Μαρία Κάλλας: Πότε θα ανοίξει και τι θα περιέχει το νέο μουσείο που θα είναι αφιερωμένο στην κορυφαία ντίβα της όπερας

Μαρία Κάλλας: Πότε θα ανοίξει και τι θα περιέχει το νέο μουσείο που θα είναι αφιερωμένο στην κορυφαία ντίβα της όπερας

Ποια είναι τα σημαντικότερα εκθέματα και πως πέρασαν στην κατοχή του Δήμου Αθηναίων που έχει αναλάβει την δημιουργία του μουσείου

Kallas_-_mouseio1
Το καλοκαίρι του 2023, χρονιά επετειακή καθώς συμπληρώνονται 100 χρόνια από την γέννηση της Μαρίας Κάλλας, θα ανοίξει τις πύλες του το πολυαναμενόμενο μουσείο που θα φιλοξενήσει τα ντοκουμέντα από τη μεγαλειώδη διεθνή καριέρα της. Στην καρδιά της Αθήνας, σε ένα νεοκλασικό κτίριο που βρίσκεται επί της οδού Μητροπόλεως, θα στεγαστεί το σύνολο του αρχειακού υλικού που σχετίζεται με την ανεπανάληπτη Ελληνίδα ντίβα της όπερας.
Kallas_-_Museum
Το κτίριο της οδού Μητροπόλεως όπου θα στεγαστεί το Μουσείο Μαρία Κάλλας


Ένα υλικό που συγκεντρώνεται, σταδιακά, εδώ και χρόνια, στο οποίο πρόσφατα προστέθηκαν 50 πολύτιμα προσωπικά αντικείμενα της Μαρίας Κάλλας τα οποία δώρισαν στον Δήμο Αθηναίων ο Πρόεδρος και το μέλος του Συλλόγου Φίλων της Μουσικής, Κωνσταντίνος και Βικτωρία Πυλαρινού. Ανάμεσά τους βρίσκονται το ιδιόχειρο σχολικό της λεύκωμα, εννέα μετάλλια με τα οποία είχε τιμηθεί, ένα δίπλωμα που τής είχε απονείμει το 1961 ο Δήμος Αθηναίων, πλήθος φωτογραφιών και προσωπογραφιών της αλλά και εντυπωσιακά κοστούμια και αξεσουάρ από την τις ιστορικές εμφανίσεις της στα μεγαλύτερα λυρικά θέατρα του κόσμου, μαζί με παρτιτούρες και προσωπικές σημειώσεις της.

Αξίζει να σημειωθεί πως για την ιδιωτική αυτή συλλογή είχαν ενδιαφερθεί κι άλλα, μεγάλα πολιτιστικά ιδρύματα του εξωτερικού οι ιδιοκτήτες της ωστόσο επέλεξαν, συνειδητά, να την δωρίσουν στην πόλη των Αθηνών.


Kallas_Mouseio_2
Κλείσιμο


Τα παραπάνω, πολύτιμα αντικείμενα θα προστεθούν στο υλικό που έχει ήδη συγκεντρώσει ο Δήμος Αθηναίων, από το 2000 και μετά, το οποίο προέρχεται από πλειστηριασμό που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι αλλά και από σημαντικές δωρεές ιδιωτών και φορέων από την Ελλάδα και το εξωτερικό οι οποίοι θέλησαν να συνδράμουν ενεργά την προσπάθεια της δημιουργίας του πρώτου μουσείου που είναι αφιερωμένο στην σπουδαιότερη σοπράνο όλων των εποχών. Έτσι λοιπόν έχει ήδη συγκεντρωθεί ένας μεγάλος όγκος υλικού προς έκθεση το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, σπάνιες ηχογραφήσεις, ηχητικά ντοκουμέντα, πολυάριθμους δίσκους αλλά και δεκάδες προσωπικά αντικείμενα της γυναίκας που μάγεψε με τη φωνή της ολόκληρο τον κόσμο.

Τη σημαντικότητα της ιδιωτικής πρωτοβουλίας για την ολοκλήρωση της δημιουργίας του Μουσείου Μαρία Κάλλας στην Αθήνα υπογράμμισε ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης παραλαμβάνοντας την πολύτιμη δωρεά του ζεύγους Πυλαρινού: «Νιώθω ιδιαίτερα συγκινημένος όχι μόνο διότι η Αθήνα τιμά την ντίβα της με ένα ξεχωριστό Μουσείο που θα είναι έτοιμο το ερχόμενο καλοκαίρι, αλλά και για το γεγονός ότι η συλλογή των εκθεμάτων που θα περιλαμβάνονται σε αυτό, σήμερα μεγαλώνει κι άλλο από μία συγκινητική δωρεά. Είμαι ευγνώμων στον Κωνσταντίνο και τη Βικτώρια Πυλαρινού, οι οποίοι έχοντας την τύχη να γνωρίσουν τη μεγάλη καλλιτέχνιδα, θέλησαν να μάς δωρίσουν όχι μόνο τα προσωπικά της αντικείμενα αλλά και μια δυνατή “γεύση” για το ποια πραγματικά ήταν η Μαρία Κάλλας» δήλωσε με νόημα ο ίδιος.
Kallas_-_Bakogiannis_-_Pylarinos
Ο Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης με τον κ. Κώστα Πυλαρινό

«Η Συλλογή αυτή προστατεύτηκε για 45 χρόνια, με πολύ κόπο, σεβασμό και αγάπη, και σήμερα παραδίδεται στον Δήμο Αθηναίων για να προστεθεί στα εκθέματα του Μουσείου και να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο» δήλωσε ο κ. Κώστας Πυλαρινός και πρόσθεσε: «Η πεισματική προσπάθεια του Δημάρχου Κώστα Μπακογιάννη για τη δημιουργία του Μουσείου ήταν το αξιόπιστο κάλεσμα για τη χειρονομία μας αυτή. Η ασφαλής και αξιοπρεπής διαχείριση της συλλογής από την Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων ήταν ένα πρόσθετο και ουσιαστικό κίνητρο για τη δωρεά μας».

Ειδήσεις σήμερα: 

Κορωνοϊός: «Καμπανάκι» EMA για νέο κύμα της πανδημία τις επόμενες εβδομάδες στην Ευρώπη

Επίθεση με καυστικό υγρό στην Κρήτη: Δείτε τα μηνύματα μίσους που αντάλλασσε η 38χρονη με τον αδερφό του θύματος

Ελληνική αγορά ακινήτων: Πού θα πάνε οι τιμές
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης