπαρόζο, ώστε να συνεχιστεί η ίδια μνημονιακή πολιτική. Το αποδέχτηκε αυτό, την ίδια στιγμή που παραπλανούσε το πανελλήνιο ως αντιμνημονιακός».

Αφετέρου, ο κ. Σαμαράς ακολουθεί προεκλογικά τακτική Μαυρογιαλούρου, καθώς:

(α) δίνει εντολή για γλυκανάλατα σποτάκια, όπου όλα παρουσιάζονται πιο ρόδινα κι από τα ρόδα, δηλαδή ακριβώς το αντίθετο από τις πραγματικότητες που βιώνουν οι πολίτες, ακριβώς το αντίθετο από τα κοινωνικά και οικονομικά συντρίμμια που αφήνει πίσω της η μνημονιακή πολιτική της συγκυβέρνησής του με τον κ. Βενιζέλο,

(β) βάζει το ΥΠΟΙΚ να διαρρέει προεκλογικά ότι θα επαναδιαπραγματευτεί με την τρόικα το ύψος των μνημονιακών πρωτογενών πλεονασμάτων ώστε να μπορέσει, υποτίθεται, να μειώσει τους φόρους, λες και δεν ψήφισε προχθές το μεσοπρόθεσμο που του χαλάει την προεκλογική σούπα προβλέποντας μέχρι και το 2018 συνέχιση της υπερφορολόγησης των μικρομεσαίων και συνέχιση των περικοπών σε συντάξεις  και των δαπανών για δημόσια υγεία και παιδεία.

Προφανώς, ο κ. Σαμαράς ποντάρει στο ότι ο ελληνικός λαός ξέχασε ότι στις εκλογές του 2012 ο ίδιος υποσχόταν αντίστοιχη επαναδιαπραγμάτευση των μνημονιακών στόχων, ώστε, όπως έλεγε τότε (στον ΕΒΕΑ), στον προϋπολογισμό του 2013 να πάρει «μέτρα 3,5 δισεκατομμυρίων και όχι 7,5» για να μετανοήσει προεκλογικά ενώπιον της κ. Μέρκελ και να πάρει μέτρα 9,5 δισ. ευρώ για το 2013 και πάνω από 4 δισ. ευρώ (μέχρι στιγμής) για το 2014.

(γ) γυρίζει την Ελλάδα και εγκαινιάζει έργα που δεν γίνονται ή που τα έχει ξαναεγκαινιάσει, τάζει σε αγρότες μειώσεις φόρων παρόλο που τους έχει γονατίσει στη φορολογία και ενώ ο ίδιος έχει ψηφίσει (μεσοπρόθεσμο) ή δεσμευτεί (νέο μνημόνιο) για την αύξησή τους,  υπόσχεται μελλοντικά έσοδα από το πετρέλαιο όταν ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει οι σχετικές έρευνες, κλπ κλπ   

Βέβαια, ο κ. Σαμαράς δεν μπορεί πλέον να πείσει ούτε τους οπαδούς του γι' αυτό και δεν τολμά ανοιχτές συγκεντρώσεις. Πάει πάντοτε σε κλειστούς χώρους και με απολύτως ελεγχόμενα ακροατήρια».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης