Τσάρλι Τσάπλιν: Η άστατη προσωπική ζωή, οι γάμοι με ανήλικες, τα 10 παιδιά και η γυναίκα που του αφοσιώθηκε

Τσάρλι Τσάπλιν: Η άστατη προσωπική ζωή, οι γάμοι με ανήλικες, τα 10 παιδιά και η γυναίκα που του αφοσιώθηκε

Ο γιος του Γιουτζήν Τσάπλιν θα αφηγηθεί την ιστορία του στο ελληνικό κοινό, με όχημα τη μουσική του

charlie-chaplin
Παράφοροι έρωτες και γάμοι με νεαρά κορίτσια, κάποια από τα οποία ανήλικα, δέκα παιδιά, πάθη, λάθη, απιστίες αλλά και διαχρονική προσήλωση στο καλλιτεχνικό του έργο, σε βάρος των διαπροσωπικών του σχέσεων ακόμη και με τα ίδια του τα παιδιά…: Αυτό είναι το γενικό πλαίσιο της προσωπικής ζωής του πιο αναγνωρίσιμου και διαχρονικού προσώπου του παγκόσμιου κινηματογράφου, του ιδιοφυούς καλλιτεχνικά Τσάπλιν Τσάπλιν, άγνωστες στιγμές από την πολυτάραχη ιστορία του οποίου θα αφηγηθεί ο γιος του, Γιουτζήν Τσάπλιν, με όχημα τη μουσική που έγραψε ο πατέρας του, μέσα από δύο παραστάσεις που θα δώσει στις 27 Ιανουαρίου, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Chaplin_-_Oana_-_Kids
Το ζεύγος Τσάρλι και Ούνα Τσάπλιν με τα παιδιά τους
Ο Γιουτζήν είναι είναι το πέμπτο παιδί που απέκτησε ο θρυλικός κινηματογραφικός Σαρλό με την τέταρτη κατά σειρά σύζυγό του, την ηθοποιό Ούνα Ο'Νηλ, κόρη του σπουδαίου συγγραφέα Ευγένιου Ο ‘Νηλ, την οποία γνώρισε όταν εκείνος ήταν 54 ετών κι εκείνη μόλις 17. Ο Τσάπλιν, ευρισκόμενος τότε στο απόγειο της δόξας του, προερχόμενος από τρεις αποτυχημένους γάμους και πατέρας ήδη δύο παιδιών, γοητεύτηκε από την όμορφη 17χρονη ηθοποιό με την οποία τον έφερε σε επαφή η ιμπρεσάριος Μίνα Γουάλας, με αφορμή έναν ρόλο στην ταινία που ετοίμαζε τότε, το «Shadow and Substance».Η ατίθαση Ούνα είχε ήδη παραβλέψει την επιθυμία του διάσημου πατέρα της που δεν ήθελε να ασχοληθεί με την υποκριτική και είχε βρεθεί στο Χόλιγουντ, ως μαθητευόμενη του Όσρον Γουέλς. Τον ρόλο μπορεί να μην τον πήρε, καθώς, όπως ο ίδιος ο Τσάπλιν έγραψε στα απομνημονεύματά του, «ο ρόλος απαιτούσε κάποια νέα κοπέλα, η περσόνα του ρόλου όμως είχε βάθος και χρειαζόταν μια ηθοποιό πιο έμπειρη και μεγαλύτερη», εκείνο το βράδυ ωστόσο σήμανε το δειλό ξεκίνημα μιας, όπως θα αποδειχτεί στη συνέχεια, δυνατής σχέσης ζωής.
Chapin_-_Ooam_O_Nil_1
Ο Τσάρλι Τσάπλιν με την Ούνα Ο'Νηλ
Παρά την μεγάλη διαφορά ηλικίας που υπήρχε μεταξύ τους η Ούνα βρίσκει εξαιρετικά γοητευτικό τον διάσημο ηθοποιό, με τα γκρίζα μαλλιά, τα μικροσκοπικά πόδια και τα γεμάτα φακίδες λεπτεπίλεπτα χέρια του. Μαγνητίζεται από το γαλάζιο βαθύ βλέμμα του, το παιχνιδιάρικο πονηρό χαμόγελό του.

Έχοντας ήδη κάνει τρεις γάμους με πολύ νεαρά κορίτσια, όλες τους ηθοποιοί, την 16χρονη Μίλντρεντ Χάρις, την επίσης 16χρονη Λίτα Γκρέι με την οποία απέκτησε τα δυο πρώτα παιδιά του, και την 21 ετών Πωλέτ Γκοντάρ, και με τη φήμη του επιπόλαιου γυναικά να τον ακολουθεί, ο ώριμος πλέον Τσάρλι Τσάπλιν θα επιλέξει αυτή τη φορά να περιμένει δύο χρόνια μέχρι να ενηλικιωθεί η νέα αγαπημένη του προκειμένου να την παντρευτεί.
Όλο αυτό το διάστημα το ζευγάρι δεχόταν σκληρό πόλεμο από τον Ευγένιο Ο'Νηλ, ο οποίος ήταν κάθετα αντίθετος στον επικείμενο γάμο τους και απειλούσε την κόρη του πως αν δεν κάνει πίσω, θα εξαφανιστεί από τη ζωή της. Η απειλή του, ωστόσο, ήταν καταδικασμένη να αποτύχει καθώς η σχέση του με την κόρη του είχε διαρραγεί από την εποχή που, όταν εκείνη ήταν μόλις δύο ετών, είχε εγκαταλείψει την οικογένειά του προκειμένου να χαρεί τον έρωτά του με μια ηθοποιό.
Charli_Chaplin-_Mildred_Harris
Ο Τσάρλι Τσάπλιν με την πρώτη του σύζυγο, Μίλντρεντ Χάρις
Η δημοσιοποίηση του τέταρτου κατά σειρά γάμου του Τσάρλι Τσάπλιν με μια γυναίκα τόσα πολλά χρόνια νεότερή του θα ξεσηκώσει μεγάλο σκάνδαλο στο Χόλιγουντ με τους τίτλους των εφημερίδων και των περιοδικών της εποχής να τον χαρακτηρίζουν, μεταξύ άλλων, Κυανοπώγωνα και γερο-σάτυρο.

Κλείσιμο
Οι νεόνυμφοι θα βρουν καταφύγιο στην Σάντα Μπάρμπαρα, όπου θα παραμείνουν για δύο ολόκληρους μήνες, μακριά από τα αδιάκριτα βλέμματα, ζώντας στιγμές μεγάλους πάθους, «με έναν συγκλονιστικό ρομαντισμό, γεμάτο ευτυχία, ανησυχία και ελπίδα» όπως εξομολογείται ο Τσάρλι Τσάπλιν στα απομνημονεύματά του.
Charli_Chaplin-__Paulette_Goddard
Ο Τσάρλι Τσάπλιν με την τρίτη του σύζυγο Πωλέτ Γκοντάρ
Η νεαρή Ούνα πάλι επιλέγει να αφήσει στην άκρη κάθε προσωπική φιλοδοξία και να αφοσιωθεί ολοκληρωτικό στον ρόλο της συζύγου του διάσημου καλλιτέχνη. Στο πλευρό του ζούσε μια ζωή γεμάτη λάμψη και κοσμικότητα ενώ συναναστρεφόταν καθημερινά με τα διασημότερα αστέρια του Χόλιγουντ.

Μέχρι το 1962 το ζευγάρι είχε αποκτήσει οκτώ παιδιά και η Ούνα συνέχιζε να θαυμάζει το σπινθηροβόλο πνεύμα του συζύγου της φροντίζοντας ώστε να υπάρχουν πάντα οι κατάλληλες συνθήκες στο σπίτι ώστε να μπορεί να δημιουργήσει. «Ο πατέρας σου εργάζεται, μην τον ενοχλείς, θα χάσει την έμπνευσή του» έλεγε στην κόρη της Τζέιν, όπως η ίδια θα αποκαλύψει χρόνια αργότερα, περιγράφοντας τη δύσκολη και απόμακρη σχέση που είχε μαζί του ως παιδί. «Ο κόσμος μας περιστρεφόταν γύρω από την ευημερία του πατέρα μου» έχει δηλώσει χαρακτηριστικά η ίδια.
Charlie_Chaplin_and_Oona_ONeill_1965
Ο Τσάρλι Τσάπλιν με την σύζυγό του Ούνα το 1965
Η απόλυτη προσήλωση της Ούνα πάντως στις ανάγκες του Τσάρλι Τσάπλιν, αν και υπήρξε συνειδητή προσωπική της επιλογή, είχε τεράστιο κόστος για εκείνη στο μέλλον. Όταν εκείνος πεθαίνει, το 1977, σε ηλικία 88 ετών, εκείνη χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της. Η ζωή της μοιάζει να μην έχει πλέον κανένα νόημα γι’ αυτό και καταφεύγει στο αλκοόλ και στην κοκαΐνη. Τίποτα όμως δεν μπορεί να την τραβήξει από την κατάθλιψη που όσο περνά ο καιρός την παρασύρει όλο και περισσότερο στα σκοτεινά μονοπάτια της. Ούτε καν η αγάπη των παιδιών της καθώς πίστευε πως την κατακρίνουν για την κατάστασή της. Το προδιαγεγραμμένο τέλος της θα έρθει τελικά το 1991, σε ηλικία 64 ετών. Η λαίδη Τσάπλιν πήγε επιτέλους να συναντήσει τη μεγάλη αγάπη της ζωής της.
Chaplin_pianissimo_2
Ο Γιουτζήν Τσάπλιν (δεξιά) στην παράσταση που θα φιλοξενήσει το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών
Η παράσταση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών

Ένας άνθρωπος που έζησε από το πρώτο χέρι την ιστορία αυτής της σχέσης, ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν και της Ούνα, Γιουτζήν Τσάπλιν, θα παρουσιάσει στο ελληνικό κοινό σημαντικές στιγμές από την καλλιτεχνική αλλά και την προσωπική ζωή του πατέρα του μέσα από μια παράσταση. Ο ίδιος θα αφηγείται όσα έζησε κοντά του ενώ οι καταξιωμένοι ενοχρηστρωτές και μουσικοί Zαν-Πασκάλ Μπεντύς και ο Συλβάν Μοριζέ θα παίζουν στο πιάνο μελωδίες που συνέθεσε ο Τσάπλιν για τις ταινίες του, αποκαλύπτοντας την άγνωστη σε πολλούς αλλά επίσης αξιόλογη μουσική πλευρά της σύνθετης καλλιτεχνικής του προσωπικότητας. Την ίδια στιγμή εικόνες από την καριέρα και τη ζωή του θα προβάλλονται σε γιγαντοοθόνη αναβιώνοντας έναν μύθο που δεν κατάφερε να ξεθωριάσει ο χρόνος.
Eugene_Tsaplin
Ο γιος του Τσάρλι Τσάπλιν, Γιουτζήν
Η παράσταση θα φιλοξενηθεί στην αίθουσα Αλεξάνδρα Τριάντη του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών, το Σάββατο 27 Ιανουαρίου, στις 18:30 και στις 21:00.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης