HSBC: Σταθερά θετική η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

HSBC: Σταθερά θετική η δυναμική της ελληνικής οικονομίας

Το 2023 θα είναι πιθανότατα μια χρονιά ρεκόρ για τον ελληνικό τουρισμό, ενώ για τις ξένες άμεσες επενδύσεις βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα, επισημαίνει η τράπεζα

hsbc
Η βρετανική τράπεζα HSBC μειώνει την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη το 2023 από 2,2% σε 2,1%, και βλέπει αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,5% το 2024 από 1,3% και κατά 1,7% το 2025 (από 1,5%), λόγω των πρόσθετων κονδυλίων του RePowerEU και της χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ, η οποία αναμένεται να στηρίξει τις επενδύσεις.

Η Ελλάδα γνώρισε πρόσφατα μια εντυπωσιακή σειρά αναβαθμίσεων από τους οίκους αξιολόγησης. Η σημαντικότερη είναι η απόφαση της S&P στις 20 Οκτωβρίου και της Fitch την 1η Δεκεμβρίου να αναβαθμίσουν την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα (IG) μετά από 10 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι η Ελλάδα θα περιλαμβάνεται πλέον στους δείκτες ομολόγων επενδυτικής βαθμίδας, γεγονός που θα συμβάλλει στη διεύρυνση της βάσης των επενδυτών. «Με πρωτογενές πλεόνασμα, 35 δισ. ευρώ περίπου ταμειακά αποθέματα, χρέος προς ΑΕΠ που μειώνεται γρήγορα (θα μειωθεί στο 140% ΑΕΠ από 206% το 2020) και μια κυβέρνηση που εξακολουθεί να εστιάζει στις μεταρρυθμίσεις από την πλευρά της προσφοράς, μετά από μία παρόμοια πορεία με την Πορτογαλία όσον αφορά τα κρατικά spreads, δεν φαίνεται απρόβλεπτη», επισημαίνει η τράπεζα.

«Το ΑΕΠ παρέμεινε αμετάβλητο το γ’ τρίμηνο, λίγο πολύ σύμφωνα με τις προσδοκίες μας (0,1% τριμηνιαίως), μετά την αξιοσημείωτα ισχυρή ανάπτυξη του β’ τριμήνου (1,1%). Λόγω των αναθεωρήσεων των προηγούμενων στοιχείων, τόσο η ιδιωτική κατανάλωση (-0,7% τριμηνιαίως), όσο και οι επενδύσεις (-1,8% τριμηνιαίως) υποχώρησαν το γ’ τρίμηνο. Οι επενδύσεις έχει πλέον συρρικνωθεί για τρία συνεχόμενα τρίμηνα, αφού είχαν εκτιναχθεί κατά σχεδόν 50% μεταξύ του τετάρτου τριμήνου του 2020 και του τετάρτου τριμήνου του 2022. Οι εξαγωγές ξεπεράστηκαν επίσης από τις εισαγωγές. Έτσι, ο μόνος θετικός παράγοντας που συνέβαλε στην ανάπτυξη το γ’ τρίμηνο ήταν τα αποθέματα. Ως εκ τούτου, πιο σημαντικό από το να εξετάσουμε τις λεπτομέρειες των της ανάπτυξης, είναι να εξετάζουμε τη δυναμική της ανάπτυξης, η οποία παραμένει θεμελιωδώς θετική» επισημαίνει ο Fabio Balboni, Senior Economist στη βρετανική τράπεζα.

Διαβάστε αναλυτικά και δείτε τα γραφήματα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ο 24χρονος στην Πράγα έψαχνε αίθουσα-αίθουσα τα θύματά του - Τι έγραφε στο ημερολόγιό του πριν το μακελειό

Μετά από 6 χρόνια εξαφάνισης, ο έφηβος Άλεξ Μπάτι αποκαλύπτει γιατί το έσκασε από τη μητέρα του που τον απήγαγε

Σάλος στη Ρωσία για «σχεδόν γυμνό» πάρτι στη Μόσχα ενώ μαίνεται ο πόλεμος στην Ουκρανία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης