Ξανά στο «μικροσκόπιο» τα οστά των βασιλικών τάφων της Βεργίνας

verg

Η επανεξέταση αναμένεται να δώσει νέα στοιχεία για την ταυτοποίηση των νεκρών - Οι εκτιμήσεις για τη γυναικεία μορφή που βρέθηκε στον τάφο του Φιλίππου

Kαινούργια στοιχεία, που αναμένεται να συμβάλουν στο ζήτημα της ταυτοποίησης των νεκρών των βασιλικών τάφων της Βεργίνας, αναμένονται από την ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού τους υλικού που προβλέπεται, μεταξύ άλλων, σε προγραμματική σύμβαση, μεταξύ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) και του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Με αφορμή την σημερινή έγκριση, από την οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας, της τροποποίησης σχετικής απόφασης της ίδιας και του Περιφερειακού Συμβουλίου, η Επιστημονική Υπεύθυνη του έργου, Χρυσούλα Σαατσόγλου - Παλιαδέλη, ομότιμη καθηγήτρια Αρχαιολογίας στο ΑΠΘ, διευθύντρια της Πανεπιστημιακής Ανασκαφής στη Βεργίνα και περιφερειακή σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας με την παράταξη "Συμμετέχω", επισήμανε ότι ήδη στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής έχουν προκύψει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία τα οποία θα εμπλουτιστούν με την διεύρυνση των ερευνών.

«Για παράδειγμα, από τη μέχρι στιγμής ανθρωπολογική εξέταση του σκελετικού υλικού προκύπτει ότι η ηλικία της γυναικείας μορφής που είναι θαμμένη στον τάφο του Φιλίππου είναι μεγαλύτερη από τα 20 με 21 έτη που είχε εκτιμηθεί στην αρχή και προσεγγίζει πλέον τα 30 με 34 χρόνια. Αυτό σημαίνει ότι εγκαταλείπεται η εκδοχή να πρόκειται για μια από τις δύο γυναίκες του Φιλίππου του Β, τη Μήδα, ή την Κλεοπάτρα, αλλά, κυρίως, αποκλείεται η δυνατότητα να πρόκειται για τη γυναίκα του Φιλίππου του Γ΄, ετεροθαλή αδελφού του Αλέξανδρου για τον οποίο ορισμένοι είχαν προτείνει ότι μπορεί να είναι ο νεκρός του βασιλικού τάφου. Το στοιχείο αυτό ισχυροποιεί ακόμη περισσότερο την άποψη ότι ο βασιλικός τάφος ανήκει στον Φίλιππο τον Β΄", σχολίασε η κ. Παλιαδέλη.

Στην ανθρωπολογική επανεξέταση του σκελετικού υλικού από τους βασιλικούς τάφους της Μεγάλης Τούμπας και τις βασιλικές ταφές, από την Αγορά της αρχαίας πόλης των Αιγών, συμμετέχουν ανθρωπολόγοι, γιατροί από ελληνικά και ξένα πανεπιστήμια, καθώς και από τον "Δημόκριτο".

"Η διαδικασία αυτή γίνεται στο πλαίσιο της πανεπιστημιακής ανασκαφής που ξεκίνησε από το 1938 από τον δάσκαλο του Μανόλη Ανδρόνικου, Κωνσταντίνο Ρωμαίο και με εξαίρεση την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, συνεχίστηκε από τα τέλη της δεκαετίας του ΄50 μέχρι σήμερα", αναφέρει η κ. Παλιαδέλη. Διευκρινίζει, άλλωστε, ότι "σε αυτήν την πανεπιστημιακή ανασκαφή ανήκει το σύνολο των ευρημάτων της μεγάλης Τούμπας και των βασιλικών τάφων, ενώ σε αυτήν οφείλεται και ο εντοπισμός πολύ σημαντικών ευρημάτων εντός της οχυρωμένης πόλης".

«Έχουμε βρει γλυπτά, επιγραφές, πολύ σημαντικά πράγματα τα οποία ανακοινώνουμε κάθε χρονιά στο ετήσιο αρχαιολογικό συνέδριο. Απλώς τα τελευταία χρόνια μειώθηκαν πάρα πολύ τα κονδύλια για τις ανασκαφές και τα χρήματα που έχουμε για τις πολλές ανασκαφές που γίνονται από το ΑΠΘ είναι πολύ λίγα. Συνεπώς για να επεκτείνει κανείς την έρευνα και να ανταποκριθεί σε θέματα συντήρησης και μελέτης των ευρημάτων είναι απαραίτητη η υλοποίηση της προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Περιφέρειας, Πανεπιστημίου και Υπουργείου», πρόσθεσε. Δεν παρέλειψε, μάλιστα, να αναφερθεί στον εκπαιδευτικό χαρακτήρα της ανασκαφής, καθώς μέσα από αυτήν προκύπτουν, όπως είπε, οι μελλοντικοί αρχαιολόγοι.

«Λόγω της οικονομικής κατάστασης των πανεπιστημιακών ανασκαφών, την οποία εμείς βιώνουμε στη Βεργίνα και τις άλλες ανασκαφές που κάνει το Αριστοτέλειο, δεν μπορούμε όχι μόνο να τις επεκτείνουμε και να τις διευρύνουμε αλλά ούτε να καλύψουμε τις ανάγκες μας απέναντι στα ευρήματα, δηλαδή στις ανάγκες μελέτης και συντήρησης. Η προγραμματική σύμβαση έχει αυτό ακριβώς το στόχο», επισήμανε.

Σημειώνεται, ότι η προγραμματική σύμβαση προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη συντήρηση των κινητών ευρημάτων της πανεπιστημιακής ανασκαφής, τη σύνταξη μελετών για την προστασία και την συντήρηση των αρχιτεκτονικών της λειψάνων, την ηλεκτρονική και φωτογραφική τεκμηρίωση των δεδομένων της, την ψηφιακή διάσωση των ανασκαφικών ημερολογίων και των σχεδίων της, τη φωτογραμμετρική αποτύπωση των αρχιτεκτονικών καταλοίπων της, τη γεωφυσική έρευνα στους ανασκαφικούς της τομείς και τον επανασχεδιασμό και εμπλουτισμό της ιστοσελίδας της πανεπιστημιακής ανασκαφής.

ΣΧΟΛΙΑ (5)

ΜΑΚΕΔΩΝ

Είναι οστά Σκοπιανών. Ως γνωστόν όλα τα ονόματα των αρχαίων Μακεδόνων ήταν βουλγαροσκοπιανά: Φίλιππος (ο αγαπών τους ίππους), Αλέξανδρος (ο αποκρούων τους άνδρες), Αρχέλαος (εκείνος που ηγείται του λαού), Πτολεμαίος (ο πολεμιστής), Πολεμοκράτης (ο επικρατών στον πόλεμο), Παρμενίων (ο παραμένων στη θέση του - ο γενναίος), Κάσσανδρος (ο υπερέχων), Αντίγονος (αυτός που μοιάζει τον πρόγονό του), Αντίπατρος (αντί του πατρός) κλπ. Εξάλλου, ως γνωστόν, όταν ο Αλέξανδρος και οι επίγονοί του κυριάρχησαν στην Ασία, διέδωσαν τον βουλγαροσκοπιανό πολιτισμό και όλες οι πόλεις που ίδρυσαν έφεραν βουλγαροσκοπιανά ονόματα (Αλεξάνδρειες, Σελεύκεια, Απάμεια, Κτησιφών, Προφθασία κ.λ.π.). Αρκεί να βάλετε σε όλα τα ονόματα ένα "εφ" ή ωφ" στο τέλος.

Γιώργος

Ο Χυσοκράτης τι σημαίνει;

χαχαχαχαχ

Είναι δυνατό να πιστέψουμε με αυτή την κυβέρνηση ότι τα αποτελέσματα που λέτε ειναι τα σωστά και δεν είναι σκοπιμότητες λογω της εκχώρησης της Μακεδονίας;

ddd

θα το ζητήσαν οι Σκοπιανοί για να λάμψει η αλήθεια. Οι ΣΥΡΙΖΑΙΟΙ είναι ικανοί να μας που το DNA είναι ίδιο με αυτό των σημερινών Σκοπιανών.

...

Στο τελος θα πουνε οτι δεν ητανε του Φιλίππου. Ρε ξυλο οπου τους πετυχαινουμε...

stp

Για κει το πάνε , το εξετάζουν , το μελετάνε και στο τέλος θα πουν ο Φίλιππος Σκοπιανός, και της Αμφίπολης Βούλγαρος. Βλέπετε αυτοί οι λαοί έχουν ιστορία χιλιάδων ετών, έχουν Ιλιάδα , έχουν Όμηρο, έχουν Θησέα, Ηρακλή, και κοίτα κατά διαβολική σύμπτωση όλοι αυτοί μιλούσαν Ελληνικά, με τις παραλλαγές που υπάρχουν μέχρι σήμερα, Ποντιακά ,Κρητικά, Κυπριακά, Μακεδονίτικα, Ηπειρώτικα, Πελοποννησιακά , όπως η Αττική διάλεκτος , του Ομήρου, του Ξενοφώντα, των Δωριέων, των Ιώνων, όλα Ελληνικά, δεν ήταν μίγμα Αλβανικής, Σερβικης, Βουλγάρικης , Τσιγκάνικης , και πολλών Ελληνικών όπως γίνεται σε όλες τις γλώσσες του κόσμου. Γιατί όταν οι Ελληνες έγραφαν ιστορία, όταν υπήρχε ο Ευριπίδης κλπ, αυτοί απλά βέλαζαν και η συνεννόηση γινόταν με την γλώσσα της νοηματικής. Πέστε μου σε ποια χώρα του κόσμου υπήρχε θέατρο. Ακόμη και στην υποτιθέμενη αναγέννηση δεν θα βρεις ούτε ένα. Και η αναγέννηση έργο Ελλήνων είναι , από τους Έλληνες που έφυγαν με την εισβολή και υποδούλωση των Ελλήνων από τους Τούρκους.

mm

αφου λέει φίλιππος ο Β. Αυτος ειναι ο Φιλιππος. Τι εννοείτε; αφου λεει ότι ισχυροποιείται η θεωρία.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

avengers01

Την Τετάρτη 24 Απριλίου κυκλοφορεί στις αίθουσες το πολυαναμενόμενο φινάλε των «Εκδικητών» - Χωρίς να κάνουμε spoilers, δείτε εδώ ένα αποκλειστικό κλιπ, διαβάστε παρακάτω τι λένε οι σταρ για τη νέα ταινία και χαζέψτε βίντεο από τα θεαματικά σπέσιαλ εφέ του Infinity War, για να σας... ανοίξει η όρεξη