Τσάρλι Τσάπλιν: Η ταινία του, που έκανε μέχρι και τον Αϊνστάιν να δακρύσει, γίνεται μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο

Τσάρλι Τσάπλιν: Η ταινία του, που έκανε μέχρι και τον Αϊνστάιν να δακρύσει, γίνεται μιούζικαλ στο Εθνικό Θέατρο

Η ιστορία της δημιουργίας του αριστουργηματικού βωβού φιλμ  «Τα φώτα της πόλης»

Ta_Fota_tis_polis_1-_tainia
Ήταν το 1928, όταν ο Τσάρλι Τσάπλιν, έχοντας ήδη φέρει επανάσταση στο παγκόσμιο σινεμά, μέσα από τις περιπέτειες του θρυλικού Σαρλό, αποφάσισε να γυρίσει την ταινία «Τα Φώτα της Πόλης». Παρότι ήταν μια εποχή που ο βωβός κινηματογράφος είχε πλέον ξεπεραστεί, με τον λόγο να έχει ενσωματωθεί πλήρως στα κινηματογραφικά σενάρια, ο πρωτοπόρος αυτός και ιδιοφυής συνάμα καλλιτέχνης επέμεινε, για μία ακόμη φορά, στη δύναμη της σιωπής, του συναισθήματος και της εικόνας.

Charlie Chaplin - City Lights - Buying Flowers scene (with Virginia Cherrill)



Η ιστορία απέδειξε πως είχε απόλυτο δίκιο, καθώς η συγκεκριμένη ταινία, για τα γυρίσματα της οποίας χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, σημείωσε τεράστια εμπορική επιτυχία, συγκεντρώνοντας έσοδα πάνω από 4 εκατομμύρια δολάρια, υμνήθηκε από τους κριτικούς της εποχής και συμπεριλαμβάνεται ανάμεσα στα κορυφαία φιλμ όλων των εποχών. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο πως αυτή η ταινία έκανε  ακόμα και τον σκληρό και πάντα συγκρατημένο Αϊνστάιν να δακρύσει!

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί πως για τον γυναικείο πρωταγωνιστικό ρόλο της ταινίας ο Τσάρλι Τσάπλιν επέλεξε, όχι κάποια έμπειρη επαγγελματία, αλλά την Βιρτζίνια Τσέριλ, μια 20χρονη νεαρή ηθοποιό την οποία συνάντησε τυχαία. Καμία από τις ηθοποιούς που είχε δει ως τότε στις πολυάριθμες οντισιόν που έκανε δεν τον ικανοποιούσε. Βρήκε όμως την Τσέριλ πιο πειστική καθώς είχε υψηλή μυωπία. Παρόλα αυτά για να γραφτεί η πρώτη κοινή σκηνή τους χρειάστηκαν 342 λήψεις!


Ta_Fota_tis_polis_6-_tainia


Αυτή την ταινία – σταθμό στην μεγαλειώδη καριέρα του Τσάρλι Τσάπλιν, που θεωρείται ως το αποκορύφωμα της καλλιτεχνικής του δημιουργίας, ανεβάζει το Εθνικό Θέατρο, σε μορφή μιούζικαλ. Η παράσταση, σε σκηνοθεσία Αμαλίας Μπένετ, θα κάνει πρεμιέρα στις 18 Νοεμβρίου, στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη», του θεάτρου REX.

«Τα φώτα της πόλης», αποτελούν έναν ύμνο στον έρωτα, τη βαθιά αγάπη, την καλοσύνη και την ανθρωπιά. Όλα αυτά τα υψηλά ιδανικά συνυπάρχουν στην προσωπικότητα του κεντρικού ήρωα της ιστορίας, ενός πάμπτωχου νεαρού άνδρα, τον οποίο στην ταινία ενσαρκώνει αριστουργηματικά ο Τσάρλι Τσάπλιν. Ο κεραυνοβόλος έρωτάς του για μια τυφλή ανθοπώλισσα, γεννά μέσα του πρωτόγνωρα συναισθήματα και του εμφυσά δύναμη να παλέψει, με κάθε μέσο, προκειμένου να την βοηθήσει τα θεραπευθεί.

Κλείσιμο
Ta_Fota_tis_polis_2-_tainia


Μετά από πολλές περιπέτειες και απανωτές αναποδιές καταφέρνει τελικά να εξασφαλίσει τα χρήματα που απαιτούνται προκειμένου να υποβληθεί η κοπέλα στην εγχείρηση που θα τής χαρίσει το φως της. Εκείνη, παρότι δεν είχε δει ποτέ το πρόσωπο του ευεργέτη της τον οποίο θεωρούσε πλούσιο, όταν τον συναντά τυχαία, για πρώτη φορά μετά την αποκατάσταση της όρασής της, αντιλαμβάνεται πως αυτός ο ρακένδυτος άνδρας που στέκεται μπροστά της είναι ο σωτήρας της. Τον αναγνώρισε από το άγγιγμά του!

Ethniko_-_Salro_1
Σκηνή από την πρόβα της παράστασης του Εθνικού Θεάτρου

Αυτή η υπέροχη ιστορία, που αποθεώνει την ανθρωπιά και την αγάπη, θα αναβιώσει στη σκηνή «Μαρίκα Κοτοπούλη» του Εθνικού Θεάτρου. Ως «μια ιστορία αγάπης και μια συγκινητική κωμωδία που ξεπερνά γλωσσικά, πολιτισμικά, ηλικιακά εμπόδια και γίνεται οικουμενική» την περιγράφει χαρακτηριστικά η σκηνοθέτρια της παράστασης Αμάλια Μπένετ.

Ethniko_-_Salro_3


Το ρόλο του Τσάρλι Τσάπλιν θα ερμηνεύσει ο Προκόπης Αγαθοκλέους ενώ το τυφλό κορίτσι θα ενσαρκώσει η Αλεξάνδρα Αϊδίνη. Στην παράσταση συμμετέχουν επίσης οι Έκτορας Λυγίζος, Υβόννη Μαλτέζου, Σαββίνα Γιαννάτου, Φίλιππος Άνθης, Θοδωρής Βράχας, Νίκος Ιατρού, Γρηγορία Μεθενίτη, Μάριο Μπανούσι, Ιωάννα Μπιτούνη, Κώστας Μπερικόπουλος, Νικόλας Ντούρος, Μίκης Παντελούς, Γιάννης Πρωτόπαππας, Κρις Ραντάνοφ, Θανάσης Ραφτόπουλος, Μαριάμ Ρουχάτζε και Κωνσταντίνος Σάμαα οι οποίοι πλαισιώνονται από μια ομάδα μουσικών που θα παίζουν ζωντανά επί σκηνής με επικεφαλής τον συνθέτη και πιανίστα Θοδωρή Οικονόμου που έχει γράψει τη μουσική της παράστασης.

Ημέρες και ώρες παραστάσεων:

Τετάρτη στις 19:00

Πέμπτη, Παρασκευή, Σάββατο στις 20:30

Κυριακή στις 19:00
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης