Γιώργος Δαυίδ: χρωστάει 130 εκατ. € στις τράπεζες και τον έκαναν πρόεδρο της Εurobank

Γιώργος Δαυίδ: χρωστάει 130 εκατ. € στις τράπεζες και τον έκαναν πρόεδρο της Εurobank

Πώς ο Mr Coca-Cola, την ημέρα που έβαλε λουκέτο στην εταιρεία του Nutriart (Κατσέλης - Αλλατίνη) επειδή χρωστούσε, ορίστηκε από την τρόικα πρόεδρος της κρατικοποιημένης τράπεζας. Στη Εurobank οφείλει 5,7 εκατ. ευρώ

To πρώτο deal της τρόικας στην Ελλάδα κρύβεται πίσω από την τοποθέτηση του επιχειρηματία Γιώργου Δαυίδ στη θέση του προέδρου της Εurobank. «Μπορεί ο Mr Coca-Cola να είναι σε λίγους μήνες ο νέος ιδιοκτήτης της Εurobank;», ρωτούν πίσω από τις κλειστές πόρτες τραπεζίτες και επιχειρηματίες από τη στιγμή που έγινε γνωστό ότι αναλαμβάνει το πηδάλιο της Εurobank, εξέλιξη που αιφνιδίασε την αγορά. Και όλες οι ενδείξεις συνηγορούν πως, ναι, ο κ. Δαυίδ δεν μπήκε καθόλου τυχαία επικεφαλής στην τράπεζα, αλλά με βάση ένα μελετημένο σχέδιο που θα ξεδιπλωθεί τους επόμενους μήνες με στόχο τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της πρώην τράπεζας του Σπύρου Λάτση.

Ο Γιώργος Δαυίδ δεν είναι τυχαία περίπτωση. Σοβαρός και πάντα μετρημένος, ο 76χρονος businessman ανήκει στο πολύ κλειστό κλαμπ των βαθύπλουτων και πανίσχυρων προσώπων της ελληνικής κοινωνίας. Και για την ακρίβεια, όχι απολύτως της ελληνικής. Γεννημένος στην Πέτρα της Κύπρου, με βρετανική υπηκοότητα, ο Γ. Δαυίδ ζει στην Αθήνα, αλλά θα μπορούσε εύκολα να ζει στη Νέα Υόρκη, στο Λονδίνο ή στη Ζυρίχη.

Είναι επιχειρηματίας διεθνούς βεληνεκούς, καθώς, μεταξύ άλλων, είναι συνέταιρος της Coca-Cola. H εταιρεία του ομίλου Δαυίδ - Λεβέντη, γνωστή ως Coca-Cola Ελληνική Εταιρία Εμφιαλώσεως Α.Ε. (3Ε), είναι ο μεγαλύτερος ιδιώτης εμφιαλωτής του διάσημου αναψυκτικού. Πουλάει Coca-Cola στην Ευρώπη, στη Ρωσία, στις πρώην Σοβιετικές Δημοκρατίες, στα Βαλκάνια, στη Νιγηρία κ.α. Είναι τόσο μεγάλη εταιρεία που η πολυεθνική Coca-Cola κάποια στιγμή αξίωσε (και φυσικά πέτυχε) να αγοράσει σημαντικό ποσοστό των μετοχών της.

Η Coca-Cola δεν είναι η μοναδική του ασχολία. Ο όμιλος ξεκίνησε από τη Νιγηρία, όπου έχει και σήμερα πολύ σημαντικές δραστηριότητες, από τον θείο του Αναστάσιο Λεβέντη. Μετά και την απώλεια του αδελφού του Ανδρέα, διοικεί τον τεράστιο επιχειρηματικό όμιλο από κοινού με τους εξαδέλφους του από την οικογένεια Λεβέντη και τα δυο του παιδιά, τον Αναστάση και τον Χάρη. Χαρακτηριστική περίπτωση ανθρώπου που μισεί τη δημοσιότητα, τον ενοχλεί αφάνταστα η ελληνική γραφειοκρατία, όπως και η υπερφορολόγηση που επικρατεί στη χώρα, ενώ περισσότερο από όλα δείχνει να τον ενοχλούν οι πεπαλαιωμένες αντιλήψεις των Ελλήνων πολιτικών.

Η φυγή των επιχειρήσεών του στο εξωτερικό
Εγκατεστημένος χρόνια στην Ελλάδα, κατοικεί σε μια βίλα σε ένα ήσυχο σημείο του Παλαιού Ψυχικού. Τα τελευταία χρόνια όμως ο πατριάρχης της οικογένειας Δαυίδ δείχνει να έχει αγανακτήσει από την ελληνική πραγματικότητα, κάτι που έχει γίνει γνωστό όχι μόνο από τους συνομιλητές του, αλλά και από τις δημόσιες δηλώσεις του, όπως στη γενική συνέλευση της Coca-Cola τον Μάιο του 2011, όπου κατακεραύνωσε τις προθέσεις της τότε κυβέρνησης να επιβληθεί ειδικός φόρος κατανάλωσης στα αναψυκτικά, υπερασπίστηκε τις μεταρρυθμίσεις και επεσήμανε ότι τα μέτρα που είχε πάρει δεν επαρκούσαν. Ο Γ. Δαυίδ απηύδησε, όπως λένε άνθρωποι του περιβάλλοντός του, να πληρώνει φόρους που άλλαζαν και αυξάνονταν κάθε χρόνο, κουράστηκε να αντιμετωπίζει την ελληνική γραφειοκρατία, βαρέθηκε να αισθάνεται ότι προσφέρει συνεχώς φόρους και εισφορές, κάτι που όχι μόνο δεν του αναγνωρίζουν, αλλά επιπλέον επιμένουν να του δημιουρ­γούν και νέα εμπόδια.

Ολοι στη ζωή έχουμε επιλογές, απλώς οι πλούσιοι έχουν περισσότερες. Ετσι ο Γ. Δαυίδ αποφάσισε σιγά-σιγά να αποσύρει τις επιχειρήσεις του από την Ελλάδα.

Τέσσερα χρόνια σκεφτόταν τη μεταφορά της έδρας της Coca-Cola 3E. Ολα έγιναν προσεκτικά και συντονισμένα. Αρχικά μια Διεύθυνση της εταιρείας με περίπου 200 εργαζομένους μεταφέρθηκε στη Βουλγαρία, ακολούθησαν κάτι «αναδιαρθρώσεις», που μεταφράστηκαν σε κλείσιμο τριών εργοστασίων στην Ελλάδα και, τέλος, η έδρα της εταιρείας μεταφέρθηκε στην Ελβετία και οι μετοχές της στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου. «Η Ελλάδα είναι καλή μόνο για διακοπές», είναι το μότο που κυκλοφορεί σε διάφορες πλούσιες οικογένειες της χώρας ως επισφράγιση της απογοήτευσης που τους προκαλεί η όλη κατάσταση. Ο Γ. Δαυίδ εισάκουσε ωστόσο τα πατριωτικά κελεύσματα του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και έβαλε χρήματα στην πρόσφατη αύξηση της Εθνικής. Ταυτόχρονα, όμως, μεθοδικά και προσεκτικά εγκατέλειπε επιχειρηματικά τη χώρα.

Το λουκέτο της Κατσέλης
Στην Ελλάδα δραστηριοποιούνταν και κάποιες «παρανυχίδες» του ομίλου, όπως η Νutriart (Κατσέλης, Aλλατίνη), η πάλαι ποτέ Παπουτσάνης, η αλυσίδα σουβλατζίδικων Πίτα Παν και άλλες νεανικές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες του γιου του Χάρη. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις δεν πήγαν καλά και ο όμιλος Δαυίδ σταδιακά τις ξεφορτώθηκε με όποιον τρόπο μπορούσε. Οι περισσότερες πουλήθηκαν έναντι ευτελούς τιμήματος, ενώ τη χειρότερη τύχη είχε η Νutriart που πτώχευσε αφήνοντας 500 οικογένειες χωρίς δουλειά, προμηθευτές σε απόγνωση και χρέη περίπου 130 εκατ. ευρώ στις τράπεζες - εκ των οποίων τα 5,7 εκατ. τα χρωστά στη Εurobank. Δραματικά ατυχής χρονισμός το ότι η Νutriart κατέβασε ρολά την ημέρα που αποφασίστηκε από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας ότι ο Γ. Δαυίδ θα είναι ο νέος πρόεδρος της Εurobank, της τράπεζας δηλαδή που φεσώθηκε με το δάνειο των 5,7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός μονοπώλησε τις πολιτικές εντυπώσεις μετά και τις δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος επισκέφθηκε τους εργαζομένους στην κλειστή πλέον εταιρεία. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεσμεύτηκε να φέρει το θέμα στη Βουλή και κατήγγειλε διοίκηση και τράπεζες για συμπαιγνία. Στην αγορά όμως δημιουργήθηκαν και άλλα ερωτήματα. Γιατί ο Γ. Δαυίδ, ενώ προσεκτικά και μελετημένα αποσυρόταν επιχειρηματικά από την Ελλάδα, αποφάσισε ξαφνικά να γίνει πρόεδρος της Eurobank; Πώς γίνεται ένας επιχειρηματίας που έχει αποφασίσει να περιορίσει την παρουσία του στη χώρα την ίδια στιγμή να κάνει μια σοβαρή κίνηση προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση;

Είναι γεγονός, πάντως, ότι οι τράπεζες πάντοτε ενδιέφεραν τον Γ. Δαυίδ. Παλαιότερα ήταν μέλος σε διοικητικά συμβούλια της Τράπεζας Κύπρου και μέχρι πρότινος μετείχε και στο Δ.Σ. της Εurobank. Είναι μέτοχος μιας τράπεζας στην Κύπρο, ο Γιόζεφ Ακερμαν της Deutsche Bank έχει κάνει δύο-τρεις φορές διακοπές στο σκάφος του, ενώ διατηρεί επαφές και διαύλους με σημαντικά πρόσωπα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Η τρόικα, η Eurobank και η ομάδα Δαυίδ
Η τοποθέτησή του στη Εurobank έχει τη σφραγίδα της τρόικας και του Μεγάρου Μαξίμου. Σημειώστε επίσης ότι μόλις ολοκληρωθεί ο έλεγχος της τρόικας θα ανακοινωθεί ότι στα προαπαιτούμενα που πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση για τις δόσεις είναι η ιδιωτικοποίηση της Εurobank έως τον Δεκέμβριο, δηλαδή στους επόμενους έξι μήνες. Ταυτόχρονα όσοι γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα διακρίνουν κάποιες εκλεκτικές συγγένειες μεταξύ αυτών που ανέλαβαν καίριες θέσεις στη διοίκηση της τράπεζας.

Φίλος και άνθρωπος της απολύτου εμπιστοσύνης του πανίσχυρου επιχειρηματία είναι ο πρώην διοικητής της Εθνικής κ. Τάκης Αράπογλου, ο οποίος ανέλαβε μη εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Εurobank.

Ο κ. Αράπογλου από την επιτυχημένη του θητεία στη διοίκηση της Εθνικής έχει αφήσει άριστες εντυπώσεις στην αγορά και είναι ένα από τα πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μεγάλη εκτίμηση και στα κλιμάκια της τρόικας. Στο Μέγαρο Μαξίμου δεν φαίνεται να συμμερίζονται τον ίδιο ενθουσιασμό, ωστόσο δεν άσκησαν βέτο στην είσοδό του στο Δ.Σ. της τράπεζας. Ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Εurobank Χρήστος Μεγάλου επέστρεψε στην Αθήνα ύστερα από πολυετή θητεία στη Credit Suisse στο Λονδίνο. Εξαιρετικά έμπειρος στο investment banking, έχει παρακολουθήσει και εμπλακεί σε όλα τα μεγάλα deals που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Στο παρελθόν ο Χρ. Μεγάλου χειρίστηκε διάφορα deals και για την Εθνική Τράπεζα και την 3Ε. Ταυτόχρονα, η Credit Suisse είναι μια τράπεζα με την οποία ο όμιλος Δαυίδ - Λέβεντη έχει παραδοσιακές σχέσεις. Το παζλ συμπληρώνει ο διευθύνων σύμβουλος της Τιτάν Δημήτρης Παπαλεξόπουλος, ο οποίος επίσης ορίστηκε μέλος στο Δ.Σ. της Εurobank. Στο διοικητικό συμβούλιο της τσιμεντοβιομηχανίας μετείχε στο παρελθόν ο Γ. Δαυίδ, ενώ αντιπρόεδρος του Δ.Σ. της Τιτάν είναι ο κ. Αράπογλου.

Η ομάδα Δαυίδ ανέλαβε τη διοίκηση της Εurobank με πρώτο ορόσημο τον Δεκέμβριο, οπότε η τράπεζα πρέπει να επιστρέψει στον ιδιωτικό τομέα. Αν υπάρχει ένας Ελληνας επιχειρηματίας με διασυνδέσεις στο εξωτερικό και προσβάσεις στα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σίγουρα αυτός είναι ο Γ. Δαυίδ. Πολλοί τώρα στην αγορά ποντάρουν ότι τους επόμενους μήνες -αν τα πράγματα πάνε καλά για τη χώρα-, πίσω από τον Mr Coca-Cola θα ξεδιπλωθούν και άλλα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, τα οποία θα αναλάβουν τον ιδιοκτησιακό έλεγχο της τράπεζας που ίδρυσε πριν 22 χρόνια ένας άλλος Ελληνας μεγιστάνας, ο Σπύρος Λάτσης.

ΣΧΟΛΙΑ (59)

Απορια

Δεν καταλαβαίνω γιατι διαβάζουμε και σχολιάζουμε ένα άρθρο του 2013 που μαλιςτα βγήκε και αναληθές .....

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

ΜΕ ΕΝΑ ΝΟΜΟ ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΨΟΥΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΩΝ ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (ΟΛΙΓΑΡΧΩΝ) ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΜΑΣ ...ΕΕ ΔΗΛΑΔΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΣΑΣ!! ΥΠΟΣΧΕΘΗΚΑΜΕ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΩΝ ΚΑΙ ΤΟ ΚΑΝΑΜΕ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΒΕΒΑΙΩΣ!!

ο τρελος

ο ανθρωπος εκανε σωστα τη δουλεια του και ανταμείφθηκε...

Δημοσιογραφαρα

Δεν χρωσταει αυτος, δανειο πηρε η εταιρια, οχι αυτος. ΔΑΝΕΙΟ. Ρε μνημονια μεχρι να σβησει ο ηλιος.

@

ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ Ο ΜΠΟΜΠΟΛΑΣ ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΜΕΓΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΗΓΑΣΟΣ, Ο ΜΑΡΙΝΟΠΟΥΛΟΣ ΟΧΙ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΠΟΥ ΚΟΥΡΕΨΕ ΤΑ ΧΡΕΗ ΚΑΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΣΧΕΔΟΝ 8/10 ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ!! Η ΧΩΡΑ ΟΠΟΥ ΓΙΝΕΣΑΙ ΠΑΜΠΛΟΥΤΟΣ ΜΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΕΙΔΙΚΑ ΜΙΚΡΟΜΕΤΟΧΩΝ ΚΑΙ ΜΙΚΡΟΚΑΤΑΘΕΤΩΝ!! ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΑΛΛΗΛΕΣ ΠΛΑΤΕΣ ΣΕ ΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙΣ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΤΗ ΒΓΑΖΕΙΣ ΛΑΔΙ ΜΙΑ ΖΩΗ!!!

chrisAK

Μόνον οι Έλληνες βλέπουν φαντάσματα μέρα μεσημέρι αφού κοιμούνται διαρκώς ΚΑΙ στην κυριολεξία. Χρωστάει, λέει, ο Δαυίδ 5-6 εκατ δλδ δεν έχει να τα δώσει;;; χαχαχα. Οι συναλλαγές επιχειρήσεων- τράπεζας δεν σταματούν ποτέ όσο υφίσταται η επιχείρηση. Όποιος παίρνει δάνειο χρωστάει το δάνειο, είναι απατεώνας επειδή χρωστάει το δάνειο;;; Τόσα χρόνια στον επιχειρηματικό κόσμο με επιτυχίες, κανείς δεν πήρε χαμπάρι ότι είναι απατεώνας και τον είχαν σε υψηλά επίπεδα επιτυχημένο. Αφού η τράπεζα θα ιδιωτικοποιηθεί, άμα την διευθύνει ένας απατεώνας υπάρχουν και άλλες τράπεζες, εκτός αν τα ονόματα συμβούλων και άλλων δεν ήταν ποτέ αποδεκτά από άλλους, κυβερνήσεις κλπ γενικά, και ήταν απατεώνες, ποιος δούλευε ποιόν τόσα χρόνια;;;. Λοιπόν, η τράπεζα είναι ιδιωτική και υπάρχουν και άλλες τράπεζες. Αφήστε τα παράλογα, τις ιδεολογίες και τρίχες ρε πατριώτες. Ένα ντουζ με την πραγματικότητα ξυπνητήρι.

Πως

Γίνεται μια ελληνικη τραπεζα να δινει δανεια εκατομμυρίων σε εναν [...] [...]?βεβαια εμεις πληρωνουμε τα [...] τους.Αντε και εις υγειαν των κορόιδων

αρλουμπα

Ποιους πληρωνεις ρε τενεκε που ζεις με δανεικα. Οι τραπεζες δινουν το δανειο στην εταιρια οχι σε αυτον. Τι ειστε σεις, μνημονια μεχρι να σβησει ο ηλιος τενεκεδες .

Παντελης

Όλα είναι σκηνοθετημένα για να καλύψει ο ένας τον άλλο. Το ένα χέρι νηβει το άλλο κ τα δυο το πρόσωπο. Ότι κ να μας που για να μας δείξουν ότι ενδιαφέρονται για την φοροδιαφυγή κ την επιστροφή των χρωστούμενων δεν μας πείθουν μέχρι να δούμε απτά αποτελέσματα. Η καταιγίδα έρχεται κ θα παρασύρει όλους τους εμπλεκόμενους.

Γιώργος

Για να τους δείξει τα κόλπα τον έβαλαν σε αυτή τη θέση. Αναγνώρισαν οτι είναι ακόμα πιό απατεώνας απο τους ίδιους τους τραπεζίτες!!!έτσι λοιπόν πρέπει να δουλευει για αυτούς για να δυναμώσει η συμμορία!!!!!!

aris

ΓΙΑ ΝΑ "ΞΩΦΛΗΣΗ" ΤΑ ΧΡΕΗ ΤΟΥ ΤΟΝ ΒΑΛΑΝΕ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΘΕΣΗ !!!!

Δημοσθένης Σηφακακις

Τσίπρα! !!!!τα ματιά Και τα αυτιά γιατί Στα έδωσε Ό ΧΡΙΣΤΟΣ? ΑΠΟΡΩ-!!!ΔΕΝ ΒΛΕΠΕΙΣ ΤΙ ΓΊΝΕΤΑΙ ΓΎΡΩ ΣΟΥ.

αχρηστε νεο ναζι

ΕΣΥ ΒΛΕΠΕΙΣ ?

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

Hyundai-Nexo-1

Δια στόματος του Προέδρου των ΕΛ.ΠΕ (Ελληνικά Πετρέλαια) Γιάννη Παπαθανασίου η αποκάλυψη, ότι σύντομα η εταιρεία θα κατασκευάσει τον πρώτο σταθμό ανεφοδιασμού «υδρογονοκίνητων» οχημάτων στην Ελλάδα!