Περιοδικό για τα μανιτάρια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Περιοδικό για τα μανιτάρια από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων

Το περιοδικό με τίτλο «Φύση και Όραμα» φιλοξενεί παρουσιάσεις για τα μανιτάρια, κείμενα για την μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία στην Ελλάδα και παρέχει πολύτιμες γνώσεις για την κουζίνα μανιταριών

Στην έκδοση ενός τριμηνιαίου περιοδικού, που στο πρώτο τεύχος του έχει εκτενές αφιέρωμα στα μανιτάρια, προχώρησε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών.

Διανύοντας τον δεύτερο χρόνο λειτουργίας του, το Μουσείο έχει ήδη αναπτύξει πολυσχιδείς δραστηριότητες, που αφορούν μεταξύ άλλων, εκπαιδευτικά προγράμματα, οργανωμένες επισκέψεις, διοργάνωση εκθέσεων και εκδηλώσεων για το περιβάλλον και τη διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης.Το περιοδικό με τίτλο «Φύση και Όραμα» φιλοξενεί παρουσιάσεις για τα μανιτάρια, κείμενα για την μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία στην Ελλάδα, συνταγές για μανιταρόπιττα και άλλα σχετικά θέματα, που φέρνουν τους ενδιαφερόμενους κοντά στο συγκεκριμένο αντικείμενο και παρέχουν πολύτιμες γνώσεις για την κουζίνα μανιταριών.

Να σημειωθεί, ότι το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών καθώς και ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών, το πρώτο στο είδος του στην Ελλάδα. Υπάρχουν περίπου 300 είδη ζώων και αρκετές δεκάδες με τα κυριότερα είδη μανιταριών.
Ο τρόπος παρουσίασης των συλλογών μέσα από διοράματα, αναπαριστά με απόλυτη ακρίβεια, το φυσικό περιβάλλον που διαβιούν τα ζώα και αναπτύσσονται τα μανιτάρια. Η ποιότητα των εκθεμάτων είναι εξαιρετική. Η τοποθέτησή τους στο χώρο γίνεται σε θεματικές ενότητες, και τα εκθέματα κατανέμονται ανάλογα με τον τύπο του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκουν. Για τα μανιτάρια έχει σχεδιαστεί ένας πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης, ο οποίος περιλαμβάνει τρεις φάσεις ανάπτυξης τους παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα.

Όπως λένε οι υπεύθυνοι : «η άριστη ποιότητα των εκθεμάτων και το κατάλληλα διαμορφωμένο περιβάλλον, προδιαγράφουν ένα εντυπωσιακό αποτέλεσμα και καθιστούν τη Μουσειακή εμπειρία, όχι μόνο ευχάριστη, αλλά και παραγωγική».


Οι στόχοι

Τονίζουν ότι:  «ο ρόλος ενός μουσείου Φυσικής Ιστορίας είναι πολλαπλός. Στηρίζεται σε συγκεκριμένους στόχους, οι οποίοι συνθέτουν τη φιλοσοφία του και τους λόγους ύπαρξής του». Οι στόχοι είναι :

    Η δημιουργία, διατήρηση και ανάδειξη συλλόγων που θα συμβάλουν στη μελέτη και διαφύλαξη της φυσικής μας κληρονομιάς.

    Η διαμόρφωση περιβαλλοντικής συνείδησης, μέσα από την εγκυρότητα και διάχυση της γνώσης, που εγγυάται η συνεργασία με καταξιωμένους επιστημονικούς φορείς, μουσειοπαιδαγωγούς και Πανεπιστήμια.

    Η επιστημονική αξιοποίηση των συλλογών και η συμμετοχή σε μελέτες σχετικά με το φυσικό περιβάλλον και ιδιαίτερα την ευρύτερη περιοχή της Πίνδου.

    Η ανάπτυξη εκπαιδευτικών και εκδοτικών δραστηριοτήτων καθώς και η δημιουργία τράπεζας πληροφοριών, σχετικά με τα φιλοξενούμενα είδη.

    Η διοργάνωση εκθέσεων, εκδηλώσεων και σεμιναρίων σχετικά με το περιβάλλον, καθώς και δραστηριοτήτων που φέρνουν τον άνθρωπο σε επαφή με τη φύση και την πολυπλοκότητα των λειτουργιών της.


Στην Καλαμπάκα
Το Μουσείο βρίσκεται στην Καλαμπάκα, πολύ κοντά στην πόλη των Τρικάλων, στην Θεσσαλία. Ένα από τα σημαντικότερα Μοναστηριακά συμπλέγματα της χώρας, τα Μετέωρα, βρίσκονται στην περιοχή. Μπορεί κανείς να επισκεφτεί την Καλαμπάκα με τρένο μιας και αποτελεί τον τερματικό σταθμό της Βορειοδυτικής σιδηροδρομικής γραμμής του ΟΣΕ, με υπεραστικό λεωφορείο και με επιβατικό όχημα. Το Μουσείο βρίσκεται στην Εθνική Οδό που συνδέει τα Τρίκαλα με την Εγνατία Οδό, δίπλα από τα μεγάλα ξενοδοχεία της πόλης και πέντε λεπτά από το κέντρο της με τα πόδια.. Για τις περιόδους των γιορτών ακολουθείται ειδικό ωράριο και θα ενημερώνεστε από την ιστοσελίδα

Περισσότερα στο meteoramuseum.gr

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

largo-di-torre-argentina-romi

Θα διαθέσει το ποσό για την ανάπτυξη του αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή Λάργκο ντι Τόρε Αρτζεντίνα - Ο οίκος κοσμημάτων είχε συντηρήσει και αποκαταστήσει και την Πιάτσα ντι Σπάνια, τα Ισπανικά Σκαλοπάτια, στην ιταλική πρωτεύουσα

cor

Ο ηθοποιός που έχει μείνει στην ιστορία για το ρόλο του στο αξέχαστο «Ο φίλος μου κι εγώ» («Withnail & I») παραδίδει μια καταπληκτική ερμηνεία πλάι στη Μελίσα ΜακΚάρθι στην ταινία «Θα μπορούσες ποτέ να με συγχωρέσεις;»