O Παντελής Κυραμαργιός στο Kremlino: «Η μουσική είναι το κέντρο του κόσμου»

O Παντελής Κυραμαργιός στο Kremlino: «Η μουσική είναι το κέντρο του κόσμου»

Αυτή την Παρασκευή πάμε Kremlino για να ακούσουμε αληθινά καλή μουσική

kiramargios
O Παντελής Κυραμαργιός επιστρέφει στο Kremlino την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου και με την αφορμή αυτή τον συναντήσαμε και τον ρωτήσαμε τι πρόκειται να μας παρουσιάσει αυτή τη φορά! Παράλληλα μας ταξίδεψε στον δικό του κόσμο, αυτόν ενός οδοντιάτρου που στα συνταγολόγια γράφει στίχους και ενός μουσικού  που δεν θέλει να συμβιβάζεται. 

«Την Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου θα ανέβουμε στην καινούργια σκηνή του Kremlino στο Kremlino Gallery Bar (KGB). Θα είμαστε παρέα με εξαιρετικούς μουσικούς, τον Άκη Γαβαλά (ντραμς), τον Βασίλη Ραψανιώτη (βιολί), τον Γιάννη Ταυλά (ηλεκτρική κιθάρα), τον Νικόλα Μαύρο (μπουζούκι), τον Ιούλιο Κουτσογεωργίου (μπάσο) και τον Θανάση Μάντζαρη (πλήκτρα). Μαζί μας θα είναι και μία νέα εξαιρετική τραγουδίστρια με πολύ ιδιαίτερη χροιά, η Αθηνά Κοντοδήμα, με την οποία ετοιμάζουμε και ένα καινούργιο τραγούδι. Θα παίξουμε κομμάτια από τα δύο προσωπικά μου άλμπουμ «Ως την άκρη της κλωστής» και «Αρετή», τραγούδια που αγαπάμε από το ρεμπέτικο μέχρι το σήμερα και θα κάνουμε μια βουτιά στην παράδοση από την Κρήτη ως τη Μακεδονία, από την Ήπειρο ως τη Θράκη και από την Κάτω Ιταλία ως τα Δωδεκάνησα».

Από την οδοντιατρική, στο τραγούδι και από την ποίηση στις μουσικές σκηνές. Πώς τα συνδυάζεις όλα; Και τι είσαι περισσότερο;
«Βρίσκομαι σε έναν διαρκή πανικό τον οποίο έχω πλέον αγαπήσει. Φεύγω από το οδοντιατρείο χωρίς καν να σβήσω τα φώτα για προλάβω την πρόβα ή το live. Ανάμεσα στα ραντεβού γρατζουνάω μια κιθάρα και ηχογραφώ πρόχειρα στο κινητό ιδέες για να μην τις ξεχάσω μέχρι να ολοκληρωθεί η επόμενη συνεδρία. Τα συνταγολόγια είναι γεμάτα στιχάκια... Όμως πιστεύω πως αν σκάψουμε βαθιά στη γη, στον πυρήνα της θα βρούμε μουσική. Η μουσική είναι το κέντρο του κόσμου. Και μουσική γινόμαστε όλοι όταν χανόμαστε από αυτή τη γη...»

kiramargios1
Κλείσιμο
 Τι αποκόμισες από τη «θητεία» σου στις Μέλισσες;
«Οι Μέλισσες ήταν ένα απίστευτο ταξίδι, μαγικό θα έλεγα, μακριά όμως από το κέντρο μου. Έζησα στιγμές για τις οποίες είμαι ευγνώμων. Στιγμές που δεν φανταστεί ούτε στα πιο τρελά μου όνειρα. Έμαθα πως πρέπει να συντονίζεται μια ομάδα στη σκηνή και στο στούντιο. Το πιο σημαντικό όμως που απέκτησα ήταν η απόλυτη και ειλικρινής φιλία με τα παιδιά. Το δέσιμο αυτό είναι για μια ζωή».

Πόσο δύσκολο είναι να σταθείς μόνος στην ελληνική μουσική σκηνή; Έχεις κάνει συμβιβασμούς στη μέχρι τώρα πορεία σου;
«Οι συμβιβασμοί που επιτρέπω στον εαυτό μου έχουν να κάνουν μόνο με τεχνικά θέματα και όχι με τη δημιουργία. Σαφώς και είναι δύσκολο να σταθείς στον χώρο αυτό όπως και σε άλλους χώρους. Όλα θέλουν θυσίες, προσπάθεια και συνέπεια. Η απόφασή μου είναι να υπηρετήσω την τέχνη που αγαπώ όσο πιο ανόθευτα γίνεται».

Τι ακούς όταν είσαι μόνος σου;
«Δεν μου αρέσουν πολλά είδη μουσικής. Δεν είμαι από αυτούς που ακούνε τα πάντα ανάλογα με τη διάθεση. Ακούω ετερόκλητες μουσικές αλλά όχι απ’ όλα. Με ενοχλεί το «λίγο απ’ όλα». Νομίζω ότι είναι έλλειψη αισθητικών κριτηρίων. Περισσότερο ξεχωρίζω το Ρεμπέτικο, την παραδοσιακή μουσική, την κλασσική ροκ, το heavy metal και την ethnic. Στο σπίτι ακούω περισσότερο hard rock της δεκαετίας του 80. Κάτι δεν
πάει καλά μάλλον...»

Προέρχεσαι από μουσική οικογένεια; Πώς μπήκε η μουσική στη ζωή σου;
«Θυμάμαι ότι ο πατέρας μου έπαιζε λίγη φυσαρμόνικα που και που και τραγουδούσε. Ακόμα τραγουδάει σε παρέες. Ακούγαμε πολύ μουσική στο σπίτι. Έπαιρναν αρκετούς δίσκους οι γονείς μου και σπάνια υπήρχε σιωπή. Όταν ήμουν επτά χρονών ένα σοβιετικό πιάνο εγκαταστάθηκε στο σαλόνι. Ήταν για την αδερφή μου. Έγινε αμέσως το αγαπημένο μου παιχνίδι. Ακόμα είναι..»

Ποιο τραγούδι θα ήθελες να έχεις γράψει;
Το «Μάνα μου Ελλάς»

Τα σχέδια σου για το μέλλον;
«Εμφανίσεις σε όλη την Ελλάδα, καινούργια τραγούδια με τη νέα χρόνια και πολύ σύντομα ένα άλμπουμ με παιδικά τραγούδια σε στίχους της Σταυρούλας Παγώνας και μουσικές δικές μου με τη συμμετοχή πολλών σπουδαίων ερμηνευτών. Όλα τα νέα αναρτώνται στη σελίδα μου στο Facebook»

Τα αγαπημένα σου
Βιβλίο: Το Βιβλίο του γέλιου και της λήθης - Μίλαν Κούντερα
Μυρωδιά: Μαύρη τρούφα
Ταινία: Ο κύκλος των χαμένων ποιητών
Δρόμος της Αθήνας: οδός Τροίας - Πλατεία Νέας Σμύρνης
Τραγούδι: Ερωτικό κάλεσμα - Κατσιμιχαίοι, Λουντέμης
Προορισμός διακοπών: Αμοργός και Κυπαρίσσι Λακωνίας

Info
Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου
Ώρα έναρξης 22:30
12 ευρώ με μπύρα ή κραδί, 10 φοιτητικό/ανέργων
για τους σκοπούς των ΕΝ.Π.ΑΝ
Kremlino Gallery Bar, Χαΐδαρίου 6 & Κάστορος, Πειραιάς
τηλ 210-4100010
Γιάννης Κότσιρας & Παντελής Κυραμαργιός feat. Πλέγμα - Δυο σπιθαμές - Official Lyric Video
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης