Πετρ Κέλνερ: Η ελληνική «περιπέτεια» του πλουσιότερου Τσέχου που «χάθηκε» στην Αλάσκα

Πετρ Κέλνερ: Η ελληνική «περιπέτεια» του πλουσιότερου Τσέχου που «χάθηκε» στην Αλάσκα

Ο επικεφαλής της PPF έχασε τη ζωή του στα βουνά της Αλάσκας σε δυστύχημα με ελικόπτερο - Ποιος ήταν ο δισεκατομμυριούχος Πετρ Κέλνερ που  αναζητούσε εν μέσω κρίσης ευκαιρίες στην Ελλάδα

petr-kellner-arthro
Ο Πετρ Κέλνερ, ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία με περιουσία άνω των 17 δισ. δολ. που χάθηκε αδόκητα,  σε δυστύχημα με ελικόπτερο στην Αλάσκα, μπορεί να μην είχε πολλές σχέσεις με την Ελλάδα, κατάφερε όμως με τον έναν ή άλλο τρόπο να αφήσει το στίγμα του στα επιχειρηματικά πράγματα της χώρας μας έστω και εμμέσως…

Ο όμιλος εταιρειών PPF (Primary Privatization Fund), του οποίου το λιθαράκι έβαλε ο ίδιος το 1991, μετά τη «βελούδινη επανάσταση» που οδήγησε στη διάσπαση Τσεχίας και Σλοβακίας, και με στόχο να εκμεταλλευθεί τις ευκαιρίες που γεννούσε η μετάβαση στο καπιταλιστικό σύστημα της Τσεχίας με μπαράζ αποκρατικοποιήσεων, ξεκίνησε τη δραστηριότητα του στη χώρα μας λίγο μετά την έναρξη της κρίσης.

Υπεύθυνος για την ελληνική αγορά αλλά και άλλων αναδυόμενων έχει τεθεί ο κ. Γίρι Σμετς, επιχειρηματικός εταίρος του κ. Κέλνερ, στέλεχος και μικρομέτοχος -τότε- στον όμιλο PPF.

Το 2011 έγινε και η πρώτη -και τελευταία- άμεση επένδυση του ομίλου PPF στην Ελλάδα. Εισήλθε μετοχικά με ένα μερίδιο άνω του 5% στην Τράπεζα Πειραιώς. Ένα μερίδιο, ωστόσο, που λίγους μήνες μετά σχεδόν θα «εξαϋλωθεί» απ’ την τραπεζική κρίση, το PSI και τις ανακεφαλαιοποιήσεις.

Λίγο αργότερα, το 2012, και ενώ το όνομα του ομίλου PPF συνδέεται διαρκώς με σενάρια περί πιθανών επόμενων επενδυτικών κινήσεων και συζητήσεων με ελληνικές εταιρείες, θα εμφανιστεί ως ένας απ’ τους ενδιαφερόμενους των διαγωνισμών για ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ, στην πρώτη προσπάθεια αποκρατικοποίησης που είχε γίνει μέσω του ΤΑΙΠΕΔ. Με το «ναυάγιο» εκείνης της προσπάθειας ουσιαστικά τερματίζεται και η προσπάθεια άμεσης συμμετοχής του ομίλου PPF στα επιχειρηματικά και επενδυτικά πράγματα της χώρας.

Ωστόσο η… έμμεση συμμετοχή συνεχίζεται ακόμα πιο ενεργά. Και τούτο διότι οι εσωτερικές διεργασίες που θα ακολουθήσουν στον όμιλο, ο διαχωρισμός δραστηριοτήτων και το μοίρασμα της τράπουλας μεταξύ Κέλνερ και Σμετς θα δώσουν χώρο στον δεύτερο να συνεχίσει πλέον με την εταιρεία επενδύσεων, γνωστή ως Emma Capital, που στο μεταξύ δημιούργησε, την επενδυτική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Είναι μία περίοδος που οι Τσέχοι έχουν δείξει ότι ήρθαν για να μείνουν στην ελληνική αγορά. Και κάπως έτσι θα ηγηθούν του σχήματος στην αποκρατικοποίηση του ΟΠΑΠ. 

Ο Όμιλος PPF πάλι σήμερα δεν εμφανίζει κάποια συμμετοχή στην Ελλάδα. Σύμφωνα με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχει δημοσιοποιήσει, το 2019 είχε υπό τον έλεγχο του περιουσιακά στοιχεία συνολικού ύψους 48,6 δισ ευρώ ενώ τα έσοδα του ήταν 10,15 δισ ευρώ και τα καθαρά κέρδη 935 εκατ. ευρώ.

Από τις μεγάλες κινήσεις που έκανε τα τελευταία χρόνια ήταν η εξαγορά του βουλγαρικού ομίλου media Nova, κάποτε ιδιοκτησίας του ομίλου Ant1.

Πορεία γεμάτο… αδρεναλίνη

Η επιχειρηματική πορεία του Τσέχου Πετρ Κέλνερ συνδέεται άρρηκτα με την οικονομική εξέλιξη της πατρίδας του -και όχι μόνο- στα χρόνια της μετακομμουνιστής περιόδου. Είναι μία πορεία με αρκετή «αδρεναλίνη», όπως εξάλλου και η προσωπική του ζωή (λάτρης των extreme sports όπως το heliskiing, του σκι σε απάτητες πλαγιές με ρίψη από ελικόπτερο)

Το 1990-1991 το investment fund PPF (Primary Privatization Fund), με την συμμετοχή και της κρατικής υαλουργίας Sklo Union. Αρχικός στόχος του ήταν να λάβει μέρος με τους συνεταίρους του στο πρόγραμμα της κυβέρνησης για την ιδιωτικοποίηση εκατοντάδων κρατικής ιδιοκτησίας εταιρειών και μετά από μια σειρά επιτυχημένων εξαγορών, το 1995 και το 1996, έκανε το πρώτο μεγάλο του deal, αποκτώντας ποσοστό 20% στην μεγαλύτερη τσεχική ασφαλιστική εταιρεία, την Česká pojišťovna και ταυτόχρονα εξασφάλισε την διαχείριση της.

Κλείσιμο
Θα ακολουθήσει μία πορεία ανοδική και επέκταση δραστηριοτήτων σε μία σειρά από κλάδους. Ως το 2001 θα καταστεί ο απόλυτος κυρίαρχος της Česká pojišťovna με μερίδιο άνω του 90% αγοράζοντας τα μερίδια της Komerční banka και του τσεχικού Δημοσίου. Τελικώς το 2013 θα την πουλήσει στον ιταλικό ασφαλιστικό όμιλο Assicurazioni Generali έναντι 2,5 δισ. ευρώ!

Το επόμενο μεγάλο βήμα είναι η τράπεζα Home Credit, που θα καθιερώσει τον όμιλο στην τοπική αγορά. Το PPF θα κάνει και άλλες δουλειές στην Τσεχία, όπως π.χ. την πώληση του μεγαλύτερου ιδιωτικού σταθμού ΤV NOVA στην αμερικανική CME. Το 2004 στο deal πώλησης του TV NOVA στους Αμερικανούς, ο κ. Κέλνερ θα αποκτήσει έναν συνέταιρο στο PPF: τον 33χρονο κ. Σμετς που κατείχε το 34% του τηλεοπτικού σταθμού. Ο κ. Κέλνερ θα συνεταιριστεί μαζί του και ο κ. Σμετς θα γίνει ο άνθρωπος που θα απογειώσει το PPF, καθώς «τρέχει» όλες τις μεγάλες δουλειές του γκρουπ.

Το PPF θα αναπτυχθεί πολύ γρήγορα εκτός Τσεχίας. Η στρατηγική του είναι να τοποθετείται σε ταραγμένες αγορές που αντιμετωπίζουν κρίση και να ποντάρουν σε υπεραξίες οι οποίες θα δημιουργηθούν σταδιακά με τη σταθεροποίηση και την ανάπτυξη. Κάτι που έκανε στην ίδια την Τσεχία, αλλά και αργότερα το 1998, στη Ρωσία, την εποχή της μεγάλης οικονομικής κρίσης που ταλάνιζε τη χώρα.

Το 2012 Κέλνερ και Σμετς θα χωρίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία στο γκρουπ. Ο κ. Κέλνερ κράτησε το PPF και τις δουλειές στην Τσεχία, τις ενεργειακές επενδύσεις και την Polymetal στη Ρωσία. Ο κ. Σμετς, ανέλαβε τις επενδύσεις στις τράπεζες, τις retail δουλειές στη Ρωσία όπως και τις επενδύσεις στην Ασία.

Οι βασικές συμμετοχές

Οι βασικές συμμετοχές του επενδυτικού ομίλου PPF σήμερα είναι:

- Home Credit: Τράπεζα λιανικής ενεργή σε εννέα αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και της Ασίας που είναι ταυτόχρονα και ένας από τους πρώτους χρηματοοικονομικούς ομίλους της Κίνας, με έναρξη λειτουργίας το 2007. Η Ρωσία συμπεριλαμβάνεται στις μεγάλες αγορές για την τράπεζα. Το 2020 ανακοίνωσε ζημιές 584 εκατ. ευρώ το 2020 λόγω της πανδημίας, μετά από καθαρά κέρδη 400 εκατ. ευρώ το 2019.

-Air Bank: Τσεχική τράπεζα με 861.000 πελάτες που είναι το επίκεντρο μιας προσφοράς της PPF για την ανάληψη του ελέγχου της MONETA Money Bank. Η PPF ανακοίνωσε αυτό το μήνα ότι αύξησε το μερίδιό της στη MONETA στο 28,36% μετά από εθελοντική προσφορά μετοχών.
Παράλληλα, είναι σε συζητήσεις με την MONETA για τη συγχώνευση με την Air Bank και άλλων τσεχικών και σλοβακικών τραπεζών με αντάλλαγμα μετοχές της MONETA, γεγονός που θα έδινε στην PPF πλειοψηφικό πακέτο στην ανταγωνιστρια της.

- O2 Czech Republic: Τσεχικός όμιλος τηλεπικοινωνιών με σχεόν 6 εκατ. πελάτες κινητής τηλεφωνίας και καθαρά κέρδη 262,3 εκατ. δολ. το 2020.

- Telenor CEE: Ο πάροχος κινητής τηλεφωνίας Telenor έχει πάνω από 10 εκατ.πελάτες στην Ουγγαρία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με κέρδη EBITDA ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2020.

- CETIN: Είναι το μεγαλύτερο δίκτυο δεδομένων και επικοινωνίας της Τσεχικής Δημοκρατίας που αποσχίστηκε από την O2. Διαθέτει πάνω από 45.000 χλμ καλωδίων οπτικών ινών. Τον περασμένο Φεβρουάριο η PPF είχε ανακοινώσει ότι σκέφτεται να προχωρήσει σε Αρχική Δημόσια Προσφορά (ΙΡΟ) του ομίλου.

- Central European Media Enterprises: Η CME είναι ένας όμιλος ραδιοτηλεοπτικών εκπομπών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης με έδρα την Πράγα. Ο Κέλνερ ολοκλήρωσε την εξαγορά της το 2020 με μια συμφωνία ύψους 2,1 δισ. δολ.

- Skoda Transportation: Η PPF είναι ο βασικός μέτοχος της τσεχικής εταιρείας κατασκευής των κρατικών μέσων μεταφοράς με μερίδιο 87,8%

- Τσεχικά διόδια: Η εταιρεία κέρδισε διαγωνισμό για το 2018 σε συνεργασία με τον σλοβακικό όμιλο SkyToll για τη λειτουργία του συστήματος διοδίων στην Τσεχία.

- Sotio: Εταιρεία βιοτεχνολογίας που ειδικεύεται στις θεραπείες καρκίνου και αυτοάνοσων.

- Τομέας ακινήτων και real estate: Σε αυτόν τον τομέα ο όμιλος έχει assets αξίας 2,4 δισ. ευρώ σε μια ευρεία σειρά αγορών.

Ειδήσεις σήμερα: 

Lockdown: Τετάρτη ή Πέμπτη οι ανακοινώσεις για λιανεμπόριο και σχολεία

Σκοτώθηκε ο πλουσιότερος άνθρωπος της Τσεχίας - Συνετρίβη το ελικόπτερό του

Πώς η οικονομία έγινε το Βατερλό του Ερντογάν: Η άνοδος, τα σκάνδαλα και η ειρωνεία της ιστορίας
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης