Εθνικό Θέατρο - Alpha Bank: Ενώνουν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Εθνικό Θέατρο - Alpha Bank: Ενώνουν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας καθολικά προσβάσιμες παραστάσεις

Αρχή το Σάββατο με τον «Πινόκιο» της Παιδικής Σκηνής για άτομα με οπτικά και ακουστικά προβλήματα - Πώς μπορείτε να κλείσετε εισιτήρια

Ethniko_-_Pinokio_1
Μια Ελλάδα όλοι ανεξαιρέτως οι πολίτες της οποίας θα έχουν ισότιμη πρόσβαση σε πολιτιστικές και κοινωνικές δραστηριότητες: Αυτό είναι το κοινό όραμα του Εθνικού Θεάτρου και της Alpha Bank που ενώνουν τις δυνάμεις τους διοργανώνοντας τις πρώτες δύο παραστάσεις καθολικής προσβασιμότητας για το 2024 με τη φιλοδοξία να καθιερώσουν έναν νέο σημαντικό θεσμό υπό τον τίτλο «Πολιτισμός για όλους».
Ethniko_-_Pinokio_2

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου και την Κυριακή 21 Απριλίου η επιτυχημένη θεατρική παραγωγή «Πινόκιο» της Παιδικής Σκηνής του Εθνικού Θεάτρου, που φιλοξενείται από τα μέσα Νοεμβρίου στο Θέατρο REX – Σκηνή «Ελένη Παπαδάκη», θα είναι προσβάσιμη σε άτομα με οπτική αναπηρία, με υπηρεσίες απτικής ξενάγησης πριν την έναρξή και ακουστικής περιγραφής κατά την διάρκειά τους και σε Κ/ωφά και Βαρήκοα άτομα, με ταυτόχρονη Διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα και SDH Υπέρτιτλους.

Κλείσιμο
Η ανεμπόδιστη πρόσβαση σε θεατρικές παραστάσεις και καλλιτεχνικές δράσεις αποτελεί σημαντική προτεραιότητα του κοινωνικού προγράμματος της πρώτης κρατικής θεατρικής σκηνής της χώρας. Προτεραιότητα η οποία συμπίπτει με τις αρχές της Alpha Bank σχετικά με θέματα προσβλητικότητας.

«Αν κάποιος γνωρίζει την ιστορία της Alpha Bank, εύκολα αναγνωρίζει τις πρωτοβουλίες της στο χώρο της προσβασιμότητας ως φυσική συνέχεια της σχέσης της με τον πολιτισμό. Στην ουσία πρόκειται για το όραμα των ιδρυτών της οι οποίοι άφησαν στο τραπεζικό ίδρυμα μια σημαντική πολιτιστική παρακαταθήκη, που εκφράζεται μέσα από συλλογές, βιβλιοθήκες και πολλές άλλες δράσεις. Οι πολύτιμες δράσεις του πολιτισμού όμως, που συνδέονται πάντα με διαχρονικές αξίες όπως και αυτή της ελευθερίας, χάνουν το σκοπό τους αν δεν μπορούν να είναι ελεύθερα προσβάσιμες σε όλους. Στην Alpha Bank δίνουμε μεγάλη έμφαση στο δικαίωμα όλων των ανθρώπων να μετέχουν όσο πιο ισότιμα γίνεται στην πολιτιστική ζωή του τόπου μας. Συμβάλουμε με όποιο τρόπο μπορούμε για την άρση των κοινωνικών αποκλεισμών, των προκαταλήψεων και των εμποδίων που στερούν αυτονόητα δικαιώματα στους ανθρώπους με αναπηρία. Γι’ αυτό διοργανώνουμε καθολικά προσβάσιμες πολιτιστικές εκδηλώσεις, ενώ στηρίζουμε τη διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων για άτομα με και χωρίς αναπηρία, καθολικά προσβάσιμων παραστάσεων όπερας και κινηματογραφικών προβολών» δηλώνει στο protothema.gr η επικεφαλής της Διεύθυνσης Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης της Αlpha Bank, Ρούλη Χριστοπούλου, και προσθέτει: «Σ’ αυτό το πλαίσιο, η συνεργασία μας με το Εθνικό Θέατρο, που ξεκίνησε το 2022, εξελίσσεται, βάζοντας στον πυρήνα της τη συμπερίληψη, με την καθιέρωση παραστάσεων καθολικής προσβασιμότητας. Πρόκειται για μια πραγματικά συμβολική στιγμή, που η εθνική σκηνή της χώρας ανοίγει τις πόρτες της και στα άτομα με αναπηρία, παιδιά και ενήλικες, ανοίγοντας παράλληλα την πόρτα σε έναν κόσμο που αγκαλιάζει τη διαφορετικότητα και τη μοναδικότητα.
Ethniko_-_Pinokio_3

Η παράσταση
Το αγαπημένο έργο του Κάρλο Κολόντι «Πινόκιο» παρουσιάζεται σε μια σύγχρονη διασκευή του Κρις Κούπερ υπό την σκηνοθετική καθοδήγηση του Βασίλη Μαυρογεωργίου.

Ο αγαπημένος ξύλινος ήρωας με την μεγάλη μύτη, με τις ιστορίες του οποίου μεγάλωσαν γενιές παιδιών, ζωντανεύει στο θεατρικό σανίδι και παρασύρει τους λιλιπούτειους θεατές και τους συνοδούς τους σε νέα, απρόσμενα ταξίδια γεμάτα εκπλήξεις αλλά και σημαντικά μηνύματα.

Η Αλεπού και ο Γάτος θα πείσουν τον Πινόκιο να λοξοδρομήσει από τον σχολικό του δρόμο, διαβεβαιώνοντάς τον ότι αν τους ακολουθήσει θα τον περιμένει μια ζωή γεμάτη περιπέτειες και ανεμελιά. Τίποτα όμως δεν θα είναι όπως τού υποσχέθηκαν και ο Πινόκιο θα αναγκαστεί να περάσει από χίλια κύματα, να αντισταθεί στους πειρασμούς, να αλλάξει, να δυναμώσει και να ωριμάσει για να καταφέρει στο τέλος να βρεθεί και πάλι μαζί με τον πατέρα του, τον Τζεπέτο.

Στην παράσταση παίρνουν μέρος οι ηθοποιοί Γιώργος Βουρδαμής, Χρήστος Δαλκυριάδης, Μιχάλης Κοιλάκος, Ιώ Λατουσάκη, Εμμανουέλα Μαγκώνη, Βασίλης Ντάρμας, Τίτος Πινακάς, Δήμητρα Σταύρου και Ανδρομάχη Φουντουλίδου ενώ μουσική επί σκηνής παίζει ο Γιώργος Φουντούκος.

Τις υπηρεσίες προσβασιμότητας σχεδιάζει και υλοποιεί ο πολιτιστικός οργανισμός liminal.

Ημέρες και ώρες καθολικά προσβάσιμων παραστάσεων:
Σάββατο 24 Φεβρουαρίου στις 16:30
Κυριακή 21 Απριλίου στις 15.00

Τιμές εισιτηρίων
ΑμεΑ - Συνοδών: 5 ευρώ.

Εκδοτήρια: ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ – ΘΕΑΤΡΟ REX, Πανεπιστημίου 48

Τηλεφωνικές κρατήσεις: 2105288170-171, 2103305074, 2103301881.
Από Τετάρτη έως Κυριακή και ώρες 09.30 - 21.00.

Κρατήσεις μέσω email στο boxoffice@n-t.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης