Τα «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν στο θέατρο Olvio

Τα «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν στο θέατρο Olvio

Είναι σπουδαίο να γράφεις από ανάγκη. Την ανάγκη να εκφράζεσαι. Να διατυπώνεις λέξεις και φράσεις που μέσα σου καίνε, ελεύθερα, σε μία εποχή που βράζει, όταν ο χρόνος και η ιστορία κάνουν κύκλους

Τα «Οργισμένα Νιάτα» του Τζον Όσμπορν στο θέατρο Olvio
Ο Τζον Όσμπορν στα 19 του έγραψε ένα αριστούργημα. Τα «Οργισμένα Νιάτα» (1956). Μάλλον, εν βρασμώ... Η αλήθεια της (κάθε) Κυριακής, μέσα από τέσσερις διαφορετικούς ψυχισμούς, στον ίδιο χώρο, να βιώνουν μοναδικά συναισθήματα, υπό συγκεκριμένες συνθήκες.

Ο Τζίμυ (Χάρης Τζωρτζάκης), η Άλισον (Πέγκυ Τρικαλιώτη), η Έλενα (Παρθενόπη Μπουζούρη) και ο Κλιφ (Σήφης Πολυζωίδης) εκπροσωπούν μέσα από την πένα του Αμερικανού συγγραφέα τη νεολαία μιας άλλης εποχής, που όμως έχει πολλά κοινά με τη σύγχρονη.

Ο εσωτερικός θυμός, η ανάγκη για αλλαγή, ο έρωτας, το πάθος και μια επανάσταση που δε γίνεται ποτέ, θέτουν σε αμφισβήτηση τις σχέσεις των ηρώων με τους άλλους, αλλά και με τον ίδιο τους τον εαυτό. Συνειδητές επιλογές συγκρούονται με το ασυνείδητο, ενώ ταυτόχρονα ταυτίζονται με τη λογική του κάθε ένα ξεχωριστά, προβάλλοντας στο παρόν βιώματα του παρελθόντος. 

Κλείσιμο
Ο έρωτας. Αυτό το διαχρονικό, ακαταμάχητο συναίσθημα, που εξουσιάζει τον άνθρωπο όταν πέσει θύμα του, μπορεί και ξεγυμνώνει την ψυχή. Παρασύρει τους ήρωες σε ανεξερεύνητα μονοπάτια και στη δίνη του δημιουργεί τάσεις (αυτό)καταστροφής, ενώ παράλληλα μοιάζει με τέλειο καταφύγιο. Η σκηνοθέτης της παράστασης Κίρκη Καραλή, έχει πείσει πια πως παίζει στα δάχτυλα τον θεατρικό χωροχρόνο. Με ευρηματικούς τρόπους επιτυγχάνει να κάνει απλή και ξεκάθαρη τη μετάβαση από εποχή σε εποχή και από πόλη σε πόλη. Τέσσερις άνθρωποι σε ένα σπίτι στο Σικάγο του ’56, στο Παρίσι του ’62, στο Μιλάνο του ’72, στην Αθήνα του ’81, στη Μόσχα του ’88, στο Βερολίνο του ’91, στο Λονδίνο του ’97. Η ίδια ιστορία. Οργισμένα νιάτα χωρίς ημερομηνία λήξης, χωρίς σύνορα, άνευ ορίων. 

Στο θέατρο Olvio (Φαλαισίoυ 7, Αθήνα), κάθε Πέμπτη στις 21:00 και Παρασκευή στις 18:30. 
Συντελεστές Μετάφραση - Έρευνα: Χρήστος Κεχαγιάς Απόδοση- Δραματουργική Επεξεργασία - Σκηνοθεσία: Κίρκη Καραλή Αναλυτική Προσέγγιση: Ανδροκλής Δεληολάνης Σκηνικά: Άγγελος Μέντης Κοστούμια: Απόστολος Μητρόπουλος Φωτογραφίες: Μαριλένα Βαϊνανίδη Επικοινωνία: Άντζυ Νομικού Βοηθός Παραγωγής: Ειρήνη Βουρλάκου Παραγωγή: ANDRODELY p.c. Πρωταγωνιστούν (αλφαβητικά): Παρθενόπη Μπουζούρη, Σήφης Πολυζωίδης, Χάρης Τζωρτζάκης, Πέγκυ Τρικαλιώτη.



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης