Andrea Valleri: Εγκαινιάζονται σήμερα δύο ταυτόχρονες εκθέσεις εικαστικών του Ιταλού καλλιτέχνη στο Πυθαγόρειο Σάμου

Andrea Valleri: Εγκαινιάζονται σήμερα δύο ταυτόχρονες εκθέσεις εικαστικών του Ιταλού καλλιτέχνη στο Πυθαγόρειο Σάμου

Και οι δύο εκθέσεις θα διαρκέσουν έως τις 14 Αυγούστου 2023 - Η έκθεση «Θεώρημα» εγκαινιάζεται στις 18:00 στο Αρχαιολογικό Μουσείο, ενώ η έκθεση «Πέλαγος» στις 11:00 στο μουσείο Πύργου Λογοθέτη

valleri_exwfyllo1
Με δύο εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής που θα φιλοξενηθούν ταυτόχρονα στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πυθαγόρειο Σάμου αλλά και το Μουσείο Πύργου Λογοθέτη (Βυζαντινό Μουσείο), επίσης στο Πυθαγόρειο, επανέρχεται στην Ελλάδα ο Ιταλός εικαστικός Andrea Valleri.

Τα εγκαίνια και των δύο εκθέσεων έχουν προγραμματιστεί για σήμερα, 2 Αυγούστου ενώ τα έργα θα εκτίθενται μέχρι τις 14 Αυγούστου 2023. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο Σάμου, τα εγκαίνια θα γίνουν στις 18:00 το απόγευμα, ενώ στο Μουσείο Πύργου Λογοθέτη στις 11:00 το πρωί. 


Ως γνήσιος εκφραστής του κινήματος της Pop-Art, ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί γνωστές εικόνες δίνοντάς τους διαφορετικό νόημα. Συσχετίζει τα σύγχρονα έργα του με έργα και γλυπτά της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Η οπτική του,αναδεικνύει την υπερχρονική αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, καθώς η αρχαιότητα αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική που διαρκώς εξελίσσεται.

Σύμφωνα με την επιμελήτρια των εκθέσεων, Δρ. Αρχιτέκτονα Μηχανικό Μαριάννα Σαβράμη, ο Αndrea Valleri θέλει να προσφέρει στον θεατή τη δυνατότητα μιας σύνθεσης, μιας καινούργιας ερμηνευτικής ανάγνωσης, ικανής να τον συνδέσει με την ιστορική παράδοση από την οποία τελικά προέρχεται.

«ΘΕΩΡΗΜΑ / TEOREMA»


Κλείσιμο
Στην έκθεση «ΘΕΩΡΗΜΑ / TEOREMA», που θα διεξαχθεί στο Αρχαιολογικό Μουσείο στο Πυθαγόρειο Σάμου, ο εικαστικός θέλει να παρουσιάσει έναν άλλον τρόπο έκφρασης και ανακάλυψης της κλασικής τέχνης, με στόχο να εξακολουθεί να υπάρχει στη σύγχρονη εμπειρία, αποκτώντας πιο βαθιές ρίζες μέσα στην ύπαρξή μας.

Η οπτική των έργων του Andrea Valleri αναδεικνύει την υπερχρονική αξία του αρχαιοελληνικού πολιτισμού, καθώς η αρχαιότητα αντιμετωπίζεται ως μια δυναμική που διαρκώς εξελίσσεται. Άλλωστε και η επιλογή του χώρου επιδιώκει τη σύνδεση της σύγχρονης τέχνης με την αρχαιολογία.



ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ
Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30.
Διάρκεια έκθεσης: 2 Αυγούστου 2023 έως 14 Αυγούστου 2023
Επιμελήτρια έκθεσης: Μαριάννα Σαβράμη

valleri_ekthesi_arxaiologiko


valleri_arxaiologiko
valleri_arxaiologiko1
valleri_arxaiologiko2



«ΠΕΛΑΓΟΣ» / «PELAGOS»


Η δεύτερη έκθεση, με τίτλο «ΠΕΛΑΓΟΣ» / «PELAGOS» θα φιλοξενηθεί στο Μουσείο Πύργου Λογοθέτη (Βυζαντινό Μουσείο), στο Πυθαγόρειο. Μέσω της έκθεσης, ο Andrea Valleri εκφράζει τη βαθιά πίστη του ότι το Αιγαίο Πέλαγος ενώνει και δεν χωρίζει τους ανθρώπους και τους πολιτισμούς που αναπτύχθηκαν τριγύρω του. Η συγκεκριμένη θάλασσα αποτέλεσε «πρόκληση» για τους λαούς αλλά και ανοιχτή πρόσκληση, για τη διακίνηση ανθρώπων, αγαθών, ιδεών και για την αμοιβαία ανταλλαγή γνώσεων.

Η συμμετοχή των νησιών του Αιγαίου στον μεγάλο ξεσηκωμό του 1821, η κυριαρχία των ελληνικών καραβιών στο Αιγαίο Πέλαγος, ο ενεργός ρόλος Ελλήνων Ηρώων ανδρών, η εξίσου σημαντική συμβολή των γυναικών (π.χ. Μαντώ Μαυρογένους, Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα κ.λ.π) στον απελευθερωτικό αγώνα, ο επίσης πολύ σημαντικός ρόλος του αρχηγού της επαναστατημένης Σάμου, Λυκούργου Λογοθέτη, αποτέλεσαν την αιτία δημιουργίας της συγκεκριμένης έκθεσης.

Ο καλλιτέχνης με τις προσωπογραφίες των Ηρώων αποτιμά τον δικό του φόρο «τιμής» σε αυτούς. Η επιλογή του χώρου της έκθεσης δεν είναι τυχαία, καθώς ο «Πύργος Λογοθέτη» ήταν το διοικητικό κέντρο του νησιού και το αρχοντικό του Λυκούργου Λογοθέτη, σε θέση προϋπάρχοντος Βυζαντινού κάστρου.


ΜΟΥΣΕΙΟ ΠΥΡΓΟΥ ΛΟΓΟΘΕΤΗ-ΠΥΘΑΓΟΡΕΙΟ
Ημέρες και ώρες επίσκεψης: Καθημερινά εκτός Τρίτης, 8.30-15.30.
Διάρκεια έκθεσης: 2 Αυγούστου 2023 έως 14 Αυγούστου 2023
Επιμελήτρια Έκθεσης: Μαριάννα Σαβράμη


valleri_ekthesi_vuzantino



valleri_vyzantino
valleri_vyzantino1


Ποιος είναι ο Andrea Valleri


Ο Andrea Valleri γεννήθηκε στη Βενετία στις 14 Δεκεμβρίου 1959. Βενετός στην καταγωγή και Έλληνας από «υιοθεσία», όπως ο ίδιος λέει. Σπούδασε Φιλοσοφία. Ξεκίνησε τη διδακτική του καριέρα ως καθηγητής Ιταλικής Γλώσσας στην Αθήνα. Από το 1989 διδάσκει φιλοσοφία στο Ινστιτούτο «CAVANIS» της Βενετίας και είναι καταξιωμένος εικαστικός με πλήθος προσωπικών εκθέσεων στο εξωτερικό και την Ελλάδα.

Σε μόνιμη βάση, έργα του βρίσκονται στην γκαλερί Contini της Βενετίας.

Τα γλυπτά και οι πίνακές του, επιτρέπουν στο θεατή να έχει πλήρη γνώση των υλικών κατασκευής τους, προσφέροντάς του την αυθεντική κατεύθυνση του μηνύματος του καλλιτέχνη, ότι δηλαδή, η λογική της πραγματικότητας, αποτελεί την κριτική του παρόντος. Το κεντρικό νόημα των έργων του είναι: «η αυθεντική ύπαρξη και η σκέψη, σε σωστό συνδυασμό μας δίνουν την αίσθηση της πραγματικής ομορφιάς».

valleri_andrea
Andrea Valleri




Ειδήσεις σήμερα:

Οι αστυνομικοί βρήκαν το λάθος του «χασάπη» που τεμάχισε το πτώμα του Ασιάτη στην Κρήτη


Θρίλερ στη Μενεμένη: Το «παιδεραστής» με το αίμα του 64χρονου και η ομολογία άλλων 2 φόνων από τον 29χρονο

Ζευγάρι στο Τέξας απήγαγε 18χρονη: Την κρατούσαν αλυσοδεμένη στο κρεβάτι και την βίαζαν για εβδομάδες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης