Βιβλίο για τα βασανιστήρια από το καθεστώς Μαδούρο έγραψε ο Ιάσονας Πιπίνης

Βιβλίο για τα βασανιστήρια από το καθεστώς Μαδούρο έγραψε ο Ιάσονας Πιπίνης

«Με βασάνιζαν χωρίς οίκτο», είπε η Ιβόν Ετσεναγκούσια, θύμα βασανιστηρίων, περιγράφοντας όσα έζησε στα κελιά της Βενεζουέλας κατά την παρουσίαση του βιβλίου στις Βρυξέλλες

pipinis-dyo
Τα σκληρά βασανιστήρια στα οποία υποβάλλει το καθεστώς Μαδούρο τους αντιφρονούντες και τους διαδηλωτές της αντιπολίτευσης, βρέθηκαν στο επίκεντρο στην παρουσίαση του βιβλίου για τη Βενεζουέλα του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, που έγινε στις Βρυξέλλες.

Η Ιβόν Ετσεναγκούσια, θύμα βασανιστηρίων στη Βενεζουέλα, περιέγραψε με δάκρυα στα μάτια τον απάνθρωπο τρόπο με τον οποίον την μεταχειρίστηκαν οι βασανιστές της, μέλη των δυνάμεων ασφαλείας του Μαδούρο, απλώς επειδή συμμετείχε σε ειρηνικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, όπως υποστήριξε.

Στην εκδήλωση στις Βρυξέλλες συμμετείχαν και οι ευρωβουλευτές Ελίζα Βόζεμπεργκ, Νίκος Ανδρουλάκης και Μίλτος Κύρκος, που καταδίκασαν τον αυταρχισμό του Μαδούρο. Η παρουσίαση του βιβλίου πραγματοποιήθηκε στο ελληνικό βιβλιοπωλείο «Περίπλους», πολύ κοντά στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Το βιβλίο «Βενεζουέλα: Από τον Τσάβες στον Μαδούρο», κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΕΔΡΟΣ και δίνει έμφαση στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Βενεζουέλας. Στο βιβλίο περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων συνεντεύξεις από πολιτικούς κρατούμενους, πρώην αξιωματούχους της κυβέρνησης Τσάβες, αλλά και αποκαλυπτικές μαρτυρίες από ανθρώπους που υπέστησαν σκληρά βασανιστήρια.

«Στη Βενεζουέλα η χρήση βασανιστηρίων αποτελεί πρακτική του Κράτους. Τα βασανιστήρια δεν αποτελούν μεμονωμένες περιπτώσεις. Το καθεστώς του Μαδούρο έχει κατασκευάσει ειδικούς χώρους για βασανιστήρια, όπως είναι ο λεγόμενος "Τάφος", που βρίσκεται πέντε επίπεδα κάτω από τη γη, με μικρά λευκά κελιά, χωρίς φυσικό φως, όπου οι πολιτικοί κρατούμενοι υποβάλλονται και στα λεγόμενα "λευκά βασανιστήρια"», υποστήριξε ο δημοσιογράφος Ιάσων Πιπίνης και πρόσθεσε: «Όπως καταγγέλλουν ΜΚΟ στη Βενεζουέλα ο Μαδούρο χρησιμοποιεί την πείνα, τα βασανιστήρια, τις δολοφονίες διαδηλωτών αλλά και τους εκατοντάδες πολιτικούς κρατούμενους για να χειραγωγεί έναν εξαθλιωμένο πληθυσμό».

pipinis-ena
Κλείσιμο



«Με βασάνιζαν χωρίς οίκτο»

Η αφήγηση της Ιβόν Ετσεναγκούσια συγκλονίζει. «Το μόνο μου όπλο ήταν η σημαία της Βενεζουέλας που κρατούσα σε μια ειρηνική διαδήλωση. Με συνέλαβαν χωρίς λόγο και με βασάνισαν. Τα βασανιστήρια είναι μια πραγματικότητα στη Βενεζουέλα. Εμένα με χτύπησαν αλύπητα. Μου έκαναν ηλεκτροσόκ σε όλο μου το σώμα επί τέσσερις ημέρες. Με πέταξαν σε ένα κελί και μου έριχναν παγωμένο νερό. Με βασάνισαν χτυπώντας με με γκλομπ στα πόδια με δύναμη. Μου έχουν αφήσει σημάδια στο σώμα μέχρι σήμερα», δήλωσε η Ιβόν Ετσεναγκούσια, χωρίς να μπορεί να συγκρατήσει τους λυγμούς της. «Μου έκαναν και ψυχολογικά βασανιστήρια. Ακόμη, μου έβαλαν το κεφάλι σε παγωμένο νερό. Έμπαιναν στο κελί συνεχώς και με χτυπούσαν. Με έδεσαν σε ένα δέντρο, συνέχισαν να με χτυπούν», τονίζει η 43χρονη πρόσφυγας από τη Βενεζουέλα και προσθέτει: «Μου έβαζαν ένα μαξιλάρι στο στήθος και με χτυπούσαν δυνατά με ξύλα και με σίδερα για να μην μένουν εμφανή σημάδια, είναι τα λεγόμενα «λευκά βασανιστήρια». Προσπάθησαν δυο φορές να με βιάσουν. Οι αστυνομικοί πήραν τηλέφωνο στους γονείς μου που με αναζητούσαν και τους είπαν ότι με έχουν απαγάγει και ζητούσαν λύτρα», καταλήγει. Η Ιβόν Ετσεναγκούσια εγκατέλειψε τη χώρα της κρυφά και ζήτησε πολιτικό άσυλο στην Κολομβία, όπου όμως «πληρωμένοι εκτελεστές» από τη Βενεζουέλα, όπως λέει, την εντόπισαν και την κατεδίωξαν. Αναγκάστηκε να φύγει και από εκεί και βρέθηκε στο Βέλγιο όπου πήρε πολιτικό άσυλο.

pipinis-tessera



Ανδρουλάκης: «Ντρέπομαι για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ»

Οι Έλληνες ευρωβουλευτές, που μίλησαν για το βιβλίο του δημοσιογράφου Ιάσονα Πιπίνη, επέκριναν και τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που έχει εκφράσει την στήριξη του στον Νικολάς Μαδούρο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Νίκος Ανδρουλάκης μάλιστα, χρησιμοποίησε σκληρά λόγια για την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι ντροπή που η σημερινή κυβέρνηση στην Ελλάδα, και το λέω ευθέως, δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορώ να αποδεχθώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αυτή τη στάση έναντι της Βενεζουέλας για ιδεολογικούς λόγους. Θα ήταν μια ηλίθια στάση», τόνισε ο κ. Ανδρουλάκης και πρόσθεσε: «Άλλο είναι το ΠΑΣΟΚ τη δεκαετία του ‘80 να στηρίζει τους Σαντινίστας και άλλο ο ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ένα καθεστώς που δεν έχει καμία ιδεολογία, αυτό είναι μια χούντα. Είναι μια καθαρή χούντα, δεν έχει καμία ιδεολογία. Εγώ το θεωρώ αθλιότητα».

pipinis-tria


Η ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Ελίζα Βόζεμπεργκ απαντώντας σε ερώτηση από το κοινό, για πιθανές οικονομικές σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τη Βενεζουέλα, τόνισε: «Υπάρχουν υπαινιγμοί από την αξιωματική αντιπολίτευση για τη στάση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απέναντι στο ζήτημα της Βενεζουέλας. Για κάποια περίεργα ταξίδια που έχουν γίνει εκεί. Έχουν γίνει κοινοβουλευτικές ερωτήσεις που δεν έχουν απαντηθεί. Αλλά να μιλήσει κάποιος χωρίς στοιχεία επίσημα δεν έχει το δικαίωμα». Ο ευρωβουλευτής του ΠΟΤΑΜΙΟΥ Μίλτος Κύρκος, αναφερόμενος στο βιβλίο για την κρίση της Βενεζουέλας υποστήριξε πως «είναι ένα ντοκουμέντο» και πρόσθεσε: «Η κατάσταση στη Βενεζουέλα, με λίγα λόγια όπως περιγράφεται στο βιβλίο, είναι μια κατάσταση βίας, αίματος, παρακρατικών, φυλακίσεων, βασανιστηρίων, απελπισίας από τους πολίτες και θανάτων από έλλειψη φαρμάκων. Υπάρχει ένα αδιέξοδο πολιτικό παιχνίδι και ευθύνες σε πολλές πλευρές».

Η Ιβόν Ετσεναγκούσια, έφυγε από τη Βενεζουέλα πριν από έξι χρόνια. Πέρυσι πέθανε ο πατέρας της και όπως λέει συγκινημένη, δεν μπόρεσε να τον αποχαιρετίσει. Όνειρο της είναι να επιστρέψει στη χώρα της, όπου «θα έχει αποκατασταθεί η Δημοκρατία». Στην ερώτηση από το κοινό, στην παρουσίαση του βιβλίου για τη Βενεζουέλα, αν ο διάλογος θα δώσει τη λύση στη μεγάλη κρίση, απάντησε: «Εδώ και χρόνια κραυγάζουμε στην Ευρώπη να μας βοηθήσει. Εγώ έχω χάσει τα πάντα, έχω χάσει την οικογένεια μου. Φεύγουμε κατά κύματα από τη Βενεζουέλα, εγκαταλείπουμε τη χώρα μας. Πεθαίνουμε στους δρόμους, στην προσπάθεια μας να φθάσουμε περπατώντας στην Κολομβία, στο Περού ή στην Αργεντινή. Εμείς ζητάμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση να εκφραστεί ξεκάθαρα υπέρ των πολιτών της Βενεζουέλας. Ακούμε συνέχεια τώρα τελευταία για διάλογο. Εμείς δεν θέλουμε κανέναν διάλογο πια. Έχουμε κουραστεί πια με αυτή τη λέξη, διάλογος. Οι Βενεζουελάνοι θέλουμε να φύγει ο Νικολάς Μαδούρο από την εξουσία. Θέλουμε να ανοικοδομήσουμε την χώρα μας».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης