Ιδιοκτήτες θεάτρων: Καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να τα βρει με ηθοποιούς - σπουδαστές για να αποφευχθούν οι απεργίες

Ιδιοκτήτες θεάτρων: Καλούν το υπουργείο Πολιτισμού να τα βρει με ηθοποιούς - σπουδαστές για να αποφευχθούν οι απεργίες

Οι ημερομηνίες των κινητοποιήσεων, η στάση του Εθνικού Θεάτρου και η συνάντηση του ΣΕΗ με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Theatro_adeio
Να αναλάβει πρωτοβουλίες για να εκτονωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί στους χώρους των ηθοποιών και των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών, προκειμένου να αποφευχθούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις που πλήττουν την ήδη επιβαρυμένη από την πανδημία κατάσταση των θεάτρων, καλεί το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού η Πανελλήνια Ένωση Θεάτρου, που εκπροσωπεί τους θεατρικούς επιχειρηματίες.

SEH_-_poreia_1


Σε σημερινή της ανακοίνωση, η οποία σχετίζεται με την 48ωρη απεργία που προκήρυξε τo Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών (ΣΕΗ), για την 1η και 2 Φεβρουαρίου, με αφορμή το προεδρικό διάταγμα 85, που αφορά στο προσοντολόγιο των αποφοίτων καλλιτεχνικών σχολών για το Δημόσιο, υπογραμμίζει μεταξύ άλλων: «Οι κινητοποιήσεις αυτές έχουν άμεσο αντίκτυπο στα θέατρά μας, την ώρα που ουδεμία ευθύνη φέρουμε για το εν λόγω προεδρικό διάταγμα ούτε έχουμε την οποιαδήποτε σχέση με όσα αυτό ρυθμίζει. Από την πλευρά μας, ο διάλογος για τις Συλλογικές Συμβάσεις έχει ήδη αρχίσει και ελπίζουμε τα αγωνιζόμενα σωματεία να αντιλαμβάνονται, ότι δεν είμαστε εμείς -και δεν πρέπει να είμαστε εμείς- οι πραγματικοί παραλήπτες των διεκδικήσεών τους. Καλούμε, λοιπόν, το ΥΠΠΟ να αναλάβει πρωτοβουλίες για την εκτόνωση της κατάστασης μέσω μίας άμεσης αντιμετώπισης των καλλιτεχνικών αιτημάτων και παράλληλα να ενσκύψει συνολικά στα πραγματικά προβλήματα του θεατρικού χώρου και να στηρίξει τα θέατρά μας.»

Το Εθνικό Θέατρο πάντως δήλωσε την συμμετοχή του στην απεργία και την ακύρωση των προγραμματισμένων παραστάσεων για τις συγκεκριμένες δύο ημέρες. Είχε προηγηθεί, εξάλλου, και η έντονη διαμαρτυρία των διδασκόντων της δραματικής σχολής του που βρίσκεται σε κατάληψη, οι οποίοι δήλωσαν πως έχουν αποφασίσει να παραιτηθούν σύσσωμοι εάν δεν έχει δοθεί λύση στο πρόβλημα μέχρι τις 8 Φεβρουαρίου, καθώς είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος να χαθεί η διδακτική χρονιά.

Για την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου το ΣΕΗ έχει προγραμματίσει γενική συνέλευση των μελών του, στις 12 το μεσημέρι, στο θέατρο «Διάνα» και για την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο Σύνταγμα.

Τα αιτήματά τους είναι η απόσυρση του ΠΔ 85/2022 και υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στη μισθολογική βαθμίδα ΤΕ, η ίδρυση Δημόσιου και δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών και η οριστική λύση στο ζήτημα των διπλωμάτων που δόθηκαν, από το 2003 κι έπειτα, μέχρι την ίδρυσή του, η υπογραφή συλλογικών συμβάσεων στο ελεύθερο θέατρο, τον οπτικοακουστικό τομέα και τα ΔΗΠΕΘΕ και η γενναία αύξηση των θεατρικών επιχορηγήσεων.

SEH_-_Sakellaropouloy


Στο μεταξύ, χθες, οι εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Θεάματος Ακροάματος (ΠΟΘΑ) και των καλλιτεχνικών σωματείων συναντήθηκαν με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσουν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ειδήσεις σήμερα:

Κυριάκος Μητσοτάκης: Στην επιστολή Ράμμου δεν υπάρχουν ονόματα, πού τα βρήκατε κ. Τσίπρα;

Σαντορίνη: Βρετανός γεωφυσικός προειδοποιεί για το υποθαλάσσιο ηφαίστειο Κολούμπος

Australian Open - Τζόκοβιτς - Πολ 3-0: Ραντεβού με τον Τσιτσιπά στον τελικό έκλεισε ο «Νόλε»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης