ΕΚΤ: "Δεν μπορούμε να γίνουμε δανειστής της τελευταίας στιγμής"

ΕΚΤ: "Δεν μπορούμε να γίνουμε δανειστής της τελευταίας στιγμής"

Η πρόβλεψη της Συνθήκης της ΕΕ που αποτρέπει την ΕΚΤ από το να είναι δανειστής της τελευταίας στιγμής, υποχρεώνει έμμεσα τις κυβερνήσεις να πειθαρχούν περισσότερο...

ΕΚΤ: "Δεν μπορούμε να γίνουμε δανειστής της τελευταίας στιγμής"
Το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jose Manuel Gonzalez Paramo, κράτησε σκληρή στάση σε όσους θέλουν την ΕΚΤ ως "δανειστή της τελευταίας στιγμής" και κατηγόρησε όποιον δρα προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Συγκεκριμένα ανέφερε πως " Η ΕΚΤ  δεν μπορεί να γίνει δανειστής της τελευταίας στιγμής για τις κυβερνήσεις και όσοι το ζητούν αυτό υποκινούνται από το προσωπικό συμφέρον. Όσοι συμμετέχουν στην αγορά και καλούν την ΕΚΤ να παίξει αυτό το ρόλο, νοιάζονται μόνο για την ονομαστική αξία των παγίων τους και την ανάγκη να αποφύγουν τις ζημιές"

Μιλώντας σε σπουδαστές του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, το μέλος της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως το ευρώ σαν αποθηκευτικό μέσο αξίας έχει υποτιμηθεί και "δεν φαίνεται να τους απασχολεί". Στη συνέχεια υπογράμμισε ότι η πρόβλεψη της Συνθήκης της ΕΕ που αποτρέπει την ΕΚΤ από το να είναι δανειστής της τελευταίας στιγμής, υποχρεώνει έμμεσα τις κυβερνήσεις να πειθαρχούν περισσότερο.

Τέλος ανέφερε πως οι αγορές απέτυχαν στο παρελθόν να επιβάλλουν πειθαρχία στις χώρες που παρουσιάζαν υπερβολικά ελλείμματα, μόνο και μόνο για να αντιδράσουν υπερβολικά αναμένοντας τόσες πολλές αλλαγές και τόσο γρήγορα όταν ξέσπασε η κρίση στην Ευρωζώνη. Οι επακόλουθες προσδοκίες των αγορών υπονομεύουν κάθε προσπάθεια εφαρμογής των απαιτούμενων πολιτικών μεταρρυθμίσεων.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης