Ένας Χρυσός Φοίνικας που κλέβει καρδιές

Ένας Χρυσός Φοίνικας που κλέβει καρδιές

front_runner
Αξίζει 4.5/5 Κλέφτες καταστημάτων (Shoplifters)
Του Χιροκάζου Κορεέντα. Δραματική, 2018, Ιαπωνία, 121’. Με τους: Λίλι Φράνκι, Σακούρα Αντό


Κάπως έτσι κερδίζει κανείς το Χρυσό Φοίνικα στις Κάνες. Από τους αγαπημένους μου σκηνοθέτες, ο Χιροκάζου Κορεέντα κρατάει στα χέρια του μια εκ πρώτης όψεως απλή ιστορία (μια οικογένεια κλεφτών παίρνει υπό την προστασία της ένα παραμελημένο μικρό κοριτσάκι) και τη μετατρέπει σε σινεμά πολυδιάστατο και ζωντανό, με βάθος και χιούμορ, ανάταση και πίκρα, ζωή και θάνατο, φθορά και ελπίδα. Έχουν πάντα μια αχτίδα από πάνω (γύρω; μέσα;) οι εικόνες του - ακόμα κι όταν αποτυπώνει στα ίσια την πραγματικότητα - που ζεσταίνει και μαλακώνει την ψυχή. Ανθρωπιά θα το πει κανείς στη βάση του, αλλά ο Κορεέντα τη μεταφράζει πάντα σε ένα σινεμά-βάλσαμο, χωρίς μελό φρου φρου κι αρώματα. Καταπληκτικές οι ερμηνείες ανεξαιρέτως, και εθιστικό το σάουντρακ του Χαρουόμι Χοσόνο.





ΚΛΕΦΤΕΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ (Shoplifters) Χρυσός Φοίνικας - Trailer Ελληνικοί Υπότιτλοι


Παίζεται
Αθήνα
Κλείσιμο
Έλλη, Δαναός, Ατλαντίς, Διάνα, Κηφισιά Cinemax, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος, Αλεξάνδρα Europa Cinemas
Θεσσαλονίκη
Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας

Αξίζει 4/5 Το βλέμμα του Όρσον Γουέλς (The Eyes of Orson Welles)
Του Μαρκ Κάζινς. Ντοκιμαντέρ, 2018, ΗΒ, 115’.


Ένας σύγχρονος Κρις Μαρκέρ, ο Μαρκ Κάζινς συνεχίζει γερά την κληρονομιά του video essay με αυτό το γράμμα αγάπης προς τον Όρσον Γουέλς. Δηλωμένος και πωρωμένος φαν του Γουέλς, ο Κάζινς αποκτά πρόσβαση σε ζωγραφιές και σκίτσα του σκηνοθέτη και τραβά παραλληλισμούς με το έργο και τη ζωή του. Οργανώνει με επιμέλεια και φαντασία το υλικό του και επιτρέπει σε όλο του το συναίσθημα και το θαυμασμό να εμποτίσουν την αφήγησή του. Είναι τέτοια η ζέση και η αγάπη του, που ακόμα κι όταν το παρακάνει του το συγχωρείς στην επόμενη κιόλας πρόταση ή ιδέα. Σταθερά δε, συνδέει το παρελθόν με το παρόν: και όποτε επισκέπτεται μέρη από τα οποία έχει περάσει ο Γουέλς, και όποτε γεννά την απορία για το πού θα πρωτοπρολάβαινε να στρέψει το βλέμμα του αν ήταν σήμερα εδώ.

Το Βλέμμα του Όρσον Γουέλς (2018)



Παίζεται
Αθήνα
Άστυ


Αξίζει 3.5/5 Ο υποψήφιος (The Front Runner)
Του Τζέισον Ράιτμαν. Δραματική, 2018, ΗΠΑ, 113’. Με τους: Χιου Τζάκμαν, Βέρα Φαρμάιγκα, Τζ. Κ. Σίμονς

Ένας Χιου Τζάκμαν σε μεγάλη φόρμα: στο ρόλο του (υπαρκτού) γερουσιαστή Γκάρι Χαρτ, του οποίου η εγγυημένη πολιτική καριέρα γκρεμίστηκε από σκάνδαλο, ο Αυστραλός ηθοποιός αφήνει πίσω τους Γούλβεριν και τους χορούς και χτίζει μια ερμηνεία εσωτερική και απτή. Πίσω από την κάμερα, ο Τζέισον Ράιτμαν ανακαλύπτει τον Άαρον Σόρκιν μέσα του και ενορχηστρώνει το δαιδαλώδες σενάριο με ροή και ρυθμό, χωρίς να επαφίεται σε εξυπνακίστικα κλεισίματα του ματιού. Από τα πιο συμπαθητικά πολιτικά δράματα των τελευταίων χρόνων.



O Υποψήφιος - Official Trailer



Παίζεται
Αθήνα
Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Αθήναιον, Βάρκιζα, Νανά Cinemax, Town Cinemas, Odeon Escape, Σινέ Παράδεισος, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1 , Όσκαρ Digital, Ζέα Digital Cinema, Village Shopping and More, Αίγλη (Χαλάνδρι), Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Αξίζει 3/5 Ο κόσμος σου ανήκει (Le monde est a toi)
Του Ρομάν Γαβράς. Κωμική, 2018, Γαλλία, 94’. Με τους: Καρίμ Λεκλού, Ιζαμπέλ Ατζανί, Βενσάν Κασέλ

Σαφής εξέλιξη του Ρομάν Γαβρά από την προηγούμενη ταινία του («Θα έρθει η μέρα και για εμάς»). Κι όχι απλά εξέλιξη: ο «Κόσμος σου ανήκει» είναι μια ταινία διασκεδαστικότατη και ολοκληρωμένη. Στο επίκεντρο ένας άβουλος μικροκακοποιός που ονειρεύεται να ξεφύγει από τη ζωή του εγκλήματος, αλλά δυσκολεύεται να αποδεσμευτεί από την χειριστική μητέρα του (η Ιζαμπέλ Ατζανί, απολαυστική στο πόσο το απολαμβάνει). Ένα τελευταίο κόλπο είναι αυτό που (πιστεύει ότι) θα τον φέρει κοντά στο όνειρό του. Αστείο και σπιντάτο, με έναν εκπληκτικό όπως πάντα Βενσάν Κασέλ σε πιο-κόντρα-ρόλο-δε-γίνεται. Το σάουντρακ δε, ταινία από μόνο του.



Ο ΚΟΣΜΟΣ ΣΟΥ ΑΝΗΚΕΙ - Le monde est à toi FULL HD Greek Trailer




Παίζεται
Αθήνα
Άστορ, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Ανδόρα, Βάρκιζα, Ταινιοθήκη, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κός Κιν/φος, Μικρόκοσμος Filmcenter, Κηφισιά Cinemax, Τρία Αστέρια 3D Digital, Cinerama Digital Cinema, Ίλιον Digital Cinema, Αβάνα, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Κολοσσαίον, Παύλος Ζάννας


Αξίζει 2/5 Kursk Η τελευταία αποστολή (Kursk)
Του Τόμας Βίντερμπεργκ. Δραματική, 2018, Βέλγιο/Λουξεμβούργο, 117’. Με τους: Ματίας Σχούναρτς, Κόλιν Φερθ, Λεά Σεϊντού

Απύθμενη άβυσσος η ψυχή του Τόμας Βίντερμπεργκ καθώς βυθίζεται μαζί με το Κουρσκ και τους ναύτες του, στην αφήγηση της τραγικής και τόσο άδοξης ιστορίας τους. Δεν είναι ότι δεν έχει πατήσει τις μπανανόφλουδές του ο Δανός, αλλά ένας σκηνοθέτης με τόσο σαφή φωνή («Οικογενειακή γιορτή», «Το κυνήγι»), να χάνει την προσωπικότητά του και να εκτελεί τόσο άνευρα, μόνο κρίμα είναι. Ακόμα και το σάουντρακ του Αλεξάντρ Ντεσπλά πνίγεται στο μελό, και πνίγει κατά συνέπεια.

Kursk: H Τελευταία Αποστολή – 6/12ου στους κινηματογράφους



Παίζεται
Αθήνα
Odeon Όπερα, Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Γαλαξίας 3D Digital, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Novacinema Γλυφάδα Odeon, Odeon Escape, Odeon Starcity, Άρτεμις Δημ/κός Κιν/φος, Village 15 Cinemas @ The Mall, Novacinema Odeon Μαρούσι, Τρία Αστέρια 3D Digital, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1, Φοίβος, West City, Village Shopping and More
Θεσσαλονίκη
Βακούρα, Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Αξίζει 2/5 Mortal Engines
Του Κρίστιαν Ρίβερς. Φαντασίας, 2018, Νέα Ζηλανδία/ΗΠΑ, 128’. Με τους: Χέρα Χίλμαρ, Χιούγκο Γουίβινγκ

Με τον Πίτερ Τζάκσον στην παραγωγή και το σενάριο, οι «Mortal Engines» έρχονται με προσδοκίες, αλλά δεν τις εκπληρώνουν. Η μεταφορά του πρώτου βιβλίου της τετραλογίας του Φίλιπ Ριβ μοιάζει αρχικά με ένα «Mad Max» σε γρασίδι για να εξελιχθεί σε ένα mashup από «Hunger Games» με Τέρι Γκίλιαμ, «Robocop» και ακόμα και «Star Wars». Αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό, αρκεί να μην πολυπιάνεις τις αναφορές και να μην έχεις δει πολύ sci fi στη ζωή σου. Για ένα νεότερο κοινό ίσως δουλέψει, αν και μια υποτίμηση της νοημοσύνης πλανάται γενικότερα στον αέρα και δεν αφορά ηλικίες.

MORTAL ENGINES - TRAILER (GREEK SUBS)


Παίζεται
Αθήνα
Αθήναιον, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Town Cinemas, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κός Κιν/φος, Odeon Escape, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, Village 9 Cinemas @ Faliro, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1 , Ζέα Digital Cinema, West City, Village Shopping and More, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Village 11 Cinemas Mediterranean Cosmos, Cineplexx One Salonica, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Αξίζει 2/5 Ο Γκριντς (The Grinch)
Των Γιάρον Τσένι, Σκοτ Μόζιερ. Κινούμενα σχέδια, 2018, Κίνα/ΗΠΑ/Ιαπωνία/Γαλλία, 86’. Με τις φωνές των: Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Ρασίντα Τζόουνς, Φαρέλ Γουίλιαμς

Άχρωμο και αδιάφορο animation για έναν χαρακτήρα που ούτως ή άλλως έχει μεγαλύτερη πέραση στην Αμερική: τον γκρινιάρη, ξινούλη Γκριντς που, επειδή δεν περνά καλά εκείνος την περίοδο των Χριστουγέννων, θέλει να τα χαλάσει και για όλους τους υπόλοιπους.

Ο ΓΚΡΙΝΤΣ (THE GRINCH) - TRAILER (ΜΕΤΑΓΛ.)


Παίζεται
Αθήνα
Κινηματοθέατρα Λάμπρος Κωνσταντάρας-Ρένα Βλαχοπούλου, Αθήναιον, Βάρκιζα, Village Cinemas Athens Metro Mall Άγιος Δημήτριος, Νανά Cinemax, Town Cinemas, Novacinema Γλυφάδα Odeon, Μαρία Έλενα-Όναρ Δημ/κός Κιν/φος, Odeon Escape, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, Διάνα, Κηφισιά Cinemax, Novacinema Odeon Μαρούσι, Τρία Αστέρια 3D Digital, Cinerama Digital Cinema, Village 9 Cinemas @ Faliro, Σπόρτιγκ Δημ/κός Κιν/φος, Village 5 Cinemas Παγκράτι, Αελλώ Cinemax 5+1 , Όσκαρ Digital, Ζέα Digital Cinema, Φοίβος, West City, Village Shopping and More, Αίγλη (Χαλάνδρι), Σινέ Χολαργός, Άνοιξη Δημ/κός Κιν/φος 2+1
Θεσσαλονίκη
Βακούρα, Κολοσσαίον, Φαργκάνη Art, Cineplexx One Salonica, Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Προσευχήσου πριν πεθάνεις (A Prayer Before Dawn)
Του Ζαν-Στεφάν Σοβέρ. Δραματική, 2017, ΗΒ/Γαλλία/Κίνα/Καμπότζη/ΗΠΑ, 116’. Με τους: Τζο Κόουλ, Πορντσανόκ Μαμπκλάνγκ

Η αληθινή ιστορία του Βρετανού Μπίλι Μουρ, ενός νεαρού μποξέρ που φυλακίστηκε σε μια από τις πιο κακόφημες φυλακές της Ταϊλάνδης. Εκεί ανακάλυψε την πολεμική τέχνη Μουάι Τάι, σε ένα ταξίδι προς τη λύτρωση. Η ταινία γυρίστηκε στις φυλακές της Ταϊλάνδης, με ένα καστ που πλαισιώνεται από πρώην κατάδικους που βίωσαν την υποκριτική ως θεραπευτική διαδικασία.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ ΠΡΙΝ ΠΕΘΑΝΕΙΣ (A PRAYER BEFORE DAWN) - TRAILER (GREEK SUBS)


Παίζεται
Αθήνα
Νανά Cinemax, Odeon Escape, Odeon Starcity, Τριανόν Filmcenter, Village Shopping and More
Θεσσαλονίκη
Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία


Hell Fest Το πάρκο του τρόμου (Hell Fest)
Του Γκρέγκορι Πλότκιν. Τρόμου, 2018, ΗΠΑ, 89’. Με τους: Έιμι Φόρσαϊθ, Ρέιν Έντουαρντς

Τρεις φίλες πάνε σε ένα περιοδεύον λούνα παρκ με τρενάκια του τρόμου για τη μέρα του Halloween. Ανάμεσα στον κόσμο όμως βρίσκεται ένας σίριαλ κίλερ.

HELL FEST: ΤΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΤΡΟΜΟΥ - TRAILER (GREEK SUBS)



Παίζεται
Αθήνα
Νανά Cinemax, Odeon Escape, Odeon Starcity, Village 15 Cinemas @ The Mall, West City, Village Shopping and More
Θεσσαλονίκη
Odeon Πλατεία, Odeon Μακεδονία
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης