Από σήμερα 9ήμερο εκπτώσεων - Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή

Από σήμερα 9ήμερο εκπτώσεων - Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή

Έως και το Σάββατο οι ενδιάμεσες εκπτώσεις - Τσουχτερά πρόστιμα σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων - 24ωρη απεργία για την Κυριακή κήρυξαν οι εμποροϋπάλληλοι

Από σήμερα 9ήμερο εκπτώσεων - Ανοιχτά καταστήματα και την Κυριακή
Με συγκρατημένη αισιοδοξία αναμένει η αγορά τη σημερινή έναρξη της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου η οποία θα διαρκέσει από σήμερα 2 Μαΐου έως και το Σάββατο 10 του μήνα. Πρόκειται για την έναρξη ενός νέου μέτρου που επιτρέπει να υπάρχουν εκπτώσεις τέσσερις κι όχι δύο φορές το χρόνο, μετά τη σχετική νομοθετική ρύθμιση του υπουργείου Ανάπτυξης.

Πιο συγκεκριμένα, οι τακτικές εκπτώσεις θα γίνονται από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιανουαρίου μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου και από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Οι ενδιάμεσες εκπτωτικές περίοδοι αφορούν στο πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και το πρώτο δεκαήμερο του Νοεμβρίου.

Η ΕΣΕΕ σε ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι οι 9 ημέρες των εκπτώσεων, όπως αναφέρονται στο νόμο είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες, άρα φέτος τελευταία ουσιαστικά ημέρα των εκπτώσεων είναι το Σάββατο, 10 Μαΐου.

Κλείσιμο
Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων, πέραν της αναγραφής της παλαιάς και της νέας τιμής των προϊόντων και υπηρεσιών που πωλούνται με έκπτωση, επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης ώστε να διευκολυνθούν οι καταναλωτές.

Σε οποιαδήποτε άλλη περίοδο προσφορών επιτρέπεται αποκλειστικά και μόνον η ευκρινής αναγραφή της παλαιάς και της νέας τιμής των αγαθών ή των υπηρεσιών. Είναι αυτονόητο ότι, σύμφωνα με τη διατύπωση του νόμου, η χρησιμοποίηση ποσοστού επιτρέπεται πλέον αποκλειστικά για τις εκπτώσεις και απαγορεύεται τόσο για τις προσφορές όσο και για τις προωθητικές ενέργειες.

Παράλληλα με τα ως άνω, σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν. 4177/2013, τα καταστήματα κάθε είδους και σε όλες τις περιοχές της χώρας μπορούν να λειτουργήσουν προαιρετικά την Κυριακή, 4 Μαΐου 2014, πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εαρινής εκπτωτικής περιόδου του Μαΐου 2014.  Κατά τις ισχύουσες διατάξεις, τα καταστήματα μπορούν να λειτουργήσουν την Κυριακή, 4 Μαΐου, από ώρα 11.00 έως ώρα 20.00.

Την ίδια ώρα, η ΕΣΕΕ που είχε αντιδράσει στο μέτρο όμως τώρα ο πρόεδρος της κ. Βασίλης Κορκίδης συμπράττει ως υποψήφιος Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ θα πραγματοποιήσει μετρήσεις για την αποδοχή της νέας αυτής περιόδου καθώς και για την εκ νέου κυριακάτικη λειτουργία της αγοράς.

Και τσουχτερά πρόστιμα

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου (άρθρο 21), σε όσους παραβαίνουν τις διατάξεις περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ.  Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Στην περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους ή ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση του καταναλωτή, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από δέκα χιλιάδες (10.000) ευρώ. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα πέντε (5) ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Με αφορμή τα παραπάνω, ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Αθανάσιος Σκορδάς, δήλωσε βέβαιος ότι και αυτή η Κυριακή θα είναι εμπορικά επιτυχής. Όπως ανέφερε: «Η επιτυχημένη εφαρμογή της κυ­ριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων είμαι βέβαιος ότι θα επιβεβαιωθεί και την προσεχή Κυριακή. Πιστεύω ότι και σε αυτή την περίπτωση, οι καταστηματάρχες θα δουν την πρώτη Κυριακή της ενδιάμεσης εκπτωτικής περιόδου ως ευκαιρία, προκειμένου να ενδυναμώσουν τις σχέσεις με τους πελάτες τους, μέσα από την προσφορά ποιοτικών προϊόντων σε προσιτές τιμές. Ο εμπορικός κόσμος, με την αντοχή που επέδειξε στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, επιβεβαιώνει το ρόλο του ως σημαντικού συντελεστή ανάπτυξης και προόδου της ελληνικής οικονομίας. Η Κυριακή 4 Μαΐου θα είναι μια ακόμα απόδειξη γι’ αυτό».

24ωρη απεργία την Κυριακή στο Εμπόριο

24ωρη απεργία στον κλάδο του εμπορίου για την Κυριακή, 4 Μάη, η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος, προκήρυξε καταγγέλλοντας την κατάργηση της αργίας της Κυριακής.

Η Ομοσπονδία καταγγέλλει πως χιλιάδες εμποροϋπάλληλοι που αναγκάστηκαν να εργαστούν τις προηγούμενες Κυριακές, δεν έχουν πληρωθεί ακόμα ή δεν έχουν λάβει τα ρεπό που τους οφείλονται από τους εργοδότες.

Εμποροϋπάλληλοι διοργανώνουν μάλιστα συγκέντρωση στις 11:00 το πρωί της Κυριακής στο εμπορικό κέντρο the Mall, στο σταθμό Νερατζιώτισα.





Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης